Filmy a dokumenty o 2. světové válce

  • Je možné zadat více jmen oddělených čárkou, nebo jen jejich části
Pro přidání nového příspěvku se přihlašte
101-120 z 5380
<< 3 4 5 6 7 8 9 >>
Po
siglufjordur 5.2.2017 11:53 - č. 6183
Třeba to bombardování továrny asi z padesáti metrové výšky.Nebo T-34 v Ardenách.Já myslel,že to je vtip.
Honza M. 2.2.2017 17:54 - č. 6182
Honza M.
siglufjordur napsal(a) v č. 6181:
"Já jsem myslel,že to byla parodie "
Jo? Tak to jsem nepochopil

Já jsem ještě starosvětský a u parodie očekávám humor přiznaný, ne rafinovaně skrývaný.

Tak třeba boj s německými IFV si představuji nějak takhle: www.youtube.com/watch?v=1jqmZI-oSSQ
siglufjordur 31.1.2017 16:29 - č. 6181
Já jsem myslel,že to byla parodie
Honza M. 31.1.2017 15:32 - č. 6180
Honza M.
Tak jsem v noci viděl Company of Heroes a nevědět, že je to na motivy stejnojmenné počítačové hry,* přiřadil bych tento snímek k aspirantům na nejblbější druhoválečný film.

Takhle jsem poněkud více shovívavý k německým vojákům, kteří nabíhají před hlavně amerických samopalů a nechávají se kosit jako obilí, nebo ruský Ivan, který pořeší celé osazenstvo FlaKu jenom nožem (a to se jen zahříval).

Ovšem některé scény jsou stejně blbé, jako v legendárním Kam orli nelétají, třeba německé město (s továrnou na atomové zbraně!), které v noci svítí jako vánoční stromeček; Amíci si prostřílí cestu z nádraží do města a dál už si jich nikdo nevšímá; atomová bomba, kterou do auta nakládají 4 vojáci; nebo pilot RAF, který včera uprchl z německého zajetí a dneska si německou vysílačkou přivolává leteckou podporu kolemletících Mustangů...

Ale vizuálně to bylo hezké a německá odbojářka byla taky fešná takže celkově lepší, než ti zlopověstní Orli (ale pořád ještě hůř, než třeba Tucet špinavců, který jak je pitomý, tak je divácky oblíbený)

*) Pro neznalé ukázka: www.youtube.com/watch?v=2cVydQMLWiA
Honza M. 18.12.2016 11:57 - č. 6179
Honza M. Propagandistické kreslené filmy Američanů jsou poměrně dost známé, sovětské už méně.
Zajímavé na odkazované sérii filmečků je využívání stejných motivů, jaké známe (a jaké znali obyvatelé SSSR) z plakátů: řezník Hitler se sekerou, dělnické kleště na nacisty, připíchnutí fašisty bajonetem, zardoušení Hitlera spojenectvím a Británií, atd:

egli 9.12.2016 16:33 - č. 6178
egli Bude digitalizována loni nově objevená kopie rakouského filmu Die Stadt ohne Juden (Město bez židů) z roku 1924.
Je po prvej svetovej vojne. Kúpna sila peňazí aj kvalita života klesá a obyvatelia nemecky hovoriaceho mesta majú medzi sebou čoraz horšie vzťahy. Zúfalá situácia si vyžaduje zúfalé riešenie. “Ľudia žiadajú vyhostenie všetkých židov,” oznamuje tamojší starosta.

Film s názvom Die Stadt ohne Juden (Mesto bez židov) vznikol už v roku 1924, teda v čase, kedy Adolf Hitler vo väzení dopisoval Mein Kampf. Nakrútili ho na základe rovnomenného románu od židovského spisovateľa Huga Bettauera.
svet.sme.sk/c/20405755/mesto-bez-zidov-rakus...

