Jak by to vypadalo, kdybychom se nepodřídili mnichovskému diktátu?

  • Je možné zadat více jmen oddělených čárkou, nebo jen jejich části
Pro přidání nového příspěvku se přihlašte
101-120 z 587
<< 3 4 5 6 7 8 9 >>
Po
Honza M. 4.9.2006 14:07 - č. 752
Honza M. btw, v knize "Válka jako peklo" se píše o těžkých ztrátách, které Němcům působilo sovětské jezdectvo při bojích v lesnatých oblastech. Čili nasadit hulány proti tankům není zase až taková taktická blbost, pokud a) to není v otevřeném terénu, b) jezdec má v ruce něco lepšího než šavli (molotov, nebo svazek granátů by vyhovoval, ovšem ani samopal nemusí být špatný, pokud se překvapená osádka nestihne zaklapnout)
ja_62 4.9.2006 11:04 - č. 751
ja_62 Pavel Šrámek(750): Údajně se v jednom případě stalo, že během jakési bitvy (Krojanty(?)) se přihodilo, že polská kavalerie provedla (celkem výjimečně, jinak byla cvičená hlavně k jízdním přesunům a pěšímu boji, jako naše, nebo jako jezdectvo v té době vůbec) jízdní útok proti německé pěchotě, rozprášila ji a zahnala, ale potom se na bojiště dostavily německé polopásové transportéry (nebo obrněné vozy), které ji zasypaly kulometnou palbou.

Mělo jít o 18. hulánský pluk, a informace o útoku "šavlí proti tankům" rozšířili hlavně zahraniční novináři, po bitvě přivedení na místo Němci, kteří viděli jen mrtvé Poláky a dostalo se jim informace, že bili zabiti palbou z obrněnců.
Pavel Šrámek 4.9.2006 08:59 - č. 750
čet.Hrad napsal v č. 747:
"A to tvrzení o Polácích a jejich údajném útoku šavlemi proti tankům mne vždy velice pobaví"


Kdysi jsem viděl jeden polský film (Hubal???), kde polský jezdec dokonce bušil šavlí do hlavně německého tanku ... Je to samozřejmě nesmysl, četl jsem někde vysvětlení, jak tento mýtus vznikl, ale už mi to vypadlo.

