Český fašismus 1921-1945 a kolaborace 1939-1945

  • Je možné zadat více jmen oddělených čárkou, nebo jen jejich části
Pro přidání nového příspěvku se přihlašte
141-160 z 276
<< 5 6 7 8 9 10 11 >>
Po
Stabber1 30.5.2008 17:54 - č. 140
Stabber1 Zajímalo by mne,zda někde existuje zvukový záznam projevu třeba Jana Ryse-Rozsévače,leč obávám se,že zřejmě nikoliv.

Co třeba takový Hugo Tuskány,nebyl by?
spelter 30.5.2008 09:29 - č. 139
spelter
Royal napsal v č. 138:
"mnoho lidí má nacismus spojený s němčinou"
Tak nacismus třeba ano, ale protektorátní kolaboraci zase ne..
Aby protektorátní vláda a představitelé protektorátních organizací jako Teuner činili své projevy v němčině, to po nich z podstaty věci ani sami Němci nemohli chtít.. O to právě šlo, aby navenek k lidem vystupovali pěkně česky, národně, a více či méně nápadně (nebo možná obratně) to prošpikovávali odkazy na Říši, velkoněmecký boj za Novou Evropu a tyhle věci..
Royal 30.5.2008 00:37 - č. 138
To máš sice pravdu, ale kolik lidí je zná... mnoho lidí má nacismus spojený s němčinou...o to více je šokující to slyšet více než šedesát let po válce... navíc v češtině.
Stabber1 29.5.2008 21:22 - č. 137
Stabber1 Ryoal : Dobré,dobré...jinak jde o projev na pražském Staroměstském náměstí dne 2.6.1942.Dále zde vystoupil předseda vlády a ministr spravedlnosti prof.dr.Jaroslav Krejčí,ministr školství a ministr lidové osvěty Emanuel Moravec a Arno Hais z Národní odborové ústředny zaměstnanecké.

Teuner měl za války projevů desítky a desítky...
Royal 27.5.2008 18:55 - č. 136
Odkaz níže je projev MUDr. Františka Tunera z roku 1942.... věru zajímavé...
Royal 27.5.2008 18:54 - č. 135
www.ustrcr.cz/data/mp3/audioarchiv/staromak-...
Royal 23.5.2008 14:11 - č. 134
Nevím jestli jsou notoricky známé.... avšak i s tím se dá souhlasit, je třeba si jen říci, že je celkem šokující zjištění, že po roce 1989 navštěvoval zemi, která ho v nepřítomnosti odsoudila k dvacetiletému vězení... a to zcela bez obav, jelikož měl neprůstřelné krytí v podobě několika slovenských politických špiček.
Stabber1 22.5.2008 17:46 - č. 133
Stabber1 Royal : To jsou všechno notoricky známé věci...já jen říkám,že vliv toho člověka od konce roku 1940 na politické směřování Slovenského štátu byl v podstatě marginální.A také jsme napsal z jakých důvodů.
Royal 22.5.2008 12:11 - č. 132
Kdo byl vlastně Dr.Josef Kirschbaum? Bývalý generální tajemník HSLS, který v roce 1940 - mimo jiné - proslul následujícím výrokem: "... nepřicházíme do žádného konfliktu se svědomím, ani s křestanstvím, které právě rozlišuje trest a odměnu. Když zákonem sáhneme na Židy, trestáme jen zločinnost příslušníků této rasy, a ne jednotlivců...(Ivan Kamenec: Po stopách tragédie). Dr. Kirschbaum, který od roku 1945 žil v kanadském exilu a dlouhé roky měl jako válečný zločinec také zákaz vstupu na území USA, začal hned po listopadu 89 přijíždět na pravidelné návštěvy Slovenska - přestože tu byl kdysi v nepřítomnosti odsouzen k dvacetiletému vězení...
spelter 22.5.2008 09:18 - č. 131
spelter
Royal napsal v č. 127:
"Kdyby svým pojetím byla pouze autoritativním státem zachovala by se spíše jako Portugalsko či Španělsko, tedy spíše neutrálně."
Ona ale za dané situace se tak, jako režimy ve Španělsku či Portugalsku zachovat nemohla. Jak sám píšeš, Slovensko
Royal napsal v č. 127:
"vzniklo z vůle nacistického určitele a jeho existence přímo ovlivňovalo existenci samotného Slovenského štátu"
Za takové situace se pak nemohlo stát zemí s pouze autoritativní formou vlády. Ale když vezmeme hypotetickou možnost, že by se Slovensku podařilo vytvořit vlastní stát bez takové pomoci Německa, mohl tam být režim klidně španělskému či potrugalaskému, nebo možná ještě lépe rakouskému za Dolfusse velmi podobný.