Krojc 2.11.2016 22:41 - č. 6177
Krojc
Velice pěkné ukázky:

egli 19.10.2016 21:25 - č. 6176
egli Viděl jsem dneska Anthropoid od Seana Ellise a musím říct: dobré! Po někdy smíšených recenzích, co jsem předtím četl, to výrazně předčilo moje očekávání. Je to dobrý film s gradující atmosférou a působivým závěrem.

Srovnání s českým Atentátem (který je pro mě jedničkou) je obtížné - oba filmy jsou dost jiné, což je dobře. Ellisovo pojetí je mnohem komornější, úzce zaměřené na hlavní dva hrdiny, dokonce i samotný Heydrich vystupuje vlastně jen ve scéně samotného atentátu.

Přízvuk, který jsme zmiňovali, mi nakonec nijak nevadil, byť českým hercům je rozumět jejich "česká" angličtina lépe než rodilým mluvčím (zejména Dornanovi). Různé historicko-technické nepřesnosti - jako úvodní uvedení do děje, příprava atentátu, místa pobytu atentátníků, v závěrečném boji atd. atd., pomíjím. Je to film, který se historického námětu drží jen volně, a ne dokument.

V jedné scéně je vidět na ulici i satelitní parabola :)


Příští rok přijde na stejné téma další film HHhH podle stejnojmenné knihy L. Bineta:
www.imdb.com/title/tt3296908/
Gabčíka bude hrát www.imdb.com/name/nm2930503/?ref_=tt_cl_t5
a Kubiše: www.imdb.com/name/nm1925239/?ref_=tt_cl_t3
spelter 19.10.2016 09:26 - č. 6175
spelter www.novinky.cz/kultura/417913-polsky-film-o-...

Promítání polského historického filmu Volyň o etnických čistkách za druhé světové války, plánované na úterý v Kyjevě, bylo na žádost ukrajinského ministerstva zahraničí odvoláno.
Film zachycuje polský pohled na etnické čistky na Volyni za druhé světové války, během kterých byly zabity desítky tisíc lidí. Letos v červenci Sejm, dolní komora polského parlamentu, označil vyvraždění zhruba 100 0000 Poláků za genocidu spáchanou ukrajinskými nacionalisty. Poláci v odvetě tehdy podle odhadů zabili na Volyni a Haliči od několika tisíc až po 20 000 ukrajinských obětí.
Honza M. 13.10.2016 02:17 - č. 6174
Honza M.
Honza M. napsal(a) v č. 6171:
" 7) Beneš nejenom souhlasí s odevzdáním části území on tuhle výměnu Francii přímo nabízí. Tajně. (...) Takže v květnu ‘38 Beneš, tajně instruuje francouzské diplomaty, aby prosadili jeho plán: odevzdání části území státu výměnou za návrat německých židů a demokratů."
egli napsal(a) v č. 6169:
"Tipnul bych si, že původ toho tvrzení bude právě tento film Že jde prostě o omyl autora námětu, scénáristy a režiséra v jedné osobě."
egli, máš naprostou pravdu.
Včera večer bylo na pajdáku v Praze promítání filmu Ztraceni v Mnichově spojené s diskusí. Na přímou námitku, že "tesařovská scéna" obsahuje řadu nepřesností, včetně posunutí Nečasovy mise z září na květen, se režisér Zelenka ohradil, že o Nečasově misi ví, ale že zmíněná scéna odkazuje na jinou Benešovu nabídku pohraničí z května 1938 a jiný dokument, který v Anglii objevil historik Jan Tesař.

Tedy v podstatě týmiž slovy totéž, co mi letos v létě tvrdil průvodce na Boudě, akorát chybí Benešova finanční motivace a "historikem-objevitelem" v Zelenkově podání není Ráboň, ale Tesař. (pro jistotu připomínám, že Martin Ráboň se od té historky distancoval).