Podle mne tu zase nebyla řečena klíčová věc. Polsko, Habeš, Belgie, Finsko a všichni ostatní se staly obětí náhlého přepadení, někdo na ně zaútočil, tudíž se mohly bránit. Na Československo v září 1938 žádný nepřítel nezaútočil, tudíž se nemohlo bránit, i kdyby sebevíce chtělo. Docházelo pouze k lokálním útokům nepravidelných formací z Německa, Polska a Maďarska a těmto útokům se Československo bránilo.
bubu 2.9.2006 09:53 - č. 749
bubu
čet.Hrad napsal v č. 747:
"A to tvrzení o Polácích a jejich údajném útoku šavlemi proti tankům mne vždy velice pobaví"
Ale je pravda že v učebnicích pro základní školy právě bývá nakreslena jízda utočící na několik tanků....
mbbb 2.9.2006 09:14 - č. 748
mbbb
Adalbert napsal v č. 745:
"Mobbe nevím co máš za problém. Neřekl jsem že bychom se ubránili. Jen jsem vyslovil názor, který se opírá o fakta."
Vojtěchu, mohu tě tak oslovovat? Jednak se mi to víc líbí, jednak ty mně taky říkáš "Mobbe". Vojtěchu, nezlob se na mne, ale púovina to je co si napsal. Jestli si se opíral "o fakta", tím hůř!
Adalbert napsal v č. 735:
"tanky a většina pohyblivé armády měla být nasazena v ústupovém prostoru Praha-Slovensko, tudíž by se žádná obrněná technika nedostala k nějaké defenzivní akci v oblasti linie severního opevnění, což je klíčové."
severním opevněním myslíš asi severní Moravu, že? Protože třeba na Libercku, kde opevnění také bylo a na severu to taky je, se tanky nacházely - konkrétně prapor Lt. 1 "Hyacint". Obrněná technika byla rozmístěna podle potřeb a nástupového plánu čsl. armády v nadcházejícím boji. Proto považuji za logické, že na severní Moravě žádné větší obrněné jednotky nebyly, když tam bylo vybudováno těžké opevnění ve velmi vysokém stádiu dokončenosti. Tanky byly potřeba jinde. 2. rychlá divize byla operativně přesunuta na jih. Na severní Moravě byly k dispozici tančíky, obraněné automobily a pancéřové vlaky. Chceš to rozepsat? Lepší bude, když se podíváš do literatury.
Adalbert napsal v č. 735:
"Ještě klíčovější je, že by nebyly schopny vzdorovat přesilové ofenzivě na jižní Moravě. Chápu, že Hitler v úseku těžkého opevnění u Šatova řekl, že v případě zdejšího útoku by to byl druhý Verdun, ale jeho slova nelze brát v tomto případě příliš vážně. "
tohle je úplná púovina. Na jižní Moravě byla silná koncentrace čsl. branné moci (včetně tebou asi oblíbené 2. rychlé divize). Vojska stojící v Rakousku proti jižní Moravě nedosahovala ani průměru. Oblast jižní Moravy lze považovat za dostatečně zajištěnou. Údajný výrok A. H. už nebudu vůbec komtovat, podívej se někam do knih, jak to bylo s tímto výrokem.
Adalbert napsal v č. 735:
"V severním úseku opevnění bylo situováno jen žalostné množství polní armády a dělostřelectva, takže by armáda nebyla zde schopna účinně provádět defenzivní akce v souladu s opevněním, na kterém měla ležet hlavní tíha bojů. A proto je poměrně jasné, že by zde něm. armáda prorazila."
tady je zase otázka, co se myslí tím "severním úsekem opevnění". Na severní Moravě by Němci neprorazili, jistě ne v krátké době. Proč myslíš, že zde bylo žalostně málo polní armády? Asi znáš složení hraničních oblastí 36 a 37. Nemyslím si, že by tato dvě uskupení byla nějak silně podceněna v dotaci podřízených jednotek. Opět si myslím, že na severní Moravě se spoléhalo na silně vybudované opevnění. Nevím, zda nemyslíš třeba přesun 17 divize v průběhu mob ze severní Moravy na liberecko. Zde prostě došlo k posílení ohroženého úseku v Čechách.
Adalbert napsal v č. 735:
"Vždyť i pitomí poláci se bránili se šavlí v ruce a byli na tom ve vyzbrojení mnohem mnohem hůře."
tohle přirovnání se opravdu používá, někdy v modifikaci s Habešany.
Pravda je na tom ta, že jsme "mnichov" přijímat neměli.

"Bruntál" nebudu komntovat, již to zde zaznělo.
čet.Hrad 1.9.2006 23:43 - č. 747
čet.Hrad
Adalbert napsal v č. 745:
"Mobbe nevím co máš za problém. Neřekl jsem že bychom se ubránili. Jen jsem vyslovil názor, který se opírá o fakta."
Však mbbb to neodporuje ubránili/neubránili, ale v tom, co jsi vše napsal nad
Adalbert napsal v č. 735:
"A nakonec v souladu s tím, ať už by válka dopadla jakkoliv, jsme se MĚLI BRÁNIT"
protože to je fakt mimo ne jenom mísu, ale i mimo kuchyň

