Komentáře k: Václav Václavík - Vzpomínky na Mauthausen, část 3. „Linz III“

Zpět na: Václav Václavík - Vzpomínky na Mauthausen, část 3. „Linz III“
  • Smutné poselství budoucím generacím

    Rudolf T. 14. 6. 2011 18:38
    Se zájmem jsem si přečetl vyprávění pana Václavíka a musím sám za sebe přiznat,že "forma živého dokumentu",je to nejlepší,jak co nejvíce a co nejpravdivěji ve zkratce vypovědět vše podstatné o psychologii jedince v mezních situacích,o možnostech deformace lidského charakteru a myšlení,i o síle a touze jedince za každých okolností přežít.Velmi silné a poučné!Podobné texty by měly být součástí jakéhokoliv studia minulosti,protože silné emoce akcentují historickou paměť.
  • Přítel badatel

    bimbo 4. 6. 2007 13:49
    Když Mě můj vzácný přítel badatel Pavel, přinesl ukázat do práce knihu svého príbuzného Václava Václavíka ,zalapal jsem po dechu, když sem si uvědomil jaký poklad se Mě dostal do ruky.Pavel se zabývá generalogii, to znamená,že pátrá po rodové větvy rodu Holinků. U svého příbuzného objevil tento poklad.Moje maličkost jej donutila, aby vše dal na internet. Myslím, že by se lidé měli dozvídat, jaké odbojáře tato země měla a co byli ochotni tito lidé vše obětovat.Myslím, že je konec konců jedno zda toto dílko je psáno po válce a nebo v roce 1952 v Americe. Hlavně že se toto svědectví dochovalo.Na závěr si neodpustím jedovatou poznámku na adresu pana POSELTA(nebo jak se ten pán menuje) Sudetoměmeckékrajanskézdružení. Měl by se také někdy dostat na tyto stránky a pozorně číst.Jestli že ste dočetli až sem DĚKUJI- Bimbo
  • reakce na Stalina

    Holajz 13. 5. 2007 16:13
    Ve vzpomínkách, ktaré jsou psány v roce 1952 v USA již věděl že Stalin je stejnej vrah jako byl Hitler.
  • Moc zajímavé, zajímala by mě ale skutečnost

    Jan Dudek 13. 5. 2007 09:55
    Celý příběh byl velice zajímavý a hlavně velmi čtivě napsaný. Mnoho informací se určitě zakládá na pravdě, avšak myslím, že Václavík je trošku zobrazen jako akční hrdina. Hlavně ke konci. Příjde mi, že extrémně riskoval, což mi nesedí na člověka, který byl vystaven takových podmínek a jakýkoliv prohřešek znamenal smrt. I když pravdou je, že důvod proč se dostal do koncentračního tábora byl podobný tomu co v táboře následně v roce 44 a 45 dělal. Nejzajímavější na celém příběhu je velmi přesný popis života v lágru ze všech stran (vězně i kápa). Docela by mě zajímal i osud některých esesáků, kteří přišli do styku s Václavíkem. Osudy vedení Mauthausenu jsou známé, ale co osudy esesáku z Redl-Zipf a Linz III. Jak to skončilo s esesáky Schenkem nebo Sturmem? Dostali někteří "dobří" SS zastání od věznů.

    Jinak skvělá série článků. Jan Dudek
    • odpověď Janu Dudkovi

      Holajz 13. 5. 2007 16:08
      Problematikou která tě zajímá se zabýval Miroslav Šiška v článku který vyšel 10.3.2001 v Rudém Právu pod názvem OSUDY ZAPOMENUTÉHO MUŽE.
      Václavík píše sám o sobě, takže jistě si některé skutečnosti přibarvil, ale kdo ho znal nepochyboval o pravdivosti jeho vyprávění. Navíc ho napsal v emigraci v USA roku 1952, takže se nemusel ohlížet ani na komunisty, kterým ležel v krku, ani na bývalé přisluhovače nacistů.
      • odpověď Janu Dudkovi (2)

        STRANKY 7. 6. 2007 12:11
        Ach jo, systém nezobrazil správně,
        takže ještě jinak:
        www.geocities.com/stranky/osudy.htm
      • odpověď Janu Dudkovi

        STRANKY 6. 6. 2007 21:00
        Nedalo mi to a článek z Práva jsem si opatřil. Je tam vícero zajímavých informací, ale že by zrovna odpovídal na otázky ohledně osudů esesáků z konce příspěvku Jana Dudka mi tedy nepřijde. Možno posoudit zde:<P><A HREF="www.geocities.com/stranky/osudy.ht...
      • odpověď Janu Dudkovi

        mk 14. 5. 2007 10:53
        zdravim

        kopie onoho clanku by nekde nebyla ?
        • odpověď Janu Dudkovi

          holajz 20. 5. 2007 22:23
          doslov k vzpomínkám měl obsahovat i tento článek. bohužel autorská práva to nedovolila.
Zpět na: Václav Václavík - Vzpomínky na Mauthausen, část 3. „Linz III“
  • *
    Vyplňte prosím jméno
  • *
    Vyplňte prosím název
  • *
    Vyplňte prosím text komentáře
  • Vyplňte správně kontrolu
  • *
    Odpovězte prosím na dotaz - ochrana proti spamu

Hvězdička označuje povinné položky. Komentáře jsou před zveřejněním moderovány.