Východní fronta

  • Je možné zadat více jmen oddělených čárkou, nebo jen jejich části
Pro přidání nového příspěvku se přihlašte
101-120 z 2641
<< 3 4 5 6 7 8 9 >>
Po
Honza M. 2.11.2013 20:12 - č. 2878
Honza M.
Dzin napsala v č. 2877:
"napadení bezbraného SSSR"
SSSR nebyl bezbranný, měl obrovskou armádu a jeho vůdci se chystali k další expanzi.
Přičemž ze strany Sovětů nebyla nutná agrese ve stylu Zimní války, určitě by dali přednost "bratrské pomoci" nebo jiné formě intervence, pokud by se mocenský vzestup podřízených komunistických neobešel bez boje.
Dzin napsala v č. 2877:
"Vidíte to jako preventivní útok Němců"
Němci (jejich vedení) před útokem vůbec netušili, že se Sověti chystají k útoku, považovali je za snadnou kořist ("Stačí kopnout do dveří a celá ta shnilá stavba se zhroutí."). Z jejich hlediska šlo o dobývání nového životního prostoru - čistou agresi.

Ale to vlastně jen opakuji to, co egli napsal na počátcích tohoto fóra a webu vůbec
Dzin 2.11.2013 10:10 - č. 2877
Dzin Ještě jedna věc k zamyšlení, když vám nejde to, co jsme zde už nadhodil. ;-)

Jak se díváté na 22.6.1941? Vidíte to jako preventivní útok Němců, nebo napadení bezbraného SSSR, nebo něco jiného?

Osobně mám na to tento pohled. Němci jednoznačně žádnou preventivní válku nevedli. V jejich přípravách není ani stopa potom, že by se sovětského útoku obávali, jednalo se o další jejich dobyvačné tažení. Tvrzení o "preventivní válce" je potom pozdější (dost krkolomná) konstrukce případně omluva německého výboje.

Co se týká SSSR, tam to vidím trochu složitějí. Určitě se na útok na Evropu chystal, ale měl ho plánovaný na pozdější dobu (řekl bych 42 - 43). Ale s tím, jak začali přicházet zprávy o německých přípravách, začal svojí strategii korigovat. Myslím is, že Stalin byl přesvědčen, že opravdu nezaútočí, ale současně vyznával "rozděluj a panuj". Proto nechal být v nejvyšším velení a vedení země obě skupiny, jak tu, která si myslela, že útok nebude, tak tu, která tvrdila opak. A obě nechal provádět postupné kroky. Je to možná trochu nekonzistentní přístup, ale když se podíváte na jeho styl vládnutí, praktikuje ho neustále. Vždy dvě skupiny proti sobě a on, jako dobrotivý tatíček, ke kterému se všichni obracejí, aby rozhodl.
Díky tomu vznikají v SSSR protichůdné reakce, jedny, které útok Němců spochybňují (klasický případ Golikov a jeho hlášení Stalinovi) a jedny připravující se na ni (třeba Žukovovův preventivní úder). Takhle Sovětský svaz pokračuje v přípravách nebo přesněji "přípravách" na útok Němců.

Jsem přesvědčen, že nakonec převážil dojem, že Němci opravdu zaútočí. A Stalin se tedy rozhodl, že se RA útoku postaví. A doufal, že Wehrmacht zastaví. A různé paradoxy tažení (váhání zahájit palbu na npeřítele apod.) je potom důsledek komunistického režimu, který potlačoval vlastní iniciativu represemi a strachem a tak se bál kdokoliv projevit samostatný úsudek a raději chtěl vše míti posvěceno nadřízeným.
Dzin 2.11.2013 10:00 - č. 2876
Dzin Jinak, mimojiné jsme četl i Odposlechy a tam to, že Němci nemohou vyhrát, shrnuje ve své přednášce i jeden z německých zajatých generálů.
Dzin 11.10.2013 17:54 - č. 2875
Dzin To jistě, ale spíše mi šlo tohle v celkovém kontextu příspěvku.
Honza M. 8.10.2013 10:04 - č. 2874
Honza M.
Dzin napsala v č. 2872:
"i předtím vyhrávali Rusové primárně díky svým lidským a přírodním zdrojům, prostoru a jejich obrovské vůli snášet pro dobro matičky Rusi velké utrpení."
Rusové si mohli (před nástupem ZHN) dovolit vítězit díky lidským a přírodním zdrojům i prostoru, jednoduše proto, že to všechno měli a mají. Němci (Prušáci) holt ničeho z toho neměli nadbytek (nejen ve srovnání s Ruskem, ale i Británií, částečně Francií -minimálně za Napoleona), takže museli hledat jiné cesty k vítězství.
- Dzine, ty jsi četl Smrt Wehrmachtu, takže víš, že německá cesta k vítězství měla svá omezení a z druhé strany "Rusové" byli se schopni poučit a omezit své ztráty (aspoň někdy).
andy22 8.10.2013 00:30 - č. 2873
Bůhví, jak by to s nimi skončilo nebýt USA a dodávek nerostných surovin, strojů..
Bůhví, jak by to s nimi začalo, nebýt toho, že Stalin nechal povraždit většinu důstojnického sboru před válkou..
Bůvhí, jestli by k válce došlo, kdyby vypočítavý Stalin neodmítl před válkou pomoc GB a Francii a místo toho si nepojistil vznik války uzavřením paktu o neútočení s Německem..

