Filmy a dokumenty o 2. světové válce

2841-2860 z 5390
Po
Dzin 8.6.2005 11:42 - č. 2924
Dzin Vladimír Šilhán: Chápu, ale to nesnižuje to, že tvoří vrchol jeho tvorby. Možná není "uměleckým vrcholem", ale filmovým určitě. Z hlediska příběhu, zpracování, hereckých výkonů a pod. je to velmi kvalitní film a rozhodně není dětským. Já ho celý viděl až jako dospělý, protože jsem se ETho strašně bál a nemohl jsem se na něj dívat.
Proč by nešlo? Pokud by jsme takhle uvažovali, tak za chvíli by jsme se mohli dostat do pozice, že o vážných tématech jen vážně, nesmý se z nich dělat třeba legrace a to už je přeci hloupé.
Vladimír Šilhán 8.6.2005 00:39 - č. 2923
To Dzin - ostatně tady si můžeš přečíst renomovanou recenzi o této Annaudově umělecké sebevraždě - kino.tiscali.cz/filmy/f_review.asp?film_id=4673
Vladimír Šilhán 8.6.2005 00:02 - č. 2922
To Brunner - Pianista je umění - to má myšlenku.
To Dzin - vždyť taky v tý první dvacítce je E.T. taky, ale to je dětský film, sice s filosofií a posláním, ale jiného druhu než Schindlerś list, to snad chápeš. E. I. není nejkvalitnější, nýbrž jeho nejznámější film - to si pořád pleteš, tyhle dvě věci ...to je jako srovnávat Občana Kanea s King Kongem, ten je taky proslulejší - to nic nevypovídá o kvalitě obsahu. Co se týče Nepřítele před branami ... kšeft si prostě nelze dělat z vážných témat, toť vše - Arabové taky zuřili z filmu V obležení, co se tváří ako závažný politický thriller (tak jako NPB se tváří jako vážný historický film) a zatím to byla akční podívaná s politicky korektním podtextem se silným protiarabským zaměřením (ovšem kompenzovaným tím, že jeden z hlavních klaďasů byl Arab).
To Johny - tyhle granty asi nedostávají, si na sebe vydělají ...granty dostává umělecký počin (už vidím jak komise schvaluje grant pro Taxi,taxi nebo Wasabi ... )
Dzin 7.6.2005 20:18 - č. 2921
Dzin Add Spielberg: Jeho vrcholným filmem je jednoznačně E.T. Mimozemšťan. Jeho úspěch nepřekonalo nic dalšího, co natočil. Neřikám, že by jeho další filmy byly špatné, nebo nekvalitní, to ani náhodou, jsou vynikajicí, ale prostě E.T. je z nich jednoznačně největší hit. Tvoří zatím nepřekonaný vrchol jeho tvorby a o to nám šlo.

Vladimír Šilhán: A od kdy platí, že komerční filmy vždy ničím nepřispívá k rozvoji kultury a tzv. umělecký jím přispívá vždy? Není to spíše tak, že filmy se dělí na dobré a špatné a je jedno, jestli se od začátku honosí cejchem komerční nebo umělecký?
Ale bavil. Od počátku probíráme Nepřítele jako film a hodnotíme jeho kvalitu. Proto k němu musíme takto přistupovat. To že by byl nepravdivý, zkreslující historii, nepodávající svědectví o době, je úplně putna, protože očekává jen o filmech s dokumetaristickým nádechem. To že by nekladl žádné hluboké filosofické odpovědi (resp. otázky ) ani na ně nedává odpoveď také není účelem všech filmů. Filmové umění není o tom, aby se v něm probírali nějaká vyšší témata, stejně jako jen o tom není třeba literatura. Proto existuje dělení do žánrů a je nesmysl hodnotit film jednoho žánru kritérií žánru jiného. Uměním filmu je film a ne to, zda v něm jsou nějak výrazněji probírána témata, která pokládáme za důležitá.
Aby byl film dobrý, není nutno, aby v něm toto bylo.

