Komentáře k: Vzpomínky pana Oldřicha Hrachovce

Zpět na: Vzpomínky pana Oldřicha Hrachovce
  • trochu neobjektivní

    sportsman 24. 7. 2006 17:11
    pěkné vzpomnky,bohužel poznamenané roky 1945-1989
    • Re: trochu neobjektivní

      autor 25. 7. 2006 11:34
      Mohl bych poprosit kde konkrétně je to neobjektivní?
      Dík
      • Re: trochu neobjektivní

        Petr 30. 1. 2014 16:30
        Třeba v tom, že téměř 99% obyvalstva v Bolaticích a okolí bylo německé národnosti a nechat si v době války něco ruského se rovnalo trestu smrti, proto !!! A jestliže byl pan Hrachovec české národnosti, tak jaktože mohl zůstat v sudetech ??? Trochu zavádějící, ne ?
        • Ruština

          Ondřej Kolář 4. 2. 2014 16:31
          Konkrétně k těm ruským novinám - nejsem expert na toto téma, nicméně pokud je mi známo, nacistická propaganda válku na východní frontě interpretovala jako boj proti bolševismu a snažila se získat podporu antikomunistů v SSSR. Po boku německé armády bojovaly jednotky gen. Vlasova složené ze sovětských občanů. I mnozí němečtí důstojníci a úředníci se jistě učili rusky, aby byli schopni zajistit správu dobytých území a zpravodajskou činnost. Ve světle všech uvedených okolností se tedy domnívám, že samotné vlastnictví ruských novin, pokud články neměly vysloveně politický obsah, nepředstavovalo důvod k perzekuci.
          A i když připustíme, že to s sebou neslo jisté riziko, neznamená to, že si vypravěč historku vymyslel. Mnozí další po celou dobu okupace ukrývali obrazy Masaryka, nebo i protinacistické letáky a jiné, nebezpečnější, materiály.
        • Re: trochu neobjektivní

          Ondřej Kolář 4. 2. 2014 10:15
          Tak zaprvé, Bolatice nebyly součástí Říšské župy Sudety, oblast Hlučínska byla přičleněna k tzv. Altreichu.

          Zadruhé, pan Hrachovec nežil v Bolaticích, ale v Háji u Opavy, který byl součástí "Sudet". (Tyto regionálně-správní souvislosti mohl autor článku v úvodu trochu blíže osvětlit.)

          A zatřetí, v Sudetech zůstaly statisíce osob české národnosti, nejvíce právě na Opavsku. Zde žilo podle sčítání lidu, provedeného roku 1939, zhruba 162 000 Čechů.
          • Re: trochu neobjektivní

            pokol 31. 12. 2015 10:58
            Je to Haj ve Slezsku, to zaprve. Za druhe, nebyl Haj soucasti sudet, jen zabrali tvrz.
            • Re: trochu neobjektivní

              Ondřej Kolář 10. 4. 2019 21:09
              Dobový název byl Háj u Opavy a obec byla součástí Sudet. Stačí se podívat do jakékoliv dobové mapy, než budete psát nesmysly.
Zobrazit všechny komentáře k: Vzpomínky pana Oldřicha Hrachovce