A také u Španělska a Portugalska ta jejich neutralita vyplývala ze zeměpisné polohy - Němci tam neměli potřebu vyvíjet jakýkoli tlak, naopak museli jejich neutralitu respektovat, aby je nenahnali do tábora sobě nepřátelského.
Zatímco Slovensko, kdyby tedy hypoteticky vzniklo samostatně (viz shora), by stejně leželo v plánovaném německém Lebensraumu a Němci by ho tak nebo onak přiměli ke spolupráci, nebo by ho museli okupovat. Že by Slováci zvolili spíše tu spolupráci, je dost pravděpodobné.
Stabber1 21.5.2008 22:07 - č. 130
Stabber1 Royal : Jaksi nedokáži postihnout Vaši ideu...Či jde snad o nějakou fixaxi na Kirschbauma? U odstránění židů ze slovenského veřejného života a jejich následné deportace stáli jiné osoby než tento pán.Tím nechci říci,že by snad šlo o dalšího adepta na svatořečení.
Royal 21.5.2008 20:49 - č. 129
Tak rozhodně nelze Kirschbauma označit jako kladnou postavu. To je jako bych něco podobného prohlásil o bolševiku a zrádci Bilakovi. Každopádně šlo o tvrdého fašistu, jehož cíl byl jediný, rozvrátit československou jednotu a nastolit na Slovensku klerofašistický režim. Zde se naskýtá otázka kdo byl vlastně slovenským otcem holocaustu slovenských židů... a nyní jsme opět u Kirschbauma.
Stabber1 21.5.2008 20:37 - č. 128
Stabber1 Tak přirovnávat dr.Josefa Kirschbauma k dr.Goebbelsovi mi přijde krapet přehnané,navíc zde není ani spojitost funkcí,neb Kirschbaum byl po jistý čas generální tajemník HSĽS a velitel Akademické HG,z těhto funkcí byl nakonec odstraněn na základě tlaku Tukova-Machova křídla a skončil jako vyslanec ve Švýcarsku.Po válce byl v nepřítomnosti odsouzen na 20 let."Slovenským Goebbelsem" byl spíše sám Šano Mach,zakladel a v letech 1938-1940 šéf Úřadu propagandy.
Royal 21.5.2008 19:32 - č. 127
Já ji tam rozhodně nezařazuji, ona se tam svým pojetím, zradou Československa a především čilou spoluprací s nacistickým Německem již v období před druhou světovou válkou a fašistickou Itálií přiklonila sama, tedy do stejné kolonky jako Henleinova SdP.
Navíc při útoku na SSSR v roce 1941 se k Německu přiklonila byť zanedbatelnou silou jako první satelit. Kdyby svým pojetím byla pouze autoritativním státem zachovala by se spíše jako Portugalsko či Španělsko, tedy spíše neutrálně. Ovšem ono vzniklo z vůle nacistického určitele a jeho existence přímo ovlivňovalo existenci samotného Slovenského štátu a jeho představitelů. Otázkou bylo co byl přirozený vývoj, inspirace se hledala zprvu v Itálii ovšem v samotném konci naprosto přejala nacistické pojetí vedení státu viz. Tukova linie, dále svazy Waffen-SS Slovensko či HG jsou v přímé asociaci s fašistickým pojetím (pozdrav vstyčenou pravicí).
Co se týče aktivity luďáků po roce 1945 zajisté ji nelze označovat za zanedbatelnou, především po roce 1989 začala opět tisovská exilová linie především díky jistému Kirschbaumovi (taková slovenská odnož Goebelse) vystrkovat růžky - mnoho jich nalezlo do KPV, tento zločinec je navíc tuším čestným občanem hl. města Slovenska, jeho polistopadová přednášková zájezdová představení po vysokých školách kde plamenně obhajoval zločiny Tisa a Tuky jsou něco jako skrytá tajemství, o kterých všichni tak nějak taktně mlčí.
bush 21.5.2008 18:36 - č. 126
bush Ludovou stranu prostě nelze jen tak zaškatulkovat do fašismu, byť se to často děje. Její příklon k autoritativní formě vlády a spolupráci s Němci je kapitola sama o sobě.
