Komentáře k: Vznik teorie blitzkriegu

Zpět na: Vznik teorie blitzkriegu
  • "... nejlepší bojovou sílu ..."

    Karel 14. 11. 2006 07:22
    No a proč tedy byla tato "nejlepší bojová síla" totálně poražena? Že by onomu blábolu o tom, že všichni němečtí vojíni byli stateční, poddůstojníci kamarádští a důstojníci mimořádně schopní, jen ten Hitler to vše pokazil, ještě někdo věřil? Ne, prostě oni ti Němci byli horší než sovětská armáda. Jistě, v počátcích se jim dařilo - standardní výhoda útočníka: překvapení, volba směru útoku atd. Pak už ne, prostě protivníka podcenili.
    • Re: "... nejlepší bojovou sílu ..."

      adrian 25. 5. 2018 11:11
      hovorí ti niečo ako opotrebovávacia vojna? Obrovské zdroje živej sily a surovín?
    • Re: "... nejlepší bojovou sílu ..."

      politicky nekorektný 2. 7. 2013 16:41
      Červenú armádu paradoxne zachránilo USA a ich Lend-lease. Zoznam dodávok materiálu a surovín do Sovietskeho zväzu je obrovský, citujem:

      Bez pomoci Spojených štátov a ďalších spojencov by Sovietsky zväz nebol schopný klásť dlhodobo odpor Nemecku a rozbehnúť v tyle obnovenú produkciu evakuovaných tovární. Tá sa začala rozbiehať od konca roka 1942.

      Do krajiny bolo dodaných 34 miliónov vojenských uniforiem, 15 miliónov párov topánok, 350 000 ton výbušnín, 3 milióny ton nafty, 4,5 miliónov ton potravín (asi 25% potravinových zásob potrebných počas vojny), 12 000 železničných vagónov, 1860 lokomotív, 375 000 nákladných automobilov a 50 000 džípov. Nesmierne dôležité boli dodávky 18 000 stíhacích a bombardovacích lietadiel a 15 000 leteckých motorov. Dodávky ocele umožnili opäť rozbehnúť produkciu tankov a delostreleckých zbraní.

      Túto informáciu som si vyhľadal až potom, čo som nevedel pochopiť, prečo prvý tank Červenej armády, ktorý sa dostal do Viedne bol Sherman.
      • Re: "... nejlepší bojovou sílu ..."

        Josef 18. 7. 2018 11:18
        Některé komodity SSSR nebyl schopen vyrobit, jiné jen v malém množství. Týká se to hliníku, leteckého benzínu a chemikálií k výrobě výbušnin.Podstatné byly i dodávky oblečení a surovin pro výrobu.Dále obrovské dodávky sušených potravin, hlavně bílkovinné povahy, kterých měl SSSR katastrofální nedostatek. Hladový voják je špatný voják. Obrovská nemateriální pomoc- většinou zdarma. Licence, průmyslové postupy, školení stovek sovětských inženýrů v továrnách USA. smíchu. Žukov i Chruščov potvrdili, že bez USA by válku nevyhráli.
      • Re: "... nejlepší bojovou sílu ..."

        Josef 18. 7. 2018 11:06
        Do Brna to stejné. Pamětníci říkají, že na vojácích RA bylo sovětské jen jejich tělo a automaty, ty ovšem měly na US řemeni.
      • Re: "... nejlepší bojovou sílu ..."

        japoko 11. 1. 2015 22:56
        Hloupý, i když rozšířený názor! Není třeba dlouhých rozborů, stačí údaj o celkové potřebě a použití výše jmenovaných položek! Jediná pravda je, že pomoc přišla ve vhodnou chvíli. (Taky byla, převážně zlatem, zaplacena)
        • Re: "... nejlepší bojovou sílu ..."

          Josef 18. 7. 2018 11:03
          Pletete si názor s fakty. SSSR byl v roce 1942 poražený stát a přežil jen díky souhře šťastných okolností a pomoci ze Západu. Rozbory jsou, jak správně píšete, zbytečné, nebudu se jimi zdržovat. Ztrácel bych s Vámi čas a energii.
    • Re: "... nejlepší bojovou sílu ..."

      M.Ď. 20. 1. 2012 11:16
      Nikdy v dejinách cárskeho Ruska neboli zaznamenané také straty, ako mala Tvoja červená armáda. Rusi boli schopní poraziť mnohonásobnú presilu Turkov, zlomiť lepšie vyzbrojených a vycvičených Švédov, Francúzov. Len Tvoji Sovieti vyše poldruha roka (ak nerátam protiúder pod Moskvou)dostávali výprask za výpraskom hoci od počiatku Barbarossy mali prevahu tak v živej sile ako aj v množstve a kvalite techniky. Nemci jednoducho dosiahli maximum, ktoré sa dosiahnuť dalo. Porovnaj si, čo dosiahol nemecký cisár v 1. svetovej vojne, kým nedošlo k boľševickoliberálnemu rozvratu ruskej armády. Nebyť ruskej ofenzívy v roku 1914, padol by Paríž a aj Srbsko by nedokázalo odolávať vyše roka vojny. Nebyť Brusilovovej ofenzívy, padol by Verdun. A to všade v knihách nájdeš len údaje o zaostalosti a neschopnosti vtedajšej cárskej armády.
Zobrazit všechny komentáře k: Vznik teorie blitzkriegu