Co se týká čeaského snu, mě tam odradilo to, že se film tváří jako dokument a byl i tak propagován a potom se v něm objevují herci, hrající rozčílené zákazníky.
DAVID M 7.6.2005 17:18 - č. 2920
DAVID M +Bratrstvo Vlků-hon na bestii( ikdyž to se mi moooc líbilo-především Belluci a i V.Cassel nebyl špatnej ), jinak jelikož mám rád Grangeho tak jsem mohl i ty řeky-tedy spíše 1. ta dvojka...(od které dal Grange ruce pryč, navíc Niemans na konci knihy natáhne krovky) a navíc ji Besson scénaristicky pokurvil.( akční scény byly jako v režii J. Woo a docela dobré). Drž hubu!, Bratrstvo bojovníků,Jaguár(tam byla taktéž velice dobrá ta latinskoamer."štětka" ,Wasabi,Vosí hnízdo první Taxi(2.,3. už tak moc né) ale bylo dobrý(nějak mi to srovnání kulhá to spíše Halywůd natočil remake kterej jde ted do našich kin)-to jsem vybíral pouze hodící se do Johnyho "seznámku" a omlouvám se za vynechané "kousky". Zkrátka mne ta francouzská továrna na sny baví,neuráží,potěší více nežli ta US(a to maj tisícinové zdroje...)
Johny 7.6.2005 17:04 - č. 2918
Johny
Vladimír Šilhán napsal v č. 2915:
"I proto jsem stoupenec kvót ála Francie a přidělování grantů na zajímavé projekty a odpůrce amerického studiovébo systému, který hlásá - film = bussines, továrna na sny atd..."
A proto točí francouzi z grantů béčkové napodobeniny halyvůdských akčních filmů jako "taxikář", "purpurové řeky II" a podobné štěky.
Celý systém grantů je pouze okrádání diváků aby režiséři a kamarádi grantové komise natočili hnus za peníze někoho jiného.
Nedávno byl o podobné záležitosti u nás pořad. Hlavní propagátor toho aby z každé vstupenky a v půjčovně zapůjčené kazety byl odveden polatek je pan Marhoul. Přítomným majitelem půjčovny byl dobře usazen, když řekl, že jeho film "Mazaný filip" si zatím nevydělal v jeho půjčovně ani na nákup kazety a DVD. Klasický případ "grantové" politiky také je , že nejací studenti dostali milión korun na film "český sen". Celkem dobrý nápad jak si udělat srandu z lidí - zejména z důchodců - ovšem pokud by si to ti studenti platili sami.
curahee 7.6.2005 16:48 - č. 2917
curahee Nesledovali jste někdo včera Reportéři ČT,o odsunu Sudetských Němců z Postoloprd(t?)?Ten Geppert měl na fotce svého otce od LW,u krčku se mu houpal Rytířský kříž s dubovými ratolestmi,docela zajímavé foto.
Vladimír Šilhán 7.6.2005 15:25 - č. 2915
To Stanley - přesně tak. I proto jsem stoupenec kvót ála Francie a přidělování grantů na zajímavé projekty a odpůrce amerického studiovébo systému, který hlásá - film = bussines, továrna na sny atd...
stanley 7.6.2005 09:26 - č. 2914
Vladimír Šilhán napsal v č. 2913:
"dobře udělaný film...ale nepravdivý, zkreslující historii, nepodávající svědectví o době, neklade žádné hluboké filosofické odpovědi ani na ně nedává odpoveď - prostě pouhá komerce bez hlubšího obsahu ...chápeš? Forma v něm drtivým způsobem vítězí nad obsahem, toť vše."
Obávám se, že tato slova jsou vzhledem na přímo antikulturní vliv amerikanizace téměř všeobecně platná - je to trága, je to fakt. Akčnost, rychlost, krev a řev jsou "filosofií", která se prosazuje stále víc a snít o moderní obdobě Občana Kana a pod. si možná filmové štáby dovolují, ale většinou se tím asi nechlubí. A navíc - platí to i o jiných oblastech, např. o historické literatuře. Hrůza je snad právě v tom, že kvalita zpracování odvádí pozornost od nekvalitního podání faktografie - no ale když se musí američtí středoškoláci před maturitou učit vlastní podpis, nečekejme, že jejich dnešní masová kultura může evropskou nějak podstatně obohatit (samozřejmě čest výjimkám).
