Jak by to vypadalo, kdybychom se nepodřídili mnichovskému diktátu?

  • Je možné zadat více jmen oddělených čárkou, nebo jen jejich části
Pro přidání nového příspěvku se přihlašte
141-160 z 587
<< 5 6 7 8 9 10 11 >>
Po
mbbb 23.4.2006 20:07 - č. 696
mbbb
Algernon napsal v č. 695:
"Odsouzeni, popraveni? Byl tedy řádný soud (…civilní soud, vojenský soud, nebo snad stanný soud…), a měli dotyční i obhájce? "
to asi ne ale tahle událost opravdu nepatří k nejšťastnějším
Johny 23.4.2006 18:54 - č. 694
Johny
Honza M. napsal v č. 688:
"Lužu nezastřelili pro povýšení, ale v sebeobranně."


s tím nesouhlasím, bylo to úplně naopak. Četníci tam vtrhli s nabitými zbraněmi v rukou a s řevem," ruce vzhůru, vzdejte se". Naopak vojáci jednali naprosto logicky a odvážně a ačkoliv neměli proti připraveným četníků žádnou šanci, přece jenom se pokusili o obranu (dokonce ale nejdříve pouze varovnou, neboť Luža vystřelil úmyslně mimo). Četníci museli zcela jasně vědět, že jediný kdo se tam může pohybovat bez dokladů bude někdo, koho hledá gestapo. Navíc je odporné, že přibyslavští četníci jednali zcela sami, dobrovolně a ze služební horlivosti bez jakéhokoliv rozkazu či nátlaku ze strany němců - ti se dozvěděli o tom až později. I poválečné vyšetřování oba četníky odsoudilo za "přílišnou horlivost" zřejmě ve snaze zalíbit se nadřízeným a jelikož museli vědět, že se nejspíše jedná o odbojáře, tedy především německé okupační moci.

Ve válečném stavu je následný rozsudek smrti za vraždu a poprava obou četníků partyzány zcela logické a správné vyústění zejména s ohledem na varování dalších členů četnictva.
mbbb 23.4.2006 17:13 - č. 693
mbbb
fusilier napsal v č. 692:
"Konkrétní čísla momentálně nemám, ale mohl bych to vypracovat, teď sice ne protože připravuju příspěvky pro osudy vojáků a jedny vzpomínky pro sekci východní fronta, takže až to dodělám"
tak to by mne také zajímalo, jestli máš takovéhle zdroje, bylo by to dobré zde uveřejnit, třeba formou článku, aby se potvrdilo tvé tvrzení o četníkách
fusilier napsal v č. 690:
"přesto se jich v protkektorátu zbytečně moc "angažovalo""

které se mi nelíbí. Tak uvidíme
fusilier 23.4.2006 17:08 - č. 692
fusilier Konkrétní čísla momentálně nemám, ale mohl bych to vypracovat, teď sice ne protože připravuju příspěvky pro osudy vojáků a jedny vzpomínky pro sekci východní fronta, takže až to dodělám
fusilier 23.4.2006 16:55 - č. 690
fusilier
Honza M. napsal v č. 688:
"Aha, zřejmě si tu někdo myslí, že od '39 byli všichni čs. četníci propuštěni, nastoupili "ti zlí" protektorátní a od r. '45, byli zase protektorátní propuštěni a nastoupilo "hodné" lidově-demokratické četnictvo? "
To si teda nemyslím. Jistě že byli hodní i zlí, odbojáři i konfidenti atd. Jinak v té druhé části si to krásně vystihl. Ale i přesto se jich v protkektorátu zbytečně moc "angažovalo"
mbbb 23.4.2006 12:02 - č. 689
mbbb
Honza M. napsal v č. 688:
"a od r. '45, byli zase protektorátní propuštěni a nastoupilo "hodné" lidově-demokratické četnictvo"
lido-demo četnictvo si moc nezačetníkovalo

