Český fašismus 1921-1945 a kolaborace 1939-1945

  • Je možné zadat více jmen oddělených čárkou, nebo jen jejich části
Pro přidání nového příspěvku se přihlašte
181-200 z 276
<< 7 8 9 10 11 12 13 >>
Po
Royal 28.4.2008 12:58 - č. 100
Rozsudek byl změnen? Nejspíše z podobných důvodů jako u Jana Svobody (člověka, který tsál koncem šedesátých let u zrodu K-231), nicméně máte o této osobě nějaké další poznatky, především o jeho životě po propuštění z vězení (bylo-li nějaké). Díky
Stabber1 27.4.2008 08:02 - č. 99
Stabber1 To Royal: Pokud myslíte ing.Eudarda Chalupu,tak ten byl Národním soudem odsouzen k trestu smrti,ovšem rozsudek byl změněn.
Royal 27.4.2008 02:14 - č. 98
Rád bych se zeptal jaký byl poválečný osud kuratoristy Chalupy? Mám pocit, že byl popraven... je to pravda? Dále by mne zajímaly výslechové protokoly R.Rychtermoce a O.Bláhy z Českého svazu válečníků, jakým způsobem se hájili... pochybuji, že někdo ví o filmových kotoučích, které dokumentují proces s těmito zrádci, jelikož se s největší pravdědobností ukradli v roce 1989 při livkidaci útvaru pro odhalování nacistickýh válčných zločinců jakožto i vyrabováni AMV.
Stabber1 26.4.2008 16:56 - č. 97
Stabber1 To Bush : Tak jsem dotaz zaslal,ale raději se ujišťuji,zda byl správně doručen.
Stabber1 23.4.2008 21:36 - č. 96
Stabber1 To bush : Díky!
bush 23.4.2008 12:39 - č. 95
bush
Stabber1 napsal v č. 93:
"Spíše by mne zajímalo zodpovězení mého dotazu ohledně Jana šl. Fouska."
Zkuste si podat dotaz do sekce "Dotazy a odpovědi" zde na webu a já se Vám pokusím odpovědět - nějaký čas to samozřejmě potrvá, jelikož nejsem robot..
Royal 15.4.2008 16:03 - č. 94
Nemyslel jsem to tak, že by byl Fr.Teuner agentem StB, pouze si dávám dohromady určité indicie a vzniká mi prapodivný celek, který určitě stojí za pozornost.

Co se Fouska týče nemám k tomu větší poznatky. Jednu knihu bych však vřele doporučil, především co se týče částečného objasnění českých kolaborantů - ST.MOTL - NACISTÉ POD OCHRANOU ANEB KDO VLASTNĚ PROHRÁL VÁLKU?
Stabber1 14.4.2008 22:12 - č. 93
Stabber1 Tak myslím si,že domnívat se,že by zrovna dr.František Teuner byl spolupacovníkem či agentem StB je hodně velká konstrukce.Nehledě ani k tomu,že by to zcela jistě již dávno "vyplavalo".

Pokud se nepletu,tak Thun-Hohenstein uprchl z pracovního oddílu.

Spíše by mne zajímalo zodpovězení mého dotazu ohledně Jana šl. Fouska.
Royal 14.4.2008 00:09 - č. 92
Tak především je nutné podotknout, že s lidmi, kteří za Protektorátu aktivně kolaborovali do velké míry pracovala po válečná čs. státní bezpečnost při MV a politickém zpravodajství již po roce 1945 (nepleťme si s pozdější komunistickou stB!), především k ní paradoxně patřila skupina okolo Bartíka - Stoklasa, Dr.Žák a Jandák tzv. Z-IV. Tedy trojka , která měla za úkol některé bývalé nacistické zločince a kolaboranty přeškolovat na výzvědnou činnost v zahraničí, nejednalo se tedy o čistopu akci komunistů pod taktovkou Pokorného a spol. Většina těchto "vyškolených" agentů se ztratilav západní Evropě, existovaly i anomálie, že některé jedince převzala sovětská NKVD. Dodnes mi např. není jasné únik vlajkaře Thuna-Hohensteina odsouzeného k smrti (zemřel v Kanadě), Emanuela Vajtauera (zemřel údajně v Austrálii), ale i dalších prokazatelných zrádců viz. případ Teuner, člověk, kterého prokazatelně čekala šibenice mu byl trest změnen na doživotí, další velmi tajemnou postavou je jistý Jan Svoboda, člověk, který byl ještě v roce 1945 pověřen K.H.Frankem a SD atentátem na Gottwalda a Beneše v Košicích spolu s dalšími několika mládenci byl nakonec chycen, na AMV dokonce existuje jeho popravčí list, začátkem pražského jara dokonce stál u zrodu K-231 a přitom ještě úpřed dvěma lety žil kdesi na pražském Spořilově jako spořádaný dědeček.
Stabber1 13.4.2008 21:47 - č. 91
Stabber1 Pravda,Státní oblastní archiv...Já jsem pracoval ve Státním ústředním archivu,III. odd.

