Komentáře k: Faktory kolapsu francouzské armády

Zpět na: Faktory kolapsu francouzské armády
  • Guderian

    ShawnRay 16. 12. 2010 21:41
    Měl bych k článku jednu výtku. Guderian naopak podporoval Manstainův plán útoku přes Ardeny, jak sám řekl, tak jediní kdo plán obhajovali byl on,Manstain a Hitler.
  • Francouzkou armádu oslabila též stavba Maginotovy linie

    Karel 9. 7. 2008 21:45
    Navštívil jsem Maginotovu linii v Alsasku. Ze zakoupené literatury jsem vyčetl, že skutečné náklady na stavbu Maginotovy linie silně přesáhly původní rozpočet. Tento problém byl mimo jiné ve značném rozsahu řešen přečerpáváním financí z rozpočtu mobilního vojska. Mobilní vojsko se pak muselo "uskrovnit" a podle toho také vypadalo.
    Nálada u francouzské armády navíc trpěla sebeuspokojením nad tím, že když mají Maginotovu linii, tak se jim nic nemůže stát. Podle toho i pak vypadala její "bojová příprava".
    • Re: Francouzkou armádu oslabila též stavba Maginotovy linie

      Tom 19. 7. 2009 13:44
      V mnoha věcech naprosto souhlasím.Nicméně problém je daleko hlubší. Maginotova linie o kterou se opírala francouská armáda byl značnou překážkou pro nepřátelské armády, ale ve své podstatě byla zastaralá. Zdaleka nebyla neprostupnou, jak se o ní tvrdilo, což koneckonců dokázala německá armáda, která jí překonala. Maginotova linie byla pro Francii neštěstím protože rezignovala na mobilní válku. Mnoho úvah o budoucí válce vycházelo ze zkušeností získaných v předešlém světovém konfliktu. Nutno dodat, že stejným směrem se dívali i vrchní představitelé německé branné moci než přišel Guderian se svou vizí mobilní války. Francie se potýkala s obrovskými problémi na prahu politickém. Častá změna vlád a jejich slabý mandát neumožňoval jakýkoli posun kupředu, což nakonec mělo za následek květnovou katastrofu. Francie promarnila jedinečnou šanci v září 1939 válečný konflikt ukončit, když měla dostatek sil a prostředků tak učinit.
      Mobilizace proběhla s nadšením a elánem. Morálka byla vysoká a odhodlání bránit vlast ohromné. Naneštěstí podivná válka trvající takřka rok mnoho z elánu ubrala. Morálka upadala. Také kooperace s britským expedičním sborem nebyla dobrá. Chyběl systém společného velení. Jednoznačné politické selhání vrchních představitelů Anglie a Francie neumožnilo rozmístění vojsk na strategických místech v zemých Belgie a Holanska, což se ukázalo jako klíčové. Je patrné, že touto snahou si velení uvědomovalo možnosti obejití Maginotovi linie, a proto je zcela nepochopitelné že nedokázaly prosadit obranné plány opírající se o silná postavení v Holansku a Belgii. Opevnění chápána moderním velením té doby mělo zadržet a odrazit výpad protivníka, způsobit mu maximálni ztráty a umožnit vlastnímu vojsku přejít do protiútoku. O takové možnosti francouzští generálové vůbec neuvažovali. Uchýlit se do silných betonových zdí a myslet si že tím vyhrajeme válku byla obrovská strategická chyba.
  • kolaps fr.armády

    myskin 1. 9. 2007 15:26
    Konečně jsem zjistil kdo byl gen.Ingr.Byl to velící důstojník ve Francii který zapříčinil,že se do rukou Němců dostali seznamy zahraničních vojáků a jejich rodin a tudíž tyto rodiny byly deportovány do koncentračních táborů.Zná li někdo více podrobností nech se ozve.Dále je mi divné proč byl tento člověk vyznamenán,když způsobil tolik bolesti nevinným lidem?Díky
    • Re: kolaps fr.armády