výnosem ministra vnitra z 2. června 1945 byl ustaven SNB. SNB měl tři složky, z čehož složku - uniformovaný sbor - tvořili bývalí četníci a policisté.
Ale to už sme trošku mimo téma.............
Honza M. 23.4.2006 10:29 - č. 688
Honza M.
fusilier napsal v č. 673: "četnictvo mám rád, ale to protektorátní mi přijde že se snažilo náckům zavděčit..."
Aha, zřejmě si tu někdo myslí, že od '39 byli všichni čs. četníci propuštěni, nastoupili "ti zlí" protektorátní a od r. '45, byli zase protektorátní propuštěni a nastoupilo "hodné" lidově-demokratické četnictvo?
Za okupace odpadli jen legionáři a někteří příliš "nevhodně smýšlející" (Sokolové, odhalení účastníci odboje...). Odhaduji, že víc jak 60% českých četníků přežilo ve službě Protektorát a pak se plynule zařadili do vznikající SNB.
Johny napsal v č. 685:
"Jaký je rozdíl mezi horlivým četníkem, který za povýšení a větší příděl zastřelí gen. Lužu"
Lužu nezastřelili pro povýšení, ale v sebeobranně. Měl jsem na mysli takové četníky, co nahlásili vyšším místům židovský původ svého kolegy, nebo jeho manželky; takové, co si při hospodářských kontrolách počínali aktivněji, než samotní kontroloři, takoví, co při zátahu na uprchlíky z Říše nezapomněli ohlídat i postranní uličku a pro podezřelého šli uprostřed noci, nebo nad ránem atd.

Protože na druhou stranu tu byli takoví, kteří šli pro podezřelého "až zítra" a to tak, že o tom věděla celá vesnice; takoví, co stopili udavačský dopis, a když někdo přišel nahlásit černou zabíjačku u sousedů, snažili se mu to rozmluvit atd.
Fuky 22.4.2006 16:08 - č. 687
Fuky
mbbb napsal v č. 686:
"S tímhle ale prostě nemohu souhlasit, je to příliš jednoduché: "
Souhlasím s nesouhlasem , je to nesmysl. Vždyť je potvrzena mj. pomoc četníků v Terezíně vězňům a někteří četníci bezpochyby i nepřímo spolupracovali s odbojem.

Na druhou stranu to ale berme tak, že ti, co Němcům lezli do zadnice, obvykle později dostali řádně přesdržku...
mbbb 22.4.2006 15:52 - č. 686
mbbb
Honza M. napsal v č. 684:
"enže tihle dva byli jediní, kteří zradili dobrovolně - ostatní paragáni, co pracovali pro Němce, byli "přesvědčováni" a přesvědčeni gestapem. Četníků, co dobrovolně (a někdy s potěšením) dělali pro Němce víc, než ukládala služební povinnost, bylo poměrně daleko víc, než paragánů ze západu. "
jistě, že ten můj příklad s paragánama byl přitažen za vlasy, a že četníků spolupracovalo víc než paragánu s náckama. Je to logické - paragáni odešli do zahraničí kvůli svému přesvědčení a měli tedy ty správné vmorálně-volní vlastnosti a pak jich bylo míň, než četníků v protentokrátu.

S tímhle ale prostě nemohu souhlasit, je to příliš jednoduché:
fusilier napsal v č. 673:
"Nechci je nějak diskriminovat, četnictvo mám rád, ale to protektorátní mi přijde že se snažilo náckům zavděčit..."
Johny 22.4.2006 14:39 - č. 685
Johny
Honza M. napsal v č. 684:
"Četníků, co dobrovolně (a někdy s potěšením) dělali pro Němce víc, než ukládala služební povinnost, bylo poměrně daleko víc, než paragánů ze západu. "


Tak s tím souhlasím.

Ono ale bude vždycky otázkou, co je kolaborace a co je a není morální. Jaký je rozdíl mezi horlivým četníkem, který za povýšení a větší příděl zastřelí gen. Lužu a dělníkem ve zbrojovce, který za více cukru a odborovou rekreaci v sudetech vyrobí nadplán zbraně, které zabijí desítky spojeneckých vojáků? Ta dobrovolná kolaborace a malá svinstva za malé výhody jsou pro mně vysloveně odporná a těmito lidmi pohrdám. Úplně nejstrašnější je ale to, co zde bylo nejvíce rozšířeno, takové to úmyslné ubližování jiným za malé špinavé výhody, prásknutím žida schovávajícího se u sousedů za více uhlí na zimu, udání známého, že nevyvěsil vlajku za přimhouření oka úřadů, nahlášení podezřelé osoby a pod.

