Komentáře k: Názor čs. generálů na vyhlídky války s Německem 30. září 1938

Zpět na: Názor čs. generálů na vyhlídky války s Německem 30. září 1938
  • Zrádci

    Petr 29. 12. 2019 12:00
    To že nás Francie zradila je jedna věc a její motivace ke zradě vyšla od neochoty Anglie jim pomoci v případě že pomohou nám. Druhá věc je, že přes vyspělost a bojeschopnost naší armády jí nebylo umožněno bránit vlastní zem a národ i v bitvě "možná" předem prohrané a z toho důvodu je pro mě prezident Beneš zrádce.
    • Re: Zrádci

      Nibor 29. 12. 2019 16:18
      To je vskutku ostré a nebojácné prohlášení v prosinci 2019, nepochybuji, že byste stejně rozhodně mluvil v pozici prezidenta Beneše v září 1938 :-).
      Bohužel jste článek asi ani nečetl, sami generálové viděli situaci jako beznadějnou. Pak by Německo sluplo celé území, nikoliv "pouze" pohraničí a viníky před světem bychom byli my, protože jsme odmítli zprostředkování velmocí.
      Pokud byl Beneš zrádce, proč ho tehdy velení armády respektovalo a nesvrhlo?
      • Re: Zrádci

        WF17 18. 5. 2020 22:02
        Neexistuje odpornější smlouva o předání i obětování suvereního státu jako byla Československá republika k zachování míru. Francie a Anglie měli poznat krutost války jako Sovětský svaz v plné míře. Škoda, že Hitler i současní vládci EU nesnáší Slovany. Největší zlo pro Německo je ve Francii, Anglii a v USA. Bohužel to stále Němci nechápou.
      • Re: Zrádci

        Petr 3. 1. 2020 13:18
        To že armáda respektuje vrchního velitele je naprosto v pořádku a on také musí nést za svá rozhodnutí odpovědnost. Armáda je od toho aby bojovala a co se týče Československa tak ho Německo stejně obsadilo celé a Mnichovská dohoda nebylo žádné zprostredkovani ale diktát. Národ bojovat chtěl ale.menylo mi to umožněno
        • Re: Zrádci

          V. 4. 1. 2020 10:17
          Tohle je oblíbený mýtus, který se furt drží. V realitě se "národ" s odstoupením území smířil velice rychle.

          Proč po zprávě o přijetí mnichovské dohody nevznikly žádné větší demonstrace?
          Proč žádné desítky tisíc či stovky tisíc lidi nevyšly do ulic?
          Proč se nevzbouřila žádná armádní jednotka?
          Proč železničáři na protest nezastavili dopravu?
          Proč dělníci nepřestali pracovat?
          Proč odbory nevyhlásily generální stávku?
          Proč v novinách nevyšla žádná protestní výzva?
          Proč umělci a spisovatelé nesepsali žádné protestní prohlášení?
          Proč žádný veřejný činitel proti dohodě veřejně nevystoupil?

          Proč se nestalo vůbec nic?

          Protože všem bylo jasné, že nemá smysl zlikvidovat československý stát (i když zmenšený na Čechy obývané území) kvůli udržení sudetských Němců, kterých se v roce 1918 nikdo neptal a do ČSR byli zařazeni proti své vůli zásahem čs. armády v pohraničí v roce 1919.
          • Re: Zrádci

            QF17 2. 3. 2020 18:50
            nemáš pravdu, ale nebudu tě nutit něco málo si dohledat. Jen 22.září den po zradě Francie se konala pře rudolfinem demonstrace, které se zúčastnilo kolem 250 000 občanů. Rovněž byla vyhlášená generální stávka. Občané si násilím chtěli zmocnit zbraní atd. Anglii za zrádce nepokládám, neměla s naší republikou žádné smlouvy a vůči nám žádné závazky. Anglie zradí vždy pro svůj prospěch. Když nevíš, tak nepiš hovadiny nicku V.
            • Re: Zrádci

              V. 17. 5. 2020 17:31
              Já ale nic o 22. září netvrdím. Píšu o situaci po přijetí Mnichova - to je 30. září a dále.
          • Re: Zrádci

            Josef Novák 7. 1. 2020 12:30
            Proč o odstoupení území nerozhodoval parlament, který jediný byl k tomuto rozhodnutí oprávněn? Kdyby se tak stalo a parlament byl do problému zapojen, odpovědi na Vaše otázky by zřejmě zněly jinak a přijetí Mnichovské dohody by nebylo tak hladké. Beneš ani vláda k tomu oprávněni nebyli, jsou tedy z pohledu práva nepopiratelně vlastizrádci.
            • Re: Zrádci

              Karl Nowack 9. 1. 2020 19:15
              Vlastizrádci jsou z pohledu Josefa Nováka nikoliv práva. Nezaměňujte právo s vlastní osobou))) S postoupením území českosl. vláda souhlasila už 21. září 1938 a nikdy to neodvolala. Během 10 dnů do 1. října 1938 nikdo svolání parlamentu nenavrhl.
              • Re: Zrádci

                Jirka 28. 1. 2020 20:29
                Ale to pořád nemění nic na tom, že se vláda dopustila porušení ústavy z roku tuším 1921. Ať už to bylo zmíněného 21. září nebo 30. září. V obou případech šlo o její porušení takže šlo o protiústavní akt. Nicméně s tím právě možná Beneš kalkuloval při případné obnově hranic republiky. Situace tehdejšího vedení státu však je jistě nezávidění hodná. Já sám jsme zastáncem obrany republiky a nemám Beneše v lásce.
                • Re: Zrádci

                  Jensi 21. 4. 2020 17:53
                  V každém případě to bylo od Beneše jednání na vlastní pěst -vyslat misi Jaromíra Nečase, aby nám FRA a BRITOVÉ podtrhli v dokonalém návodu - musí to předložit ve formě ULTIMATA ! pak to ČR příjme. Vem te to, že ještě ten den Churchil volal Benešovi ať vydrží 48 h že svolá parlament a Mnichov zruší !!! Beneš blafuje zase v pomoci Stalina - Beneš si vymínil pomoc vázanou na FRA a ne Stalin. Maxim Litvinov jasně v OSN řekl, že pro SSSR pomoc není otázka politická, ale prakticky nemožná - nemáme nic kompaktibilní - palivo letadel, tanků, ani munice. Došlo by k ostudě podobné Zimní válce. V roce 1938 byl stav RA nejhorší a na podzim 1939 byla zavedena poviná voj.služba a vrátilo se 5570 důstojníků a rotmistrů.
                  • Re: Zrádci

                    V. 17. 5. 2020 17:50
                    Churchill nikomu nevolal, to není pravda. A britský parlament zasedal 28.-29. září a 3.-6. října 1938, ten nemusel nikdo svolávat. Mnichovskou dohodu přijal jasným poměrem hlasů 369:150, tj. víc než dvou třetinou ústavní většinou. Ve Francii to bylo ještě jasnější 527:75.
Zobrazit všechny komentáře k: Názor čs. generálů na vyhlídky války s Německem 30. září 1938