Komentáře k: Mohli jsme se v roce 1938 bránit?

Zpět na: Mohli jsme se v roce 1938 bránit?
  • Re: Blitzkrieg v roce 1938? Nesmysl!

    čardáš 7. 9. 2006 14:42
    c) NESMYSL! Linie kolem Prahy (VOP) byla v celé délce dokončena, nebylo provedeno zesílení severního křídla těžkými objekty. Po anšlusu Rakouska byly částečně redukovány plány opevnění na linii České Budějovice – Klatovy – Stříbro – Louny – Labe a toto postavení mělo sloužit ke zpomalení postupu po dobu mobilizace. Naopak z linie České Budějovice – Slapy – VOP (oblouk kolem Prahy) – Mělník – Liberec se vlastně stala budoucím HOP takže o zastavení výstavby nemůže být řeč! Samozřejmě s výjimkou dokončených úseků – haha!
    d) Linie LO je v převážné části vedena terénem nevhodným pro mechanizovaný útok! I kdyby výzbrojí obránců byly jen násady od krumpáčů tak nemají tanky šanci! A lehké opevnění bylo vždy doplněno polní armádou, která v úsecích s otevřeným terénem disponovala PT zbraněmi!
    Použití LK vz.26 a ne TK vz.37 nevýhodou? Další nesmysl! Z důvodu vedení značné části trasy LO v obtížném terénu s velkou hustotou objektů a tudíž střelbou pouze na malé vzdálenosti zadalo ŘOP vývoj samopalu (9mm) protože výkon LK vz.26 byl nevyužitý!
    e) Tak tímto jsi mě vážně naštval! Celou dobu nedělám nic jiného, než že srovnávám stav opevnění v r.38 a Wehrmacht z r.38! To vy tvrdíte, že opevnění bylo teprve rozestavěné aniž byste řekli, že Wehrmacht byl v té době „rozestavěný“ úplně stejně!
    g) O „spojenecké“ pomoci si nedělám žádné iluze. Na to vem jed! Při útoku v říjnu 38 by Němci rozhodně nevyřadili čs. armádu během několika dnů. V deštivém podzimu byl terén značně rozmočený. Pak přišla zima se značným množstvím sněhu. I dnes to dokáže totálně zablokovat veškerý pohyb a to po tobě nikdo nestřílí! Prostě do jara 39 by se Němci přes linii Ostrava – Liberec – Praha – České Budějovice – Břeclav nedostali. A uvědom si, že tak jako není možné bránit se nekonečně dlouho, tak není možné ani nekonečně dlouho útočit! Lidské a materiálové zdroje Německa byly malé! Blesková válka byla pro Německo ideálním řešením, protože na vleklý konflikt prostě neměli. A neargumentuj prosím tím, že vydrželi válčit šest let. To pro ně dělala celá Evropa, měli přístup k moři (a tím přístup k surovinám). Zkrátka bav se o r.38 a ne 45!!
Zobrazit všechny komentáře k: Mohli jsme se v roce 1938 bránit?