Jak by to vypadalo, kdybychom se nepodřídili mnichovskému diktátu?

  • Je možné zadat více jmen oddělených čárkou, nebo jen jejich části
Pro přidání nového příspěvku se přihlašte
61-80 z 587
<< 1 2 3 4 5 6 7 >>
Po
Glynwed 20.9.2006 22:17 - č. 853
Glynwed
Adalbert napsal v č. 799:
"Ale je možné se domnívat, že by nálože byly umístěny někde v oblasti střílen a ty zespod nebyly dobetonovány, vznikala tam hnízda bez betonu, která rozhodně nebyla moc malá.
če t.Hrad napsal v č. 812:
"viděl jsi LO s vytrženými střílnami nebo těsně po betonáži? Nemohu tady rozhodně tvrdit, že to bylo u všech objektů, ale hnízda se nevyskytovala, vše se po betonáži pečlivě kontrolovalo. Pramen?
Adalbert napsal v č. 834:
"Nemohl jsi vidět LO po betonáži, protože to prostě nelze. Dřevění zůstalo zachováno, takže pod střílny nemohli vhánět dodatečně beton tak, jak tomu bezesporu bylo u TO. Ostatně mám pochyby o tom, že jsi vůbec viděl vytržené střílny LO-těžko by se s tím Němci obtěžovali. Mohl jsi vidět maximálně tak vytržené střílny u TO, ale itoho pak Němci nechali, jelikož se jim to nevyplácelo. Mé tvrzení o hnízdech vzduchu pod střílnami dále potvrzuje osobní rozhovor s jedním z autorů knihy Utajené pevnosti."
Adalbert napsal v č. 839:
"Jinak rozdíl v betonáži LO je ten, že, jak jsem již uvedl, vnitřní dřevění se nechávalo a tudíž se nebylo možno dostat na vlastní konstrukci ŽB z vnitří strany, o což tady jde. Samotné zhutňování betonu mnohdy nestačilo k tomu, aby se pod prostor střílny zcela dostal beton. To s tím rozdílem, že u TO se po úplném odbednění ještě tyto hlušiny zadělávaly bet. mazaninou."
Adalbert napsal v č. 845:
"Nevím co bych měl vymyzávat. Zkrátka pancíř zaceluje beton a ne beton pancíř. A jinak jsem nikdy neřekl, že jsou dutiny tak velké, že jdou dokonce vidět."
Takže to shrňme:
V 799 se dovídáme, že výsadkáři nebo pěchota položí trhavinu do ne moc malých hnízd bez betonu pod střílnami (podotýkám že standardní trhavina o hmotnosti 1 kg měla rozměry 7x4x5 cm).
V 839 se dovídáme, že tyto hnízda byly pod střílnami proto, protože je nebylo možno zevnitř zadělat betonovou mazaninou. Z toho logicky usuzuji, že tyto hlušiny byly z vnitřní strany objektu = němečtí vojáci umisťují tyto výbušniny z vnitřku (nikoliv zvenku) objektu, jak jsem zprvu v 799 předpokládal.
V 845 nám pak je řečeno že tyto dutiny nejsou prakticky vidět, z čehož opět logicky vyplívá negace předcházejícíh příspěvků č. 799 a 839.

Osobně bych tipoval, že kolega Adalbert si zřejmě špatně vyložil informaci, že při betonování objektů vznikaly v betonu pod střílnami vzduchové mezery...tyto však byly "uvnitř" betonové stěny. V případě, že tyto vzduchové mezery vznikly také na straně u bednění, byly tyto po odstranění bednění (u TO včetně vnitřní strany) zamazávány betonovou mazaninou...což bylo prováděno (nejen pod střílnami) bez problémů nejen u TO, ale z vnější strany také u LO - a to je to oč nám běží - totiž že v prostoru pod střílnami se zvenku žádné dutiny bez betonu pro osazení náloží nevyskytovaly. Jinak můžu odkázat na celkem hezký detail střílny LO zde: www.fronta.cz/fotogalerie/orlicke-hory-2006-...
