Komentáře k: Besarábie a severní Bukovina v SSSR

Zpět na: Besarábie a severní Bukovina v SSSR
  • Fakticky?

    Harry 12. 3. 2016 13:46
    "Besarábie a severní Bukovina opět v SSSR" je zajímavý titulek, když si např. uvědomíme, že SSSR vzniknul v roce 1922/1923, Rumunsko sebralo tato území Rusku (možná že tehdy už Ukrajině) v roce 1918/1919 a tudíž před r. 1940 nikdy součástí SSSR nebyly. Na druhou stranu je fakt, že SSSR byl v mnoha ohledech jen pokračováním tradiční ruské imperiální agrese pod novými hesly.


    - "...vládě Jejího Veličenstva" - kdy přesně tehdejší britský panovník, Jiří VI., podstoupil změnu pohlaví? O tom by nepochybně mohl vzniknout film napínavější než Králova řeč.

    "
    - "rumunský král Karel II." - jako pokus o jazykové brusičství dobré, ale v češtině byl i za první republiky většinou ponechán v originále - Carol.


    "Udělal Stalin dobře, když uzavřel pakt o přátelství a neútočení s hitlerovským Německem? Z hlediska SSSR zřejmě ano."

    Opět sugestivní, leč třeba po 22. červnu 1941 si to nejspíš nikdo nemyslel. ;-)

    Dvě totalitní diktatury se přirozeně shodnou lépe mezi sebou, než s nějakými demokraty. Aspoň na chvilku. Ovšem když ho 22. června 1941 jeho dosavadní spojenec přepadnul, nejspíš i Stalin začal o výhodách takového paktování pochybovat... Jen některým soudruhům to stále nedošlo.
    • Re: Fakticky?

      jkl 12. 3. 2016 16:41
      "v češtině byl i za první republiky většinou ponechán v originále - Carol" - Jméno rumunského krále se celkem běžně píše počeštěně jako Karel II. Stejně tak o posledním králi Mihailovi se česky běžně píše jako o králi Michalovi.

      "Rumunsko sebralo tato území Rusku (možná že tehdy už Ukrajině)" - Bukovinu nesebralo Rumunsko Rusku ani Ukrajině. Bukovinu spadala do rakouské části R-U.
      • Re: Fakticky?

        Harry 25. 3. 2016 15:36
        Tak ta Bukovina mi uklouzla - ale v každém případě to v roce 1918 jistě nebyla územím sovětským.


        I v prvorepublikových tiskovinách jsem běžně viděl "Carol". Netvrdím, že všude, ale "Karel" nebyl coby jméno monarchy zdaleka populární.
        • Dodatek k Bukovině

          Harry 30. 4. 2016 14:09
          K té Bukovině jsem si zjistil, že po skončení války tam vznikly národní výbory rumunský a ukrajinský, z nichž ten ukrajinský se přihlásil k Západoukrajinské lidové republice (což bylo ale něco trochu jiného než Ukrajinská lidová republika, bývalá ruská Ukrajina) zahrnující ukrajinská území bývalého Rakouska-Uherska. V realitě to bylo již v listopadu 1918 rychle udušeno, dílem tím, že ostatní národnosti Bukoviny byly spíš pro Rumunsko (kromě Rumunů nikoliv ani tak z nadšení, ale spíš protože alespoň věděli do čeho tam jdou), dílem tím, že území bylo promptně obsazeno rumunskými vojsky, což, spolu s polským potlačením Západoukrajinské lidové republiky v Haliči, následováné boji proti Ukrajinské lidové republice, učinilo jiné státoprávní snahy v praxi bezpředmětnými.

          Takže nějaké spojení s Ukrajinou tam bylo, ačkoliv můj původní popis "sebrali to Ukrajině" je takový přehnaný, vzhledem k tomu, že k rumunské okupaci došlo cca 14 dní po konci války, a do té doby se tam ZULR sotva stačila nějak etablovat.
  • květen - červen 1940

    Radexx 21. 12. 2015 20:39
    "vyhnal Wehrmacht na počátku května spojenecké jednotky z Norska" - Podle mě dostupné odborné literatury spojenci dokončili evakuaci Norska v noci ze 7. na 8. června 1940.
    • Re: květen - červen 1940

      Krojc 22. 12. 2015 16:37
      Ano, dokončili - již 30. dubna za úspěšné ukončení bojů dostal německý generál von Falkenhorst Rytířský kříž. Liddell Hart v knize Dějiny druhé světové války píše na str. 77 českého vydání (Jota 1977): "Opětovné nalodění spojeneckých sil skončilo 1. a 2. května a tím byla Němcům ponechána plná kontrola nad jižním a středním Norskem." Jediná významnější akce byla německá obrana Narviku před Spojenci a do 27. května byla úspěšná. Po obsazení Narviku pak Spojenci přístav zničili a z Norska se stáhly i poslední jednotky spolu s králem Haakonem a norskou vládou.Jejich ústup byl provázen řadou ztrát na lodích a vojsku obou stran - u Spojenců viz např. polská loď Chrobry, britská Bittern, 1. května torpédoborce Bison a Afridi, předtím 8. dubna letadlová loď Courageous a torpédoborce Ardent a Acasta a řada dalších lodí. Luftwaffe se činila a jednoznačná převaha ve vzduchu spojenecká vojska donutila se postupně stáhnout. V té době už Francie byla obsazena až po Meusu a Hothovy, potažmo Guderianovy tanky čistily cestu skrze obranu Francouzů, jak je v článku podotknuto.
Zpět na: Besarábie a severní Bukovina v SSSR
  • *
    Vyplňte prosím jméno
  • *
    Vyplňte prosím název
  • *
    Vyplňte prosím text komentáře
  • Vyplňte správně kontrolu
  • *
    Odpovězte prosím na dotaz - ochrana proti spamu

Hvězdička označuje povinné položky. Komentáře jsou před zveřejněním moderovány.