Komentáře k: Těžký tank PzKpfw VI Ausf. B Tiger II (SdKfz 182)

Zpět na: Těžký tank PzKpfw VI Ausf. B Tiger II (SdKfz 182)
  • Re: najlepší tank 2. sv. vojny

    Lišák 1. 1. 2011 15:41
    Zamysli se nad tím, k čemu Stalin ty tanky potřeboval a zjistíš, že jim nemáš co vyčítat:
    1)Potřeboval velké množství velice pohyblivé odstrašující síly (taktika tatarského nájezdu), která stejně bude po pár minutách boje děravá a v plamenech, tak na co nějaký moravský vyšívání nebo leštění sidolem. Těch několik desítek kousků na poválečnou přehlídku na Rudým náměstí si už měli čas vyšlechtit po válce, ale ne po obratu u Stalingradu. Ty bys zdobil brambory ornamentama, když stejně budou našťouchačku?
    2)Ty stáda tanků musely nahánět kraválem hrůzu (z bráchova vyprávění vím, že na vejfuky dokonce nasazoval nějaký píšťaly). Na tichošlápky si hrajou průzkumáci a partyzáni (tiše se připlížit, splnit úkol a tiše zmizet jak smrad). Husiti zpívali chorál Kdož sú Boží bojovníci, Stalin měl jiný metody úměrně svojí kultuře.
    3)Ještě v roce 1982 jsem v sajuzu od malejch sovětčíků slýchal: "My pabědim, nas mnoga". Na Němce a Napoleona asijský hordy fungovaly, ale nás tu, bohužel držely na řetěze bolševismu skoro půlstoletí, než se vrátily do stepí, a jak to vypadá v Karlsbadu, tak zdaleka ne všichni.
    Když hledáme nejlepši nářadí, musíme se zeptat: na co?, pro koho? a kde? To je téma na dlouhou disputaci, jak by asi posloužily T-34 Američenům v Ardenách. O gumovejch bačkůrkách na pásy ve válce ať se dohadujou tydýti. Někdy koncem osmdesátých let jel můj kamarád (ve Fiatu 600, to není Trabant, aby jel maxi stovkou s větrem v zádech) po dálnici snad poblíž Bamberku a ještě za měsíc měl v očích hrůzu, když mi vyprávěl, jak ho předjel americkej tank. A ten měl ty zmiňovaný gumový špalíky na pásech. I tak to byl děs.
    Těším se na další teoretický moudra v komentářích. Ahoj.

Vaše odpověď:

  • *
    Vyplňte prosím jméno
  • *
    Vyplňte prosím název
  • *
    Vyplňte prosím text komentáře
  • Vyplňte správně kontrolu
  • *
    Odpovězte prosím na dotaz - ochrana proti spamu

Hvězdička označuje povinné položky. Komentáře jsou před zveřejněním moderovány.