Komentáře k: Bitva o Stalingrad v německém tisku

Zpět na: Bitva o Stalingrad v německém tisku
  • Jako bych cetl dnesni hlaseni o Ukrajine

    choze 27. 11. 2023 17:07
    Bohuzel :(
  • ztráty

    Kubikula 30. 5. 2012 12:54
    Kde jsou Ruské ztráty? Máte tu jen německé.
    • Re: ztráty

      10. 1. 2019 14:46
      Sovietske straty - čo sa mŕtvych týka, boli väčšie. Súviselo to so skutočnosťou, že Čujkovova 62. armáda mala síce menej vojakov ako nemecká 6. armáda, no mala stály prísun záloh. Tieto zálohy sa na skutočných vojakov formovali počas samotného boja, no nemeckú 6. armádu tvorili skúsení bojovníci. Ak sovietsky vojak prežil prvé dva týždne stalingradských bojov, bol už z neho sformovaný pouličný bojovník. Sovieti si mohli dovoliť stratiť dvoch vojakov na jedného nemeckého, Nemecku ten jeden vojak chýbal viac (boj proti viacerým nepriateľom, na viacerých frontoch, menšia a menej ľudnatá krajina). Nemecko malo rovnaký problém, ako Hannibal a Napoleon - nemohlo si dovoliť ani jednu prehru (Napoleon: "Aké ťažké boje prídu po mojom prvom ústupe.").
  • good

    DG 2. 12. 2011 14:10
    Článek je pěkný a má informační hodnotu.

    Malá jazyková poznámka na okraj: poslední dobou se na webech a rovněž zde v komentářích, často používá slovo "tankysta". Je to tak rozšířené až to děsí. Opravdu je tak těžké podívat se v době internetu jak se to správně píše? (tankista).
  • Vyhledávání německých vojáků z východní fronty

    Sára 17. 9. 2011 01:04
    Mám dva dotazy. První, jestli by mi někdo mohl poradit kam se obrátit o pomoc při vyhledávání našich českých vojáků bojujících v 1. světové válce (padl v ní můj pradědeček, ale vůbec nic kromě jména nevím)a za druhé, máte někdo zkušenosti s vyhledáváním informací o německých vojácích, bojujících ve 2. světové válce? Máme v rodině příběh, který je opředen mnohým tajemstvím, informace mám jen útržkovité. Ráda bych se dozvěděla více o vojákovi, který bojoval u Leningradu na německé straně, kde padl do zajetí, Červený kříž ho prohlásil za nezvěstného, on se ale po válce rodině ohlásil z Brém, a tak se rodina dozvěděla, že se mu ze zajetí, kde velmi strádal, podařilo uprchnout.Bohužel vzhledem k politické situaci se už ke své rodině v Čechách nemohl vrátit. Po nějakém čase, kdy bylo jasné, že jeho žena nechce za ním,dal přes kamaráda vědět, že si nepřeje, aby se po něm pátralo. Mně by však jeho další osudy po válce zajímaly.Dnes snad už nemohu nikomu ublížit, všichni dotčení jsou po smrti. Jeho žena, kterou velmi miloval a sńatkem zachránil od totálního nasazení v Rajchu byla potrestána za sňatek s němcem krutým vězněním. V celé rodině o této události nikdo moc nemluvil, snad ani nevěděl, až před smrtí mi jeho žena vyprávěla tento její životní příběh.
    Naštěstí mám jejich oddací list, stopy vedou i do Polska, nevím, z které strany mám začít. Strávila jsem dobu hledáním na různých něm.web.stránkách,napadlo mě, jestli to nezkusit přes ČČK,nevím, kde začít.Jsem naprostý amatér. Při pátrání je nutné začít studovat historii a přečíst hromady knížek, aby člověk pochopil souvislosti.Válka je pro obyčejného normálního člověka hnusná at už stojíte na které chcete straně barikády. Dají vám befel a jdeš. Musím však říct, že tyto události ovlivnily ještě dvě další generace v rodině. Svým způsobem si potomci stigma pořád nesou.
  • františek ridt

    rindt 9. 4. 2011 08:24
    Hledám inforaci o zajetí příbuzného po bitvě o Leningrad. Vrátil se do Čech po 50.roce.
  • najit jmena padlich

