Komentáře k: Konec války, Den osvobození nebo Den vítězství?

Zpět na: Konec války, Den osvobození nebo Den vítězství?
  • časový posun

    honza 3. 5. 2006 11:07
    zdravím,
    než vznesu dotaz, musím pochválit autora za pěkný a výživný článek. paráda. a teď otázka. zajímal by mě časový posun. v textu se objevuje vztah středoevropského času a času moskevského jako rozdíl 1 hodiny. ve skutečnosti to jsou ale hodiny 2. jediné, co by to mohlo vysvětlovat je, že v té době Moskva neměla letní čas (pokud vůbec dříve taková změna byla). budu velmi rád za odpověď. díky, honza.
    • Re: časový posun

      Honza M. 3. 5. 2006 18:50
      Moskva leží v pásmu +2h GMT (+ 2 hodiny ke Greenwichskému času), ale v SSSR (a Rusku) se přičítá ještě +1h a platí to celoročně. Rozdíl proti GMT je potom +3h GMT a proti letnímu času +2h. Oproti středoevropskému času (CET), je to +2h a +1h.

      Thanx to Dzin ;-)
      • Re: časový posun

        Honza 4. 5. 2006 17:27
        Díky za odpověď, ale bohužel z ní nejsem o moc moudřejší. Nepochopil jsem druhou větu, vždyť letní čas má jak Londýn (GMT), tak i Praha (středoevropský) s Moskvou. Tedy rozdíl mezi středoevropským a moskevským je vždy 2 hodiny (www.timeanddate.com/worldclock/).
        • Re: časový posun

          Dzin 5. 5. 2006 12:36
          V SSSR neměl letní čas, resp. měl stále po celý rok posunutý čás o jednu hodinu. Takže, Londýn leží v pásmu 0, Praha v pásmu +1h a Moskva +2 hodiny. Ale pokud pro SSSR praktikujeme onu hodinu navíc dostaneme poměr Londýn 0, Praha +1h a Moskva +3h. Pokud aplikuji letní čas pro Londýn a Prahu, tak uberu jednu hodinu, protože u Moskvy se ona jedna hodina nepřičítá. Potom je tedy efekt Londýn 0, Praha +1 a Moskva +2 hodiny.
          Jak je tomu v současné době, jestli v Rusku zavedli ještě navíc letní čas, tedy přičítají v létě další hodinu, to nevím.
          • Re: časový posun

            Honza 5. 5. 2006 14:17
            mnohokrát děkuji, teď je vše jasné. Ano, Rusko má letní čas. Mnoho mých kolegů tam jezdí na službní cesty a skutečně je Moskva +2 hodiny. Proto to "nepochopení". Díky a přeju hodně štěstí a víc takovýchto článků. Honza
Zobrazit všechny komentáře k: Konec války, Den osvobození nebo Den vítězství?