Stalinovi dle mě Rusko vděčí jen za neuvěřitelně vysoké ztráty lidí i materiálu.. Podobně jako Německo Hitlerovi - když už tedy válka, budiž, ale statisíce nesmyslných mrtvých při slavných rozkazech "udržet" a "ani krok zpět"..
Dzin 6.10.2013 22:53 - č. 2872
Dzin Po přečtení Leningradu od Glantze jsem si tak trochu zapřemýšlel. Vím, dělám to málo, ale někdy si tento přepych dopřeji.
Taky Vám přijde, že z Glantze přímo volá (ne-li řve) ta hrozná neschpnost Rudé armády? A to na všech úrovních? Původně jsme to házel na bolševiky, ale po přečtení Port Arturu jsem začal měnit názor, že je to asi nějaké ruské specifikum. Bolševici to možná jen uvedli do extrému. V rámci tohoto jsme si říkal, že mi přijde dost ironické, že stalinovo vedení země je nepochybně odpovědno za takové strašlivé lidské a materiální ztráty a přitom je stále tak moc glorifikován. Stále se v Rusku drží mýtus, že bez něj by nevyhráli. Ale jak jsme psal, přijde mi, že i předtím vyhrávali Rusové primárně díky svým lidským a přírodním zdrojům, prostoru a jejich obrovské vůli snášet pro dobro matičky Rusi velké utrpení. A tohle si myslím platí i za bolševiků, Stalin, Nestalin.
Dzin 6.1.2013 16:59 - č. 2871
Dzin oisean: Jestli se ti Carella zdá "pro náročného čtenáře", tak to potom zkus Glantze, DiNardia nebo Newtona případně Dyka.
oisean 5.1.2013 11:26 - č. 2870
oisean Ano,viděl jsem.Je to dobře natočené.Doslova ten útok nečekaly.
ramasa 5.1.2013 11:00 - č. 2869
ramasa O boji o Brestskou pevnost byl natočen, podle mě, dobrý film: www.csfd.cz/film/288230-brestska-pevnost/ , je to z pohledu ruských vojáků.
oisean 5.1.2013 02:13 - č. 2868
oisean Jo,jo od Paula Carella mám také knihu Operace Barbarossa. :) ale ještě jsem jí nepřečetl,je dost pro náročné čtenáře ve směru vojenských statistik a čísel.V tom nejsem machr a nerozumím všem věcem co se v ní píše.Ale dost mě zaujala část útoku na pevnost Brest.Jak vyčkávaly před břehem řeky a ráno přišel útok,museli rychle postavit jednoduché mosty pro rychlý postup vpřed.
ShawnRay 3.1.2013 17:31 - č. 2867
ShawnRay Dzin, Honza- díky za info.
Honza M. 3.1.2013 13:04 - č. 2866
Honza M.
ShawnRay napsal v č. 2864:
"Jsou práce Paula Carella o východní frontě věrohodné/kvalitní/objektivní? "
K jeho písemné tvorbě (a její objektivitě) viz www.fronta.cz/dotaz/paul-carell
Dzin 2.1.2013 23:31 - č. 2865
Dzin Z hlediska faktografického moc ne. To co se v nich najde je spíše jako základ k dalšímu zkoumání a bádání. Takhle, z hlediska fakt a dat je to velmi nepřesné a místy až zavádějící, ale zase výhodu, že ještě mluvil s pamětníky z řad Wehrmachtu a SS a jejich vzpomínky ve svém díle zachytil. Čili zde je potom onen problém, je třeba na to nahlížet jako na memoárovou literaturu a ne jako literaturu faktu. Na to tuším upozorňuje třeba Newton ve své vynikající knize Kursk německým pohledem.