    Jindřich 27. 8. 2008 09:17
    Dobry den je možno najit někde seznam padlych Německych vojaku z vychodni fronty.Udajně tam mněl padnout i můj děda.Je nekde naky seznam?Asi padl na vychodni frontě mimo Stalingrad.
    • Re: najit jmena padlich

      Glynwed 27. 8. 2008 12:19
      Kontaktujte mě na [email protected]. Jestli znáte jméno a alespoń rok narození, jsem schopen vám pomoci.
      • Re: najit jmena padlich

        Opelka František nar 12. 6. 2015 16:29
        padl asi u Stalingradu
        dále Heinrich Gruber 1914-15 ?
        děkuji (jsou to mí strýcové)
        Marie Gruberová
        • Re: najit jmena padlich

          Glznwed 15. 6. 2015 09:24
          Dobrý den, bez znalosti data narození není možné pátrat. Napište mi na e-mail: [email protected] a můžeme se domluvit jak postupovat.
      • Re: najit jmena zajatých

        František Meller 23. 2. 2009 23:30
        Dobrý den. Prosím, zda můžete poskytnout informace o zajatcích u Stalingradu. Můj otec tam byl a jmenoval se František Meller. Děkuji, jeho syn. Mám i jeho válečný deník.
  • NIC MOC

    STELINA 11. 12. 2007 17:39
    je to moc dlouhe a neprehledne
  • Proč poznámky ke komunismu ?

    bob 15. 9. 2007 20:51
    Dost dobře nechápu,proč autor prošpikoval článek poznámkami proti komunismu.Psal přece článek o německé porážce a německé propagandě.
    • Re: Proč poznámky ke komunismu ?

      Ferro 17. 3. 2013 12:57
      Článek přináší nový pohled na notoricky známé a Xkrát řešené téma. Chci s autorem trochu polemizovat v hodnocení článků vztahujících se k datu. Myslím si, že jeho hodnocení je neadekvátní a tendenční. Je třeba si uvědomit, že dotyčné noviny vycházeli v reálném čase a redaktoři pracovali s informacemi z propagandistického oddělení OKH, z Goeblesova ministerstva propagandy popř. z odposlechu zahraničního rozhlasu, jehož informace mohli jen omezeně ověřit. Naopak autor článku situaci glosuje s více nž 6Oti letým odstupem a detailní znalostí dalšího průběhu války. Takový luxusní nadhled tehdejší redaktoři novin skutečně neměli!
      Navíc je třeba si uvědomit, pro koho byli ty noviny psány. Bylo to zcela jistě pro německé obyvatelstvo oblasti Ústí nad Labem. Byl-li bych na místě redaltora, tak bych měl samozřejmě prioritní zájem na podporu zúsilí a cílů "mého" národa a řešil to psaním především pozitivně laděných informací. Vždyť i jako blbý fotbalový fanoušek podporuji svůj klub v dobrém (raději) i zlém a nezatracuji mé oblíbené, když se jim právě nedaří. Všechny nezdary bagatelizuji a doufám, že nakoupí lepší hráče, vymění trenéra ..... a zase to půjde lépe. A to je jen fandovství, to nění otázka národní cti a sounáležitosti jako tehdy u redaktorů novin.
      Autor "vytýká" redaktorům novin zařazení neaktuálních příspěvků z války v pacifiku, úspěchy pilotů a td.. Vyslovil doměnku, že důvodem je zasunutí či překrytí nepříznivých informací ze Stalingradského kotle. Nevyčítám a možná i toto vysvětlení je to správné a všeobsažné. Je však možné i úplně jiné a to, že list je třeba vyplnit příspěvky a probíhající válka není pouze o 6. armádě, ale i o letecké válce, o válce v Atlantiku, o situaci a bojích spojenců, o bojích v Africe atd.

      Domnívám se, že autor si vzal za cíl ukázet čtenářům tehdejší redaktory plátku jako neobjektivní manipulátory, pracující na politickou objednávku. Mně naopak připadá, že šikovným manipulátorem je on, neb čtenářům podsouvá svůj úhel pohledu, jako ten objektivní a správný. Po přečtení příspěvků mám pocit, že je menipulátorem úspěšným.
    • Re: Proč poznámky ke komunismu ?

      Jakub Skalický 17. 9. 2007 14:54
      Nejsem sice autor, ale dovolím si pokusit se o vysvětlení.