Bohužel režisér Zelenka odešel ještě během projekce, tak jsem se ho nestihl zeptat, kde onen údajný dokument viděl, protože v uplynulých měsících jsem o něm tolik slyšel a rád bych si ho taky přečetl. V Tesařově knize jsem na něj nenarazil, pouze na str.90-92 (Mnichovský komplex, 2000) píše o Nečasově misi, kterou bezpečně datuje do září 1938 a nepovažuje ji za Benešovu zradu, ale za kompromis, a dokonce v této souvislosti mluví o zradě Západu:
Západ Beneše zradil v tom, že místo toho, aby mu "vnutil" před očima světa i domácí veřejnosti kompromis s Hitlerem, vnutil mu téměř kapitulaci...

- Tedy v tomto hodnocení Nečasovy mise se shoduji s Tesařem. Pokud jste někdo v knize Mnichovský komplex narazili na zmínku o jiném dokumentu, datovaném do května 1938, o kterém mluví Petr Zelenka, dejte mi prosím vědět.
Možná by se dalo zeptat přímo Tesaře; příští pátek večer (21.10.) má mít v Brně křest nové knihy Česká cikánská rapsodie, o partyzánu Serinkovi (tinyurl.com/hccdmql). Bohužel, já se nejspíš do Brna nedostanu
Honza M. 10.10.2016 20:13 - č. 6173
Honza M.
egli napsal(a) v č. 6172:
"skutečný francouzský trauma: československý tanky na Loiře"
Skutečné trauma měli vojáci čs. 2. pěšího pluku na Marně ze sudeťáků vyzbrojených čs. zbraněmi
a taky z Francouzů, kteří ustupovali tak rychle, že o tom nestihli informovat ani spojenecké jednotky.
egli 9.10.2016 18:30 - č. 6172
egli Ještě doplním:

16) Benešovi se podařilo dosáhnout toho, že se parlament od března 1938 neschází
Neni pravda, viz www.psp.cz/eknih/1935ns/ps/stenprot/index.htm

17) skutečný francouzský trauma: československý tanky na Loiře
Ještě to tam někde zazní jednou, že jde o "francouzský komplex". Což je podle mě hodně přestřelené, nemyslím si, že by moc Francouzů vůbec tušilo, že asi 13% tanků nasazených v operaci Gelb bylo vyrobeno v ČSR nebo protektorátu.

18) My jsme přijetím Mnichova zrušili smlouvu se Sovětama...
Se zrušením čs.-francouzské a čs.-sovětské smlouvy to bylo ve skutečnosti mnohem složitější. Chvalkovský po Mnichovu 22. října 1938 vyslanci Alexandrovskému naznačoval (k jeho překvapení), že by se nedivil, kdyby ji SSSR vypověděl. Sám se ale k tomu iniciativně moc neměl. Ještě 20. února 1939 ministerstvo zahraničních věcí zpracovávalo rozklad, jak z těchto smluv "vybruslit". Nevím jak to dopadlo, ale myslím, že zanikly až okupací v březnu 1939.

Celá ta desetiminutovka je složená z jedné "mystifikace" za druhou
Honza M. 9.10.2016 17:35 - č. 6171
Honza M. Tak jsem se dnes konečně opět podíval na Ztraceni v Mnichově a tady jsou zmíněné sporné (nepravdivé nebo silně zavádějící) výroky z oné 10 min. trvající scény na konto mnichovského traumatu:

1) Tesař předkládá holý fakta, žádný spekulace.
– „Některé myšlenky jsou excelentní, jinde se autor uchyluje k větším či menším spekulacím, někde se vyloženě mýlí nebo zavádí čtenáře na scestí.“ (Maršálek - Coufalová, ĎAS 2015)
– „Tento zajímavý a potřebný nápad, neboť historická diskuse u nás není příliš častým zjevem, však výrazně znehodnotil autorův svérázný styl a hlavně velké množství zásadních chyb a omylů, které knihu po faktografické stránce zařadily mezi nejhorší práce o Mnichovu 1938 v české historiografii.“ (Šrámek, ČČH 2005)

2) Mnichov byl obrovský diplomatický úspěch prezidenta Beneše.
– Řekněte mi, který úspěšný diplomat po svém největším úspěchu podává demisi, odchází do exilu a v cizině je persona non grata (je mu zakazována politická činnost a je sledován tajnou policií)?

