Komentáře k: Nálet na Lipsko očima pamětníka

Zpět na: Nálet na Lipsko očima pamětníka
  • můj táta

    Galina Fraňková 5. 5. 2018 09:47
    Dobrý den,

    prosím o radu, můj táta Grigorij
    Skarbov byl také na nucených pracích v Lipsku. Jestli náhodou jste se s ním nesetkal anebo někdo z Vaších kamarádů. Vím,že je to jehla v kupce sena.
    Děkuji za odpověď.
    mům email
    [email protected]
    • Re: můj táta

      Jan Holík 7. 6. 2019 10:56
      A odkud Váš otec Grigorij Skarbov byl ? Máte nějaké bližší informace ? Děkuji, Jan Holík jun.
      • Re: můj táta

        Fraňková 12. 5. 2023 18:02
        Dobrý den moc jste mne potěšil Vaší reakci. Můj táta se narodil v SSSR město Temrjuk 4.8.1927. Byl odvlečen v roce 1943 na nucené práce do Lipska. Byl tam až do konce války. Moc děkuji za reakci ani jsem nedoufala. Přeji hodně zdraví. PS jeho brácha padl na Dukle.
        • Re: můj táta

          Jan Holík 3. 11. 2023 15:50
          Dobrý den, tak opět s velkým zpožděním. Otec tedy vždy vzpomínal na všechny národnosti, se kterými se v Lipsku na lágrech či ve fabrice setkal. Zejména s Poláky a Rusy bylo zacházeno jako s válečnými zajatci. Naši chlapci a děvčata, vesměs ročníky 1924, měli přeci jen jinou pozici, byli vlastně příslušníky Říše. Rusové a Poláci měli i menší příděly potravin a zřejmě jich i málo ty všechny útrapy přežilo. Ale prý i přes toto strádání dokázali být veselí a dokonce se i podělit o malé množství potravin. Našim chlapcům chodily z domova balíky a někteří, než aby se rozdělili s ostatními, tak se v noci (jak říkal otec) zavřeli do skříně, aby se tam nacpali..... Těžké situace holt prověří charaktery. Takže otec vždy rád vzpomínal zejména na Poláky a na kamaráda Staška, který mu zachránil život. neměli to ti naši předci vůbec jednoduché. S pozdravem JH
Zobrazit všechny komentáře k: Nálet na Lipsko očima pamětníka