Glynwed 20.9.2006 21:32 - č. 851
Glynwed
Pavel Šrámek napsal v č. 835:
"Operační směrnice č. 1 velitele II. armády z 26. 9. 1938 uvádí: "K zahájení akce může dojíti již dne 27. září a to dvěma vyššími jednotkami a útočnou vozbou v 1. sledu. Při zahájení nepřátelství očekávám velmi silné bitevní nálety letectva." O výsadkářích ani slovo!"
Bylo to v knize Československo ve zvláštních službách , Praha 2002, 1. nebo 2. díl. Na jedné stránce, kterou jsem si zkopíroval (a kterou nemůžu najít, protože jsem nedávno "uklízel") bylo uvedeno, že v prostoru Opavy je třeba počítat s použitím vertikální strategie, výsadkové operace v menším měřítku je možno očekávat také v prostoru Plzně.
mbbb 20.9.2006 21:24 - č. 850
mbbb
Glynwed napsal v č. 849:
"Cituji ze svazku Pevnosti č. 16 (Denkschrift): "U Opavy byla za linií kulometných objektů položena ještě jedna souvislá linie polních střeleckých zákopů. Z nich vycházely spojovací zákopy k objektům. Místy byly střelecké zákopy opatřeny silnými obrannými rameny...a obsahovaly¨v rozestupech kulometná hnízda...""
jistě, ono stále přetrvává představa, že celá armáda byla zalezlá v bunkrech, ale tak tomu opravdu není. Samozřejmně existovala "polní armáda", na HOP byly mezi objekty zákopy, postavení pro kulomety apod. Nebylo myslitelné, že byly jen řopíky a nic krom toho.
Glynwed 20.9.2006 21:19 - č. 849
Glynwed
Adalbert napsal v č. 834:
"To ano, ale při mobilizaci se žádná tato opevnění ve zmiňovaném prostoru nenacházela."
Cituji ze svazku Pevnosti č. 16 (Denkschrift): "U Opavy byla za linií kulometných objektů položena ještě jedna souvislá linie polních střeleckých zákopů. Z nich vycházely spojovací zákopy k objektům. Místy byly střelecké zákopy opatřeny silnými obrannými rameny...a obsahovaly¨v rozestupech kulometná hnízda..."
mbbb 20.9.2006 18:32 - č. 848
mbbb bez dalšího komentáře
Adalbert 20.9.2006 18:13 - č. 847
mbbb napsal v č. 846:
"jak se mohly "hlušiny" zadělávat mazaninou, když nebyly tak velké, aby byly vidět? Nebo u TO vidět byly a u LO ne?"
Ano, u TO většinou byly vidět. U TO navíc byla betonáž složitější. Navíc se taky jednalo o střílny větších rozměrů. Pak se zadělaly mazaninou.
mbbb 20.9.2006 18:07 - č. 846
mbbb poslední otázka.
napsal si:
Adalbert napsal v č. 845:
"A jinak jsem nikdy neřekl, že jsou dutiny tak velké, že jdou dokonce vidět."
Adalbert napsal v č. 839:
" To s tím rozdílem, že u TO se po úplném odbednění ještě tyto hlušiny zadělávaly bet. mazaninou."
jak se mohly "hlušiny" zadělávat mazaninou, když nebyly tak velké, aby byly vidět? Nebo u TO vidět byly a u LO ne?
