Komentáře k: Poměr tankových sil na východní frontě 22. června 1941

Zpět na: Poměr tankových sil na východní frontě 22. června 1941
  • Re: První rok války Německa se Sovětským svazem

    aviatik 31. 5. 2009 01:09
    Doporučoval bych rovněž vzít v úvahu nenadálost nemeckého útoku pro většinu sovětských jednotek, zmatek, který to vyvolalo a rozlohu Sovětského svazu. Zvláště pak porovnáme-li tuto rozlehlost s akčním rádiusem tanku. V tomto případě se jedná čistě o logickou úvahu, ale je zřejmé, že poměrně velká část tanků vůbec nebyla zničená v boji - ono jim prostě v tom zmatku došlo palivo.
    Mimochodem naprosto stejná situace nastala v letectvu (kde jsem více doma). Údery Luftwaffe zničily skldy paliva a postupující wehrmaht obsadil letiště. Tady velkou měrou přispěl i fakt, že se sovětské letectvo (VVS) právě přezbrojovala. Leteckým plukům západních vojenských okruhů bylo dodáno přes 1.400 moderních stihaček, ale pouze cca 200 pilotů se na ně stačilo přeškolit. Výsledky jsou 2 :
    1) na každého pilota pluku připadaly téměř 2!!! letouny. Je tedy jasné, že při rychlém postupu wehrmachtu mohl odletět jen s jedním a druhý byl pak nalezen wehrmachtem a okamžitě uveden jako vítězství německých zbraní.
    2) Ačkoli piloti měli k dispozici moderní (spíše modernější), ale při bojových vzletech používali svoji původní techniku, byť byla výkonově slabší.
    A na závěr, s tou technickou zastaralostí T-26, BT7, T 28
    T 35. Tyto typy ve srovnání s Pzr I, Pzr II; Pzr III a Pzr III
Zobrazit všechny komentáře k: Poměr tankových sil na východní frontě 22. června 1941