Komentáře k: Sovětské řády

Zpět na: Sovětské řády
  • Re: A co Němci?

    Marek 12. 6. 2006 13:39
    Já myslím, že je jich víc než těch ruských.

    Vyznamenání, řády a medaile
    Waffen-SS používaly stejná vyznamenání jako Wehrmacht. Pravděpodobně nejznámějším vyznamenáním byl Železný kříž, ale byla jich i řada dalších. Wehrmacht a další ozbrojené složky nosily vyznamenání udělená během první světové války v podobě spon nebo v původní podobě. Celá vyznamenání nosili zejména důstojníci a muži, kteří nesloužili během první světové války. Podobně jako Spojenci nosili němečtí vojáci vyznamenání do bojů, ačkoliv v případě Waffen-SS vypadala občas na jejich maskovací uniformě podivně.
    ____________________________________ ____
    Ritterkreutz des Eisernen Kreuzes
    Ritterkreutz des Eisernen Kreuzes mit Eichenlaub
    Ritterkreutz des Eisernen Kreuzes mit Eichenlaub und Schwertes
    Ritterkreutz des Eisernen Kreuzes mit Eichenlaub und Schwertes und Brillianten
    Ritterkreutz des Eisernen Kreuzes mit goldenem Eichenlaub und Schwertes und Brillianten
    Rytířský kříž Železného kříže



    Založen v roce 1.9.1939, byl nástupcem Pour le Merite nebo "Blue Max" z první světové války. Pravděpodobně nejvíce ceněné vyznamenání v německé armádě. Ritterkreuz byl dáván za hrdinské činy. Byl nejvyšším vyznamenáním a za další hrdinství k němu mohly být přidány Dubové listy, Meče a Diamanty. Waffen-SS ukončily válku se 410 udělenými Rytířskými kříži. Celkem bylo uděleno 7.318 RK (42 spojencům Říše). Nošen kolem krku byl nápadný a byl vyhledávaným suvenýrem u Spojenců a Rusů. Proto nosilo mnoho mužů Waffen-SS upravený Železný kříž II. třídy. Stuha předávaná při ceremonii byla často nahrazována. Dubové listy byly založeny 3.6.1940 a bylo jimi vyznamenáno 882 vojáků (+ 8 německých spojenců). Meče byly založeny 15.7.1941 a bylo jimi vyznamenáno 160 mužů (Heer 76, Kriegsmarine 5, Luftwaffe 54, Waffen-SS 24, cizinci 1). Brilianty byly založeny 15.7.1941 a bylo jimi vyznamenáno 27 mužů (Heer 11, Kriegsmarine 2, Luftwaffe 12, Waffen-SS 2). Zlatý kříž byl založen 29.12.1944 a mělo jím být vyznamenáno 12 nejzasloužilejších mužů Říše po vítězné válce. Nakonec jím byl vyznamenán jen Hans-Ulrich Rudel – Stuka eso, který zničil přes 500 sovětských tanků.
    ____________________________________ ____

    Großkreuz des Eisernen Kreuzes
    Velkokříž Železného kříže


    Velkokříž Železného kříže byl založen 1.9.1939 a udělován důstojníkům generálního štábu za strategická rozhodnutí dotýkající se vývoje války. Byl jím vyznamenán jen Reichsmarschall Hermann Göring.
    ____________________________________ ____
    Eisernes Kreuz 1. und 2. Klasse
    Železný kříž 1. a 2. třídy

    Železný kříž byl založen 1.9.1939 a udělován ve dvou třídách. II. třída byla většinou prvním vyznamenáním pěchoty za statečnost a úspěšnost v boji a bylo jím vyznamenáno asi 3.000.000 mužů (27 žen). Nositelé Železného kříže z roku 1914 byly vyznamenáni sponou přidělenou původnímu Rytířskému kříži (Spange 1939 zum Eiseren Kreuz 1914). Byl zavěšen na červeno-bílo-černé stuze a nošen na druhé knoflíko

Vaše odpověď:

  • *
    Vyplňte prosím jméno
  • *
    Vyplňte prosím název
  • *
    Vyplňte prosím text komentáře
  • Vyplňte správně kontrolu
  • *
    Odpovězte prosím na dotaz - ochrana proti spamu

Hvězdička označuje povinné položky. Komentáře jsou před zveřejněním moderovány.