Osobně a pro sebe rozlišuji to, zda byl někdo k něčemu donucen (byť i třeba jen výhrůžkami - každý prostě nemusí být hrdina) a nebo jestli si to vybral a pomáhal okupační moci ve vidině výhod a materiálních statků. To platí jak pro nacistickou tak i komunistickou okupaci.

Pak je tu taková šedá zóna, kde nelze jednoduše hodnotit. To jsou ti Šindlerové, Syrový a pod. kteří sice evidentně kolaborovali či využívaly výhod vyplývající ze službě systému ale zároveň pomohli spoustě lidem.
Honza M. 22.4.2006 11:05 - č. 684
Honza M.
mbbb napsal v č. 676:
" Čurda, Gerik - dá se říci, že byli všichni paragáni ze západu zrádci?"
Jenže tihle dva byli jediní, kteří zradili dobrovolně - ostatní paragáni, co pracovali pro Němce, byli "přesvědčováni" a přesvědčeni gestapem. Četníků, co dobrovolně (a někdy s potěšením) dělali pro Němce víc, než ukládala služební povinnost, bylo poměrně daleko víc, než paragánů ze západu.

p.s. kdysi jsem si na téma osudů paragánů z Anglie udělal takový zajímavý graf - nejspíš ho ještě někde v PC mám, ale nevím, jak sem převést xls graf a tabulku...
mbbb 22.4.2006 09:09 - č. 683
mbbb
Worchester napsal v č. 682:
"Nezapomínej, že když na něj četníci volali: "Stůj, ruce vzhůru" a jako odpověd jim přiletí kulka z Lužovi pistole tak jim nezbývala jediná možnost. Krom toho ani nevěděli, že je to gen.Luža."
prostě nelze paušalizovat
Worchester 22.4.2006 09:04 - č. 682
Worchester
fusilier napsal v č. 675:
" nebo gen. Lužu taky zabili Češi"
Nezapomínej, že když na něj četníci volali: "Stůj, ruce vzhůru" a jako odpověd jim přiletěla kulka z Lužovi pistole tak jim nezbývala jiná možnost. Krom toho ani nevěděli, že to gen.Luža je.
Czert 21.4.2006 21:26 - č. 681
fusilier napsal v č. 673:
"A když jsme průmysl sabotovali za protektorátu, taky to nebylo zrovna ono. No s těmi partyzány nevím nevím, pokud by nějací byli, dlouho by to nevydrželi. No a jestli by se četnictvo zachovalo jako za protektorátu (jistě že byli odvážní jedinci v odboji, ale vemme v úvahu kolik životů odbojářů a nejenom jich měli na svědomí "snaživí" četníci, či policie. Nechci je nějak diskriminovat, četnictvo mám rád, ale to protektorátní mi přijde že se snažilo náckům zavděčit..."
v tom mas naprosto pravdu,ale nezapominej ze nariod pred mnichovem a po mnichovu je dost odlisny. Zatim co pred mnichovem byl temer kazdy cech ochoten nemci nakopat prdel, tak po mnichovu jich vetsina zacala hledat cestu ke spolupraci s nemci. Navic, byly za protektoratu propusteni cetnici, u kterych bylo podezreni ze "trpeli" idealy prvni republiky.
Czert 21.4.2006 21:21 - č. 680
Carlos napsal v č. 666:
" Dokonce Chamberlaine rikal, ze i kdyz dojde k valce a Nemecko bude porazeno, musi se stejne revidovat hranice CSR ve prospech sudetskych Nemcu... "
sice mozne, ale to neznamena, ze by se tak muselo stat, zvlast kdyby nebyl u moci a u moci by byl Churchil. Ten by nam mozna jeste neco navic priklepl.
Carlos napsal v č. 669:
"Ten kdo hral prim byl Chamberlaine, ten nechtel mit nejake problemy v Evrope a chtel se venovat britskemu imperiu. Byl naivni, pac veril Hitlerovym kecum.."
ano, mas pravdu,ale tady doplnim ze daladier (frantik) po tom, co prijel domu nemel udajne z mnichova dobry pocit a tusil, ze to valku proti Adlovi jen oddalilo.
Carlos napsal v č. 670:
"Pokud vim, tak Mnichov pouze prijal Bene. Stejne tento krok byl protistavni, protoze o zmene hranic mel rozhodnout Parlament "
a pripadna valka by se pak vysetlovala nemoznosti parlametu se sejit dostatecne rychle ? Hitler planoval prepadnout CSR 1.rijna v pripade, ze mu nebude vyhoveno (ale to v CSR pravdepodobne nevedeli).