Royal napsal v č. 125:
"Slovenský štát existoval byl přímo závislý na existenci svého skalního spojence nacistického Německa"
Ludáci jistou formu fašismu/nacismu přijmout museli a to z existencionálních důvodů; nedospěli k němu přirozeným vývojem.
Royal napsal v č. 125:
"Samozřejmě, že konec 30.let nejsou léta 45-47, ovšem já zde hovořil o tom, že samotné české kolaborantské a nacistické špičky, kterým se podařilo po květnu uniknout skutečně v určité časové pomlce zakládali exilová fašistická sdružení viz. Vlajka v Mnichově"
Podle mého soudu je tato aktivita poměrně zanedbatelná.
Royal 21.5.2008 01:15 - č. 125
Musím oponovat, ale slovenské luďactví byl skutečnou slovenskou klerikální odrůdou fašismu, což je celkem objektivně vnímaný fakta nutno podotknout zcela oprávněný, nešlo tedy o klasický autoritativní systém podobný jako např. v Polsku. Stačí si pročíst nějaké Tukovy či Machovy projevy, koneckonců i takový Hlinka řekl "Já jsem slovenský Hitler..." a doba, po kterou tzv. Slovenský štát existoval byl přímo závislý na existenci svého skalního spojence nacistického Německa, z kterého čerpal i ideově ačkoli většina názorů byla přejata z Itálie, pozdější nacifikující Tukova linie hovoří jednoznačně za své a ke konci války získala většinu a stala se otevřeně kolaborantskou, ačkoli tuto linii Slovensko v podstatě od roku 1941 razilo zcela samozřejmě .
Její členstvo si samozřejmě zachraňovalo kůži, ovšem jak jsem řekl její pozdější aktivita, především na podzim roku 1945 začala opět působit, nebyla to pravda akce masová, ale buňky ve Vídni a jinde operovali proti Československu a jeho jednotě, mnohdy bohužel za spolupráce z americkou CIC, která jejich služeb využívala, ovšem do té doby dokud samozřejmě potřebovala, její činnost se projevil jak letákovou činností tak činností již zmíněných zprvodajských služeb.
Samozřejmě, že konec 30.let nejsou léta 45-47, ovšem já zde hovořil o tom, že samotné české kolaborantské a nacistické špičky, kterým se podařilo po květnu uniknout skutečně v určité časové pomlce zakládali exilová fašistická sdružení viz. Vlajka v Mnichově, její propojení především se sudetoněmeckým Witikobundem je dodnes v určitých kruzích veřejným tajemstvím především propojení Teuner a Zoglmann.
Co se NOF týče byla to skutečně jediná fašistická organizace, která se příliš nezašpinila programovou kolaborací, je pravdou, že většina přešla do NS, někteří později do Moravcova ministerstva a později do Kuratoria. V období po únoru 1948 měla nějaké odnože v Kanadě a USA, její činnost se skutečně dá označit za bezvýznamnou.
Stabber1 20.5.2008 23:07 - č. 124
Stabber1 Český národně socialistický tábor-Vlajka měl nejvíce členů v roce 1940 a to 13 560.Po nesmyslném přepadu sekretariátu Národního souručenství v Dušní ulici 8.8.1940 začal tento počet klesat,což ještě umocnily rozepře mezi činovníky Ústředního vedení v únoru-březnu 1941.V roce 1942 měla Vlajka již jenom 6 000 členů.
bush 20.5.2008 19:43 - č. 123
bush Příznivce ludové strany, jejichž objektivní statistika z doby třetí republiky neexistuje a ani existovat nemůže, nelze k fašistům řadit. Postupem doby a různých okolností sice přilnuli k autoritativnímu režimu se silným klerikálním akcentem, nicméně bych si je nedovolil nálepkovat slovem fašisté - systém italský a ludový je poněkud něco jiného; nehledě už k tomu, že Andrej Hlinka by se z toho obracel v hrobě.


