Filmy a dokumenty o 2. světové válce

  • Je možné zadat více jmen oddělených čárkou, nebo jen jejich části
Pro přidání nového příspěvku se přihlašte
341-360 z 5380
<< 15 16 17 18 19 20 21 >>
Po
bush 25.7.2011 20:48 - č. 5930
bush Viděl jsem Lidice a těžko hledám vhodná slova, abych se dokázal vyjádřit, jak bych chtěl.

Jako divák jsem naprosto zklamán, možná spíš uražen, že mě tvůrci filmu považují za blbce nebo strašně povrchně myslícího tvora. Ten film mi způsobem zpracování námětu připomíná Homérovo vylíčení Trojské války. Všechno, co se událo je řečeno, ukázáno nebo zjeveno. Proto jsem prakticky ve třetině filmu věděl, co bude následovat a už v půlce jsem chtěl odejít. Napětí jsem sice občas cítil, ale jen výjimečně. Napětí totiž podle mě vzniká tehdy, když se divákovi dá prostor k přemýšlení - Lidice mi žádný takový prostor nedaly. Ta prvotní vražda byla ukázána; střílení mužů a zplynování dětí rovněž. Symbolika vyskytující se tam sestává z jednoduchých stereotypů, které o nacistech všichni dobře známe. Lidice říkají: takhle se to skutečně stalo! My jsme je prožili (nebo alespoň stejnou dobu)! Divák má právě po takovém filmu sedět s otevřenou pusou a být zticha! Příběh Lidic se vynořil z dějin, byl předán, a tak už o Lidicích není třeba mluvit!

Viděl jsem tuzemský historický velkofilm; a upřímně toho lituju. Přitom Protektor slibně naznačoval směr ...
MartinCBR 23.7.2011 16:04 - č. 5929
Honza M. napsal v č. 5910:
"Tak tomu se mi nechce moc věřit, když si uvědomím, kolik jich vzniklo jen na českém filmovém rybníčku..."
tak nech sa páči môžeš ich sem hneď dávať aké, ale myslel som hlavne nové filmy
mbbb 22.7.2011 22:18 - č. 5928
mbbb já mám od Lokálky velmi rád jejich versi Zlatých střevíčků, to jest naprostá bomba

ach, ty stojí za to, ach, jsou víc než NATO, černé kanady na nohou ty nejrychlejší jsou, jak se pěkně třpytí, jak se zlatem svítí, ty hvězdičky na ramenou našich psovodou

to nemá chybu
Dzin 21.7.2011 17:02 - č. 5927
Dzin Tom: Opravdu nevím, znám jen tu písničku a musím říci, že to bylo opravdu k smíchu, ovšem počítám, že to tak nemysleli, protože to "jen" normálně zaspívali.
Tom 21.7.2011 16:40 - č. 5926
Tom Já mám rád hlavně jejich pohádky. Perníková chaloupka je úžasná
Z 20.7.2011 23:49 - č. 5925
Z Já nepotřebuju jméno osady atd. spíš si říkám jaký trempové to jsou když zpívaj takový písničky.

Co by na ně říkal duch Jacka Aspirina?


Tom napsal v č. 5924:
"Nebyla to Lokálka z Hradce, pan kapelník Straka a spol...? To bejvali dost drsní srandisti."
Lokálka byla/možná furt je/ čistá recese. Třeba jejich varianta "Balíčku karet", odehrávající se na cvičení záložáků ČSLA.
Tom 20.7.2011 21:08 - č. 5924
Tom
Dzin napsala v č. 5923:
"Nemám zdání, asi nějací někde u ohně..."
Nebyla to Lokálka z Hradce, pan kapelník Straka a spol...? To bejvali dost drsní srandisti.
Dzin 20.7.2011 13:37 - č. 5923
Dzin "Za trempy" Nemám zdání, asi nějací někde u ohně... juknu, jestli to ještě najdu.
spelter 19.7.2011 15:50 - č. 5922
spelter liberec.idnes.cz/filmari-tocili-dokument-o-h...
Konrad Henlein, nacistický pohlavár a rodák z Vratislavic nad Nisou, se dostal do hledáčku dokumentaristů. Štáb České televize o něm natáčel v libereckém muzeu a okolí krajského města dokument pro publicistický cyklus Historie.cs.
Z 17.7.2011 23:35 - č. 5921
Z Co to bylo za trempové?
Dzin 17.7.2011 23:29 - č. 5920
Dzin Kýč to je, ale dobře natočenej.

Mě se vždy tady vybaví, jak jsem to slyšel přezpívané od nějakých trempů na kytarů. To byste se usmály k smrti.
Z 17.7.2011 22:08 - č. 5919
Z
Ondík 17.7.2011 22:04 - č. 5918
Ondík www.youtube.com/watch?v=29WOoW_oIjg&amp;feat...

