Komentáře k: Poměr tankových sil na východní frontě 22. června 1941

Zpět na: Poměr tankových sil na východní frontě 22. června 1941
  • Re: Existuje lepší vysvětlení

    Ferro 23. 11. 2013 23:20
    Nelze vyřešit příčiny porážky RA v r.1941 několika větama, když se profihystorici přetlačují argumentací v kilometrech svazků. Faktem je, že oba protivníci byli na válku velmi dobře materiálně i personálně připraveni. Zásadním rozdílem byla kvalita a množství zpravodajských informací, kde na tom byl Stalin mnohonásobně lépe než Hitler. Z důvodu detailních znalostí o počtech a kvalitě prostředků Wehrmachtu a Luftwaffe a chybný předpoklad, že stejně kvalitními informacemi o RA disponuje Hitler vedl Stalina k závěru, že útok na SSSR v r. 1941 je pro Hitlera vojenskou sebevraždou.
    SSSR byl hybnou silou komunistické ideologie a nositelem doktriny komunistické internacionály - celosvětového osvobození dělnických mas revoluční formou. Začalo to VŘSR, poté v Německu, Maďarsku, v Itálii a Španělsku. V Německu a Itálii se bolševická ideologie socialismu dokonale ujala. Jen s jediným zásadním rozdílem. Carské Rusko bylo rozvráceno Leninem za peníze židovských bankéřů na základě politické ideologie komunistické internacionály. Revoluční vlna (boření a ničení) pak vynesla na post generálního tajemníka UV KSb Stalina. V Německu a Itálii měli lidé více rozumu a vzdělání a přesto socialistické myšlenky také podporovali. S tím rozdílem, že je nezajímal blahobyt jiných, ale především jejich vlastní, proto orientace na národní řešení problémů. Tím se dostali do příkrých rozporů s komunisty a jejich internacionalismem.
    Stalin - největší politický génius 20. století ve spolupráci s Churchilem a Roosveltem intenzivně chtěli v Evropě válku. Spouštěcí rozbuškou bylo Polsko, které vzniklo po 1.SV na základě mírových dohod vítězných mocností (obdobně jako ČSR) a jeho národnostní politika, pranýřovaná Společenstvím nárdů. Vznikem Polska přišlo Německo o cca 10% území a cca 6,5% obyvytelstva. V Polsku byly samostatné Německé enklávy v okolí přístavů Gdaňsk a Královec s cca 2 miliony německých obyvatel, které byly přístupné pouze po moři. Polsko odmítalo možnost vytvoření koridoru mezi Německem a těmito enklávami (na rozdíl od SSSR, který takovýto koridor vytvořil po 2.SV mezi BRD a západním Berlínem). Persekuce německého obyvatelstva v Polsku, nemožnost dohody o koridoru a válečná rétorika polských představitelů rozpoutala válku, na kterou se Stalin těšil a kterou připravoval. Aby nebyl považován za agresora, tak RA do Polska vstoupila "až" 17.9.1939.
    K porážce RA v 1941. Rudou armádu porazil maršál Žukov a její válečná doktrína. Proč Žukov?? Protože Žukov jako náčelník GŠ RA byl členem úzké vojenské rady a odpovídal za bojovou přípravu, dislokaci útvarů a sběr informací pro rozhodování vojenské rady a Stalina. V rámci bojové přípravy byla jeho odpovědnost ve zdokonalování operačního umění velitelů okruhů, armád a jejich štábů. No a tady to selhalo, protože se velitelé, štáby i vojáci připravovali pouze na útočnou válku. Místo, aby kopali zákopy, vytvářeli hloubkově členěnou obranu, pokládali minová polem a zaminovali cesty,tak naopak cesty k hranicím budovali.

Vaše odpověď:

  • *
    Vyplňte prosím jméno
  • *
    Vyplňte prosím název
  • *
    Vyplňte prosím text komentáře
  • Vyplňte správně kontrolu
  • *
    Odpovězte prosím na dotaz - ochrana proti spamu

Hvězdička označuje povinné položky. Komentáře jsou před zveřejněním moderovány.