Čili, pokud člověk hledá paměti vojáků, potom ano, ale jako knihu pro základní přehled je Carella nedostatečný, zavádějící a překonaný.
ShawnRay 2.1.2013 17:31 - č. 2864
ShawnRay Jsou práce Paula Carella o východní frontě věrohodné/kvalitní/objektivní? Zarazilo mě, že R. Citino v knize Smrt Wehrmachtu odkazuje na spoustu prací o východní frontě (především Glantz), ale o Carellovi ani zmínka. Přitom toho napsal dost a co sem od něj četl tak mě to přišlo i dobrý. Vím že Carell pracoval pro říšský úřady, tak mě zajímá jestli je objektivní, nebo minulostí ovlivněn.

Mě jeho díla o východě přišli jako základní literatura (společně s Glantzem a oficiální něm. historií)
Dzin 29.12.2012 20:32 - č. 2863
Dzin Ale zaso má dobrou schopnost pokládat zajímavé otázky. A jestli moc pozornosti mezi odbornou veřejností nevzbudil, tak si myslím, že je to docela neoprávněně. Alespoň podle toho, co mám přečteno, umí docela dobře analyzovat data, byť někdy dospívá řekněme k zajímavým závěrům.

A taky působí někdy něvyváženě, kdy na jednu stranu třeba tvrdí, že se Stalin k útoku v roce 41 nechystal a potom věbuje hodně místa k dokázání, že ano. Sice v tom má pravdu, ale to jeho dokazování, že původně se nic nemělo dít a teprve potom nastala u Stalina změna je takové odbyté, v porovnání s tím, jak má rozebráno, co se dělo v posledních chvílích před německým útokem.
egli 29.12.2012 18:42 - č. 2862
egli Se Suvorovem ho srovnávají proto, že se k němu sám hlásí a zastává do značné míry podobné názory. A je to taky jednoduché, když chceš něco nebo někoho odmítnout a nechce se ti moc argumentovat nebo vést dlouhou polemiku, tak ho označíš za "suvorovce" a je to

Soloninovy knihy se v Rusku dobře prodávají, ale mezi odbornou veřejností zas takovou pozornost nevzbudily, protože skutečně ze značné míry recykluje, co už bylo předtím napsáno.
Dzin 29.12.2012 16:09 - č. 2861
Dzin Tak si vesele čtu od Marka Solomina 23. červen. Stále ale nechápu, proč ho srovnávají (resp. jeho knihy) se Suvorovem? Ano, někdy má podobné teze, ale hlavně narozdíl od Suvorova je evidentní, že svá tvrzení se snaží podepřít fakty a ne jen spekulacema. Suvorov má všude "viděl jsem", "slyšel jsem" apod. zatímco Solomin dává na vše odkazy k příslušným zdrojům, tak jak to má být.
Ano, s něčím co píše nesouhlasím a něčím zase ano, celkově je to ale úplně jiná kniha, než ten brak, co produkuje Suvorov. Beru, hlásí se k některým tezým co přednáší Suvorov, ale to je asi tak vše. Je opravdu škoda, že první nebyla jeho práce, protože by potom nebylo tak snadné pro ty, kteří se snaží v rámci historie WW2 dokazovat holubiččí povahu SSSR podobně jako komunističtí historici je napadat a ty objektivní historiky by tolik neodrazovala.

Ale jinak knihu doporučuji, sice je to jak píše egli ve své recenzi, tedy že v dnešní době je už dost informací známo a kdo se zajímá, pro toho tam nebude tolik objevných věcí.
Tom 12.11.2012 21:11 - č. 2860
Tom Já mám dokonce neodbytný pocit, že Frickové své čs. obléhatele i ostatní spojenecké jednotky okolo přístavu početně převyšovali...
Honza M. 12.11.2012 16:04 - č. 2859
Honza M.
Dzin napsala v č. 2853:
"Musím říci, že Vondra má ještě ucházející rozkazy, hlavně je má kratší, než jeho předchůdci, což se mu musí přičíst k dobru."
To mi vážně připomíná rozkazy sv.Václava v cimrmanovské hře Blaník
Algernon napsal v č. 2857:
"Na straně druhé — jaké byly jejich rozkazy? (Tuším, že i s podřízenými „obléhacími“ jednotkami prý jich nebylo zase tolik, aby to umožňovalo nějaké výrazně ofenzivní vedení boje, „za účelem dobytí Dunkirku“?)"
To má Algy pravdu - pokud spojenci chteli nějaký přístav dobýt, tak nasadili na obléhání podstatně větší síly a hlavně přístav nejprve několikrát přeorali ze vzduchu i z moře. Úkolem brigády tak bylo hlavně udržet Němce uvnitř a těch několik útoků bylo spíše jen bonusem na udržení morálky.
101-120 z 2641
<< 3 4 5 6 7 8 9 >>
Po