3) Benešova strategie je jediná možná: potřebuje, aby se (...) otevřela západní fronta, ale než se tak stane, nesmí ČSR zmizet z mapy Evropy, a zároveň se nesmí stát spojencem Německa.
– Jsou-li takto definovány cíle, pak Benešova strategie neuspěla: větší část ČSR z mapy zmizela (pohraničí, protektorát) a zbytek se stal spojencem Německa (Slovensko).

4) Nejmíň 55% čs. parlamentu je proněmeckých.

5) Kdyby se o Sudetech hlasovalo v parlamentu, parlament jejich vydání jednoduše odhlasuje.
– Důvody, jaké uvádí členové vládní koalice proti svolání parlamentu jsou přesně opačné: parlament se nesmí sejít, protože je riziko, že by někdo agitoval pro válku a parlament diktát velmocí nakonec nepřijal. Viz: www.fronta.cz/dokument/zaznam-jednani-cs-vla...

6) Benešovi se podařilo dosáhnout toho, že se parlament od března 1938 neschází.
– Parlament se scházel pravidelně do května 1938 (do květnové mobilizace) a jedna schůze se konala ještě na počátku srpna. Viz: www.psp.cz/eknih/1935ns/ps/stenprot/index.htm

V následující pasáži je scénář nelogický: poté, co se mluví o tom, že Beneš zabránil parlamentu se sejít a schválit vydání pohraničí, bez logické návaznosti následují věty, že Beneš s vydáním souhlasil a dokonce jej nabízel.

7) Beneš nejenom souhlasí s odevzdáním části území on tuhle výměnu Francii přímo nabízí. Tajně. (...) Takže v květnu ‘38 Beneš, tajně instruuje francouzské diplomaty, aby prosadili jeho plán: odevzdání části území státu výměnou za návrat německých židů a demokratů.
– Nabídku tohoto obsahu poslal Beneš francouzské vládě až v září 1938, mělo jít o kompromis, který kombinoval odstoupení území s výměnou obyvatelstva (sudetští nacisté do pohraničí, sudetští demokraté, socialisté a židé do vnitrozemí). Viz: www.fronta.cz/dotaz/vyvoj-planu-odsunu-nemcu

8) Je to ovšem zdržovací manévr, který víceméně vyšel, jediný problém je v tom, že Francie s Anglií se dohodnout s Hitlerem na postoupení mnohem většího území. Ale nedohodnou se na mnichovské schůzce, ale o celý týden dřív.
– To je ovšem zásadní problém!
4 až 6 tis. km2 + výměna obyvatelstva = přijatelný kompromis;
28 tis. km2 bez výměny obyvatelstva = pro ČSR těžce nevýhodný ústupek;
28 tis. km2 včetně opevnění předáno během týdne + 13 tis. km2 Polsku a Maďarsku = mnichovská tragédie
(bez ohledu na to, že Hitler sám se cítil být později Mnichovem podveden, všechny jeho oficiální požadavky byly splněny).
– Ale aby to nebylo tak jednoduché, oni se s Hitlerem tehdy ještě nedohodli: jemu totiž ani tento ústupek nestačil, ale požadoval odevzdání sudetoněmeckých území do 28. září s tím, že případný plebiscit proběhne až pod německým vedením a bez mezinárodní kontroly a současně si vyhradil možnost válečného řešení, dokud ČSR nepostoupí určitá území také Polsku a Maďarsku. Viz: www.fronta.cz/dotaz/uzemni-ztraty-csr-v-roce-1938

9) Hodžova vláda odstupuje, na její místo nastupuje nová vláda gen.Syrového, ale to protiústavní rozhodnutí minulé vlády zůstává v platnosti. Beneš si myslí, že národ tohle nepochopí a rozhodne se sehrát divadlo: všeobecná mobilizace.
– Vzhledem k neúspěchu jednání s Hitlerem Francie s Anglií souhlasily s mobilizací ČSR a samy částečně mobilizovaly. Také divadlo pro potěchu českého národa? Viz: www.fronta.cz/dokument/zaznam-jednani-cs-vla... www.winstonchurchill.org/publications/finest...