      Tom 2. 9. 2007 21:45
      Toto nařčení generála Ingra by bylo vhodné nějak doložit. Jinak to nelze brát vážně - dost to zavání poválečným vztahem komunistické kliky vůči zahraničnímu odboji. Ve Francii byl jednoznačně bordel, ale házet to jedině na samotného Ingra je nesmysl a nelze to brát vážně.
      Prostě a jasně: CHCEME DŮKAZY pro toto tvrzení.
      • Re: kolaps fr.armády

        myskin 24. 11. 2007 10:58
        toto nařčení nevychází ze žádné komunistické kliky,ale od přímého účastníka a podřízeného výše jmenovaného, št.kap.Fráni,který se nevrátil do své vlasti z obavy před persekucí a zůstal v zahraničí.
        • Re: kolaps fr.armády

          Kulda2 30. 10. 2009 20:53
          Tvrzení jednoho neznámého štábního kapitána není důkaz,kdo ví třeba za to mohl on sám a jinak to že se nevrátil do vlasti z obav před persekucí je blbost, protože válka skončila v květnu 1945 a persekucí se mohl obávat po únoru 1948.
  • kolaps fr.armády ve Francii

    myskin 24. 7. 2007 21:14
    Hledám někoho kdo zná cs.pluk ve Francii,který byl nucen ji opustit a spěšně odjet lodí do Anglie.Při tomto odchodu padl do rukou německým vetřelcům seznam cs.vojáků a jejich rodiny byly v ČR persekuovány,uvezněny v KT./Svatoňovice atd./Jedná se mi i o kpt.Fráňu.Předem díky.
    • Re: kolaps fr.armády ve Francii

      Štokman 17. 6. 2008 17:47
      Ve Svatobořicích,/ne Svatoňovicích/
      u Kyjova byli internováni v rámci akce E /Emigranten/ rodinní příslušníci vojáků uprchlých v roce l939/1940 do Francie a Anglie.Nebylo to na základě nějakých seznamů získaných ve Francii,ale na základě zjištění od zajatých parašutistů,odbojářů a šetřením Gestapa.To že by se měl na něčem podílet exilový min.národní obrany gen.Ingr není nikde zaznamenáno zaznamenáno. Činnost kpt.Fráňi se pokusím zjistit.
  • Letectvo

    Turek 1. 3. 2007 11:07
    Co se týče letectva. Tak říkáš, že Němci měli převahu JEN v prvosledovém letuctvu. No, ale ono JEN to prvosledové letectvo je zatraceně důležitý, když vemeš v potaz, že u prvosledových Francouzských jednotek byly : MS -406, bloch-152,151 což nebyla letadla zas tak valné kvality(samozřejmě i oni měli své kvality, ale v porovnání s bf-109 se jeví jako nedostatečné typy) Letadlo, které se mohlo směle postavit Bf-109 byl D-520 a těch nebylo více jak 60 ks. Co se týče bombardérů tak zde je situace zcela plačtivá. Byly zařazeny typy jako MB.200,210 bloch, zkrátka krabice vynesené silou vůle do vzduchu. Samozřejmě, že byly i moderní typy, ale často jen na skladech tz. nedozbrojené(takový systém frantíci měli). Je pravda, že počty strojů byly vyrovnány ale propastný rozdíl mezi Prvosledovými letadly Němců a Franouzů byly ohromné. Vždyt v druhosledových u franouzů létal např. D-510!!! Je to jako kdyby si říkal ano tyto dvě armády mají tři tícíce mužů, ale ta první má ve svých řadách 2ticíce těžkooděných mužů zatímco druhů by měli tak 900…. Je jasné, kdo vyhraje he?
  • Pekné

