Východní fronta
|
|
|
|---|---|
|
Při srovnatelných (haha) podmínkách si jiní sovětští velitelé vedli lépe? Nebo by si jiný velitel (např. Katukov?) na jeho místě vedl lépe? |
|
|
|
|
U Prochorovky vedl útok 5. gardové tankové armády, která s chodu najela na postupující německý tankový hrot a podařilo se jí ho zastavit a tím defakto definitivně zajistit pro Sověty vítězství v Kurské bitvě. Tím se také stal velmi populárním. Ovšem už zde se projevilo to, že jeho ztráty byly dost velké. V případě Bagrationu sice vedl úspěšně útok a pronikal německýma liniema a následně postupoval rychle na západ, ovšem za cenu velkých ztrát. Obvzláště na závěr operace v bojích o Vilnius. Nějak bych nad tím nezašal hloubat, kdyby na to Glantz neupozornil. Obecně sice Stalinovi záleželo na celkovém úspěchu a bylo jedno, jaké ztráty k němu vedly, ale od poloviny roku 44 se začal projevovat i u SSSR nedostatek lidských zdrojů. Plně se tak projevily chyby a obrovské ztráty z let 41 a 42. Protože když Rotmistrova porovnám v průběhu doby, jeho akce jsou víceméně velmi podobné. Ve velkých bitvách většinou dosáhne úspěchu, ale prakticky vždy je jeho armáda zle pochuchána. Mezi jeho vystoupením v Bagrationu a u Kurska či v rámci Rumjancevu není defakto žádný znatelný rozdíl. Proto pokud byl opravdu odvolán z důvodu velkých ztrát, muselo to značit změnu postoje Stavky tedy Stalina. Každopádně, abych se vrátil zpět, jeho akce jsou vždy doprovázeny velkýma ztrátama jeho vojsk. Prakticky vždy, když se střetne s německýma tankovýma jednotkama, prohraje na body, byť třeba na operační úrovni slaví úspěch. Určitě se zde ale projevuje horší taktická schopnost sovětských posádek a nižších velitelů a v té době jednoznačně lepší vyzbrojenost tankových vojsk Wehrmachtu. Proto bych se rád dověděl, jak se tohle jeví ostatním. |
|
|
|
|
Můžeš to nějak konkretizovat? Docela mne ty úvahy zaujaly. Co udělal u Prochorovky a co při Bagrationu? |
|
|
|
|
Jsme si zrovna takhle přemýšlel nad Rotmistrovem. Jak byl při Bagrationu zbaven velení armády, dle Glantze pravděpodobně kvůli velkým ztrátám. On opravdu ale měl velké ztráty obecně a co jsem si tak procházel, kromě Prochorovky nijak nezářil. Defakto třeba i při úspěchu v rámci Rumcajevu byla jeho armáda taky zle pocuchána. Tak nevím, ale prostě si začínám pomalu myslet, že jako velitel nic moc a jeho renomé bylo založeno spíše na jediné akci u Kurska... |
|
|
|
|
Vyšetřování smrti A. Sochora bylo uzavřeno: nezapomente.ihned.cz/c1-38556460-vrazda-hrdi... |
|
|
|
|
Pánové, kde se nechají na internetu, či jinde, najít nějaké informace o pplk. Eugenu Budínském. Mám o něm jen útržkovité informace typu, že byl prvý pobočník ministra národnej obrany Slovenského štátu a že byl nejvyšší důstojník slov. armády, který padl na východní frontě. díky. |
|
|
|
|
dave166 napsal v č. 2719: en.wikipedia.org/wiki/Operation_Bagration#Or..."Dobry den,prosim Vas chtel bych se zeptat,ktere jednotky bojovali behem operace Bagration" www.dean.usma.edu/history/web03/atlases/ww2%... |
|
|
|
| Dobry den,prosim Vas chtel bych se zeptat,ktere jednotky bojovali behem operace Bagration,jak sovetske,tak nemecke,dekuji | |
|
|
|
|
ahoj, hledám jakékoliv informace ohledně německého ústupu z visly do horního slezska. A dále ohledně možného začlenění pzkpfw vi tiger do jednotek bránících se ve slezské oblasti. Vím jen, že součástí xxiv tankového sboru byl i 424 sch.pz.ab. Ale dle diedeutschewehrmacht.de a lexikonderwehrmacht.de mělo dojít k přejmenování a převelení. K tomu H.Ahlfen i G.Gunter se zmiňují o činnosti těchto vozidel na dolnoslezské frontě. Budu rád za jakoukoliv pomoc v tomto. |
|
|
|
|
