Komentáře k: Horká balkánská půda I.

Zpět na: Horká balkánská půda I.
  • Nesouhlas

    Maro Skřipský 24. 8. 2009 15:06
    Autor si dal sice s svým článkem hodně, práce, přesto však musím s celkovým hodnocením Jugoslávského vojska ve vlasti"(oficiální název Mihailovićových)ravnogorských četniků nesouhlasit.
    Autorova práce je syntézou propartyzánských publikací, kam se dají s jistými výhradami zařadit i práce Dr. Tejchmana.
    Před krátkým časem jsem dokončil magisterskou diplomovovou práci na téma "Jugoslávské vojsko ve vlast a operace Halyard", kde popisuji činnost četnického odboje a záchranu téměř šesti set sestřelených spojeneckých letců četniky gen. Mihailoviće (jeho přezdívka zněla "Draža" nikoliv "Džura").
    Je zajímavé, že o této největší záchranné akci příslušníků US ozbrojených sil v moderní historii se autor nezmiňuje.
    Podotýkám také, že v roce 1948 americký prezident Truman vyznamenal Mihailoviće in memoriam Řádem cti, nejvyšším vyznamenáním, které mohl Draža obdržet.
    Za kolaboraci ho tedy rozhodně nedostal !

    Pro vyvážení autorova pohledu posílám odkaz na dva své články (žurnalistická forma mi bohužel neumožnila být příliš podrobný), které jsem na téma Mihailović a ravnogorští četnici publikoval.

    www.euportal.cz/Articles/4643-gene...

    www.euportal.cz/Articles/4756-oper...
    • Re: Nesouhlas

      Dzin 29. 8. 2009 10:07
      Ale zmiňuji. Tohle byl ostatně jediný důvod, proč USA jako jediní měli ke konci války u četníků vojenskou misi. Jinak, do konce roku 1944, do kterého článek pojednává, jich četníci odsunuli 356. Ostatně partyzáni se na záchraně spojeneckých pilotů podíleli také...
      I tak si ovšem nemyslím, že bych musel díky tomuto nějak zásadně měnit hodnocení četníků. Jim šlo hlavně především o založení (obnovení) Velkosrbské říše a porážku partyzánů a tento svůj cíl začali postupně upřednostňovat před bojem proti nacistům. A začít hodnotit někoho kladně jen proto, že byl antikomunista, jak se poslední dobou mnohdy děje, to není dostatečný důvod.
      Ohledně vyznamenání, jejich udělování není v dost případech jiného, než politického rázu. Pro příklad, Rumunský král Michal od Stalina obdržel také nejvyšší sovětské vojenské vyznamenání a nijak mu to nepomohlo.
      • Re: Nesouhlas

        Maro Skřipský 4. 9. 2009 11:46
        356 je údaj od Miroslava Tejchmana z jeho kapitoly v rámci "Dějin jihoslovanských zemí" a je mylný (stejně jako naprosto přehnaná cifra u letců zachráněných partyzány - četnici zachránili více členů leteckých posádek než "titovci")
        V rámci operace Halyard četnici naprosto prokazatelně zachránili 513 amerických a 80 dalších spojeneckých letců.
        Mimo operaci Halyard, ještě před jejím zahájením, pak díky četnikům opustilo Srbsko ještě 40 britských a 20 amerických pilotů).
        V češtině bohužel neexistuje k operaci Halyard žádná práce, doporučuji proto zejména knihu Gregoryho Freemana "Forgotten 500" (2007), nebo Miodraga Pešiče "Operation Air Bridge" z roku 2002 (ta je k sehnání například i v Národní knihovně v Praze)

        Dále není pravdou, že záchrana pilotů byla jediným důvodem pro vyslání amerických misí (to je opět tvrzení propartyzánského historika Dr. Tejchmana)
        Souhlasím, že to byl důvod primární, nikoliv však jediný. Američané byli s četniky v Srbsku natolik spokojeni, že uvažovali o aktivní americké pomoci Mihailovićovi.
        Ředitel OSS William Donovan dokonce sestavil čtyřicetičlennou misi, která byla v dubnu 1944 připravena se přesunout na Ravnu Goru. Realizaci projektu zabránil Winston Churchill svým nátlakem na Roosevelta
        Nechci se rozepisovat a "spamovat" diskusi. V případě zájmu, Vám mohu svou diplomku z kolegiality poslat, za předpokladu, že ji nebudete šířit.
        Hezký den
        • Re: Nesouhlas

          Dzin 5. 4. 2012 13:39
          Ok, údaj o zachráněných spojeneckých pilotech četníky jsem opravil.
  • Četnici

    matei 5. 10. 2007 13:21
    Titovi u Ustašovcům šlo o totéž-vyvraždit Srby. Titův alter ego, Chorvat Hebrang pracoval pro Sověty, Němce i ustašovce ( hned pár dní po vzniku NDH ho zavřeli do jasenovace a pak ho pustili!!!. Kdo chce znát pravdu, musí číst autory zúčastněných stran, pořádné věci jsou v chorvatštině a srbštině, případně angličtině a ruštině. V češtině jsem bohužel na nic pořádného nenarazil.
  • Džura Mihajlovič

    felix xaver 19. 9. 2006 16:16
    Vůdcem roajalistických četniků byl v 2.světové válce Draža Mihajlović a nikoli Džura Mihajlovič, jak je uvedeno v textu
    • Re: Džura Mihajlovič

      meffe 31. 8. 2007 21:50
      ...Dragoljub
  • "Válka na Balkáne"

    Hofi 6. 1. 2004 13:46
    Dzin, do akej miery je podrobná tá Tejchmanova "Válka na Balkáne"? Popisuje tam jednotlivé bojové operácie aj s konkrétnymi jednotkami, ktoré sa ich zúčastnili? (Zaujímajú ma najmä tie nemecké.)
    Popisuje aj záverečné oslobodzovacie boje?
    • RE: "Válka na Balkáne"

      dzin 6. 1. 2004 21:29
      Detailni popis boju v ni neni. Spise jejich nastin. Jinak v ni popisuje vse od padu Jugoslavie, az do konce valky.
      • RE: RE: "Válka na Balkáne"

        Hofi 6. 1. 2004 22:37
        Dík.
Zpět na: Horká balkánská půda I.
  • *
    Vyplňte prosím jméno
  • *
    Vyplňte prosím název
  • *
    Vyplňte prosím text komentáře
  • Vyplňte správně kontrolu
  • *
    Odpovězte prosím na dotaz - ochrana proti spamu

Hvězdička označuje povinné položky. Komentáře jsou před zveřejněním moderovány.