Komentáře k: Bitva u Jelni v létě 1941

Zpět na: Bitva u Jelni v létě 1941
  • Východní fronta 2. světové války

    Diviš 29. 9. 2014 11:21
    Často je slyšet, dokonce i v "seriozních" válečných dokumentech uváděných na TV Prima Zoom, že zásadním důvodem katastrofy východního tažení německé armády ve 2. světové válce bylo bláto a mráz. A skutečně je to divákovi rafinovaně podsouváno tak, aby uvěřil, že faktor počasí sehrál rozhodující roli a nebýt toho, vše mohlo dopadnout úplně jinak. Nemohu mlčet k tomu, když něčí pocit vlastní důležitosti a arogance dělá z ostatních lidí hlupáky a musím opáčit: Jestliže kdokoliv (byť byl ověnčen sebeoslnivějšími tituly) takový blábol vysloví a ještě o něm přesvědčuje druhé, tak v tom případě - dle tohoto tvrzení - měla válka skončit patem, protože obě strany bojovaly za stejných povětrnostních podmínek - jak prostá úvaha! Co vadilo Němcům, stejně tak muselo vadit Rusům, pokud ovšem...? A jestliže se Němci nedokázali vypořádat s blátem a mrazem, jak se s tím vypořádali Rusové? Jakto, že maršál Bláto a generál Mráz byli ruskou stranou degradováni na pouhé, byť nepříjemné průvodní jevy, které ovšem patří k válce stejně tak, jako např. zbraně? A pokud někdo poukazuje na obrovský ekonomický potenciál a lidské rezervy Ruska, pak nemohu než konstatovat, že v době jeho napadení již Německo fakticky ovládalo celou Evropu, pro jeho zbrojní průmysl otrocky pracovaly miliony uvězněných v koncentračních táborech a nuceně nasazených zahraničních dělníků z podmaněného Polska a západní Evropy, takže mohlo vrhnout na frontu prakticky všechny bojeschopné muže, a to neberu v potaz jeho spojence, kteří se rovněž přímo a oficiálně účastnili východního tažení (Itálie, Maďarsko, Rumunsko a další), nehledě na nezanedbatelné množství divizí SS zformovaných z fašistů a jejich sympatizantů v celé Evropě.
    Shrnuto a podtrženo: Slyším-li mýtus "maršál Bláto a generál Mráz" z německých úst, okamžitě na to odpovídám: "alibizmus". Z lidského hlediska pro to mám pochopení, protože porážka a vlastní selhání se nepřiznává snadno.
    Pokud to však slyším z komentářů anglických či amerických válečných dokumentů, vydávajících se za historicky objektivní, raději pomlčím, protože nechci být sprostý.

Vaše odpověď:

  • *
    Vyplňte prosím jméno
  • *
    Vyplňte prosím název
  • *
    Vyplňte prosím text komentáře
  • Vyplňte správně kontrolu
  • *
    Odpovězte prosím na dotaz - ochrana proti spamu

Hvězdička označuje povinné položky. Komentáře jsou před zveřejněním moderovány.