Adalbert 20.9.2006 17:57 - č. 845
mbbb napsal v č. 844:
"nebaví mě to již - když u líců stěny nebude vidět žádná dutina, tak co chceš vymazávat?????????? jak zaceluje betonová mazanina pancíř???? "
Nevím co bych měl vymyzávat. Zkrátka pancíř zaceluje beton a ne beton pancíř. A jinak jsem nikdy neřekl, že jsou dutiny tak velké, že jdou dokonce vidět.
mbbb napsal v č. 844:
"to je přeci šajs egál proč ty sřílny, nebo jejich kusy sou venku! Já se domníval, že jde o to, jak vypadal beton pod střílnou, ne kdo ty střílny trhal! Ale možná sem tě jen nepochopil, zase"
Abych pravdu řekl, tak to nemůžu argumentovat, protože jsem myslím ještě neviděl střílnu LO mimo vlastní konstrukci, ale pokud jo, tak už se na to nepamatuju. Viděl jsem akorát rozvalené obvodové zdi, ale vždy v nich byla střílna. Dál jsem nemohl vidět vůbec nic, protože jinak jsou střílny úplně uražené spolu s čelní deskou po přímém zásahu. Jinak fakt jsem ještě neměl to štěstí vidět beton přímo pod střílnou aniž by byl pryč. A že se na Opavsku a Ostravsku jo bojovalo. Ale jinak si stojím za tím co jsem říkal
mbbb 20.9.2006 17:46 - č. 844
mbbb
Adalbert napsal v č. 843:
"Možná to budeš chápat jako kličku nebo tak, nevím...ale u líců stěn se nikdy nis neobjevilo-dutiny, protože zrovna v krajích se beton rozléval a hutnil nejlépe. A jinak si myslím, že pevnost betonu v tlaku min. okolo 450kg/cm čtver. (nebo tak přibližně) je určitě dostačující sama o sobě, zejména pak, když mazaninu zaceluje pancíř střílny. To bohužel mnohdy tak není u LO."
nebaví mě to již s tebou - když u líců stěny nebude vidět žádná dutina, tak co chceš vymazávat??????????
jak zaceluje betonová mazanina pancíř????
Adalbert napsal v č. 843:
"Kapim: Takže pokud jde o onu vnitřní část střílny, tak mám za to, že se nejedná o vytržení, ale poškození. A u toho Slovenska jsem toho názoru, že jde o objekty bráněné Němci a pokud nebyly zničeny Rusy při útoku, tak byly odstřeleny po ruském záboru, aby nehrozilo opětovné zachycení na LO při případném německém útoku."
to je přeci šajs egál proč ty sřílny, nebo jejich kusy sou venku! Já se domníval, že jde o to, jak vypadal beton pod střílnou, ne kdo ty střílny trhal! Ale možná sem tě jen nepochopil, zase
Adalbert 20.9.2006 17:42 - č. 843
mbbb napsal v č. 842:
"no vždyť - myslíš si, že nějaká mazanina mohla zvýšit odolnost objektu potažmo střílny? Viděl jsi někdy řopík zevnitř? Jsou pod střílnami velké dutiny? "
Možná to budeš chápat jako kličku nebo tak, nevím...ale u líců stěn se nikdy nis neobjevilo-dutiny, protože zrovna v krajích se beton rozléval a hutnil nejlépe. A jinak si myslím, že pevnost betonu v tlaku min. okolo 450kg/cm čtver. (nebo tak přibližně) je určitě dostačující sama o sobě, zejména pak, když mazaninu zaceluje pancíř střílny. To bohužel mnohdy tak není u LO.
mbbb napsal v č. 842:
"vnitřní částí střílny jsem myslel to, co z ní vidíš uvnitř objektu Kapišto? Příkladů, kdy leze vidět řopíky s yvtrženými střílnami, nebo trosky řopíků s otvory po střílnách je více. Třeba na jižním Slovensku jsou kupříkladu v okolí Modrého kameně trosky řopíků kde je hezky vidět kde byla střílna a co bylo pod ní. Kusy střílen se povalují i okolo."
Kapim: Takže pokud jde o onu vnitřní část střílny, tak mám za to, že se nejedná o vytržení, ale poškození. A u toho Slovenska jsem toho názoru, že jde o objekty bráněné Němci a pokud nebyly zničeny Rusy při útoku, tak byly odstřeleny po ruském záboru, aby nehrozilo opětovné zachycení na LO při případném německém útoku.
mbbb 20.9.2006 17:30 - č. 842
mbbb
Adalbert napsal v č. 841:
"Tos mě asi mos nepochopil. Ostatně jsem to napsal níže."
tak to se omlouvám............