Na k tem lidem co se zabyvaji lidskymi ztratami, zapominate na planovany atentat na adlu v pripade valky - neni podstatne jestli by se podaril nebo ne - pokud jo, byl by mir, pokud ne, tak by nase nadeje na uspesnou obranu o dost zrostla protoze adla by neveril stabu a nejspis by "genialne" prevzal veleni armade. Nemluve o dost vyraznem poklesu nadseni beznych nemeckych vojaku (ktere nebylo tehdy moc vysoke).
fusilier 21.4.2006 20:24 - č. 677
fusilier Ještě bys k těm paragánům mohl přidat Srazila a to buda za výsadky z roku 1942 všechno
mbbb 21.4.2006 20:21 - č. 676
mbbb
fusilier napsal v č. 675:
"Všák já vím mnoho četníků a policajtů byli slušňáci, ale namátkou: des. Potůčka, zabil Karel Půlpán ve spánku, což není zrovna fer plej, Bartoš zemřel na následky zranění po přestřelce s policií, nebo gen. Lužu taky zabili Češi atd. atd. To mě právě mrzí, že zahynuli rukou našich lidí."
byly i obrácené případy, nelze paušalizovat. Vyjmenování 10 případů neznamená, že četnictvo šlo okupantům na ruku.

Známe třeba jména Čurda, Gerik - dá se říci, že byli všichni paragáni ze západu zrádci?
fusilier 21.4.2006 20:16 - č. 675
fusilier
mbbb napsal v č. 674:
"myslím, že to nelze takto paušalizovat"
Všák já vím mnoho četníků a policajtů byli slušňáci, ale namátkou: des. Potůčka, zabil Karel Půlpán ve spánku, což není zrovna fer plej, Bartoš zemřel na následky zranění po přestřelce s policií, nebo gen. Lužu taky zabili Češi atd. atd. To mě právě mrzí, že zahynuli rukou našich lidí.
mbbb 21.4.2006 20:08 - č. 674
mbbb
fusilier napsal v č. 673:
"Nechci je nějak diskriminovat, četnictvo mám rád, ale to protektorátní mi přijde že se snažilo náckům zavděčit..."
myslím, že to nelze takto paušalizovat
fusilier 21.4.2006 19:59 - č. 673
fusilier
Carlos napsal v č. 663:
"No nemeli by to tak jednoduche, pokud bychom se branili, tak Nemci by docela vykrvaceli, prumysl bychom sabotovali a na obsazenem uzemi by byli partyzanske jednotky, ktere by se snazili jakkoli zneprijemnit zivot okupantum"


Němci by sice krváceli, ale my ještě víc, tím nechci nic zpochybňovat, jsem zastáncem teorie, že jsme se měli bránit.

A když jsme průmysl sabotovali za protektorátu, taky to nebylo zrovna ono. No s těmi partyzány nevím nevím, pokud by nějací byli, dlouho by to nevydrželi. No a jestli by se četnictvo zachovalo jako za protektorátu (jistě že byli odvážní jedinci v odboji, ale vemme v úvahu kolik životů odbojářů a nejenom jich měli na svědomí "snaživí" četníci, či policie. Nechci je nějak diskriminovat, četnictvo mám rád, ale to protektorátní mi přijde že se snažilo náckům zavděčit...
141-160 z 587
<< 5 6 7 8 9 10 11 >>
Po