Vladimír Šilhán 7.6.2005 08:49 - č. 2913
To Dzin - doufám že jsi se celou dobu nebavil o kvalitě Nepřítele před branami, proboha! To ani ten Rus přeci netvrdí, že je to špatně natočený! On tam přeci píše - dobře udělaný film...ale nepravdivý, zkreslující historii, nepodávající svědectví o době, neklade žádné hluboké filosofické odpovědi ani na ně nedává odpoveď - prostě pouhá komerce bez hlubšího obsahu ...chápeš? Forma v něm drtivým způsobem vítězí nad obsahem, toť vše.
Vladimír Šilhán 7.6.2005 08:46 - č. 2912
To Dzin - samo že Čelisti ho vystřelili - to se těžko překonává. Taky jsou spolu s Schindledrovým seznamem mezi první dvacítkou nejkvalitnějších filmů všech dob spolu s Občanem Kanem, Křižníkem Potěmkin, Casablancou, Jihem proti Severu atd. E. T. Mimozemšťan je mezi nimi také. Ale tos nepochopil o čem go - Indiana je to komerce, by´t sebekvalitnější, ale jen komerce, která ničím nepřispívá ke kulturnímu rozvoji lidstva ve smyslu duchovním a ideovém, není to ani Křižník Potěmkin, ani Schindlerův seznam, ani Občan Kane ...
Cassius Chaerea 6.6.2005 23:32 - č. 2911
Cassius Chaerea
Dzin napsala v č. 2910:
"Spielbergovým životním dílem je E.T. mimozemšťan "
Houby. To jsou rozhodně Čelisti.
Dzin 6.6.2005 22:28 - č. 2910
Dzin Vladimír Šilhán: Tak to pozor, Dobyvatelé stracené archy je naprosto skvělý film a stejně tak idalší dva díly! Dobrý příběh, skvělé herecké výkony, prostě celkově je to kvalita, která obstojí i v dnešním srovnání a teď si nevybavím film, který by byl lepší. Rozhodně je o něm znevažující tvrdit, že se jedná o méně kvalitní úlitbu, když tvoří jasnou špičku.
Spielbergovým životním dílem je E.T. mimozemšťan (ikdyž já osobně mám raději Blízká setkání třetího druhu).
Vladimír Šilhán 6.6.2005 22:08 - č. 2909
To Dzin - tak to dělá i Spielberg - musel natočit Indiana Jonese, aby pak moh udělat svý životní dílo - Schindlerův seznam. Mezi námi - Nepřítel před branami má v tomto srovnání blíž k Indiánu Jonesovi. Doufám že takto získané peníze umožní i Annaudovi natočit něco skutečného a opravdového ...
Worchester 6.6.2005 13:45 - č. 2908
Worchester Streso , Perry: taky nezapomente na Bohouše.
Worchester 6.6.2005 13:45 - č. 2907
Worchester
Perry napsal v č. 2893:
"Ty efekty na svou dobu byly zcela dostačující. Když uvážíme že se točilo v roce 1968..."
Ale na dnešní dobu, jinak se mi filmy ze 60.let velice líbí.
Dzin 6.6.2005 11:54 - č. 2906
Dzin Vladimír Šilhán: Jojo, režisér prostě musí někde sehnat peníze, aby mohl točit i to, co chce.
Vladimír Šilhán 6.6.2005 08:00 - č. 2905
To Dzin - to jo, je to komerční dílko ...asi tuhle úlitbu udělat musel, aby se to zaplatilo (levný určitě nebyl - nejdražší evropský film!)
Dzin 6.6.2005 00:12 - č. 2904
Dzin Vladimír Šilhán: A to se mu rozhodně povedlo. Nyní západní divák ví, že kromě odvážných Rangers či udatný výsadkářů se na boji proti Němcům podíleli i stateční odstřelovači Rudé armády. Pochopí, že proti Königovi by neměl Jackson či Shifty, byť jsou to supermani svého oboru, sebemenší šanci a jediný, kdo je ho schopný porazit, je moloděc Zajcev a tím dostane toto přeneseně do podvědomí.
Film je určen hlavně pro západní trhy a proto je natočen tak, aby na něj publikum šlo, což je podstata filmu.
Perry 5.6.2005 17:08 - č. 2903
Perry Streso: Nezapomeň na Štětináče...
2841-2860 z 5390
Po

Diskuzní forum

Přihlásit