Adalbert napsal v č. 841:
"Opět nepochopeno, to bylo k TO..teda ta mazanina."
no vždyť - myslíš si, že nějaká mazanina mohla zvýšit odolnost objektu potažmo střílny?
Viděl jsi někdy řopík zevnitř? Jsou pod střílnami velké dutiny?
Adalbert napsal v č. 841:
"Asi mi nebudes věřit, ale bylo mi to předáno ústně. Ale jinak se zkusím po něčem poohlédnout."
zkus to, bude zajímavé, když něco najdeš, protože na HOP bylo nemyslitelné, aby v prostoru linie LO nebylo vybudováno ještě polní opevnění - zákopy a okopy pro kulomety.
Adalbert napsal v č. 841:
"Prosímtě vysvětli mi pojem vnitřní část střílny..to nechápu. Jinak o tom mám stále pochyby. Osobně jsem ještě něco takového neviděl a ani mi o tom nikdo neříkal"
vnitřní částí střílny jsem myslel to, co z ní vidíš uvnitř objektu Kapišto?
Příkladů, kdy lze vidět řopíky s yvtrženými střílnami, nebo trosky řopíků s otvory po střílnách je více. Třeba na jižním Slovensku jsou kupříkladu v okolí Modrého Kameně trosky řopíků kde je hezky vidět kde byla střílna a co bylo pod ní. Kusy střílen se povalují i okolo.

třeba tady najdeš nějakou inspiraci:
www.ropiky.net/clanek.php?id=1112814367#
www.ropiky.net/clanek.php?id=1086639929
bunkriky.3nec.cz/mizi.html
podívej se hlavně na fotku č. 7
Adalbert 20.9.2006 17:17 - č. 841
mbbb napsal v č. 840:
"já se obávám, že když ty nálože měly za úkol zlikvidovat ocelolitinovou střílnu, jak si napsal, nebo zabít půlku osádky, že by na zbrani nebyla poškozena jen hlaveň a vše ostatní by bylo v pořádku. Já se naopak obávám, že by odešla do kytek nejen zbraň, ale i lafetace. "
Tos mě asi mos nepochopil. Ostatně jsem to napsal níže.
mbbb napsal v č. 840:
"aha. A ta betonová mazanina měla tak velký vliv na odolnost objektu, potažmo střílny? Co myslíš? Viděl jsi někdy řopík zevnitř - jsou pod střílnami nějaká velká dutá hnízda v betonu? "
Opět nepochopeno, to bylo k TO..teda ta mazanina.
mbbb napsal v č. 840:
"Jinak si mi neodpověděl na zdroj tvých informací o neexistenci polního opevnění v linii LO. To mě docela zajímá."
Asi mi nebudes věřit, ale bylo mi to předáno ústně. Ale jinak se zkusím po něčem poohlédnout.
mbbb napsal v č. 840:
"detailní foto asi nemám. Nedávno kluci dolovali střílnu z řopíku spadlém v lomu na Maršovickém vrchu u Dubé. druhá střílna toho řopíku již byla pryč. V Lužických horách má několik řopíků vytrženou vnitřní část střílny. To mě tak teď z hlavy napadá."
Prosímtě vysvětli mi pojem vnitřní část střílny..to nechápu. Jinak o tom mám stále pochyby. Osobně jsem ještě něco takového neviděl a ani mi o tom nikdo neříkal
mbbb 20.9.2006 17:10 - č. 840
mbbb
Adalbert napsal v č. 839:
"Kdyžtak polopaticky: chtěl jsem říct, že hlaveň se mohla vyměnit, to v případě, že by se nepodařilo protrhnout pancíř střílny. Jinak pochybuji, že by se to nepovedlo. Jinak jsem čekal že na to někdo bude narážet, nějak jsem to zkomolil no..."
já se obávám, že když ty nálože měly za úkol zlikvidovat ocelolitinovou střílnu, jak si napsal, nebo zabít půlku osádky, že by na zbrani nebyla poškozena jen hlaveň a vše ostatní by bylo v pořádku. Já se naopak obávám, že by odešla do kytek nejen zbraň, ale i lafetace.