10) Generální štáb se přesouvá do Vyškova, což je 70 km od rakouských hranic, německé stíhačky a bombardéry tam můžou být během několika minut.
– Německá letadla mohla být během několika minut kdekoli nad českým územím, např. ze dejvického sídla generálního štábu je ke hranicím 80 km a z Drážďan do Prahy by Stuky doletěly za cca 20 minut. To byla prostě krutá realita geografické polohy ČSR se kterou čs. armáda musela počítat a taky s ní počítala.

11) Hitler samozřejmě chápe, že jde jenom o hru a na mobilizaci nijak nereaguje.
– Akorátže 26. září ve Sportpalastu řval, že rozhodnutí mezi válkou a mírem je na Benešovi, a že Sudety jsou úplně poslední územní požadavek, který musí Evropě předložit. Viz: www.ns-archiv.de/krieg/1938/tschechoslowakei...
– Dále nařídil soustředění branné moci k útoku na ČSR. Viz www.fronta.cz/dokument/rozkaz-k-priprave-uto... , www.fronta.cz/dokument/nemecka-armada-behem-... Nicméně, mobilizace v ČSR, Anglii a Francii Hitlera donutily k mírnému ústupku od požadavků Godesbergského memoranda: souhlasil, že vydání území se bude dít v postupných fázích a pod mezinárodní kontrolou.

12) Československo přijme Mnichovskou dohodu a stává se oficiálně první obětí nacismu.
– Za „první oběť nacismu“ už za války Spojenci považovali Rakousko.

13) Ale zároveň se (Československo) stává vítězem psychologické války, ve které dosud vítězil Hitler, a to jen díky tomu, že jsme Francii vnutili úlohu zrádce.
– O pár minut dřív tatáž postava ve filmu říká: „Francie s Anglií se dohodnout s Hitlerem na postoupení mnohem většího území. A to je ta zrada.“ (druhá postava navazuje: Na Hrad přichází ultimatum britského a francouzského vyslance požadující odevzdání Sudet. Beneš byl rozhořčen, ale přesto přesvědčí vládu aby ultimatum přijala...) Někde ve scénáři chybí vysvětlení, jak bylo toto britsko-francouzské ultimatum a souhlas s Hitlerovými přehnanými požadavky Francii českou stranou vnuceno.

14) Od října ‘38 do března ’39 s sobě pěstujeme onu domnělou křivdu natolik, že nás ani nenapadne přestat vyrábět zbraně, které teď logicky padnou do ruky Hitlerovi. A když Hitler o rok později útočí na Francii československými zbraněmi vyrobenými po Mnichovu, máme z toho škodolibou radost.
– Naprosto souhlasím s tím, že březnová okupace byla logickým vyústěním Mnichova, ale v kontextu předchozích tvrzení, je tohleto opět silně nelogické. Buďto znamená, že ČSR přestala existovat, nebo se stala spojencem Hitlera (vyráběla pro něj cíleně zbraně), každopádně nemohou současně platit tato předchozí tvrzení:
Mnichov byl Benešův obrovský diplomatický úspěch (viz bod 2).
Benešovým cílem bylo, že ČSR nesmí zmizet z mapy Evropy, a zároveň se nesmí stát spojencem Hitlera (viz bod 3).
Mimochodem, poslední věta mi velmi evokuje Machiavelliho: „Je poctivější i výhodnější zaujmout otevřené stanovisko a jít do boje. Neuděláš-li to, budeš první obětí vítěze k velké radosti poraženého (...) Po spojenci, který stojí v kritické chvíli se založenýma rukama, netouží ani vítěz, ani poražený."