A to tvrzení o Polácích a jejich údajném útoku šavlemi proti tankům mne vždy velice pobaví
Adalbert napsal v č. 744:
"Cvičení, které však přes všechny nezdary bylo provedeno ve větším měřítku při útoku na tvrz Eben Emael a každý ví, že úspěšně."
Jistě neušlo pozornosti, že ta věta vůbec nedává smysl, že? A jak píše níže Glynwed, EE a Studenta nelze srovnat (měřítkem, technikou, dobou, cílem,.....)
Glynwed 1.9.2006 23:31 - č. 746
Glynwed
Adalbert napsal v č. 744:
"Cvičení, které však přes všechny nezdary bylo provedeno ve větším měřítku při útoku na tvrz Eben Emael a každý ví, že úspěšně."
Zde se jedná o čistou fabulaci. Při cvičení v okolí Bruntálo bylo vysazeno cca 3.000 mužů (z toho cca 1.000 na padácích). Pro útok na Eben Emael bylo připraveno 11 kluzáků a celkem 85 mužů. při útoku na Eben Emael bylo porvé použito kumulativních náloží, které v září 1938 ještě nebyly k dispozici. Navíc, pro nácvik útoku na EE bylo použito právě čs. opevnění (např. dělostřelecký srub na K-S-45 tvrze Adam). Tvrdit tedy, že cvičení u Bruntálu bylo provedeno ve větším měřítku při útoku na Eben Emael je slušně řečeno dost mimo mísu.
Adalbert 1.9.2006 23:12 - č. 744
fusilier napsal v č. 740:
"A jak dopadla operace Bruntál? Když ji zkusili realizovat jako armádní cvičení?"
Pokud je mi známo tak akce se v podstate stala fiaskem, především v oblasti Košetic, kde se vzdušná pěchota dávala dohromady a připravovala ke cvičnému útoku 3 dny. Ale to nic neznamená, jelikož asi těžko by zde útočily jen tyto jednotky. Ostatně to bylo jen cvičení. Cvičení, které však přes všechny nezdary bylo provedeno ve větším měřítku při útoku na tvrz Eben Emael a každý ví, že úspěšně.
mbbb 1.9.2006 15:17 - č. 743
mbbb
jensi napsal v č. 742:
"Teprve před 3 nebo 4 lety německé úřady zveřejnily plán útoku na ČRv roce 1938- byl dokumnet na ČT 2. Naše velení očekávalo největší nápor ze severu a z jihu. Německý PLÁN je zpracován přesně tak kde naše armáda nejméně očekávala hlavní směr útoku - západ - 3 hlavní linie útoku byly vedeny - nejsilnější přímo na Prahu, dále Ústí n.Labem a Plzeň. Také si můžete najít na vojenství kvalitně plán obrany naší armády - první frontová linie - Vltava a Labe. Druhá na Vysočině s obranou Brna a Olomouce atd. a poslední nejkrizovější varianta Beskydy Javorníky a obrana Ostravy."
ach jo. Naše velení nečekalo jen údery na jih a sever Moravy. Moc sice nechápu tvoje "hlavní 3 linie útoku", ale osy hlavních útoků by byly: severní Morava, jižní Morava a západní Čechy - Praha.

Vnitrozemské ústupové příčky, které měly být opevněné, jsou známou věcí.

Kluci, čtěte trochu.
jensi 1.9.2006 14:57 - č. 742
Teprve před 3 nebo 4 lety německé úřady zveřejnily plán útoku na ČRv roce 1938- byl dokumnet na ČT 2. Naše velení očekávalo největší nápor ze severu a z jihu. Německý PLÁN je zpracován přesně tak kde naše armáda nejméně očekávala hlavní směr útoku - západ - 3 hlavní linie útoku byly vedeny - nejsilnější přímo na Prahu, dále Ústí n.Labem a Plzeň. Také si můžete najít na vojenství kvalitně plán obrany naší armády - první frontová linie - Vltava a Labe. Druhá na Vysočině s obranou Brna a Olomouce atd. a poslední nejkrizovější varianta Beskydy Javorníky a obrana Ostravy.
fusilier 1.9.2006 14:01 - č. 740
fusilier
Adalbert napsal v č. 735:
"ale to by asi moc nezabránilo v postupu wehrmachtu na sice malých, ale slabých úsecíh lehkého opevnění (např úsek Velké Heraltice-Bruntál), kde by byly nasazeny do útoku tankové a obrněné jernotky a kde se leh. opevnění nemohlo dostatečně bránit proti těmto jednotkám, "
A jak dopadla operace Bruntál? Když ji zkusili realizovat jako armádní cvičení?
mbbb 1.9.2006 11:29 - č. 736
mbbb
Adalbert napsal v č. 735:
"Pokud jde o tanky, snad máte všichni nějakou tu pravdu. Pokud jde o článek v novinách, jen by to vše zbrzdilo. Mnozí tvrdili, že ČSR ubrání jen dobrý diplomat a něco na tom bude. Tanky a většina pohyblivé armády měla být nasazena v ústupovém prostoru Praha-Slovensko, tudíž by se žádná obrněná technika nedostala k nějaké defenzivní akci v oblasti linie severního opevnění, což je klíčové. Ještě klíčovější je, že by nebyly schopny vzdorovat přesilové ofenzivě na jižní Moravě. Chápu, že Hitler v úseku těžkého opevnění u Šatova řekl, že v případě zdejšího útoku by to byl druhý Verdun, ale jeho slova nelze brát v tomto případě příliš vážně. Ale např. gen. Guderian, který se účastnil obsazování Sudet řekl, že od čs. opevnění (a to na severu) očekával něco více. I to je jen teorie. V severním úseku opevnění bylo situováno jen žalostné množství polní armády a dělostřelectva, takže by armáda nebyla zde schopna účinně provádět defenzivní akce v souladu s opevněním, na kterém měla ležet hlavní tíha bojů. A proto je poměrně jasné, že by zde něm. armáda prorazila. Taky je jasné, že by v některých úsecích těžkého opevnění 100% neprošla, ale to by asi moc nezabránilo v postupu wehrmachtu na sice malých, ale slabých úsecíh lehkého opevnění (např úsek Velké Heraltice-Bruntál), kde by byly nasazeny do útoku tankové a obrněné jernotky a kde se leh. opevnění nemohlo dostatečně bránit proti těmto jednotkám, jelikož ještě nedostaly do výzbroje ani plánované protitankové pušky. Přesto alespoň můžeme obdivovat vojáky ve zdejších bunkrech, kteří počítali předem s tím, že se zde obětují za vlast a zemřou. A nakonec v souladu s tím, ať už by válka dopadla jakkoliv, jsme se MĚLI BRÁNIT!!! Pak si asi ani nedokážeme představit žalostnou náladu, která při odchodu z opevnění panovala mezi hraničářskými vojsky. Vždyť i pitomí poláci se bránili se šavlí v ruce a byli na tom ve vyzbrojení mnohem mnohem hůře. MĚLI JSME SE BRÁNIT"