| Honda:Zatiaľ mám len informacie ktoré su zverejnené na tejto stránke,ale poslal som ďalšie inf.do redakcie a čakám na odpoveď. | |
|
|
|
| slavo1: jsem zvědavý. Dotaz máš už nějáké podrobnosti o svém příbuzném? | |
|
|
|
|
to honza M. mám článek ze kterého jsou na youtube použité fotografie, v případě zájmu mohu poskytnout |
|
|
|
|
Bboris napsal v č. 2713: Jestli to tak je a váš příbuzný byl u SS, pak v uvedené době v okolí obce Lodva bojovala 2. SS Brigade. Ale jak pochopíte, k informacím nepodloženým nějakým dokumentem bývám skeptický a už jsem se několikrát setkal s lidmi, kteří automaticky tvrdí, že jejich příbuzný byl u SS. Asi nějaká divná móda v poslední době. takže za případnou zavádějící informaci z mé strany se omlouvám. "Už som pochpil, čo máte na mysli. Skúste si na volksbunde vyhľadať ľudí, o ktorých pozitívne viete, že boli príslušníkmi Waffen-SS. Ešte som sa nestretol s tým, že by v kolónke Dienstgrad bolo uvedené SS-... Buď tam predpona SS nie je alebo nie je uvedená ani hodnosť (prázdne políčko)." |
|
|
|
|
Glynwed napsal v č. 2710: Už som pochpil, čo máte na mysli. Skúste si na volksbunde vyhľadať ľudí, o ktorých pozitívne viete, že boli príslušníkmi Waffen-SS. Ešte som sa nestretol s tým, že by v kolónke Dienstgrad bolo uvedené SS-... Buď tam predpona SS nie je alebo nie je uvedená ani hodnosť (prázdne políčko). "Usuzuji tak z uvedené hodnosti - Obeschütze. Kdyby byl u SS, jeho hodnost by byla SS-Sturmann." |
|
|
|
|
Glynwed napsal v č.2710: "Usuzuji tak z uvedené hodnosti - Obeschütze. Kdyby byl u SS, jeho hodnost by byla SS-Sturmann." To je predsa nezmysel. SS-Oberschütze bola bežná hodnosť u Waffen-SS. |
|
|
|
|
Johny napsal v č. 634: Dneska jsem na youtube narazil na záběry, které mne vrátily k jednomu starodávnému tématu téhle diskuse "Velkou část vyvražďování poláků a židů mají nasvědomí právě ukrajinské komanda pod velením němců. Dost ukrajinců vstoupilo taktéž do SS. Když se sen o samostatné velké ukrajině nenaplnil, hodně radikálních ukrajinských nacionalistů se stáhlo do lesů k partyzánskému boji. Byli dost uspěšní a ovládli velkou část severozápadní a střední ukrajiny, kde němci měli moc pouze ve větších městech, zároveň nemilosrdně likvidovali komunistické partyzánské hnutí. Některé tyto oblasti ovládali Banderovci až do začátku padesátých let. Známý případ ukrajinských zločinů je "babij jar", kde bylo ukrajinskými komandy pobito spousta židů. Na volyni bylo za okupace vyvražděno ukrajinci několik českých vesnic, převážně pro sympatie k sovětskému rusku." Bohužel však moje jazykové znalosti pokulhávají daleko za komentátorským sprintem Mohl by mi někdo helfnout? www.youtube.com/watch?v=6Q0NFUGhN0U |
|
|
|
|
Bboris napsal v č. 2708: Usuzuji tak z uvedené hodnosti - Obeschütze. Kdyby byl u SS, jeho hodnost by byla SS-Sturmann. "Prečo si myslíte, že nebol príslušníkom Waffen-SS?" |
|
|
|
|
Glynwed napsal v č. 2705: Asi to tam není napsaný"v seznamu padlých je uvedeno," . |
|
|
|
|
Glynwed napsal v č. 2705:
"Dobrý den, v seznamu padlých je uvedeno, že Váš příbuzný padl 5.11. 1941 u obce Lodva. Měl v té době hodnost Oberschütze, tedy svobodník, a podle všeho nebyl příslušníkem Waffen SS."
Prečo si myslíte, že nebol príslušníkom Waffen-SS?
|
|
|
|
|
igorg: jestli můžete, kontaktujte mě na mail [email protected] a zkuste připojit fotografie. myslím že jsem schopen Vám pomoci - když budete mít zájem, mohl by z toho pak být i článek podobný těm v sekci Osudy, vzpomínky: www.fronta.cz/sekce/osudy-vojaku O víkendu jsem mimo internet, tak bych se ozval v týdnu a dal bych Vám vědět kam se obrátit. |
- Home
- > Diskuzní forum
- > Východní fronta
Mohl by mi někdo helfnout?