Komentáře k: Zprávy SS a gestapa o dobývání kostela sv. Cyrila a Metoděje 18. června 1942

Zpět na: Zprávy SS a gestapa o dobývání kostela sv. Cyrila a Metoděje 18. června 1942
  • Re: Ztráty?

    Martin7009 1. 7. 2009 23:23
    Rád bych reagoval na tento starší příspěvek, protože obsahuje nepřesnosti, kterými se celý internet jen hemží. Nedalo mi to a nahlédl jsem do Střelecké revue č. 7 z r. 1992 do článku "Vybaveni k atentátu" (J. Čvančara, P. Liška).
    Diverzní skupiny vysílané čs. exilovou vládou do protektorátu byly dobře vybaveny pro splnění uložených úkolů, ale nepředpokládal se nějaký jejich boj do posledního náboje jak to známe z amerických akčních filmů. Obdrželi prostě ve skladu výstroj a výzbroj, kterou jim předepsali jejich nadřízení a podepsali protokol o převzetí. V některých případech jsou tedy známy modely i výrobní čísla jejich zbraní a někdy i dotace příslušné munice. Gabčík i Kubiš (Anthropoid) obdrželi coby osobní zbraně pistole Colt 1903 Pocket Hammerless v ráži .32ACP (7.65mm)s jedním rezervním zásobníkem a 16 nábojů (celkem měl tedy každý pouze dva plné zásobníky). Tato dotace byla pro osobní zbraně obvyklá, stěží říci, zda (a kde) si opatřili více munice. Každopádně z těchto pistolí stříleli na místě atentátu i v kostele, kde byly také nalezeny. Řidič Klein byl tedy zasažen do nohy ráží 7.65mm.
    Pro operační účely měl Anthropoid přidělen dvě pistole Colt Super Auto ráže .38ACP v podpažních pouzdrech, 4 rezervní zásobníky a 100 nábojů. Jednalo se o armádní Colt 1911A1 ve výkonné ráži 9mm, který se vyráběl od r. 1928. Zásobník pojmul 9 nábojů. Tyto pistole skončily neznámo kde, stejně jako zbytek výzbroje včetně blíže neurčeného minometu "Spigot" (tedy principu "spigot" s trnem).
    Na internetu se objevuje údaj, že Gabčík s Kubišem měli každý pistoli Colt Pocket Hammerless v ráži .380ACP (9mm Browning krátký) "se čtyřmi plnými zásobníky a dalších 100 nábojů" apod. Zřejmě zde pisatelům nestačila méně výkonná kapesní pistole a skrovná zásoba fasované munice a tak to vše poněkud zveličili. V akčních filmech hrdinové nosí pětačtyřicítku s kupou zásobníků jen tak v trenkách nebo pod minisukní a českoslovenští výsadkáři měli taková "plivátka", že? Nicméně údaje se dochovaly takže není třeba nějak zvlášť polemizovat.
    K provedení atentátu měli též mj. samopal Sten MKII a 100 nábojů. O zásobnících tam zmínka není, ale měli minimálně 2ks, které se našly na místě činu.
    Pistole Colt 1903 ráže .32ACP byly osobními zbraněmi prakticky všech dalších parašutistů, kteří byli v této době vysíláni do Čech. Většina z nich měla ještě malou záložní pistoli ráže 6.35mm značek FN, Walther, Webley. Např. Adolf Opálka měl Colt 1903 a Ruby 6.35 (kopie FN 1906).
    Podle mých dosavadních informací měli parašutisté při boji v kostele v Resslově ulici pouze kapesní pistole ráže 7.65 a 6.35. Žádné výkonnější vzory, natož samopaly jako v Sequensově filmu. Měli též velice málo munice, proto nemusely být německé ztráty nijak velké.

Vaše odpověď:

  • *
    Vyplňte prosím jméno
  • *
    Vyplňte prosím název
  • *
    Vyplňte prosím text komentáře
  • Vyplňte správně kontrolu
  • *
    Odpovězte prosím na dotaz - ochrana proti spamu

Hvězdička označuje povinné položky. Komentáře jsou před zveřejněním moderovány.