Východní fronta
|
|
|
|---|---|
|
Citujeme Hitlera 4.1.1942 v jednom ze svých monologů řekl: Španělé jsou jako vojáci obrazem zchátralosti. Puška je nástroj, který se nesmý za žádných okolností čistit, stráže se zásadně nestavějí. Místní obyvatelé je musí budit, když se blíží Rusové. Ale: nikdy nevydali ani píď území! Odvážnější lidi si lze těžko představit. Přitom se skoro nekryjí, nechávají se zabíjet. Od doby, kdy je před sto lety popsal von Goerben, se nic nezměnilo: nesmírně stateční, vytrvalí ve snášení útrap, ale nedisciplinovaní až hrůza. |
|
|
|
|
Dzin napsala v č. 1871:
"bez toho "asi"."
Dzin napsala v č. 1871: Prostě si nedokážu představit jak by vojáci těchto kvalit dokázali dosáhnout nějakých výraznějších úspěchů - divise není Tucet špinavců, aby to nahnali na "bojovnosti", proto všechny informace o nich, včetně založení té medaile musím posuzovat jako spojené úsilí práce propagandistů a diplomatické dvornosti vůči Francovu Španělsku. "Španělé byli kritizováni Němci (ale i třeba Italy) za neukázněnost, nedisciplinovanost, schátralost, a další." |
|
|
|
|
Algernon napsal v č. 1867: No 487 Squadron"No jasně že jo… :o)))" RS570 Gp Capt R N Bateson / Sqn Ldr E B Sismore PZ402 Wg Cdr F M Denton / Fg Off A J Coe PZ462 Flt Lt R J Dempsey / Flt Sgt E J Paige PZ339 Sqn Ldr W P Kemp / Flt Lt R Peel SZ985 Fg Off G L Peet / Fg Off L A Graham NT123 Flt Lt D V Pattison / Flt Sgt F Pygram No 464 Squadron PZ353 Flt Lt W K Shrimpton RAAF / Fg Off P R Lake RAAF PZ463 Flt Lt C B Thompson / Sgt H D Carter PZ309 Flt Lt A J Smith RAAF / Flt Sgt H L Green RAAF SZ999 Fg Off H G Dawson RAAF / Fg Off P T Murray RS609 Fg Off J H Palmer RAAF / 2nd Lt H H Becker RNorAF SZ968 Wg Cdr Iredale RAAF / Fg Off Johnson No 21 Squadron SZ977 Wg Cdr P A Kleboe / Fg Off K Hall PZ306 Sqn Ldr A F Carlisle / Flt Lt N J Ingram LR388 Sqn Ldr A C Henderson / Flt Lt W A Moore HR162 Flt Lt M Hetherington / Fg Off J K Bell Mas to i s bonusem, osadkama |
|
|
|
|
Ano, u nás tenhle systém taky máme...a funguje...jenže mají nějaký jiný čas, asi tak 10 x zpomalený |
|
|
|
|
Tak u nás v knihovně také nemáme na ůžích ustláno, ale naštěstí funguje zápůjčkový systém... |
|
|
|
|
YAMATO napsal v č. 1881: "A to je Trutnov druhé největší město v kraji! Je to ostuda, gigatuny škváru, ale kvalitu abys hledal lupou" ja řikal, že městečka sou výhoda!!!!!!!! |
|
|
|
|
A to je Trutnov druhé největší město v kraji! Je to ostuda, gigatuny škváru, ale kvalitu abys hledal lupou... |
|
|
|
|
Langos napsal v č. 1879: "No doufám že naše litvínovská knihovna bude lepší a snad tam něco bude."
