Komentáře k: Sovětská armáda na Dálném východě v roce 1945

Zpět na: Sovětská armáda na Dálném východě v roce 1945
  • V čím zájmu?

    Franta 6. 6. 2004 20:04
    Je samozřejmé, že operací proti Japonsku, konkrétně Kvantunské armádě sledoval SSSR i své cíle a zájmy z nichž odveta za Port Artur a zabezpečení svého tichomořského pobřeží nebylo na posledním místě.
    Ale a to je třeba jasně říci,likvidace Kvantunské armády byla i nemenším zájmem USA které také již od Teheránu usilovaly o příslib, že SSSR zahájí,po porážce Německa operace proti Japonsku. Důvody nespočívaly v tom, že USA nebyly schopny porazit Japonsko samy, ale v ceně, kterou by byly nuceni zaplatit. Proč?
    a,Atomová bomba byla do června roku 1945 pouze možností,ale nikoli jistotou.
    b,Američtí plánovači předpokládali, že pro konečné vítězství bude nutná invaze na Japonské souostroví a v této souvislosti přepokládali vlastní ztráty ve výši 1 000 000 padlích. To není chyba jedná se skutečně o jeden milion.Co to číslo znamená lépe pochopíme uvědomíme-li si, že celkové ztráty USA ve 2 WW byly cca 640 000 padlích na všech frontách.
    c,Nejpočetnější uskupení japonských pozemních vojsk tvořila právě Kvantunská armáda a Japonské velení vážně uvažovalo o přenesení odporu z Japonských ostrovů do Manžuska.
    Tyto souvislosti bývá dobré si uvědomit při hodnocení událostí,které probíhaly v srpnu 1945 na Dálném Východě.
    Franta

Vaše odpověď:

  • *
    Vyplňte prosím jméno
  • *
    Vyplňte prosím název
  • *
    Vyplňte prosím text komentáře
  • Vyplňte správně kontrolu
  • *
    Odpovězte prosím na dotaz - ochrana proti spamu

Hvězdička označuje povinné položky. Komentáře jsou před zveřejněním moderovány.