      Z článku je velice dobře vidět autorova dobrá práce s dobovým tiskem, pečlivé studium všech článků a velmi dobré čtení mezi řádky - tedy vlastnosti nutné k sepsání článku podobného rázu. Nicméně prakticky žádný jev moderní doby není izolovaný, vždy je nějakým způsobem zasazen do souvislostí, a to je vhodné taky zmínit.

      Nevidím důvod, proč se "tunelově" věnovat pouze jedinému směru a nevšímat si širšího okolí - a k tomu právě v této souvislosti náleží i srovnání propagandy nacistické s tou komunistickou, mezi kterými (pro někoho překvapivě) skutečně mnoho rozdílů nebylo.

      Mimo to, skutečně nepovažuji dvě kratičké poznámky v článku takového rozsahu za "prošpikování".
      • Re: Proč poznámky ke komunismu ?

        Paluk 1. 5. 2008 06:57
        Když už jsme u toho srovnávání propagandy jednotlivých zemí zúčastněných v II.WW. Jak se lišila třeba propaganda v USA? A není třeba vracet se tak daleko do historie. Jak se liší současná propaganda spojeneckých "úspěchů" v tzv. "mírových misích" v Iraku, Afghánistánu, v zemích bývalé Jugoslávie. To jen tak pro pořádek
        • Re: Proč poznámky ke komunismu ?

          wiloni 20. 10. 2008 01:53
          Přesně tak. Nevidím důvod používat slova jako nacistická, komunistická nebo japonská propaganda. V každé válce a každé době pouřívá každý režim (včetně toho rádobydemokratického) propagandu jako nástroj k manipulaci veřejného mínění a pro podporu toho co dělá. Cílem válečné propagandy je vylíčit vlastní vojáky coby hrdiny doby a zachránce civilizace zatímco nepřítel je barbar který nám chce naši svobodu a civilizaci zničit jen proto že nám závidí nebo nás bezdůvodně nenávidí. To je vlastní všem vládám ať už totalitním nebo těm "demokratickejm". Proto bych označení nacistická/komunistická vynechal. Nacistická/komunistická může být ideologie ale ne propaganda.
          • Re: Proč poznámky ke komunismu ?

            pat 1. 2. 2010 09:10
            no v principu asi ano, ale volené prostředky a míra zkreslení je přeci jen u těch totalit oproti demokraciím nebe a dudy. Nehledě na to, že zatímco v totalitách jsou novináři mnohem více kontrolováni a řízení a prověřováni. Kdežto v demokraciích asi žádný vládní úředník není schopen média kompletně kontrolovat. I proto, že jsou privátní. A to považuji za dost velký rozdíl. I v demokracii se píše subjektivně, ale rozhodně ne takto řízeně.
            • Re: Proč poznámky ke komunismu ?

              Tom 1. 2. 2010 15:24
              Myslíš, že šéfredaktor nebo majitel novin nemá žádné soukromé zájmy? Nebo že šéfové různých novin nemohou mít podobné zájmy?
              Krom toho, jde asi nejvíc o tisková prohlášení vydávaná oficiálními místy. A tam je to prašť jak uhoď - za války obzvlášť.
              Jestli pak zpětně někdo do něčeho šťourá, to už asi valný význam většinou nemá. Stačí se podívat do dnešních novin.
  • Zajímavé

    Jerzy 23. 5. 2006 23:54
    Je to opravdu zajímavý čtení ale člověku z toho všeho jde trochu mráz po zádech, ty hrůzy a zoufalství co se tam udály. Ikdyž to vlastně v celé válce. Jinak ale článek moc pěkný, akorát možná nějaká jedna mapka nebo obrázek by stačil pro orientaci.
    • Re: Zajímavé

      Dana 17. 11. 2008 19:36
      Taky mi běhal mráz po zádech při čtení. Zvlášť, když tam padl i můj děda. Muselo to být šílené. Bylo mu jen 28 let.
  • Slovaci v akci a zmeneny ciel

    Marek 22. 10. 2004 11:22
    Slovaci bojovali na Kubani, a tento boj bol vlastne zo zaciatku viac ceneny pre smer na ropne nalezistia pri Baku preco vlastne potom smer Stalingrad? Ved ten nebol vytyceny ako hlavny ciel. Bolo to kvoli nazvu Stalingrad alebo kvoli zeleznicnemu uzlu v meste?
    • Re: Slovaci v akci a zmeneny ciel

