Komentáře k: 17. července 1944 aneb kdo zranil Erwina Rommela?

Zpět na: 17. července 1944 aneb kdo zranil Erwina Rommela?
  • Smrt Romela.

    veterán 3. 8. 2007 19:48
    Romel nezemřel na zranění. V kause atentátu na Hitlera odmítl Romel spolupráci, ale souhlasil s tím, že by po zdařeném atentátu převzal velení Vehrmachtu. Při vyšetřování atentátu se přišlo na to, že Romel o přípravě atentátu věděl. Poněvadž byl "legendární" velitel, nebylo politicky možné, aby byl popraven s ostatními. Byl doma na dovolené, když k němu přišli příslušníci kontrarozvědky a vyzvali ho, aby zvážil dobrovolnou smrt, bude pohřben jako hrdina,rodina a syn který studoval na vojenské škole bude pokračovat ve studiu, nebo bude popraven, rodina bude šikanována. Volil smrt vlastní sebevraždou. Byl pohřben jako hrdina, ale tak jak píšete, jen se strohými oznámeními v mediích.
    • Re: Smrt Romela.

      jarosek 11. 3. 2014 12:06
      Romel osobně o chystaném atentátu na Hitlera nevěděl. Jediné jeho spojení s atentátníky, bylo to, že plukovník Claus Philipp Maria Schenk, hrabě von Stauffenberg byl náčelníkem jeho štábu v Africe. Romel si poté roce 1944 po vylodění Spojenců jako velitel skupiny armád B nechal povolat SS-Obergruppenführera Seppa Dietricha (velitel 6. tankové armády SS, což bylo největší vojenské uskupení Němců na západní frontě)), zda by byl ochoten, pokud by dostal rozkaz, uvolnit cestu Američanům k postupu do Německa, aby tak zamezil tomu, že by Německo bylo obsazeno Sověty. Romel v té době již nebyl obdivovatelem Hitlera, jak tomu bylo až do počátku roku 1943. Spiklenci mu nabídli vysokou vojenskou pozici, pokud by převrat uspěl, ale on to odmítl, protože s jakoukoliv vojenskou akcí na odstranění vedení nesouhlasil. Za toto byl neveřejně obviněn a bylo mu nabídnuta čestná smrt, kterou si s ohledem na svou rodinu zvolil. Při jeho sebevraždě mu však neasistovala kontrarozvědka, ale poddůstojníci SS.
    • Re: Smrt Romela.

      jkl 3. 8. 2007 20:22
      A na co konkrétně reagujete? Přesně tohle se taky uvádí v tomto článku: "Pro úplnost dodejme, že Gen.Fm. Rommel nezemřel na následky zranění ze 17. července 1944, ale že pod nátlakem spáchal sebevraždu."
Zobrazit všechny komentáře k: 17. července 1944 aneb kdo zranil Erwina Rommela?