YAMATO napsal v č. 1878: "Dzine, možná se budeš divit, ale s knihovnou to je problém. Zajdi v Trutnově do knihovny...tam toho není! A něco objednat? Tak to je taky problém..." Zdar malým městům!!!!!něco objednat-no problem!!něco najít-no problem!!! |
|
|
|
|
YAMATO napsal v č. 1878: No doufám že naše litvínovská knihovna bude lepší a snad tam něco bude. "Dzine, možná se budeš divit, ale s knihovnou to je problém. Zajdi v Trutnově do knihovny...tam toho není! A něco objednat? Tak to je taky problém..." |
|
|
|
|
Dzine, možná se budeš divit, ale s knihovnou to je problém. Zajdi v Trutnově do knihovny...tam toho není! A něco objednat? Tak to je taky problém... |
|
|
|
|
No já klidně do knihovny zajdu, až to pude. |
|
|
|
|
Vy mě štvete, to je takoví problém si zajít do knihovny, když víte, co máte hledat? Celkem se do dubna 43 se u Modré divize vystřídalo asi 45 000 Španělů. 3092 padlo, 752 bylo nezvěstných, 1512 omrzlo a 719 onemocnělo. Zraněné nevím. Divize dopadla neslavně. Po porážce u Stalingradu Španělé začali vyjednávat o jejím stažení a to bylo provedeno do poloviny října 43. Co se týká letců, ti nárokují 156 sestřelů a vlastní ztráty udávají jako 12 mrtvých letců. |
|
|
|
|
Lavockin napsal v č. 1873: To je fakt. Bylo by dobrý ještě zjistit, jaký měli ztráty. "Ještě by nebylo na škodu vědět,jak to s ní skončilo? " |
|
|
|
|
Já jsem něco málo četl o španělských letcích na východě a to byla asi dost tragédie, nebo spíš komedie... |
|
|
|
|
Ještě by nebylo na škodu vědět,jak to s ní skončilo? |
|
|
|
|
Díky, Dzine. Docela mě to zajímalo. |
|
|
|
|
A teď bez toho "asi". Modrá divize(či jak bylo zmíněno 250. pěší) byla sformována 13. 7. 41. Tvořili jí 262, 263. a 269. pěší pluk a dělostřelecký pluk. Celkem disponovala 17 924 muži, 5000 koní a 765 vozidel. 20.8.41 byla prohlášena bojeschopnou a odeslána na frontu do sestavy 16. armády. Španělé byli kritizováni Němci (ale i třeba Italy) za neukázněnost, nedisciplinovanost, schátralost, a další. Ovšem ani jediný z nich nebyl nikdy kritizován za horší bojovnost. Jejich odvaha a bojové nasazení bylo příkladné o čemž svědší i to, že jen speciálně pro ně (a nikoho jiného) vyhotovili Němci pamětní medaili tažení na Východní frontě. Bližší informace viz. Miroslav Tejchman "Ve službách třetí říše". |
|
|
|
|
Dík za informace. Jen mě to tak zajímalo. |
|
|
|
|
División Azul, ve WH jako 250.Infanteriedivision, byla sestavená ze španělských dobrovolníků a nasazená od r.1941 do r.1943 někde jižně od Leningradu v rámci "boje proti bolševismu", pak stažená - na diplomatický nátlak spojenců. Míra dobrovolnosti dobrovolníků není zcela jasná -minimálně někteří mohli být prostě přeložení z pravidelné španělské armády. Část z nich nicméně zůstala ve svazku WH a utvořili početně slabší "Legión Azul". Úspěchů asi moc neměli - šlo hlavně o to že jejich boje případně zvýraznila německá propaganda - aby ukázali, že na jejich straně stojí i Španělé. Nějaká bitva u Krasneho Boru, ale mimo španělskojazyčnou oblast o tom nic moc není.... |
|
|
|
|
Poslyšte. Mám jeden dotaz. Slyšel jsem, že Španělé dali Němcům jednu divizi na východní frontu. Nějaká Modrá divize. Nevíte, kam je poslali a kde bojovali? A jaké byly jejich úspěchy? |
- Home
- > Diskuzní forum
- > Východní fronta