      Martin 7. 2. 2006 14:44
      Tak prečo Stalingrad jednoducho neobišli, Nemci predsa mali doktrínu miesta odporu obchádzať, uzavrieť a dobíjať druhosledovými jednotkami.
      • Re: Slovaci v akci a zmeneny ciel

        TomasNZ 30. 6. 2007 23:21
        Prečo? Prečo? samé prečo.. pokial sa aspon trochu vyznáš v politike, tak by si to mal chápať. V politike nejde o rozumné rozhodnutia, často sa rozhoduje úplne nezmyselne ale hlavne z politických dôvodov. Čo sa týka toho mesta v pôvodných plánoch Nemci mali iba pretať Volhu, čo sa im aj podarilo. Ale pre Hitlera bol dôležitý názov toho mesta respektíve symbol, keby ho bol dostal bol by dostal velký politický triumf nad nepriatelom.
        • Re: Slovaci v akci a zmeneny ciel

          wiloni 20. 10. 2008 02:06
          To není přesné - Stalingrad měl padnout protože to bylo jedno z velkejch center sovětského průmyslu (rozhodnutí o útoku padlo v létě roku 42 - tedy v době kdy se ještě RA nemohla spoléhat na zásobování z továren přepravených za Ural). Dále to byla poslední z větších obraných bašt před kýženým blízkým východem a snahou dosáhnout Iránu a jeho ropnejch polí. Ideologickej náboj dostala bitva o Stalingrad až v době kdy bylo jasné že se ho dobít a zároveň udržet nejspíše nepodaří (konec listopadu). Dneska se objevuje spousta teorií o tom že za porážku může Hitler a že toto město nemělo z vojenského hlediska smysl ale to není pravda - je to jen snaha rádobyhistoriků udělat z Hitlera šílence kterej nebyl schopen logickýho myšlení a choval se iracionálně (mluvim o vojenskym hledisku - ne morálnim).
      • Re: Slovaci v akci a zmeneny ciel

        dušan 9. 6. 2006 23:24
        A ktoré? Pri Stalingrade neboli partizáni aby ti stačilo nejaké druhosledové,skôr trestné odiely. Proste neboli .Ak by aj stiahli z iného úseku tak sa tam hneď natlačia Rusi. Už nebol rok-1941.
    • Re: Slovaci v akci a zmeneny ciel

      sima 26. 10. 2005 23:55
      Od každého trochu.Nešlo jen o železniční uzel,ale taky o řeku Volhu.Byla to velká dopraví tepna.
      Doporučuji nahlédnout do mapy pro
      lepší představu.Ve Stalingradu bylo několik velkých továren.Takže
      to byl další důvod.No a nakonec to jméno muselo Adolfa hrozně dráždit.Těžko říct kterýá směr
      byl důležitější.Už tenkrát bylo
      jasné že na útok oběma směry nemá
      německá armáda dostatek sil.
      • Re: Slovaci v akci a zmeneny ciel

        juro 5. 2. 2006 19:13
        Stalingrad bol velkým dopravným uzlom a predmostím na pravom brehu Volgy odkial by rusi po sustredení síl mohli utokom k Azovskemu moru odrezat celý Kaukazský smer.
  • Bezva článek

    olly mc'woko 9. 9. 2004 21:25
    Moc hezký!Opravdu se mi to líbilo.
  • Jak dopadnul Paulus?

    Jiri 16. 5. 2004 20:57
    Jak dopadnul Paulus?
    • Re: Jak dopadnul Paulus?

      Largo 3. 4. 2018 18:43
      S výrazným zpožděním mnoha let - v Darmstadtu mají Paulusstrasse, stejně jako Rommelstrasse. Zdá se, že generál který prodrbal aspon jednu výraznou bitvu už není považován za nacistu...
    • Re: Jak dopadnul Paulus?

      PAWKUD 1. 6. 2004 19:53
      Po skončení války začal ve Východním Německu, které zůstalo okupované Rusy učit na vojenském učilišti.
      • Re: Jak dopadnul Paulus?

        skvrko 24. 2. 2006 21:44
        A v Nemecku ho oznacili ako zbabelca
        • Re: Jak dopadnul Paulus?