Zajímalo by mne ovšem - k tomu jsem se zatím nikde nedostal - proč byl po válce Jan šlechtic Fousek (vedoucí Výboru NS a ústřední předseda Českého svazu pro spolupráci s Němci) shledán sice vinným,leč bylo upuštěno od potrestání.Mám snad všechny jeho projevy a články z let 1940-1942 a musím říci,že míra aktivismu byla velmi vysoká.Domnívám se tedy,že měl polehčující okolnost ve stylu spolupráce s odbojem.
bush 13.4.2008 10:46 - č. 90
bush Jéje, přijde mi to jako kdybych četl texty Jana Scheinosta z období druhé republiky. Viz
To vyhovuje pohrobkům Beneše. My však nesmíme zoufat, musíme mít víru v pravdu. Tou je pro nás Kristus-Pravda, Cesta, Život. Je třeba vnést do politiky Pravdu. Bůh pak takovým politikům bude žehnat jejich práci pro český národ.
Článek nese základní rysy všech klasických druhorepublikových statí:
1) držet se hesla "odbenešit", což se samozřejmě týkalo i T. G. Masaryka;
2) kritika vlastních řad - v tomto případě msgre J. Šrámka, jakožto demokratického politika;
3) měli jsme se bránit v r. 38;
4) nyní máme šanci vše změnit - stát se věřícími a podle církve řídit stát.

Ještě tam sice chybí, že by se měl stát nově uspořádat na stavovském základě, popř. jako autorativní, ovšem myslím, že to plně nahrazuje "úžasná" perlička:
Nutno dodat, že generál Rychtrmoc za války nekolaboroval, zůstal čistý jako "lilie".
Krojc 13.4.2008 10:45 - č. 89
Krojc
Ondřej Kolář napsal v č. 88:
" www.svedomi.cz/svedomi/2005/lhj_0505 _rychtrm... "
To snad autor nemůže ani myslet vážně - tolik blábolivých propletenců mu muselo opravdu dát práci .
Ondřej Kolář 13.4.2008 10:29 - č. 88
www.svedomi.cz/svedomi/2005/lhj_0505_rychtrm...
Další "krásná" ukázka toho, jak se dá nakládat s historickými fakty.
bush 12.4.2008 23:20 - č. 87
bush Pánové, nedá mi to, abych se malilinečko nepochlubil s tím, co se mi právě podařilo zjistit.

Přenesme se v času do dvacátých let minulého století, kdy se v malém okresním městě v podhůří Šumavy známém produkcí kvalitních zápalek ustanovila odbočka fašistické organizace Československých fašistů. Přestože čeští fašisté prošli v druhé polovině dvacátých let složitým vývojem - např. vznikla Národní obec fašistická, proběhla Gajdova a Sázavská aféra, atd. - sušická fašistická organizace se nijak výrazně nezměnila. Až hospodářská krize se svými dopady vžene do řad zdejší Jednoty N.O.F. a později Okresní rady N.O.F. určitý počet zoufalých a nezaměstnaných radikálů. Jedním z nich je jistý J. Sporka, který se s postupem doby pravděpodobně vypracuje na náčelníka oddílu Junáků N.O.F. v Žichovicích. Proto se v březnu 1932 účastní veřejné schůze sociálních demokratů v nedaleké vísce (Čímicích), na níž řeční i starší bratr E. Beneše a poslanec Národního shromáždění Vojta. Schůze by skončila jako každá jiná, kdyby se jí nezúčastnili nejradikálnější členové N.O.F. na Sušicku, kteří na jejím úplném konci začnli do shromáždění sociálních demokratů házet půlitry a pivní tácky - toho času porcelánové. Jeden muž ze skupiny útočníků je i nezaměstnaný elektromechanik a vojín útočné vozby v záloze J. Sporka, který je za svůj "výkon" pochopitelně odsouzen. Zde nutno podotknout, že tato událost, při níž byl těžce zraněn jeden a lehce několik sociálních demokratů nebyla ojedinělou. Ještě před tímto "incidentem" skončila potyčka sušických fašistů s komunisty v obce Žihobce jedním mrtvým komunistou (propíchnut vidlemi) a několika zraněními na obou stranách - totožnost vraha nebyla nikdy zjištěna. Pikantní na tom celém však je, že J. Sporka patrně nepatřil mezi ony české fašisty, kteří kolaborovali s Němci. Další údaj o něm pochází z r. 1951, kdy byl za velezradu a vyzvědačství v Praze-Pankráci popraven (Že by byl onín "vidlákem", který zabil příslušníka KSČ v Žihobcích?).

