Komentáře k: Eduard Pollok

Zpět na: Eduard Pollok
  • Hřbitov

    ENT 6. 5. 2008 21:29
    Jak asi vypadá ten hřbitov v Bělorusku dnes?
    • Re: Hřbitov

      Glynwed 6. 5. 2008 21:52
      Všechny německé válečné hroby na území bývalého SSSR byly z pochopitelných pohnutek zlikvidovány. V současné době jsou na tomto území (podobně jako v České republice) budovány centrální hřbitovy, kam jsou sváženi objevené pozůstatky německých vojáků. Stejně jako v ČR se tak děje za různých názorů (kladných i záporných)místních obyvatel. Na území Běloruska jsou v současné době 4 takovéto vojenské hřbitovy.
      • Re: Hřbitov

        pawel 7. 5. 2008 14:54
        Zlikvidovány - zamaskováný ustupující německou armádou nebo zhanobeny " místními"? Existují doklady o hanobení hrobů, i na západní frontě?
        • Re: Hřbitov

          Glynwed 7. 5. 2008 15:08
          Zlikvidovány po válce sovětskou vládou, hanobením bych to nenazýval. Je to v té době zcela pochopitelné, to samé se dělo i u nás - mizelo vše na čem byl hákový kříž nebo co připomínalo fašismus - a to němečtí vojáci připomínali. Myslím že k něčemu podobnému docházelo i na západě - minimálně se o tyto hroby nepečovalo. V současné době je situace taková jakou jsem popsal výše - bylo potřeba 60-ti let aby se hluboké rány zacelily.
        • Re: Hřbitov

          ee 7. 5. 2008 15:02
          Pochopitelně zničeny postupující Rudou armádou. Vzhledem k nenávisti, která mezi oběma stranami panovala je to zcela pochopitelné. Zvláště když ty hřbitovy byly "ozdobeny" hákovými kříži apod.
Zobrazit všechny komentáře k: Eduard Pollok