Adalbert napsal v č. 839:
"To by mě teda dost zajímalo. A především z jakého důvodu byla střílna vytržena. Foto by nebylo? "
detailní foto asi nemám. Nedávno kluci dolovali střílnu z řopíku spadlém v lomu na Maršovickém vrchu u Dubé. druhá střílna toho řopíku již byla pryč. V Lužických horách má několik řopíků vytrženou vnitřní část střílny. To mě tak teď z hlavy napadá.
Adalbert napsal v č. 839:
"inak rozdíl v betonáži LO je ten, že, jak jsem již uvedl, vnitřní dřevění se nechávalo a tudíž se nebylo možno dostat na vlastní konstrukci ŽB z vnitří strany, o což tady jde. Samotné zhutňování betonu mnohdy nestačilo k tomu, aby se pod prostor střílny zcela dostal beton. To s tím rozdílem, že u TO se po úplném odbednění ještě tyto hlušiny zadělávaly bet. mazaninou."
aha. A ta betonová mazanina měla tak velký vliv na odolnost objektu, potažmo střílny? Co myslíš? Viděl jsi někdy řopík zevnitř - jsou pod střílnami nějaká velká dutá hnízda v betonu?


Jinak si mi neodpověděl na zdroj tvých informací o neexistenci polního opevnění v linii LO. To mě docela zajímá.
Adalbert 20.9.2006 17:00 - č. 839
mbbb napsal v č. 836:
"v prvé řadě by byl problén se zbraní, ale to by bylo na celkovém účinku až v druhé řadě. mi zamotala hlavu. Můžeš mi to prosím napsat polopatisticky? "
Kdyžtak polopaticky: chtěl jsem říct, že hlaveň se mohla vyměnit, to v případě, že by se nepodařilo protrhnout pancíř střílny. Jinak pochybuji, že by se to nepovedlo.
Jinak jsem čekal že na to někdo bude narážet, nějak jsem to zkomolil no...
mbbb napsal v č. 836:
"tohle je vůbec zajímavý odstaveček. Nevím, jak četař Hrad, ale já vytržené střílny, i řopík po vytržení střílen viděl. A to když byla venku celá střílna, nebo i jen její část. Vysvětli mi prosím, jaký byl rozdíl při usazování a zabetonovávání střílen u TO a LO. Rád se dozvím něco nového."
To by mě teda dost zajímalo. A především z jakého důvodu byla střílna vytržena. Foto by nebylo?
Jinak rozdíl v betonáži LO je ten, že, jak jsem již uvedl, vnitřní dřevění se nechávalo a tudíž se nebylo možno dostat na vlastní konstrukci ŽB z vnitří strany, o což tady jde. Samotné zhutňování betonu mnohdy nestačilo k tomu, aby se pod prostor střílny zcela dostal beton. To s tím rozdílem, že u TO se po úplném odbednění ještě tyto hlušiny zadělávaly bet. mazaninou.
mbbb 20.9.2006 16:39 - č. 837
mbbb
Pavel Šrámek napsal v č. 833:
"Když tady tak čtu ta vyjádření o plánované výsadkové operaci u Bruntálu, napadlo mne, z jakých zdrojů vlastně čerpáte. Pokud vím, v češtině o tom psal jen Miloslav John (článek ve sborníku Muzea revolučních bojů, kniha vydaná 1988 v Bruntále a "Září 1938"). John je ale zdroj krajně problematický, všechny jeho další knihy jsou plné chyb, a tak si kladu otázku, zda lze věřit právě jemu a na základě jeho údajů dělat kategorické závěry. O tom, že se cosi plánovalo, že bylo provedeno cvičení a že nedopadlo dobře není pochyb (viz třeba Groscurt a jeho Tagebücher), ale s konkrétnostmi bych byl opatrný, je-li opravdu jediný zdroj John. O tom, že by čs. zpravodajská služba věděla o výsadkové operaci, jsem nikdy neslyšel a nečetl. Uvádí to snad jedině John. Existuje ale dokument, že se má věnovat zvýšená pozornost zapalování ohňů civilisty v noci, neboť je podezření, že jsou tak vytyčovány náletové trasy."
divil bych se, kdyby tady čerpal někdo z něčeho jiného než z Johna.