15) Okupace není tragédie: ztráty na lidských životech minimální; poškození budov a památek zanedbatelný a hlavně se po válce ocitneme na straně vítězů.
– Pokud jde o ztráty na životech, ze 14,7 mil. předválečné populace ČSR zahynulo nejméně 493 tis. (včetně Němců), tedy 3,35% (asi 3% po odečtení Němců ze ztrát i populace). Francie, pro srovnání, ztratila 1,44%, Itálie 1,06%, Nizozemí 2,41%, Belgie 1,05%, Velké Maďarsko 6,18% (Maďarsko v předválečných hranicích 5,1%). Samozřejmě, ztráty Polska, SSSR, Jugoslávie atd. byly násobně větší než ČSR. en.wikipedia.org/wiki/World_War_II_casualties
– To, že se ČSR octila na straně vítězů rozhodně není úmyslným výsledkemMnichovské dohody, ale zásluhou statečnosti exilových armád, obětem domácího odboje a diplomatickému úsilí exilové vlády včele s Benešem ve snaze odčinit Mnichov.
egli 28.9.2016 14:17 - č. 6170
egli Dokument Stopa vede k A-54 z roku 1967, kde vystupují mnozí tehdy ještě žijící svědci:

egli 26.9.2016 10:14 - č. 6169
egli Tipnul bych si, že původ toho tvrzení bude právě tento film Že jde prostě o omyl autora námětu, scénáristy a režiséra v jedné osobě.

Česká nominace na Oscara za zahraniční film mě taky trochu překvapila, ale nesledoval jsem českou produkci loni tak podrobně, takže nevím jestli byl nějaký "vhodnější" film. Pro zahraniční diváky bude ten historický výklad a jeho souvislosti podle mě nepříliš srozumitelné. Myslím, že i značná část českých diváků tu vysvětlující pětiminutovku moc "nepobere", nevím kolik jich nosí v hlavě chronologii událostí roku 1938, většina bude vědět maximálně, že byla nějaká mnichovská dohoda (a ani o tom si nedělám iluze).
Honza M. 26.9.2016 06:20 - č. 6168
Honza M. Já ho viděl asi před měsícem a taky bych neřekl, že je to špatný film , a určitě jsem pobavil, ale... na několika místech jsem neodbytný pocit, že tohle už jsem tady dřív viděl. A právě kvůli té neoriginalitě si nemyslím, že by tenhle film měl na Oscara.

Nejvíc mi připomínal Zelenkův starším film Rok ďábla (o společném turné Jarka Nohavici a Čechomoru); komu se líbil Rok ďábla, bude spokojený i s tímhle filmem. Mnichovské "trauma" se řeší jen na 4 místech, a třeba právě ta finální vysvětlovací scéna (jak to bylo doopravdy s Mnichovem) mi kompozicí hodně připomínala Nohavicovu teorii alkoholového kopce (NTAK) v rozplizlejší podobě, včetně toho vyznění, že takové věci zdržují od nacvičování koncertu/natáčení filmu.
S touhle scénou byť tvoří jen zlomek filmu, mám tři problémy: je neoriginální (viz výše); obsahuje ne několik omylů, ale prakticky každý výrok, který během scény zazní je nepravdivý nebo silně zavádějící; právě tuhle scénu pan režisér rozmazával v médiích a výroky, které v ní zaznějí přebírají novináři (viz Drtinová [téma č. 6 - přísp. č. 6283] )

Během týdne sem ty problémové výroky nějak vypíšu a zkusím je porovnat s Tesařovou knihou. Nejvíc by mne zajímalo, kde má původ tvrzení, že "Beneš v květnu 1938 tajně vyjednával o odevzdání pohraničí", protože s tím jsem v různých obměnách letos setkal už několikrát.
egli 25.9.2016 20:21 - č. 6167
egli Podíval jsem se s ročním zpožděním na film Petra Zelenky Ztraceni v Mnichově. Celkem jsem se pobavil, byť ne tolik jako u předchozích Zelenkových filmů (pár dobrých vtipů je - Víte, co říkal Heydrich o Češích? - Mí Pražané mi rozumějí?). Film je kombinací vlastně dvou "filmů ve filmu" a zároveň fiktivního "filmu o filmu" (v tom je Zelenka mistr - připomínám jeho výborné mystifikační "dokumenty" o Visacím zámku nebo Mňága - happy end).

