Východní fronta
|
|
|
|---|---|
|
karaya1 napsal v č. 608: Ale vždyť to už říkám po druhé, že to vím!!! Ale nic ve zlém"Stalingrad se Hitlerovou posedlostí stal až později" S tím hitleroým městem jsem to myslel jako příklad. Jinak máš pravdu. Za Hitlerovo město se dal považovat Berlín a tam Stalin do průběhu operace skoro vůbec nezasahoval. |
|
|
|
|
FUJ06: Stalingrad se Hitlerovou posedlostí stal až později.. Na začátku měl být pouze neutralizován, aby neohrožoval křídlo Skupiny armád A. A kdyby stála RA před branami Hitlerstadtu, bylo by to v takové fázi války, že Stalin by (už) nezasahoval do vojenského velení a nechal by vše na generálech... |
|
|
|
|
giro.c:Jistě. Tak jsem to myslel. Představ si, že by byl nějaký Hitlergrad ( ) a rudá armáda by stála před jeho branama. Myslíš, že by ho Stalin nechtěl obsadit za každou cenu a Hitler ho zase bránit zuby nehty??? Já bych klidně řekl, že jo. Byl to prostě nějaký kult osobnosti a kdyby padlo město se Stalinovým/Hitlerovým jménem jeho osobnost by byla poněkud ponížena. |
|
|
|
| FUJ06 jenomže to se stalo až časem. Na začátku operace byl Stzalingard jen okrajovým cílem. | |
|
|
|
|
Kaufi:Jasně. Byl to vlastně nepřímý souboj mezi Hitlerem a Stalinem. |
|
|
|
|
Fuj06: Z toho samého důvodu ho snad Hitler chtěl dobít né? |
|
|
|
|
Podle mě chtěl Stalin udržet jen svoje město. Ona ztráta Stalingardu by měla určitě velký dopad na morálku, která ještě i vroce 1942 byla nahnutá. |
|
|
|
|
Dzin: bože.....ty ses nám ale vybarvil |
|
|
|
|
toGiro:V případě Stalina šlo s největší pravděpodobností jen o pouhý alibismus! |
|
|
|
| Teď je otázka z jakého důvodu se kolem Stalingradu shromažďovat jednotky. Jestli kuli nějakému strategickému plánu STAVKY či jenom proto, jetsli si chtěl Stalin ochránit svoje městečko. | |
|
|
|
|
Dzin napsala v č. 593: O co go. 251 je trochu daleko, takže počítám, že ses překlepl"Kterého? Žukova, Koněva, Govorova, Rokosovského nebo některého jiného?"
Dzin napsala v č. 596: Jasně, ale kdyby se němcům podařilo obsadit Serafimovič, tak by asi průběh operací kolem řeky DON vypadal trochu jinak. "Němci museli udeřit na Stalingrad co nejrozhodněji, protože se zde začali shromažďovat sovětské jednotky " |
|
|
|
pbradler to je docela fikaný řešení pak ti taj člověk nemůže ani nadávat |
|
|
|
|
|
Dzin (594): Súhlas. |
|
|
|
|
Jinak, Němci museli udeřit na Stalingrad co nejrozhodněji, protože se zde začali shromažďovat sovětské jednotky (určené k jeho obraně) a kdyby si jich přestali všímat, hrozil jim útok do boku. Z toho důvodu také musel Paulus zůstat zde bojovat, až do hořkého konce, pokud by se stáhl, ohrozil by tak německá vojska na Kavkaze. Mansteinova ofenzíva neměla moc naději na úspěch, protože Němci neměli v té době dostatek sil, aby dokázali plně pokrýt všechny své operace. Jinak v zásadě souhlasím s tím, co zde píše o Stalingradu pbradler. |
|
|
|
|
Ohledně zde nyní probíraného tématu 6. armády u Stalingradu, vzásadě to shrnul pbradler v (577). |
|
|
|
|
pbradler: (576) V tomhle se hold dá těžko polemizovat. Defakto každý máme své argumenty, přičemž ale ty se navzájem nevyvracejí (a ani nepodporují). Tudíž záleží pouze na tom, čemu každý věříme. |
|
|
|
|
FUJ06: (251) Kterého? Žukova, Koněva, Govorova, Rokosovského nebo některého jiného? |
|
|
|
|
FUJ06 napsal v č. 591: Jasné. I keď vyššiu známku by som asi dal Kleistovi, veliteľovi 1. Pz. Armee."Ale zažil si i slavné chvilky. Třeba zlikvidování sovětského útoku na jaře roku 1942 " Ostatne i samotné boje na prístupoch ku Stalingradu neviedol zle, najmä ak uvážime že v tej dobe boli prioritne zásobované vojská na Kavkaze. |
|
|
|
|
BRUNNER napsal v č. 584: "Mám informácie,že niekolko jednotiek bojovalo až do 3.2.Može mi to niekto potvrdiť?" Já jsem zase někde četl, že někteří skopčáci vylezli ze svých ukrytů až někdy v březnu a pak se vzdali. pbradler(585):Jasné, že si to místo nevybral. Ale zažil si i slavné chvilky. Třeba zlikvidování sovětského útoku na jaře roku 1942 ( I když ten úspěch byl částečně zapříčiněn špatným sovětským velením ). |
|
|
|
|
giro.c (587): Ty si tam nejaké nikdy našiel ? Ja som použil len "Obávam sa ..." aby mi nikto nemohol vyčítať že používam nikdy. |
- Home
- > Diskuzní forum
- > Východní fronta
S tím hitleroým městem jsem to myslel jako příklad. Jinak máš pravdu. Za Hitlerovo město se dal považovat Berlín a tam Stalin do průběhu operace skoro vůbec nezasahoval.
) a rudá armáda by stála před jeho branama. Myslíš, že by ho Stalin nechtěl obsadit za každou cenu a Hitler ho zase bránit zuby nehty??? Já bych klidně řekl, že jo. Byl to prostě nějaký kult osobnosti a kdyby padlo město se Stalinovým/Hitlerovým jménem jeho osobnost by byla poněkud ponížena.