          žaba(k) na prameni 16. 9. 2008 15:26
          Omyl,
          Včas se překabátil, dal k Rusům. (výbor svobodných důstojníků)
          No a po válce se stal tvůrcem lidové armády NDR. I když velitelem nebyl. Byl jen mužem v pozadí, zato rozhodujícím.
          • Re: Jak dopadnul Paulus?

            wiloni 20. 10. 2008 02:21
            Houby překabátil - Stalingrad Pauluse zlomil a. Nenáviděl Hitlera a jeho poradce za to že je tam nechali napospas smrti. Zatimco on musel chodit mezi svejma chlapama a viděl ten marast kdy si jeho vojáci vařily "polívku" z oblečení, Ty otrlejší dokonce pojídali své méně šťastné kolegy a všeobecně se ještě přidali epidemie nemocí z mrtvol tak mu na druhé straně v teple úkrytů slibovali vydatnou pomoc a přitom zásobování zkomíralo - když dostal rozkaz držet pozice v situaci kdy měl šanci se probít ke svejm a čekat na pomoc zvenčí - když dostal rozkaz nevzdávat se přestože už neměli vojáci ani munici ani proviant a bojovat do posledního muže - To z něj udělalo zahořklého muže a nevyrovnal se s tou zradou do konce svého života. A pak se najde nějakej čičmunda co z něj udělá skrytýho komunistu co hned jak mohl zradil vlast. Rád bych viděl na jeho místě tebe ty chytrolíne.
      • Re: Jak dopadnul Paulus?

        pistolník z Bonnu 14. 3. 2005 11:00
        jo ale v 56 roce umřel,válka ho hodně poznamenala
  • Co by jste udělali vy se zajatci?

    Jarda 8. 1. 2004 23:11
    Víte proč se dostali domu tak pozdě?
    Když po Stalingradu zajali němce a v zajetí se dozvěděli o konci války ptali se kdy pojedou domu? A rusové odpověděli: "Až znovu postavíte Rusko". A to bych udělal taky. Vy ne?
    • Re: Co by jste udělali vy se zajatci?

      cinick 8. 4. 2012 17:17
      Ještě bych trochu doplnil.
      Sami němečtí zajatci říkali "neměli jsme co žrát, ale Rusové taky".
    • Re: Co by jste udělali vy se zajatci?

      Honza 28. 11. 2010 19:50
      Za rozkazy člověka, který ani neměl vojenskou školu (Hitler) museli (ne)dobrovolně naverbovat do armády stotisíce lidí. Co udělat s těmi, kteří neslyšeli nic o Auschwitzu ani ruským civilistům nezkřivili vlásek na hlavě, ale měli na sobě německou uniformu ? Jak rozlišit tyto (ne)vojáky ? Každý zajatec samozřejmě tvrdil : „Já nic neudělal".
      O těchto případech bych doporučoval knihu : VOJÁK od Teda Brusawa
      Major Siegfried Knappe popisuje dokonale chování Rusů v zajateckém táboře a v pracovním táboře.
      Já osobně bych se přikláněl k nějakým nuceným pracem. Souhlasím se zacházením s německými zajatci.
      • Re: Co by jste udělali vy se zajatci?

        Schnauzer 3. 8. 2015 13:27
        Milý Honzo teší ma že svoj názor opieraš aspoň o prečítanú 1 knížku, lebo poznám dosť znalcov a "historikov" ktorým stačia objektívne články zverejnené v tzv. objektívnych časopisoch. Keď sa zaujímaš o túto históriu prečítaj si napr. Irvinga, Churchila, Keegana, Karela , Lucasa príp.Mansteina a lebo vonBocka a zistíš že píšeš vo svojom príspevku o fatamorgáne. tj.nevinný nemecký vojak. Zistil by si že už v rozkaze Barbarossa z ktorým musel byť zoznámený každý nemecký vojak východnej fronty, bola táto vojna charakterizovaná ako ideologická a vyhladzovacia na získanie lebensraumu.A to nehovorím o tzv.Komisárskom rozkaze. Ďalej by si sa možná dozvedel že 6.armáda hlavne za velenia Raichenaua vynikala prísnym plnením týchto rozkazov. No a nedaj bože keby si sa začal zaujímať o osud ruskích zajatcov z roku 1941 zhruba 1,5 až 2 milióny tak zistíš že rusi boli voči nemcom vlastne samaritáni. Takže ja tých nemeckých zajatcov nijak neľutujem, dostali len to čo si zaslúžili.
    • Re: Co by jste udělali vy se zajatci?

      Slovan 29. 10. 2008 11:48
      Plne súhlasím!!
    • Re: Co by jste udělali vy se zajatci?