Ondík 17.7.2011 21:58 - č. 5917
Ondík
Dzin napsala v č. 5913:
"Tak zrovna tuhle scénu bych dal jako jednu z lepších neli nejlepší z celého filmu. V ní je totiž vše, celé shrnutí základních motivů Němců ve filmu. Scéna má myšlenku, gradaci, vyvrcholení. Má emotivní náboj a vnitřní dynamiku."
Si myslím, že zrovna toto je kýč... .
Z 17.7.2011 21:07 - č. 5916
Z Tak strhne, ale když se nad tím potom zamyslí tak mu třeba přijde zvláštní že se údajně vysoce profesionální tankista Hessler spokojí ukázkou sborovýho zpěvu aby mu to zase vlilo optimismu do žil. (Scénaristický řešení "Zazpíváme si 'Směr Praha' a všechno bude dobrý" by asi bylo považovaný za legračně odbytý i v československým poválečným filmu, když bych měl použít nějakou analogii.)

www.youtube.com/watch?v=8JDkdc246QQ

Tuhle scénu spíš ocením v kontextu toho, že Panzerlied pak zní ve filmu znovu, když na konci Hessler umírá v plamenech, jako protiklad tý optimistický scény na začátku filmu.

www.youtube.com/watch?v=cxxmj--xkqY
Dzin 16.7.2011 23:33 - č. 5915
Dzin Tam ale nejde o to, jak by se skutečně chovali. Jde o to nastínit motivace postav, přiblížit je divákovi. Jak píšeš, vtáhnout ho dovnitř. Navíc, takhle nějak by se klidně mohli chovat, pokud by řekněme doba 2-3 let byla zhuštěna do tohoto okamžiku. Máš tam takoví základní průřezová vzorek tankových jednotek té doby.
Z 16.7.2011 23:27 - č. 5914
Z
Dzin napsala v č. 5913:
"Tak zrovna tuhle scénu bych dal jako jednu z lepších neli nejlepší z celého filmu. V ní je totiž vše, celé shrnutí základních motivů Němců ve filmu. Scéna má myšlenku, gradaci, vyvrcholení. Má emotivní náboj a vnitřní dynamiku. Prakticky se zde na velmi malém prostoru podařilo zachytit rozporuplnost celého německého snažení, to co většinou v celém filmu chybí."
Vypadá to dobře - a rozhodně z celýho filmu asi diváka nejvíc vtáhne dovnitř, strhne ho to - ale já prostě neuvěřím že by se takhle skutečně německý posádky tanků v prosinci '44 chovaly.
Dzin napsala v č. 5913:
"Jinak, hodnotit film, že není dost realistický... máme mraky válečných filmů, které nejsou realistické a přesto jsou považovány za vynikající. To, že se vojáci nechovají "takticky", ale "filmově" prostě patří k věci."
Já nemyslím, že by film musel být realistický, ale příběh by měl vypadat věrohodně pro diváka. Což podle mě není případ kdy se pěchota rozhodne vyjít z lesa a bojovat s tanky mimo kryt, zatímco v realitě to naopak bylo tak že k pořádnýmu průlomu tanků na planiny nedošlo, když po cestě za každým vhodným smrkem a na vršku úvozu čekal pěšák s protitankovou výzbrojí, odhodlanej prodat svou kůži pořádně draho.
Dzin 16.7.2011 23:07 - č. 5913
Dzin
Z napsal v č. 5912:
"Ale třeba scénář je tak nějak celej odbytej - viz scénka kdy Hessler začne pochybovat o kvalitách svých tankových velitelů, tak si všichni vespolek zazpívají Panzerlied, a zase je jim tak nějak lépe, radostněji, i ten starý skeptik Conrad se zdá přesvědčenější."
Tak zrovna tuhle scénu bych dal jako jednu z lepších neli nejlepší z celého filmu. V ní je totiž vše, celé shrnutí základních motivů Němců ve filmu. Scéna má myšlenku, gradaci, vyvrcholení. Má emotivní náboj a vnitřní dynamiku. Prakticky se zde na velmi malém prostoru podařilo zachytit rozporuplnost celého německého snažení, to co většinou v celém filmu chybí. Kdyby byl i zbytek scénáře takovýto, jen bychom s itu pochvalně mručeli.

Jinak, hodnotit film, že není dost realistický... máme mraky válečných filmů, které nejsou realistické a přesto jsou považovány za vynikající. To, že se vojáci nechovají "takticky", ale "filmově" prostě patří k věci.
Z 16.7.2011 19:41 - č. 5912
Z
Honza M. napsal v č. 5910:
"Mimochodem, když jste si nedávno stěžovali na nedostatek sněhu v Ardenách,"

Z napsal v č. 5892:
"Na začátku filmu ta krajina nevypadá zase tak špatně (zalesněný a dokonce i zasněžený kopce), ale pak - někdy po překročení toho mostu, jak tam odplouvají prázdné barely - to víceméně přestane s Ardenama mít cokoliv společnýho."
Já si stěžoval ani ne tak na nedostatek sněhu, ale pokud se výpravy týče tak spíš na to, že Ardeny z větší části hraje zhruba stejná krajina která v pozdějším "Pattonovi" (s nepoměrně větším úspěchem) představuje severoafrickou pouštní pláň.

