Komentáře k: Plukovník Jiří Pavlič o své účasti v Jaselské operaci

Zpět na: Plukovník Jiří Pavlič o své účasti v Jaselské operaci
  • re

    tono 1. 3. 2013 18:18
    toto sa pekne číta ale nemôžu to byt fakty,ako si niekto môže pametat čo len názvy poľských dedín cez ktoré prešiel pri presune?
  • zapomenutí neznámí

    Olina 30. 1. 2009 20:04
    Můj otec rovněž bojoval jako tankista v této operaci, připomělo mi to jedno jméno Popovič, byl mému otci za svědka na svatbě. Mám tu nějaké jeho materiály a lituji, že jsem dokud žil nevnímala jeho vyprávění. Vím jen jedno, do smrti se v noci budil, křičel ze spaní, nohu, kterou měl prostřelenou a prošpikovanou úlomky vláčel poslední léta za sebou. Při vojenských filmech zvracel. Umřel v 59 letech. Prošel Buzuluk, Duklu, Ostravu. Měl pravdu: stejně si na nás nikdo nevzpomene.
    • Re: zapomenutí neznámí

      Zdeněk 5. 1. 2011 17:18
      Bohužel to tak je.Když jsme mladí, nenasloucháme starším a když sami zestárneme a mohli bychom si s nimi povídat, již nežijí.Váš tatínek měl pravdu,dnes si na ně málo kdo vzpomene, když tak jen hrstka a někteří jen účelově.
  • Memoriál plk.Jiřího Pavliče.

    Ludka Zděnek 5. 5. 2008 00:00
    Od roku 2007 se koná v České Lípě střelecký memoriál plukovníka Jiřího Pavliče. Na memoriálu se podílí organizace: OV ČSBS Česká Lípa, OV jednota ČsOL Česká Lípa a pořádající Střelecký klub 003 Česká Lípa. Letos proběhl již 2 ročník tohoto memoriálu za hojné účasti.
    • Re: Memoriál plk.Jiřího Pavliče.

      joana.schambergerova 10. 4. 2016 10:11
      Dobrý den,
      prosímo odpověď zda se ještě koná memoriál plk.J.Pavliče. J.Pavlič byl spoluvězněm mého otce Michala Házy v gulagu na Sibiři a pak spolubojovníkem ve Svobodově armádě. Několikrát jsem se s ním a jeho rodinou setkala. Ráda bych si ho připoměla i dnes. Děkuji za odpověď Joana Schambergerová
      • Re: Memoriál plk.Jiřího Pavliče.

        Břeněk Henke 20. 12. 2021 18:49
        Dovoluji se po letech Vás požádat o možný kontakt? Bř. Henke Jednota ČsOL Česká Lípa
        • Re: Memoriál plk.Jiřího Pavliče.

          Joana Schambergerová 22. 2. 2023 12:26
          Začínám bilancovat a v pozůstalosti mého otce jsem našla fotografii Jiřího Pavliče s manželkou a dětmi. Pokouším se hledat kontakt na příbuzné. Můj otec Michal Háza byl s Pavličem krajan z Poroškova a spolu byli v lágru a pak šli z Buzuluku do ČSR. Byl tam též strýc Jan Peresoljak.Dokonce mám nějaké listiny z té doby. Kontakt: [email protected], tel 608157993
      • Re: Memoriál plk.Jiřího Pavliče.

        jkl 10. 4. 2016 10:34
        Asi se zeptejte na Českém střeleckém svazu - www.shooting.cz

        V roce 2015 se ještě konal.
        www.shooting.cz/browser3.php?viewe...
  • Dokský zpravodaj: Odešel plukovník Jiří Pavlič

    Tom 5. 4. 2006 22:14
    Dokský zpravodaj 4/2006:

    Odešel plukovník Jiří Pavlič

    V únoru 2006 zemřel plukovník Jiří Pavlič, občan Doks a účastník našeho zahraničního odboje za druhé světové války.
    Jako rodák z Podkarpatské Rusi a voják československé armády emigroval po maďarské okupaci v roce 1939 do Sovětského svazu. Byl však zatčen a poslán do jednoho z nejhorších koncentračních táborů - smutně známých gulagů na Sibiři.
    Tuto nejtěžší část svého života popsal ve svých vzpomínkách "Z gulagu do Buzuluku a do Prahy". Po několika letech pobytu v táboře využil naskytnuté možnosti a přihlásil se do nově tvořené čs. vojenské jednotky, kterou v SSSR zakládal plukovník L. Svoboda. Se Svobodovým armádním sborem prošel jako tankista celou slavnou bojovou cestu z Buzuluku do Prahy. Byl několikrát raněn a jen zázrakem se dožil osvobození vlasti.
    Po válce se jako voják z povolání podílel na budování nové čs. armády a jejího tankového vojska. Po doplnění vzdělání se stal důstojníkem a postupně dosáhl až hodnosti plukovníka. Prošel různými technickými funkcemi u vojsk a od roku 1958 až do svého odchodu do důchodu pracoval v tankovém Výzkumném a zkušebním středisku 020 v Doksech. Jako důchodce až do své smrti byl předsedou Československé obce legionářské okresu Česká Lípa a aktivním členem Svazu bojovníků za svobodu. Jako jednu z hlavních akcí každoročně organizoval ve Stráži pod Ralskem Memoriál generála Sochora, Hrdiny SSSR, za účasti delegací z Ruska, Ukrajiny, Izraele a Slovenska.
    Poslední rozloučení s plukovníkem Pavličem se konalo v obřadní síni v České Lípě. Tohoto pietního aktu se zúčastnili generálové, důstojníci a další spolubojovníci a odbojáři z druhé světové války.
    Vojenský pohřeb plukovníka Pavliče byl důstojně ukončen českou hymnou a salvou čestné vojenské jednotky.
    Pohřbu se zúčastnila početná skupina občanů Doks, zejména vojenských důchodců a členů Svazu bojovníků za svobodu. K rakvi položili květiny i zástupci měst Cvikova a Stráže pod Ralskem. Bohužel na svého významného občana zapomnělo město Doksy.

    M. Krejčík a J. Haisler
    • Re: Dokský zpravodaj: Odešel plukovník Jiří Pavlič

      Jiří Buček 25. 3. 2016 16:39
      Nenapsal Z gulagu do Buzuluku a do Prahy Vasil Hajdur? Pavlič napsal Přežil jsem gulag: vyprávění po padesáti letech. Jinak tuto knihu už nějaký čas sháním, kdyby o ni někdo věděl? I v elektronické podobě.
      • Re: Dokský zpravodaj: Odešel plukovník Jiří Pavlič

        Břeněk Henke 15. 5. 2019 13:12
        Zdravím Vás,sice po letech, ale máte už tu knížečku? Břeňa Henke
  • Odešel hrdina

    Zděnek LUDKA 1. 3. 2006 04:47
    Plukovník Jiří Pavlič zemřel 8.února 2006 ve věku nedožitých 88 let.ČEST JEHO PAMÁTCE.
    • Re: Odešel hrdina

      Zděnek LUDKA 28. 7. 2006 06:11
      V rámci uzavřené Dohody mezi Slovenským svazem protifašistických bojovníků a Okresním výborem ČSBS a ČsOL Česká Lípa v roku 2000 se v posledním týdnu měsíce srpna kdy pravidelně odjíždí delegace ČSBS a ČsOL na oslavy SNP,se uskutečňuje zájezd na jeden den na dukelské bojiště,na místa,kde plk.Jiří Pavlič bojoval,při této příležitosti je vždy pokládán věnec ma mezinárodním vojenském hřbitově k hrobům padlých československých vojáků 1.čs.armádního sboru v polském městě Dukla,další kytice je pokládána u pomníku v obci Zyndranowa odkud plk.Pavlič útočil na výšiny v dukelském průsmyku.Posledním aktem je položení věnce u hlavního dukelského pomníku na slovenské straně.Plníce tak odkaz padlých vojáků a plk.Jiřího Pavliče,nezapomíname na ty kdo svou krví a životem vybojovali svobodu Československu a osvobodili republiku od fašistů.
  • t 34-85

    GERGEJ 17. 11. 2005 10:12
    Dosť husté.Chcem sa spýtať,som modelár a zaujala ma táto operácia a chcel by som si postaviť model t 34.Dala by sa zohnať presná kamufláž jedného zo strojov?Fakt by som to chcel!!!!!!!
    • Re: t 34-85

      Hofi 2. 12. 2005 18:34
      Kamufláže téčiek 1. čs. sam. brig. nájdeš v rovnomennej knihe od Milana Kopeckého (Praha 2001). Máš tam kamufláže od r. 1943 až do 1945, teda aj Ostravskú operáciu. Alebo si skús zohnať HPM 12/1998, 1 a 2/1999. Ak by sa Ti veľmi nedarilo, tak napíš sem odkaz a ja Ti pomôžem. Teraz som žiaľ dosť zaneprázdnený.
Zpět na: Plukovník Jiří Pavlič o své účasti v Jaselské operaci
  • *
    Vyplňte prosím jméno
  • *
    Vyplňte prosím název
  • *
    Vyplňte prosím text komentáře
  • Vyplňte správně kontrolu
  • *
    Odpovězte prosím na dotaz - ochrana proti spamu

Hvězdička označuje povinné položky. Komentáře jsou před zveřejněním moderovány.