      Franta 9. 6. 2004 13:02
      Základní problém ovlivňující termín návratu německých zajatců z SSSR spočíval v uzavření mírové smlouvy z Německem. Je třeba si uvědomit, že Německo bezprostředně po válce nemělo svoji vládu,jeho správu vykonávala Spojenecká kontrolní komise.Dle usnesení Jaltské a Postupimské konference bylo Německo přechodně rozděleno na čtyři okupační pásma s tím, že po provedené denacifikaci,demilitarizaci,dekartelizac i a demokratizaci budou provedeny v opětně sjednoceném Německu svobodné volby, ustavena vláda, která převezme moc a uzavře mírovou smlouvu a Tím budou dány předpoklady k návratu zajatců do Německa. Prakticky však došlo k rozdělení Německa a mírová smlouva nebyla uzavřena a otázka návratu zajatců musela být řešena jinak.
      Franta
  • brilianty

    Petrik 23. 9. 2003 22:33
    Nevěřím, že Paulus dostal Rytířský kříž s dubovými ratolestmi , meči a brilianty k železnému kříži, jak je uvedeno v článku. A už vůbec ne jako 178. německý voják. Těch vyznamenání bylo udělené o hodně méně a to i za celou dobu války.
    • RE: brilianty

      Panther 4. 4. 2004 01:05
      Briliantu bylo udeleno pouze 27 z toho 12 u Luftwaffe. Paulus mel jen mece.
  • Co se delo s nemeckymi zajatci?

    Pa.Krejdl 14. 4. 2003 12:47
    Existuje nekde nejaky zdroj informaci o tom, co se delo s valecnymi nemeckymi zajatci v Rusku do roku 1954-56, nez tech par zbylych pustili do nemecka?
    Diky Pavel.
    mailto:[email protected]
    • Re: Co se delo s nemeckymi zajatci?

      fero 16. 12. 2005 17:40
      V knihe o gulagoch som sa docital
      ze nemecki zajatci mali osobitne tabory lepsie ako mali ruski vazni. NKVD vyuzivalo nemcov na odborne prace lebo vela z nich malo odborne vzdelanie. A tak nemecki vazni stavali giganticke stavby pre atomovy priemysel alebo v tazkom strojarstve. NKVD sa k nim spravali obvykle dobre lebo chceli prostednictvom nich robit socialisticku propagandu v Nemecku
      • Re: Co se delo s nemeckymi zajatci?

        barbarosa4 26. 12. 2007 21:33
        ze sa z nemcami zaobchadzalo dobre?tu hlupost mas odkial???moj dedo bol v jednom takom tabore rok.lebo ho zajali rusi.narukoval do madrskej armady.tak mi rozpraval ako bolo zaobchadzane s nemcami.kamarat nemas im co zavidiet.pamatam si jednu vetu mojho deda co mu povedal rus:Ty tu pagybnes!!
        • Re: Co se delo s nemeckymi zajatci?

          čtenář 18. 4. 2008 18:24
          Udivuje mně, jakou máte starost o n zajatce z německé armády v ruském zajetí. Přišli přece s úmyslem vyvražďovat a krást.Drtivá většina šla do války z nadšením. Až začali dostávat na frak, tak někteří začali uvažovat, ale dost je co dodnes nepochopili.
          Na to, že téměř každý byl nějak postižen válkou se k nim Rusové podle mně chovali až příliš korektně. Stejnou práci stejné jídlo, jen bydleli v lágru.
          • Re: Co se delo s nemeckymi zajatci?

            Ales Scheybal 22. 12. 2021 20:30
            Pisete nesmysly, neslucujte vojaky radove armady s jednotkami Einsatzgruppen. Radove vojaky, kteri narukovali.
          • Re: Co se delo s nemeckymi zajatci?

            petrovsky 6. 6. 2014 21:11
            musím súhlasiť veď s Nemeckého zajatia sa nevrátilo zhruba 60% sovietov to je zhruba 3 až 3,5 miliona vojakov červenej armády
          • Re: Co se delo s nemeckymi zajatci?