pěkná púovina

tohle ale pravda je:
Adalbert napsal v č. 735:
"MĚLI JSME SE BRÁNIT"
resp. lépe bych to vyjádřil takto: neměli jsme přijímat "mnichov"
Adalbert 1.9.2006 09:48 - č. 735
Pokud jde o tanky, snad máte všichni nějakou tu pravdu. Pokud jde o článek v novinách, jen by to vše zbrzdilo. Mnozí tvrdili, že ČSR ubrání jen dobrý diplomat a něco na tom bude. Tanky a většina pohyblivé armády měla být nasazena v ústupovém prostoru Praha-Slovensko, tudíž by se žádná obrněná technika nedostala k nějaké defenzivní akci v oblasti linie severního opevnění, což je klíčové. Ještě klíčovější je, že by nebyly schopny vzdorovat přesilové ofenzivě na jižní Moravě. Chápu, že Hitler v úseku těžkého opevnění u Šatova řekl, že v případě zdejšího útoku by to byl druhý Verdun, ale jeho slova nelze brát v tomto případě příliš vážně. Ale např. gen. Guderian, který se účastnil obsazování Sudet řekl, že od čs. opevnění (a to na severu) očekával něco více. I to je jen teorie. V severním úseku opevnění bylo situováno jen žalostné množství polní armády a dělostřelectva, takže by armáda nebyla zde schopna účinně provádět defenzivní akce v souladu s opevněním, na kterém měla ležet hlavní tíha bojů. A proto je poměrně jasné, že by zde něm. armáda prorazila. Taky je jasné, že by v některých úsecích těžkého opevnění 100% neprošla, ale to by asi moc nezabránilo v postupu wehrmachtu na sice malých, ale slabých úsecíh lehkého opevnění (např úsek Velké Heraltice-Bruntál), kde by byly nasazeny do útoku tankové a obrněné jernotky a kde se leh. opevnění nemohlo dostatečně bránit proti těmto jednotkám, jelikož ještě nedostaly do výzbroje ani plánované protitankové pušky. Přesto alespoň můžeme obdivovat vojáky ve zdejších bunkrech, kteří počítali předem s tím, že se zde obětují za vlast a zemřou. A nakonec v souladu s tím, ať už by válka dopadla jakkoliv, jsme se MĚLI BRÁNIT!!! Pak si asi ani nedokážeme představit žalostnou náladu, která při odchodu z opevnění panovala mezi hraničářskými vojsky. Vždyť i pitomí poláci se bránili se šavlí v ruce a byli na tom ve vyzbrojení mnohem mnohem hůře. MĚLI JSME SE BRÁNIT
fusilier 26.8.2006 11:48 - č. 734
fusilier
josef 2 napsal v č. 733:
"Dobrý večer .Nevíte někdo jáké ztráty utrpěly jednotky SS při likvidaci parašutystů v Reslově ulici. Děkuji"
www.fronta.cz/dokument/zpravy-ss-a-gestapa-o...
josef 2 26.8.2006 01:52 - č. 733
Dobrý večer .Nevíte někdo jáké ztráty utrpěly jednotky SS při likvidaci parašutystů v Reslově ulici. Děkuji
čet.Hrad 1.5.2006 21:07 - č. 732
čet.Hrad
Honza M. napsal v č. 724:
"a kdyby z podvozků Lt-35 a 38 přes léto nadělali stíhače tanků jako byl pozdější Marder (rychlejší a levnější výroba než skutečný tank) mohli počet čs. obrněných jednotek do září 38 zdvojnásobit. Kdyby..."
38? vždyť první pancéřové plechy byly odeslány z Poldi teprve na počátku 11/1938 a z Vítkovic až zhruba přelom 1 a 2/1939
No a k pětatřicítkám: všechny byly kompletně dokončeny do konce roku 1937
Nevidím u toho smajlík, ale přesto doufám, že to bylo myšleno ironicky
Czert napsal v č. 730:
"Stacilo by, aby tisk CSR (i v zahranici) se daleko agresivneji byl za nas a uvadel na pravou miru sudetackou propagandu, aby uverejnoval pasovani zbrani z nemecka do CSR v dobe sudetackeho povstani i pred nim (a ze bylo takovych zasilek zadrzeno celkem dost, ale v tomhle jednala vlada CSR dost nelogicky, kdyby to rozmazla v novinach a podala dukazy - zabavene zbrane - tak by to Henlaina i Adlu dost zdiskreditovalo a CSR hodne pomohlo)."
Máš asi na mysli, že by se zahraniční tisk BIL, on už BYL Ale jinak jako "kdyby" dobré, to jsem ještě neslyšel takto rozvinuté...... to je hodně kdyby, mírně řečeno
fusilier 1.5.2006 14:06 - č. 731
fusilier
Czert napsal v č. 730:
"No, nektery z moderatoru, muze napsat zatim nejakou omacku (vyzbroj ACSR v 1938, pozemni vojsko, ltectvo..."