Ta historická linka, o které jsme se tady už bavili (www.fronta.cz/forum/find/194113) - tedy Tesařova interpretace Mnichova, je ve filmu shrnuta jen asi do 5 minut, a to i s několika omyly, které Tesař netvrdí. Hlavním vyzněním má být zřejmě na konci řečený závěr, jak chceme pochopit minulost, když nejsme schopni posoudit ani to v čem sami žijeme. V příběhu o natáčení filmu je na konci veřejnosti prezentovaný mýtus o nemožnosti dokončit natáčení kvůli smrti francouzského herce, zakrývající úplně jiné skutečné důvody krachu filmu, což má být zřejmě volná analogie k mýtu o Mnichovu.

Celkově to není špatný film, ale pro mě z kategorie těch, které člověk poměrně rychle pustí z hlavy - hodnocení 71% na ČSFD mi připadá docela odpovídající.
Honza M. 10.9.2016 19:49 - č. 6166
Honza M. Chyba je určitě na straně diváka, který očekával a hledá sebekritiku v seriále, jehož cílem byla nanejvýš sebereflexe

A jak Němci reflektují své prarodiče, je celkem zřejmé:
egli 10.9.2016 09:51 - č. 6165
egli Shlédl jsem včera na ČT2 první díl německé tv série Válečná generace z roku 2013 - výstižnější je spíše původní název "Naše matky, naši otcové". K vidění i online: www.ceskatelevize.cz/porady/10712028928-vale...

Vzbudila odmítavé reakce zejména v Polsku, kde dokonce aktuálně probíhá soud - www.spiegel.de/kultur/tv/unsere-muetter-unse... New York Times si v kritice tehdy taky nebral moc servítky: www.spiegel.de/kultur/kino/vernichtende-krit...

Dnešním Němcům jistě emocionálně sedne - zlo ve filmu přítomné reprezentované SS a nacisty přichází jakoby "odnikud", "naše matky, naši otcové" byli ti "obyčejní", "normální" lidé, kteří o ničem moc nic nevěděli, měli i židovské kamarády, když se něco dozvěděli, tak byli z osudu Židů šokováni. Ano, Židé se na východě stříleli, ale "naši otcové" s tím nesouhlasili - špinavou práci dělali Ukrajinci a vraždili SS. Političtí komisaři se také stříleli - opět běžní vojáci s tím nesouhlasili.

Celkově mi to připomíná některé české filmové pohledy na naši minulost, u kterých se můžeme také krásně sentimentálně dojmout, jak "naše matky, naše otce" "semlely dějiny". Filmařsky natočené zdařile (pomíjím historicko-technické chyby), na to, že jde "jen" o tv sérii, až na některé wtf momenty, třeba kdy jeden z hrdinů poeticky pronáší uprostřed bažiny plné min moudra, jak "válka odhalí to nejtemnější v nás".

Zajímavé, že někteří tuto sérii pokládají za nějak odvážnou nebo dokonce výrazně sebekritickou, a to nejen Němci - i na ČSFD má 90%. Můj pocit po prvním dílu zatím celkem dobře vyjadřuje tamní komentář uživatele "Zeck" (ale hodnocení bych dal výrazně vyšší):
www.csfd.cz/film/302595-valecna-generace/kom...
egli 6.8.2016 12:58 - č. 6164
egli Za rok přijde do kin Dunkirk od Christophera Nolana:
101-120 z 5380
<< 3 4 5 6 7 8 9 >>
Po