            žaba(k) na prameni 16. 9. 2008 15:21
            No jak se němci měli v ruském zajetí? To přece říká statistika: 90.000 jich rusové zajali, 5.000 přežilo. (s těma 20.000 navíc před pádem Stalingradu jich přežilo 6.000).
            No to snad je dost výmluvné nebo snad ne?? mluvil jsem v roce 1967 s jedním němcem, bývalým zajatcem. Mluvil rusky jak rodilý rus, v roce 55 ho pustili domů. Jak že to bylo?? rusové jako němci. Jídla měli málo všichni. Tak hladověli, rus i němec, vsjo róvno. Pravda, rus si mohl žrádlo navexlovat, nebo zajíce či lišku občas odstřelit, němec tu možnost neměl.
            • Re: Co se delo s nemeckymi zajatci?

              Ivo 28. 12. 2008 23:48
              V německém dokumentu o Stalingradu řekl německý vojenský lékař zajatý tamtéž, že kdyby se vzdalli o měsíc dřív, když k nim Rusové vyslali parlamentáře, měla šanci na přežití polovina zajatců. Nechci opakovat známé skutečnosti, že ve válčícím SSSR nebylo jídlo ani pro vlastní obyvatelstvo. Co je podstatnější, Rusové nezajali 90000 vojáků. Zajali 90000 vyhladovělých, vyčerpaných, omrzlých a nemocných lidí. Žloutenka, tyfus, paratyfus, úplavice (měl ji i Paulus) byly hojně rozšířené nemoci. V tomto počtu by zvládnutí takové spousty nemocných udělalo problém i státu, který neválčí a je dobře vybaven.
            • Re: Co se delo s nemeckymi zajatci?

              Slovan 29. 10. 2008 11:45
              A to si myslíte, že tam boli za odmenu?
              Boli agresormi, boli členmi národu, ktorý spáchal strašné zločiny.
              A boli taktiež voličmi v štáte, ktorý si za vodcu zvolil Hitlera!
              Oni si vybrali, že pôjdu na východ!
              Vzhľadom na to čo spáchali, bolo s nimi zaobchádzané dobre!
              Ako môže jeden muž prinútiť milióny? Keby nechceli, nešli by do vojny (celý národ). A ak chceli dostali len trest, ktorý si zaslúžia.
              • Re: Co se delo s nemeckymi zajatci?

                Honza 28. 11. 2010 19:58
                Omyl,
                oni si nevybrali, že půjdou na východ.
                Němci souhlasili se zabráním Polska, když po Varseillské konferenci jim bylo Prusko odebráno.
                Když Hitler uzavřel se Stalinem pakt o neútočení Němci si mysleli, že válka tím končí.
                Když Hitler ale napadl Sovětský svaz byli tím lidé zaskočeni. A německý tisk se snažil všechny porážky ututlávat. Zranění vojáci z fronty samozřejmě povídali o strašných podmínkách na východní frontě, o Velké Ruské zimě, o hrůzném zacházení Rusů se zajatci.
                Každých 8 z 10 lidí, kteří byli posláni na Východní frontu padli nebo byli těžce zraněni, či zajati.
        • Re: Co se delo s nemeckymi zajatci?

          Rokyta 22. 3. 2008 18:13
          Můj tchán byl v zajetí do roku 1950. Byl zajat až dávno po Stalingradu, pracoval jako tesař a vypracoval se až na stavbyvedoucího. Rusové chtěli, aby tam zůstal, nabízeli mu, že mu tam přestěhují jeho rodinu, která žila v Sudetech. Říkal, že do zajateckého tábora ještě během války chodili místní obyvatelé žebrat o chleba. Jako Němec neměl Rusy nijak v lásce, ale nikdy je neosočoval tak, jak činí někteří Češi nyní.
    • Re: Co se delo s nemeckymi zajatci?

      Lada 11. 12. 2005 20:33
      Existuje kniha Zajat u Stalingradu je to fakt kvalitni cetba hodne podrobne popsane co se tam s nimi delo. Cetl jsem a je to fakt dost kvalitni.
    • Re: Co se delo s nemeckymi zajatci?

      jarda 20. 3. 2005 10:20
      ohledně zajatcu bývalých čs.občanu viz knihy Měčislava Boráka,tam je odkaz na ruské knihy a časopisy,v němčině je dobrý Overmans Rudiger:Militarveluste
    • Re: Co se delo s nemeckymi zajatci?

