Komentáře k: Střední tank PzKpfw V Panther (SdKfz 171)

Zpět na: Střední tank PzKpfw V Panther (SdKfz 171)
  • Môj tato je aj tak silnejší

    Jaro 31. 8. 2007 13:43
    Dobrý deň priatelia,
    Niektoré komentáre my pripomýnajú detstvo, keď sme sa hádali, čí tato je silnejší a ako by vymaľoval toho druhého tatu keby....
    Lenže tato aj jeden aj druhý pili pivo a kašľali na keby, aj na bitku. Nemali potrebu byť porovnávaní a určite nie byť univerzální víťazi.
    A ako to vo svojom článku pekne píše Ondra, každý tank vznikol pre niečo iné a jeho vývoj bol orientovaní chápaním priorít.
    Malé pozastavenie-všetky armády definujú hlavnú bojovú činnosť ako útok a obranu ako dočasný stav majúci za úlohu vytvoriť podmienky pre útok.
    A tak mali nemci BlitzKrieg a rusi Trufanova a tuchačevského.
    A tak aj ich tanky zodpovedali ich predstavám.
    Paradox je, že napríklad Tiger bol dobrý v obrane a nie v útoku, pre ktorý bol vyvinutý. Jeho silné podmotorovanie a problémy s podvozkom, údržbou a iné sú chronicky známe. Čiže keď už nastali všetky keby, bol hviezda. Nehovoriac o logistike, ženijným zabezpečením. Mne sa vymyká z Blitzkriegu. Myslím ten nespoľahlivý reálny tank.
    Otázka je, či tie Nemecké tanky bolo to čo chceli.
    T34 bol technologicky zjednodušený na doraz. Dokázal byť vyrábaný, udržiavaný a bol tým, čo Sovietska armáda pre svoj spôsob boja potrebovala. Bol použiteľný ako výsadkové vozidlo, prieskumné a iné.
    Akonáhle narazil na nemecké ZOO, nastúpili iní.
    Osobne si myslím, že Panther bol zo svojou 75kou lepšou voľbou ako Tiger.
    Ešte raz, Ondra pekne konzistentne napísal v čom tkvie neporovnávateľnosť. Ja osobne by som povedal že 75mm Panther kanón bol zdravým optimom pre tank tejto kategórie. Taktiež si myslím že PzKW4 s dlhou hlavňou mal ešte itú rezervu vo vývoji.
    Na druhej strane mám pocit, že okamihom pochopenia účelu stíhača tankov sovietskym velením odzvonilo nemeckej snahe ovládnuť pole tankami.
    Takže, Môj tato je aj tak silnejší.
    • Re: Môj tato je aj tak silnejší

      Ivan 31. 12. 2011 20:46
      U fotbalového zápasu divácí sledují průběh ale zápas skončí a jediné co je důležité je výsledek.V každé válce je nejdůležitější kdo vyhrál. Kdo vyhrál, byl lepší. Pokud by například útočily tanky agresora proti indiánům s luky a indiáni vyhráli-protože např.nalákali tanky mezi skály,tam je zasypali kamením a utíkající tankisty postříleli jako králíky, tak ti indiáni byli zkrátka lepší.Vyhrát by mohli např i díky tomu, že dokázali včas vzburcovat světové veřejné mínění proti těm tankistům(agresorům) a celý svět se za ně postavil. Nebo třeba taky způsobit pomocí diplomacie neshody v nepřátelském parlamentu nebo něco podobného; fantazii se meze nekladou.
      Pokud tohle ti moji imaginární indiáni dokázali, tak byli lepší než protivník, který nedokázal najít odpovídající protizbraň, a vyhrát si zasloužili. A po válce přijdou odborníci, kteří začnou srovnávat tankový kanón a kulomet
      s lukem a dospějí k překvapivému zjištění, že ty tanky byly prostě lepší a ty luky nestály za nic…
      Indiáni prý byli zkrátka žabaři a kdyby se válka vedla na rovné široké stepi, tak tanky bez problémů vyhrály. Jenomže ve válce, podobně jako při fotbale, žádné kdyby neplatí.
      • Re: Môj tato je aj tak silnejší

        Knírač 8. 12. 2013 17:24
        Přesně řečeno. je to o taktice a schopnosti využít svých předností.
Zobrazit všechny komentáře k: Střední tank PzKpfw V Panther (SdKfz 171)