Komentáře k: Střední tank PzKpfw V Panther (SdKfz 171)

Zpět na: Střední tank PzKpfw V Panther (SdKfz 171)
  • Nejlepší tank ...

    ID4 3. 5. 2008 13:33
    Podle mě se nedá říci který tank je nejlepší a ani na tom tolik nezáleží jako na osádce a to, co tank osádce nabízí.
    Německé tanky byly podle mě lepší nejen díky tomu, že osádka se v nich cítila mnohem lépe díky lepší ergonomii a byla mnohem déle bojeschopná než osádky v sovětských tancích, ale také měly kvalitnější rádiovýbavu, jejich tanky byly schopné zpozorovat a zasáhnout nepřátelské tanky dříve než sovětské tanky a také jejich tanky měly mnohem větší kadenci kanónu a vyšší počet nábojů pro hlavní zbraň.
    Německá taktika je všeobecně nejlepší za WWII a jak zde "Bývalý tankista" uvedl, i maskování německého Wehrmachtu bylo ve své době nejlepší a odvozené maskování se používá až dodnes právě od němců.
    Také si německé velení cenilo mnohem více zbraní a vojáků než sovětské velení.
    Proto podle mě německé tanky měly větší šanci v souboji než sovětské tanky a tanky západních spojenců.
    A jsme-li přímo u nějakého konkrétního stroje, tak byl dal přednost tanku Panther a doufal, že se rozběhne sériová výroba pro Panthery Ausf. F.
    • Re: Nejlepší tank ...

      Milos 16. 5. 2009 13:56
      No neviem, podla toho co som cital tak az dokonca vojny bol Panther oproti T-34 znacne nespolahlivy. Presuny Pantherov na viac ako 100 km sa nerobili, lebo aj tak vacsina z nich by pre poruchy nebola bojaschopna. T-34 zatial zvladaly presuny aj na 300 km bez vacsich problemov. T-34 mohla bez problemov vymanevrovat Panthera a palit nanho zboku a zozadu kde pancierovanie bolo slabe a 76.2mm ruske kanony ho polahky prerazali. Ale je pravda ze viac Pantherov znicili poruchy ako ruski tankisti.
      • Re: Nejlepší tank ...

        Siegfried 27. 8. 2009 03:06
        Brzdi Milosi, T-34 Panthera zas tak snadno nevymanevrovala. Po odstraneni vetsiny detskych nemoci urcite ne. A 76.2 kanony proti tankum jako Panther ci Tiger nebyly zdaleka tak ucinne.
        • Re: Nejlepší tank ...

          Milos 14. 9. 2012 18:39
          No praveze Panther sa tych detskych chorob nikdy celkom nezbavil. T-34 boli proste spolahlivejsie a dokazali robit rychle a dlhe presuny po vlastnej osi. Napriklad 7. az 9. 7. 1943 T-34 5. gardovej tankovej armady presli 300 km a bojaschopnych zostalo 90%. Takuto spolahlivost Panthery nikdy nedosahovali. Nikto nepochybuje o tom, ze 75 mm KwK 42 boli lepsie, taktiez celny pancier Pantherov bol lepsi. Ale pokial mohli T-34 palit z boku a prave kvoli svojej lepsej pohyblivosti sa to stavalo, tak Panthery mali obrovske problemy.
    • Re: Nejlepší tank ...

      ID4 3. 6. 2008 15:50
      A nebo čekat na příchod tanku Panther II.
      V nové věži kanón KwK 43 L/71 ráže 8,8 cm, upravený podvozek, nový dálkoměr a zaměřovač, plánovaný nový motor HL 234 od Maybachu a lepší ochrana posádky než v tanku Panther + unifikace s tankem Tiger II.
      Tento tank by byl dalším tankem, který mohl konkurovat tankům sovětského svazu a spojenců ze západu, např. T-34/85, T-44, IS2, IS3 a nebo Pershing, Comet a Centurion
      • Re: Nejlepší tank ...

        kukopas 16. 4. 2009 13:54
        Planovane prezbrojenie tanku Panter dlhym 88mm delom plus dalsie vylepsenia by ho nadradilo nad vsetky zname tanky tej doby.Uz by chybal len stabilizator a noktovizor.
Zobrazit všechny komentáře k: Střední tank PzKpfw V Panther (SdKfz 171)