      Marcello 16. 12. 2004 00:10
      Boli postupne prepravovani na vychod Ruska. Po ceste ich zahynula minimalne polovica na infekcne choroby. Rusi totiz nepredpokladali, ze ich tolko padne do zajatia (ratali max. 50 tisic muzov). Na sibiri pracovali spociatku v neludskych podmienkach v lesoch. Neskor sa podielali na obnove znicenej krajiny.Bolo im povedane, ze sa vratia domov az ked Rusko znovu postavia. Koncom 50 rokov sa postupne zacali zlepsovat ich podmienky. Bola im dokonca poskytnuta aj komunisticka literatura v rustine. Vojaci boli pustani podla toho ktoru cast nemecka si zvolili. Posledni boli prepusteni v 60. rokoch. Avsak ked sa vracali pocas cesty vlakom ich bolo par spoluveznami zavrazdenych....udajne za spolupracu s rusmi pocas zajatia a dlhorocne poskytovanie nepravdivych informacii.
    • Re: Co se delo s nemeckymi zajatci?

      čestmír hrstka 26. 5. 2004 17:58
      nevim , jen ma matka mi vyprávela že její strýc Karel byl u stalingradu zajat a pry ji vyprável že dělal jako zajatec v nejake pekarně . podle jeho slov přežil jen díky teplu v kterem pracoval. ale jestli se nepletu tak mi myslím říkala že po valce budovali Kyjev a vratil se asi 2roky po roce 45. Druhy strýc padl jako tankysta u stalingradu a jeho žena patrala po válce po jeho osudu , avšak po jeho celé jednotce jako by se zem propadla
    • RE: Co se delo s nemeckymi zajatci?

      Waltz 1. 7. 2003 20:31
      no trochu se toho dá dozvědět v knize Sundejte Hartmanna!
      • RE: Co se delo s nemeckymi zajatci?

        vesila 3. 10. 2005 09:06
        a takyé v knize od Heinz G. Konsalik - Lékař od Stalingradu, byť to je jen román
      • RE: RE: Co se delo s nemeckymi zajatci?

        Petrik 23. 9. 2003 22:21
        A taky v knížce Voják (Soldat) od Teda Brusawa a Sigfrieda Knappeho.
  • Foto.

    MVAT 1. 12. 2002 22:55
    Článek je scela o.k. jen v něm
    postrádám ukázky z dobového tisku.
    Určite by to patřičně okořenilo
    vaši snahu a práci.
    Ruštinu jsme sice téměř všichni raději
    rychle zamoměli ale srovnání by asi
    přineslo taky zajímavý pohledna věc.
    Marek
    • RE: Foto.

      Honza 9. 4. 2003 13:53
      Souhlasím s vaším názorem,sice jen sháním informace na práci z dějepisu,ale dobové německé a ruské noviny by ji patřičně okořenili.
    • RE: Foto.

      autor 2. 12. 2002 17:27
      Co se týká ruštiny, tak bohužel už nemůžu sloužit. Je to ale možnost pro jiné.
      Jinak ten článek byl pouhou seminárkou a prvním pokusem. Chtěl jsem ho na podzim rozšířit a celkově zlepšit, ale bohužel archiv v UL je po povodni stále zavřenej :(
  • komentář

    k.marik 1. 10. 2002 23:42
    jistě je to zajímavé téma, ale nestálo by za širší pojetí? Třeba srovnání dobového sovětského a německého tisku, obrazového doprovodu atd.?
    • RE: komentář

      autor 2. 10. 2002 19:36
      Plánuju rozšíření článku. Vládnu ovšem pouze němčině, nikoli ruštině a navíc by se pravidelná vydání ruských novin asi těžko dala u nás sehnat - na rozdíl od nacistických.
      • RE: komentář

        vesila 3. 10. 2005 09:20
        další podrobnosti se dají sehnat v knize "Zkáza šesté armády" od Alexandra klugeho, vycházejícího z německého originálu "Schlachtbeschreibung"nakladat elstvím Fischer Bücherei z 1968 a "Der Untergang der Sechsten Armee" nakladatelství R.Piper& Co.Verlag, München 1969
  • Bitva o Stalingrad v německém tisku

    J.Růžička 1. 10. 2002 20:23
    Je to zajímavý článek o ještě zajímavější bitvě.
Zpět na: Bitva o Stalingrad v německém tisku
  • *
    Vyplňte prosím jméno
  • *
    Vyplňte prosím název
  • *
    Vyplňte prosím text komentáře
  • Vyplňte správně kontrolu
  • *
    Odpovězte prosím na dotaz - ochrana proti spamu

Hvězdička označuje povinné položky. Komentáře jsou před zveřejněním moderovány.