Takto nějak v hrubých nárysech vypadal životní příběh jednoho českého fašisty.
bush 12.4.2008 19:23 - č. 86
bush
Stabber1 napsal v č. 85:
"Pražský obvodní archiv (pokud to píši správně,dlouho jsem tam nebyl) fond MLS."
Zřejmě myslíte Státní oblastní archiv (SOA) Praha, kde je fond Mimořádného lidového soudu uložen.
Stabber1 12.4.2008 19:16 - č. 85
Stabber1 Pokud někoho zajímají poválečné retribuční procesy se členy Vlajky apod.,tak doporučuji Pražský obvodní archiv (pokud to píši správně,dlouho jsem tam nebyl) fond MLS.Je tam i Hugo Tuskány aj.
bush 12.4.2008 10:12 - č. 84
bush Nu a ještě něco.
egli napsal v č. 79:
"Jan Scheinost - prominentní katolický novinář před Národním soudem is.muni.cz/th/40476/fss_m/Jan_Scheinost_-_pr..."
Tento text vyšel v jisté zkrácené (spíše zhuštěné) formě ve sborníku Osobnost v církvi a politice (ed. Pavel MAREK, Brno 2006). Zde člověk najde rozdílné osudy mnoha známých církevních postav, namátkou by se dal jmenovat třeba Josef Svozil - bratr původně národně demokratického poslance NS (viz www.psp.cz/eknih/1920ns/ps/rejstrik/jmenny/sn.htm ), později jednoho z direktorů N. O. F. Cyrila..
bush 12.4.2008 09:58 - č. 83
bush
Royal napsal v č. 82:
"doslova se divím, že takové poklady nejsou knižně vydané byť jen v minimálním nákladu."
No, já se ani nedivím. Je to prosté - koupilo by si je jen pár jedinců či institucí. Mnohem lepší řešení je publikace určitých partií v časopisech.
Royal napsal v č. 82:
"Osobně by mne velmi zajímalo kam se tyto jako i další kotouče ztratily..."
Tak ono se toho ztratilo. I co se spisů týče. Stačí se podívat do "inventářů" k fondům Prezidium Zemského úřadu v Praze (207) a Prezidium Ministerstva vnitra (205). Jedná se spíše o náhodně vybraná regesta, která ještě ke všemu nejsou seřazena ani chronologicky ani abecedně, tudíž člověk musí každou věc hledat na všech stranách (cca 300-400 stran - dost špatně oxeroxovaných). Stejně tak existovalo velké množství materiálů zabaveného při spoustě domovních prohlídek, atp. Kam se to všechno podělo ví bůh (nebo výbuch?).

Takže možná, že ty kotouče někdy vyplavou na povrch.
Royal 11.4.2008 21:21 - č. 82
Vynikající studentské práce absolventů UK jsem již měl v určitém množství možnost přečíst či do nich jen na chvilku nahlédnout a doslova se divím, že takové poklady nejsou knižně vydané byť jen v minimálním nákladu.
Ohledně porocesů s bývalými kolaboranty a českými fašisty je krom vyšetřujících spisů, kterých je poměrně velké množství oproti tomu velmi málo archivního filmového materiálu, kde se ozývají hlasy po tom kam se poděly unikátní snímky z výslechu kolaborantů Kříže, Wernera, Krychtálka a dalších zrádců? Osobně by mne velmi zajímalo kam se tyto jako i další kotouče ztratily...
Stabber1 11.4.2008 20:14 - č. 81
Stabber1 To Royal : Podrobnosti žel neznám...Do důsledků holt šli jenom někteří,viz Emanuel Moravec či dnes již spíše zapomenutý Karel Rélink,od února 1943 Moravcem jmenovaný umělecký správce hradu Křivoklát a předtím činný v ČNST-Vlajce a jiných organizacích.
181-200 z 276
<< 7 8 9 10 11 12 13 >>
Po