Komentáře k: Luftwaffe nad Amerikou

Zpět na: Luftwaffe nad Amerikou
  • Tak trochu mimo realitu

    Jan 4. 9. 2012 09:19
    Autor recenze zřejmě nemá tušení, jaká je současná situace v českých nakladatelstvích. Je zázrak, že ještě nějaké české knihy vycházejí, a proto údiv nad chybami v překladu jsou dost mimo a svědčí spíše o touze exhibovat svou "úžasnost". Bez tučného grantu nemůže kvalitní kniha v českých podmínkách vyjít. Člověk živící se překladem si nemůže dovolit překládat jen texty, kterým rozumí po odborné stránce. Překládá vše od kuchařek až k filozofii.
    • Re: Tak trochu mimo realitu

      Tomáš Adam 4. 9. 2012 18:53
      Já si nemůžu odpustit konstatování(a nemyslím tím nic zlého), že mizerné překlady podobných knih převládaly i dobách, kdy se českým nakladatelům dařilo mnohem lépe než dnes. Plno příkladů je ve zdejších recenzích.
      Jinak je docela smutné, že se lidi odvážně a vědomě pouštějí do věcí, které neumí, ale nemají u toho pocit, že je to vlastně dost špatně?
      Líbilo by se Vám, kdyby patolog podle stejné logiky operoval slepé střevo, protože je zrovna málo mrtvol?
    • Re: Tak trochu mimo realitu

      Jakub Skalický 4. 9. 2012 18:38
      Jane, o nějaké exhibice mi vůbec nejde, na to jsem již starý, navíc o situaci v jednom ne zrovna malém nakladatelství jsem informován. Dovolte mi přiblížit trochu víc své stanovisko.

      V prvé řadě, celkem chápu, že překladatel se dnes nemůže specializovat na jednu konkrétní oblast, i když v ideálním světě by to tak mělo být. I v naší realitě by ale měl být redaktor schopen aspoň ty největší "zločiny" napravit (a nezabralo by mu to více než dva dny práce), což se nestalo - a proto jej tam také zmiňuji, což jste pominul.

      Dále, BB/Art relativně pravidelně vydává knihy s leteckou tématikou, z nichž jiné dopadly o poznání lépe, proč to nešlo tady? To si nakladatelství skutečně nemůžou těch pár tisíc za redaktora dovolit, resp. zaplatit je člověku, který text skutečně upraví? A pokud ne, má vůbec smysl vydávat mizerný překlad?

      Nakonec: v nejmenovaném nakladatelství zaznělo z úst zodpovědného pracovníka, že "za chyby si odpovídají autoři, to se nás netýká" - a ačkoliv jeden případ není dostatečný statistický vzorek, ilustruje, že alespoň někdy by to při troše snahy šlo.
Zobrazit všechny komentáře k: Luftwaffe nad Amerikou