Komentáře k: Rudolf Gaura

Zpět na: Rudolf Gaura
  • národní spolehlivost

    Tomáš Skála 12. 7. 2011 14:38
    Dobrý den. Chtěl bych se zeptat, jak mohlo být dotyčnému vydáno osvědčení o čsl. národní spolehlivosti, vzhledem k jeho působení v řadách německého letectva (armády)? Děkuji. Tomáš Skála
    • Re: národní spolehlivost

      Černý antonín 19. 7. 2011 16:15
      Pane Skála, i bez příručky pro Národní výbory, jen s použitím zdravého rozumu, lze odvodit, že lidé jako pan Gaura neopustili ČSR aby proti ní bojovali, ale republika opustila je a ponechala je jejich osudu.Jsem z Ostravy a s mnoha těšínskými a hlučínskými vojáky, kteří měli podobné válečné osudy jsem se znal osobně. Třeba i s těmi kteří se vraceli domů až po roce 1950.A spousta jejich kamarádů se nevrátila vůbec.
    • Re: národní spolehlivost

      Igor Gaura 15. 7. 2011 15:04
      upřesnění odpovědi

      PNV
      Příručka pro národní výbory
      Přehled předpisů O Němcích a osobách považovaných za Němce sestavil Josef Šebestík a Dr. Zdeněk Lukeš, úředníci ministerstva vnitra, II. Odbor

      VI.
      Češi původem, kteří se přihlásili za Němce v době zvýšeného ohrožení republiky, jsouce donuceni nátlakem nebo okolnostmi zvláštního zřetele hodnými, posuzují se podle ustanovení § 1, odst. 4 dekretu č. 33/45 Sb. To znamená, že jim bude zachována česká nebo slovenská národnost a československá státní příslušnost, bude- li jim vydáno osvědčení o národní spolehlivosti, schválené ministerstvem vnitra (Směrnice č. A-4600-16/8-46 – ref. A, č. 5).
      Stíhání pro provinění podle dekretu č. 138/45 Sb. Má i v těchto případech místo. Zjištěný nátlak nebo jiné mimořádné zřetele hodné okolnosti nutno posouditi s hlediska § 2 tr. Zákona (neodolatelné donucení nebo stav nouze).
      Jelikož podle ustanovení dekretu č. 33/45 S. jsou takové osoby výsloveně prohlašovány za osoby národnosti české nebo slovenské, nevztahuje se na ně dekret č. 108/45 Sb., a lze míti za to, že na ně nedopadá ani dekret č. 12/45 Sb., i když zde je speciální ustanovení § 2 téhož dekretu, ježto jde v podstatě o odčinění násilné germanisace (nebylo zde volného projevu hlášení k německé národnosti).
      Odsun těchto osob však je v každém případě výslovně zakázán oběžníkem min. vnitra č. B-300/3961-46 ze dne 11. 6. 1946, tedy i v těch případech, ve kterých byla žádost o čs. Stát. občanství s konečnou platností zamítnuta.
      Pokud se takové osoby dopustily individuálních trestných činů, upozorňuje se na čl. III. Cit. Oběžníku, odsun jejich je však nepřípustný.
      Nebude-li osobám českého původu, které se v době zvýšeného ohrožení republiky přihlásili za Němce, vydáno osvědčení o národní spolehlivosti, jest je považovati za Němce. Odsunu však nepodléhají. (Výnos min. vnitra B-300/3961-46)
      Oběžníkem min. vnitra Z-II-43.167-45 bylo nařízeno, aby osobám české národnosti , které žily v pohraničí v době nesvobody a zůstaly Čechy, přesto však z neodolatelného donucení vstoupily do organizací NSV ( Nacional-sozialischeVolkswohlfart) a DAF (Deutsche Arbeitsfront) , tedy „jiných fašistických organisací podobné povahy“ podle § 3, odst. 2 retribuční dekretu, nebyla upírána národní spolehlivost, poněvadž by nebylo spravedlivé postihovati tyto osoby újmami , když ustanovení § 1, odst. 4 ústavního dekretu presidenta republiky č. 33/45 Sb. připouští možnost rehabilitace osob české národnosti, které se pod nátlakem přihlásili za Němce.
    • Re: národní spolehlivost

      karel 13. 7. 2011 09:15
      Určitě tam hrálo roli i to, že byl do německé armády povolán. Nebyl tedy dobrovolník, ale musel tam nastoupit (pokud nechtěl dopadnout jako jeho bratr).
      • Re: národní spolehlivost

        Igor Gaura 13. 7. 2011 15:04
        Tady je odkaz na hodně zajímavý dokument ČT, ačkoliv se týká hlučínska, z historickogeografických souvislostí s těšínskem tady můžu dát směle paralelu a hlavně bych těm dědečkům věřil každé slovo o tom, co by následovalo, když někdo odmítl sloužit v řadách wehrmachtu..
        www.youtube.com/watch?v=a2MxzsbNozo
        V podstatě ta generace mladých kluků z těšínska byla potrestána třikrát: perzekuce od okupujících poláků, pro němce byli podřadní šlonzáci a dostávali to hodně najevo a ti kteří přežili válku byli nežádoucí i pro poválečné československo nemluvě o dalšich křivdách a šikaně ze strany KSČ a různých revolučních výborů...
    • Re: národní spolehlivost

      Igor Gaura 12. 7. 2011 16:46
      Nevím zda-li Vám uspokojivě odpovím na otázku, okresní prověřovací komise rozhodla na základě 1. odst. 4. ústavního dekretu presidenta republiky ze dne 2. srpna 1945 čís 33. sb, fotokopii mám právě před sebou. K dané problematice existuje poměrně mnoho materiálu na webu.
      Zkuste tento odkaz:
      www.avhts.eu/index.php?id_stranky=84
      • Re: národní spolehlivost

        Jan Krahulec 4. 8. 2013 15:59
        Můj mail je [email protected]
      • Fotografie

        Jan Krahulec 4. 8. 2013 15:57
        Dobrýden pane Gaura.Měl bych na vás prosbičku ohledně jedné fotografie.Můžete mi dát mail?Děkuji.
Zobrazit všechny komentáře k: Rudolf Gaura