Komentáře k: Potopení bitevní lodě Jamato

Zpět na: Potopení bitevní lodě Jamato
  • To je neuvěřitelný :

    SteveZZZ 24. 8. 2007 17:24
    To ty Japonský protiletadlový střelci museli bejt snad slepí nebo co. Sestřelit všeho všudy asi 11 letadel. No nedivim se že je potopili, když tam obranu lodi proti letadlů tvořili takovýhle nemehla : ))
    • Re: To je neuvěřitelný :

      madrabbit 19. 11. 2011 10:54
      Ono je problém, když na tebe letí 20 letadel si vybrat. Když letí jedno, je to lepší. Takhle jsou miřiči zahlceni a netrefí nic. Jsem myslivec a tohle zažívám dost často (tedy ne s letadly:))
      • Re: To je neuvěřitelný :

        Vojta 29. 6. 2020 16:31
        Způsob vedení PL palby na japonských lodí byl ka konci války už zoufale neefektivní.
        Jejich hlavní PL zbraň, kanón 25 mm, byl založený na konstrukci Hotchkiss ze 30. let a prakticky neinovovaný. Jeho vysoké vibrace znamenaly, že už 2., nejpozději 3. střela letěla víceméně nazdařbůh.
        Tento problém a problém "příliš mnoho cílů" Spojenci vyřešili prostě, ale účinně zavedením palebné přehrady, což spolu s účinými radary, inteligentní řízením PL palby a zvyšování počtu 40 mm kanónů (na úkor málo účinných 20 mm) způsobovalo smrtící navýšení účinnosti spojenecké palby.
        Japonci nic takového nevymysleli a prostě jen donekonečna zvyšovali počet PL kanónů, přičemž do konce války věřili, že jejich neúčinný a zastaralý 25 mm kanón je skvělá PL zbraň.
Zobrazit všechny komentáře k: Potopení bitevní lodě Jamato