    Jaro 9. 11. 2006 16:19
    Mne sa člínok páči. Krátke so závermi. Čo sa týka diskusie ja si nemyslím že Žukov mal neobmedzené zdroje. Sovietske zdroje boli limitované ako všetky ostatné. Myslímže k tomuto mylnému názoru vedie nárast mobility sovietskych síl a ich zvýšená efektivita nasadenia v druhej polovici vojny. Dôkazom limitovaných zdrojov je veľa sľubne vyzerajúcich operácií ktoré šli do stratena alebo viedli k malým výsledkom. Taktiež akonáhle dosiahli sovietske stavy úroveň vyzbrojenia pre rozvinutie Trufanovových poučiek, bola tu vojna na ktorú nemci nestačili, ako sovieti nestačili v začiatku vojny na blitzkrieg.
  • Vzpomínka příslušníka BEFu

    Bolek 4. 9. 2006 21:41
    Na Webu BBBC jsou umístěny zážitky veteránů z druhé světové války, je tam příspěvek příslušníka BEFu ( britských exedičních sil) tedy té elity co se přesunula do Belgie.
    V krátkosti, autor žádná těžké boje nepopusuje, spíš neustále přesunování, ale taky hlavně mizerné nebo uplně žádné logistické zapezpečení. Vojáci si museli obstarávat potravu sami a taky většina přesunů se uskutečnovala po vlastních.

    britské letadlo viděl pouze jednou, a to průzkumného Lysandera, za německá latadla je navštěvovala poměrně často.
  • Mantein

    texx 27. 6. 2005 23:44
    Podla mna Manstein nebol najlespim strategom WW2,bol nim jednoznacne Zukov, ktory neprehral ani jednu bitku a v podstate Stalinovi vyhral vojnu
    • Re: Mantein

      Ufon 14. 4. 2007 21:57
      I sám Žukov po válce uznal, že nejlepší strategický mozek války byl Manstein
    • Re: Mantein

      Turek 1. 3. 2007 10:54
      Na to se dá říct jediný věc : operace MARS
    • Re: Mantein

      Sepp Dietrich 22. 6. 2006 14:49
      Žukov prehral minimálne jeden boj... Kvalita sa nepočíta počtom vyhratých a prehratých bojov, treba brať aj ohľad na možnosti týchto generálov. A podľa mňa bol Manstein najlepším stratégom WW2, hoci najlepším ruským bol jednoznačne Žukov...
    • Re: Mantein

      honza 11. 6. 2006 00:12
      Zukov mel ale uplne jine moznosti nez Manstein, prakticky neomezeny pocet vojaku a techniky, tim nechci rikat, ze byl spatny strateg, ale urcite nebyl tak vynikajici, jako Manstein.
    • Re: Mantein

      Dominik 20. 10. 2005 11:21
      To nebylo díky vojenskému géniu ale to bylo o počtech navíc žukov alespon jednu bytku prohrál
  • Poznámka k Bockovi

    pbradler 20. 11. 2004 00:53
    Mal by som malú poznámku k dôvodom Bockovej opozície voči Mansteinovmu plánu.
    Osobne si myslím, že hlavným dôvodom nesúhlasu nebol jeho konzervativizmus ako je to v článku prezentované, ale vcelku prostá žiarlivosť. Ako veliacemu dôstojníkovi skupiny armád B (pôvodne tu malo byť ťažisko celého úderu) mu iste nebol príjemný presun hlavnej údernej sily, ktorou mal disponovať pod velenie inej skupiny armád.
  • Pz 38t

    Goose 13. 12. 2003 21:09
    Výborný článek. Škoda jen, že zde v porovnání francouzských a německých tanků chybí Pz 38t.
Zpět na: Faktory kolapsu francouzské armády
  • *
    Vyplňte prosím jméno
  • *
    Vyplňte prosím název
  • *
    Vyplňte prosím text komentáře
  • Vyplňte správně kontrolu
  • *
    Odpovězte prosím na dotaz - ochrana proti spamu

Hvězdička označuje povinné položky. Komentáře jsou před zveřejněním moderovány.