Komentáře k: Pattonova vojska v Čechách

Zpět na: Pattonova vojska v Čechách
  • Nepodlehejme iluzím

    Franta 12. 6. 2004 18:27
    V článku,jinak velmi dobře zpracovaném, se vyskytuje jedna v poslední době široce rozšířená iluze a tou je představa, že případné osvobození Prahy am. armádou by nějak podstatně změnilo náš poválečný vývoj. Tato představa,vzniklá jako reakce na oficiální názory do listopadu 89, neodpovídá daným dobovým realitám.
    1,ČSR měla v té době svoji mezinárodně uznávanou vládu, řídící se svým programem (Košický vládní program) vzniklým na základě dohody Londýnské vlády s Moskevským vedením KSČ. Je samozřejmě nesporné, že se zde projevoval sílící vliv SSSR, ten byl dán jednak tím, že osvobozování ČSR započalo z východu a jednak se zde projevovala reakce československé společnosti( a to včetně Londýnské politické reprezentace v čele z pr.Benešem) na chování západních mocností v době Mnichova.Po válce pak jediná KSČ měla jasný plán činnosti, který cílevědomě uskutečňovala. Ostatním stranám chyběla právě takováto koncepce. Na těchto skutečnostech mohlo těžko něco podstatného změnit případné osvobotení Prahy am.armádou. To co se dělo dál v padesátých letech je již jinou otázkou.
    2,Nyní několik poznámek k předpokládanému vývoji po ev. osvobození Prahy am. armádou. Jednak by se jednalo o poměrně úzký pruh směřující od Plzně do Prahy, na víc by am. vojska neměla sil,neboť měla k dispozici max. sto tisíc mužů a to včetně kuchařů a pomocných sil. Mimochodem postup tímto poměrně úzkým pruhem v sobě zkrýval jisté nebezpečí v podobě vojsk SS soustředěných v okolí Benešova, neboť jejich případný útok do boku Pattonových vojsk mohl mít velmi nepříjemné důsledky. Pokud si toho Patton nebyl vědom, či to byl ochoten ignorovat, nebyli k témuž odhodláni jeho nadřízení. Pokud by tedy vše dobře dopadlo jednalo by se o úzký pruh území obklopený sovětskými vojsky. Samozřejmě nepředpokládám nějaké projevy nepřátelství s vyjímkou tefonátů nejvyšších velitelů, nicméně by to bylo asi vše, na roztržce, či dokonce ozbrojeném konfliktu neměla v tu dobu zájem ani jedna strana. K čemu by však došlo určitě tak to by bylo poměrně rychlé stažení am.armády za linii domluvené demarkrační linie. Nenechme se mýlit k tomuto vývoji došlo i v jiných oblastech vzájemného dotyku spojeneckých vojsk např. dolní Sasko( Lipsk), Durynsko aj. Sov. armáda současně vyklidila oblasti severních německých přístavů(Kiel) a umožnila vytvoření samostatných pásem ostatním spojencům v Berlíně a Vídni. Na závěr. Nechci v žádném případě snižovat úlohu záp. spojenců. Není to třeba. Je třeba ji postavit do odpovídající pozice.
    Franta

Vaše odpověď:

  • *
    Vyplňte prosím jméno
  • *
    Vyplňte prosím název
  • *
    Vyplňte prosím text komentáře
  • Vyplňte správně kontrolu
  • *
    Odpovězte prosím na dotaz - ochrana proti spamu

Hvězdička označuje povinné položky. Komentáře jsou před zveřejněním moderovány.