Komentáře k: Nástin typologie koncentračních táborů

Zpět na: Nástin typologie koncentračních táborů
  • Re: Jen si to taky poslechněte

    Ivan 23. 2. 2011 20:17
    Aha! Takže když nějaký úředník pojmenoval třeba v červnu 1945 oplocenku pro dvacet lidí koncentračním táborem, tak z toho vyvozujete, že se tak můžou nazývat zařízení táborového typu v období těsně po válce?! To snad ne! Už v červnu 1945 se běžně mluví o internačních táborech.

    Něco málo z dokumentů:
    17. listopad 1945
    1. Základními směrnicemi pro internační tábory bylo uloženo okresním národním výborům soustřediti do 20. 11. 1945 všechny osoby podezřelé a vyšetřované z činů, které má na mysli dekret prezidenta republiky č. 16/1945 Sb. do jediného internačního tábora. Chod služby v těchto táborech je upraven.... atd.
    ...
    2. Týmž dnem budou ostatní osoby německé národnosti v táborech nalezající soustředěny - pokud podléhají pracovní povinnosti podle dekretu prez. republiky č. 71/1945 Sb. do táborů pracovních, zbylé osoby německé národnosti očekávají odsun v táborech sběrných...
    ...
    Za ministra Dr. Novák v.r.

    Další:
    17. prosinec 1945
    Internační střediska: pokyny - závady
    1. Dosavadní označení internační (pracovní nebo sběrný) tábor budiž okamžitě ve všech tiskopisech, razítkách, vývěsných či orientačních tabulích nahraženo označením internační (pracovní nebo sběrné) středisko.
    ...
    Za ministra Dr. Novák v.r.

    Závěr: Od počátku v tom bylo samozřejmě jasno. I kdyby se přemýšlelo v období květen - srpen 1945 o tom jak se budou nazývat tábory, tak právě neexistence (podle Vás) jednotného pojmenování je důvodem užívat pojmenování obsažené ve výše uvedených citacích dobových dokumentů, které se vyjadřují k totožným zařízením (tudíž to má kontinuitu). V tomto ohledu názvosloví používají i odborníci publikující v této oblasti.

Vaše odpověď:

  • *
    Vyplňte prosím jméno
  • *
    Vyplňte prosím název
  • *
    Vyplňte prosím text komentáře
  • Vyplňte správně kontrolu
  • *
    Odpovězte prosím na dotaz - ochrana proti spamu

Hvězdička označuje povinné položky. Komentáře jsou před zveřejněním moderovány.