Royal napsal v č. 122:
"Vljka nebo-li ČNST měl roku 1941 okolo 13 tis. členů"
Ovšem po válce již takové síly rozhodně nedosahovala; většina vedoucích byla odsouzena, členstvo si buď zachraňovalo kůži stáhnutím se z politiky nebo prostě změnilo tábor.
Royal napsal v č. 122:
"NOF ještě koncem třicátých let okolo několik desítek tisíc členů."
Jenže konec třicátých let, neznamená léta 45-48. Konec třicátých let, tedy období tzv. druhé republiky, byl pro NOF doslovna živnou půdou - tehdy se počet členstva pravděpodobně pohyboval na nejvyšší možné míře (osobně bych to odhadoval na max. 100 000). Ale v době Protektorátu většina členů z NOF přešla do Národního souručenství a na kolaboraci se nepodílela. Vzhledem k její roztříštěnosti bych její sílu v Protektorátu tipoval na 10 000 členů.

Ale po válce by jejich počty byly ještě nižší: špičky zlikvidovány nebo mimo ČSR; žádná pevná organizace - jiné strany než Národní fronty povoleny nebyly. A co je nejpodstatnější jejich vliv na veřejné dění je v podstatě nulový..
Royal 20.5.2008 19:14 - č. 122
Ale o tom já přesně mluvím, pokud vím tzv. luďáctví bylo odnoží slovenského klerofašismu, tedy šlo o fašistické pojetí vedení státu, ideově se hlasící mezi italský fašismus a německý nacismus. Co se týče oné statistiky pak máš pravdu je orientační počet někde okolo 50-70 tis. osob, přesto mi neříkej, že si to tehdejší MV vycucalo vše z prstu a vše bylo jen spiknutím proti slušným lidem.
V kontextu doby byl kdekdo leckým. V období tzv. Protektorátu berme v potaz otevřené kolaboranty a fašisty a pak tzv. skryté sympatizanty a konfidenty SD a gestapa (rekrutující se zpravidla z řad českých fašistů), Vljka nebo-li ČNST měl roku 1941 okolo 13 tis. členů, NOF ještě koncem třicátých let okolo několik desítek tisíc členů. Vetšina těchto jako i dalších jmen zmizela se štěchovickým archivem, kdo je později využil se můžeme jen domnívat, do police určitě vhozeny nebyly.
bush 20.5.2008 18:22 - č. 121
bush
Royal napsal v č. 119:
"A proč ne?"
1) Nelze do počtu fašistů počítat příznivce ludové strany.
2) Ona statistika je pouhým odhadem - skutečná čísla nepůjdou již nikdy zjistit; proto s ní člověk musí pracovat jako s orientačním faktem.
3) V kontextu doby byl fašistou kdekdo.
4) Ani v době Protektorátu Čechy a Morava nedosahovalo číslo odhadovaných fašistů tebou uvedeného počtu 70 000.

Dřív než začneš udávat čísla je dobré definovat, co pod pojem fašista v době třetí republiky myslíš. Já tímto označením signuji členy a příznivce bývalých hnutí hlásící se k tzv. českému fašismu; v době Protektorátu otevřeně kolaborující s režimem (Vlajka, NOF, NTF, NSČDRS, atp.).
141-160 z 276
<< 5 6 7 8 9 10 11 >>
Po