Komentáře k: Václav Václavík - Vzpomínky na Mauthausen, část 3. „Linz III“

Zpět na: Václav Václavík - Vzpomínky na Mauthausen, část 3. „Linz III“
  • Moc zajímavé, zajímala by mě ale skutečnost

    Jan Dudek 13. 5. 2007 09:55
    Celý příběh byl velice zajímavý a hlavně velmi čtivě napsaný. Mnoho informací se určitě zakládá na pravdě, avšak myslím, že Václavík je trošku zobrazen jako akční hrdina. Hlavně ke konci. Příjde mi, že extrémně riskoval, což mi nesedí na člověka, který byl vystaven takových podmínek a jakýkoliv prohřešek znamenal smrt. I když pravdou je, že důvod proč se dostal do koncentračního tábora byl podobný tomu co v táboře následně v roce 44 a 45 dělal. Nejzajímavější na celém příběhu je velmi přesný popis života v lágru ze všech stran (vězně i kápa). Docela by mě zajímal i osud některých esesáků, kteří přišli do styku s Václavíkem. Osudy vedení Mauthausenu jsou známé, ale co osudy esesáku z Redl-Zipf a Linz III. Jak to skončilo s esesáky Schenkem nebo Sturmem? Dostali někteří "dobří" SS zastání od věznů.

    Jinak skvělá série článků. Jan Dudek
    • odpověď Janu Dudkovi

      Holajz 13. 5. 2007 16:08
      Problematikou která tě zajímá se zabýval Miroslav Šiška v článku který vyšel 10.3.2001 v Rudém Právu pod názvem OSUDY ZAPOMENUTÉHO MUŽE.
      Václavík píše sám o sobě, takže jistě si některé skutečnosti přibarvil, ale kdo ho znal nepochyboval o pravdivosti jeho vyprávění. Navíc ho napsal v emigraci v USA roku 1952, takže se nemusel ohlížet ani na komunisty, kterým ležel v krku, ani na bývalé přisluhovače nacistů.
      • odpověď Janu Dudkovi (2)

        STRANKY 7. 6. 2007 12:11
        Ach jo, systém nezobrazil správně,
        takže ještě jinak:
        www.geocities.com/stranky/osudy.htm
      • odpověď Janu Dudkovi

        STRANKY 6. 6. 2007 21:00
        Nedalo mi to a článek z Práva jsem si opatřil. Je tam vícero zajímavých informací, ale že by zrovna odpovídal na otázky ohledně osudů esesáků z konce příspěvku Jana Dudka mi tedy nepřijde. Možno posoudit zde:<P><A HREF="www.geocities.com/stranky/osudy.ht...
      • odpověď Janu Dudkovi

        mk 14. 5. 2007 10:53
        zdravim

        kopie onoho clanku by nekde nebyla ?
        • odpověď Janu Dudkovi

          holajz 20. 5. 2007 22:23
          doslov k vzpomínkám měl obsahovat i tento článek. bohužel autorská práva to nedovolila.
Zobrazit všechny komentáře k: Václav Václavík - Vzpomínky na Mauthausen, část 3. „Linz III“