mrkněte sem: www.opevneni-milostovice.com/vallet.html

John napsal ještě: Nacistické přípravy na přepadení ČSR v září 1938 : plán "Grün" a výsadková operace "Bruntál" /
---------------------------------------------- -
Jestli se mýlím, napište sem z čeho, budu rád
mbbb 20.9.2006 16:36 - č. 836
mbbb původně jsem nechtěl do této vědecké situace zasahovat, zdálo se mi, že moje znalosti na výši této diskuse nedostaučují, ale už mi to nedá:
Adalbert napsal v č. 834:
"To ano, ale při mobilizaci se žádná tato opevnění ve zmiňovaném prostoru nenacházela."
tuto zásadní informaci máš odkud? Z jakého pramene?
Adalbert napsal v č. 834:
"Neříkám, že to není dostatečně smrtelná kombinace pro pěchotu. Ale v noci za občasného střílení světlic si nemyslím, že by palba dle střelecké mapy byla skutečně dostatečná. Možná ano, ale byla by taky dost omezená"
a útok pěchoty v noci proti drátěným překážkám a palbě z objketů i mezilehlých kulometů není poněkud omezen ve svých možnostech? Už to tu psal četař.
Adalbert napsal v č. 834:
"To nepopírám, v prvé řadě by byl problén se zbraní, ale to by bylo na celkovém účinku až v druhé řadě. Posádka by byla silně otřesena, a v případě zdaru by byla zhruba polovina zabita."
tohle jsme bohužel nepobral a tak se k tomu nemohu vyjádřit. Hlavně tato část: v prvé řadě by byl problén se zbraní, ale to by bylo na celkovém účinku až v druhé řadě. mi zamotala hlavu. Můžeš mi to prosím napsat polopatisticky?
Adalbert napsal v č. 834:
"Nemohl jsi vidět LO po betonáži, protože to prostě nelze. Dřevění zůstalo zachováno, takže pod střílny nemohli vhánět dodatečně beton tak, jak tomu bezesporu bylo u TO. Ostatně mám pochyby o tom, že jsi vůbec viděl vytržené střílny LO-těžko by se s tím Němci obtěžovali. Mohl jsi vidět maximálně tak vytržené střílny u TO, ale itoho pak Němci nechali, jelikož se jim to nevyplácelo. Mé tvrzení o hnízdech vzduchu pod střílnami dále potvrzuje osobní rozhovor s jedním z autorů knihy Utajené pevnosti."
tohle je vůbec zajímavý odstaveček. Nevím, jak četař Hrad, ale já vytržené střílny, i řopík po vytržení střílen viděl. A to když byla venku celá střílna, nebo i jen její část. Vysvětli mi prosím, jaký byl rozdíl při usazování a zabetonovávání střílen u TO a LO. Rád se dozvím něco nového.
Pavel Šrámek 20.9.2006 15:36 - č. 835
Operační směrnice č. 1 velitele II. armády z 26. 9. 1938 uvádí: "K zahájení akce může dojíti již dne 27. září a to dvěma vyššími jednotkami a útočnou vozbou v 1. sledu. Při zahájení nepřátelství očekávám velmi silné bitevní nálety letectva." O výsadkářích ani slovo!
Adalbert 20.9.2006 15:33 - č. 834
čet.Hrad napsal v č. 812:
"pokud pominu tu první část výroku a budu dále reagovat jen na útok v noci: útok bez vidu přináší problémy i pro útočníka"
To nepopírám.