Ale třeba scénář je tak nějak celej odbytej - viz scénka kdy Hessler začne pochybovat o kvalitách svých tankových velitelů, tak si všichni vespolek zazpívají Panzerlied, a hned je jim tak nějak lépe, radostněji, i ten starý skeptik Conrad se zdá přesvědčenější.

A taky americký vojáci namísto aby před německými tanky utekli do lesa a tam si s nima zahráli na slepou panzer-bábu, "chytře" daj přednost pobíhaní po otevřeným prostoru, aby mohli efektně zhynout, s akrobatickým přemetem.

Jen Henry Fonda a Bronson jsou jediný ze všech komu se podaří vyřadit Tiger bazookou (nebo co maj namísto ní - spíš to vypadá na nějakou španělskou kopii Panzerschrecku).

Kaskadéři který namísto obrany bunkru vyjdou před něj, aby mohli být zkosený kulometama a ve smrtelný křeči padnout do ostnatýho drátu, kde zůstanou viset.

Statisti, kteří předstíraj znalost němčiny pokřikováním "Es kommt von da oben" při všech příležitostech, vhodnejch i nevhodnejch.

Nebo ten mladý americký poručík, zpočátku laxní a lehkomyslný, co se ale zocelí po osobní konfrontaci s nelítostností nepřátel. Toho skoro jako by do filmu dopsal nějaký sovětský scénárista.

Ten konec, kdy bitva skončí tím že to Wehrmacht bez benzínu tak nějak přestane bavit, a Američany asi taky, tak je nechaj odejít domů.

Fakt mám pocit, že se tohle všechno snažili nějak nahnat vizuálníma efektama, tou velkou tankovou bitvou (a požárem benzínu) na konci, protože zbytek filmu moc nedrží vodu. No a ani v tý snad nikoho na americký straně nenapadne využít lepší pohyblivosti lehčích vozidel, a jdou na "Tigery" čelo na čelo, aby byly efektní exploze.
Z 16.7.2011 18:46 - č. 5911
Z
Honza M. napsal v č. 5910:
"Mimochodem, když jste si nedávno stěžovali na nedostatek sněhu v Ardenách, nepřipadá vám, že sníh u Stalingradu je nějak zvláštně žlutý? (v tom odkaze, který sem dal "Z", zhruba v čase 6:15-8:00) "


Já si skoro myslím, že to není sníh ale písek, a to ne protože že by tam "hrál sníh", ale protože se to má odehrávat ve Stalingradu, asi nedaleko břehu Volhy, kam velitel 62. armády Čujkov přijíždí jeepem hlavním hrdinům oznámit poslední novinky o operaci Uran a uzavření sovětských kleští.

(Sníh asi roztál od hořící německé techniky všude okolo a vůbec vlivem zápalu boje, tím že se konečně naplnila slova s. Stalina o tom "i na naší straně fronty bude svítit slunce" (ono se to autorovi lehko napíše ale režisér pak musí najít způsob jak to nějak umělecky ztvárnit - jak praví klasický český film - tomu pojetí by taky třeba nasvědčovalo jak až tam "doléhá ohlas historické události" v podobě slyšitelného řevu "Urá"), jakož i vřelými city vojínů ke Stalinovi (který je tam dle Čujkova asi někde schovaný).

Anebo ani v druhý půli listopadu nemuselo být všude ve Stalingradu zasněženo, zvlášť když na předmostí asi bylo docela rušno. (A Volha tam myslím písčitý břeh.)

Já jsem ten Pád Berlína pak na Youtube shlídnul celý (asi - tu milostnou linii mezi slévačem a učitelkou, nebo co to jsou, na začátku, jsem spíš přeskakoval), a řek bych že jeho hlavní problém je v tom, že zatímco Němci se ve filmu chovají jako karikatury úmyslně, Sověti patrně aniž by režisér přímo chtěl, ale jak jim nějaké zákonitosti socrealistické estetiky velí. (Třeba jak všichni z hrdinů přežijí čtyři roky na frontě, a pak až na toho hlavního padnou v Reichstagu.) Po ideologický stránce za všechno hovoří scénka kdy Stalin radí Žukovovi co má dělat v bitvě u Moskvy. (Nemluvě o intrikánském Churchillovi, s distinkcemi přibližně poručíka pozemní armády na uniformě RAF, který musí nakonec v Jaltě přiznat, že kdyby se neostýchali zeptat sovětských odborníků na jejich zkušenosti s překonáváním vodních překážek, mohli už být za Rýnem. Koho se tedy vlastně zeptali aby se dostali přes moře do Evropy?)

Ale furt to beru jako sice mizernej a tendenční leč stále historický film, zatímco u "Arden" prostě nevím co tím vším chtěli autoři říct.
341-360 z 5380
<< 15 16 17 18 19 20 21 >>
Po