Tak na tomhletom už tak dva měsíce dělám...
Czert 30.4.2006 22:57 - č. 730
fusilier napsal v č. 723:
"No vidíš, jak ti to krásně jde, teď k tomu každý něco přidá a máme článek"
presne, jen by to chtelo, aby ten clanek, nebyl pohrben v diskuzych, ale aby byl samostatny. No, nektery z moderatoru, muze napsat zatim nejakou omacku (vyzbroj ACSR v 1938, pozemni vojsko, ltectvo...atd zbytek bude nasledovat, pak dojce a pripadne ostatni.) Maji moje svoleni to tam dat (i s upravama ci bez).

A ohledne tech konstruketru - ono by stacilo dat myslenky (nemusel by nic konstruovat) a znacne zmodernizovat doktriny, at uz letecke (pouzivali jsme zastarale 3 ci 5) ci radia co fungovali na telegrafii (morseovka - u letadel v 38!] ane na fonii (hlas) atd. Hned by se nase sance zlepsili, zvlast kdyby mel dost casu (treba od 34) treba i na zmenu zahranicnui politiky (varovat pred henlainem a dat pkne navrhy jak to resit). Ono i ta situace jaka byla v 38 sla daleko lepe vyresit v nas prospecgh, jen by se muselo zacat resit od zacatku roku a samozrejme spravne. Stacilo by, aby tisk CSR (i v zahranici) se daleko agresivneji byl za nas a uvadel na pravou miru sudetackou propagandu, aby uverejnoval pasovani zbrani z nemecka do CSR v dobe sudetackeho povstani i pred nim (a ze bylo takovych zasilek zadrzeno celkem dost, ale v tomhle jednala vlada CSR dost nelogicky, kdyby to rozmazla v novinach a podala dukazy - zabavene zbrane - tak by to Henlaina i Adlu dost zdiskreditovalo a CSR hodne pomohlo).
Honza M. 29.4.2006 08:35 - č. 724
Honza M.
fusilier napsal v č. 723:
"ak mě napadlo, že kdyby v září 38 udělali z dobrých tankových prototypů(třeba středních tanků) četu tanků, disponovali bychom i středními tanky"
- a kdyby z podvozků Lt-35 a 38 přes léto nadělali stíhače tanků jako byl pozdější Marder (rychlejší a levnější výroba než skutečný tank) mohli počet čs. obrněných jednotek do září 38 zdvojnásobit. Kdyby...
fusilier 28.4.2006 21:09 - č. 723
fusilier No vidíš, jak ti to krásně jde, teď k tomu každý něco přidá a máme článek

Tak mě napadlo, že kdyby v září 38 udělali z dobrých tankových prototypů(třeba středních tanků) četu tanků, disponovali bychom i středními tanky

Ano je zde hafo nevýhod a problémů, ale za pokus by to stálo ne?
101-120 z 587
<< 3 4 5 6 7 8 9 >>
Po