čet.Hrad napsal v č. 812:
"viděl jsi LO s vytrženými střílnami nebo těsně po betonáži? Nemohu tady rozhodně tvrdit, že to bylo u všech objektů, ale hnízda se nevyskytovala, vše se po betonáži pečlivě kontrolovalo. Pramen?"
Nemohl jsi vidět LO po betonáži, protože to prostě nelze. Dřevění zůstalo zachováno, takže pod střílny nemohli vhánět dodatečně beton tak, jak tomu bezesporu bylo u TO. Ostatně mám pochyby o tom, že jsi vůbec viděl vytržené střílny LO-těžko by se s tím Němci obtěžovali. Mohl jsi vidět maximálně tak vytržené střílny u TO, ale itoho pak Němci nechali, jelikož se jim to nevyplácelo. Mé tvrzení o hnízdech vzduchu pod střílnami dále potvrzuje osobní rozhovor s jedním z autorů knihy Utajené pevnosti.
čet.Hrad napsal v č. 812:
"Spíše než celkově střílna, by blízký výbuch nevydržela lafetace zbraně uvnitř (nemluvě o posádce)"
To nepopírám, v prvé řadě by byl problén se zbraní, ale to by bylo na celkovém účinku až v druhé řadě. Posádka by byla silně otřesena, a v případě zdaru by byla zhruba polovina zabita.
čet.Hrad napsal v č. 812:
"Za tmy nebo zhoršené viditelnosti existovala možnost palby dle střelecké mapy (víme co to je?) podle vztažných bodů. Přehradná palba, bílá světlice, přítomnost hlídek mimo objekt (před napadením), mezilehlých jednotek (i za boje) a palba dle mapy to už je dostatečně smrtelná kombinace pro pěchotu...."
Neříkám, že to není dostatečně smrtelná kombinace pro pěchotu. Ale v noci za občasného střílení světlic si nemyslím, že by palba dle střelecké mapy byla skutečně dostatečná. Možná ano, ale byla by taky dost omezená
Glynwed napsal v č. 814:
"Je totiž třeba mít při hodnocení opevnění na paměti, že mezi samotnými objekty LO byly vloženy pěší jednotky umístěné v polních postaveních, doplněných dřevozemními objekty, které svou palbou doplňovaly palbu LO. Lo tak vlastně tvořily "pouze" jakousi kostru, o kterou se "opíraly" další jednotky v polních opevněních"
To ano, ale při mobilizaci se žádná tato opevnění ve zmiňovaném prostoru nenacházela.
Pavel Šrámek 20.9.2006 15:22 - č. 833
Když tady tak čtu ta vyjádření o plánované výsadkové operaci u Bruntálu, napadlo mne, z jakých zdrojů vlastně čerpáte. Pokud vím, v češtině o tom psal jen Miloslav John (článek ve sborníku Muzea revolučních bojů, kniha vydaná 1988 v Bruntále a "Září 1938"). John je ale zdroj krajně problematický, všechny jeho další knihy jsou plné chyb, a tak si kladu otázku, zda lze věřit právě jemu a na základě jeho údajů dělat kategorické závěry. O tom, že se cosi plánovalo, že bylo provedeno cvičení a že nedopadlo dobře není pochyb (viz třeba Groscurt a jeho Tagebücher), ale s konkrétnostmi bych byl opatrný, je-li opravdu jediný zdroj John.

O tom, že by čs. zpravodajská služba věděla o výsadkové operaci, jsem nikdy neslyšel a nečetl. Uvádí to snad jedině John. Existuje ale dokument, že se má věnovat zvýšená pozornost zapalování ohňů civilisty v noci, neboť je podezření, že jsou tak vytyčovány náletové trasy.
guano 20.9.2006 15:14 - č. 829
guano Algy: Neni zac
Zde je clanek zruba popisujici vyvoj jezdectva: www.militaria.cz/index.php?ac=clanek&amp;idc...
61-80 z 587
<< 1 2 3 4 5 6 7 >>
Po