Východní fronta
|
|
|
|---|---|
|
čet.Hrad napsal v č. 2199: dobře,já jen jetli toho neni víc.."No já nevím co jiného se z toho dá vyčíst, vždyť to tam máš bílé na černém!" |
|
|
|
|
Martin R. napsal v č. 2198: No já nevím co jiného se z toho dá vyčíst, vždyť to tam máš bílé na černém!"Takže se lišili délkou hlavně,rozměry a hmotností ?" |
|
|
|
|
K98 napsal v č. 2197: Takže se lišili délkou hlavně,rozměry a hmotností ? "Podívej se na www.2svetovavalka.kvalitne.cz/zb_sssr_pps42.htm " |
|
|
|
|
Martin R. (2195) Podívej se na www.2svetovavalka.kvalitne.cz/zb_sssr_pps42.htm |
|
|
|
|
|
Dzin napsala v č. 2194: Čím se od sebe odlišovali? "Sudajev 1942 PPS-42 (prvotní model vyráběný jen v Leningradě) Sudajev 1943 PPS-43 (upravený PPS-42 a přijatý do výzbroje celé RA)" |
|
|
|
|
Když bych to měl podle něj rozepsat, tak palné osobní zbraně za WW2 byly v Rudé armádě tyto: Revolvery: Nagant 1895, modifikace 1930 (7.62 mm) Pistole: Tokarev TT vzor 1930 (7.62 mm) Tokarev TT vzor 1933 (7.62 mm) Je ještě jedna starší, Korovin TK (6.35 mm), ale u ní nevím, kdy byla z výzbroje RA vyřazena. Opakovací pušky: Mosin 1891/30 (7.62 mm) (a v modifikaci 1931 pro odstřelovače) Mosin 1938 karabina (7.62 mm) Mosin 1944 karabina (7.62 mm) Samočiné pušky: Tokarev vzor 1940 SVT-40 (7.62 mm) (a varianta AVT-40 umožňující automatickou palbu a zkrácená varianta SVT-40) Existují ještě dvě další, Simonov vzor 1936 AVS-36 (7.62mm) a Tokarev vzor 1938 SVT-38 (7.62 mm), ale u nich nevím, dky byly z výzbroje RA vyřazeny. Samopaly: Děgťarev 1940 PPD-40 (7.62 mm) Špagin 1940 PPŠ-41 (7.62 mm) (už zmíněné dvě modifikace) Sudajev 1942 PPS-42 (prvotní model vyráběný jen v Leningradě) Sudajev 1943 PPS-43 (upravený PPS-42 a přijatý do výzbroje celé RA) |
|
|
|
|
bubu: (2192) To bude nejspíše Sudajev 1942 (PPS-42). Špagin (dle Žuka) má jen PPŠ-41 (dvě modifikace lišící se mířidli a zásobníkem) a poté model nepřijatý do výzbroje, který (spolus Děgťarevem) konkuroval PPS-43. |
|
|
|
|
pbradler: díky, nepoužívaly se i PPŠ-42?..tedy jestli něco takového je..... |
|
|
|
|
Dzin napsala v č. 2189: Ono je jedno ako by to nazývali politici, ideológovia alebo im podobní, ktorých takpovediac zamestnaním je zahmlievať, oblbovať či priamo klamať. My takéto veci nepotrebujeme a preto môžeme slobodne nazvať útok útokom a obranu obranou. "Já jen, že pod tímto je možno myslet ono "nejlepší obrana je útok"." |
|
|
|
|
bubu napsal v č. 2184: Aspoň tie narozšírenejšie:"stačily by mi pěchotní" pištoľ Tokarev TT-33 7,62mm samopal PPŠ-41 7,62mm samopal PPS-43 7,62mm opakovacia puška Mosin-Nagant vz. 1891/30 7,62mm x 54R samonabíjacia puška STV40 7,62mm x 54R ťažký guľomet M1910 7,62mm x 54R ťažký guľomet SG43 7,62mm x 54R veľkokalibrový guľomet DŠK 1938 12,7mm x 108 ľahký guľomet DP 1927 7,62mm x 54R protitanková puška PTRD-41 14,5mm x 114 |
|
|
|
|
pbradler: (2188) Samozřejmě. Já jen, že pod tímto je možno myslet ono "nejlepší obrana je útok". Jako standartní přístup řešení obrany to rozhodně není, ikdyž v některých případech by to tak mohlo být chápáno. U SSSR by se poté mohlo poukazovat na to, že se právě takto snažil koncipovat svoji obranu, tedy být za každých okolností aktivní a vždy útočit jako první. Z tohoto pohledu by se potom dalo o zmíněných štábních cvičeních mluvit jako o nácviku (aktivní) obrany proti nepříteli. |
|
|
|
|
Dzin napsala v č. 2185: V tom prípade sa ale nejedná o obranu ale preventívny útok."Pokud já sám připravím a hlavně provedu útok před nepřátelským." V (2180) som ale rozoberal obranu, tzn. že nezačneš vojenské operácie kým ťa protivník nenapadne a v takejto situácii (tzn. keď protivník má iniciatívu) sa pokúsiš o protiútok. |
|
|
|
|
bubu: To si spíše najdi v nějaké encyklopedii. Třeba já bych nepostupoval jinak, kdybych ti to chtěl vypisovat. Spíše se potom zeptej na něco konkrétního. |
|
|
|
|
Jen ještě poznámku. Já si nemyslím, že ve cvičení na mapách se zkoušela obrana proti německému útoku, jak tu psal Cassius Chaerea. Považuji ho za standartní nácvik řízení vojenských operací. |
|
|
|
|
pbradler: (2180) Máš pravdu s jedinou vyjímkou. Pokud já sám připravím a hlavně provedu útok před nepřátelským. V takovém případě se to otáčí a všechny nesnáze jdou na nepřítele. To se samozřejmě dá dosáhnout jen při dvou možnostech. Buď znám úmysly nepřítele a nebo mám štěstí. |
|
|
|
|
právěže se stále pozastavuji nad typy o kterých čtu, které sem ani neznal.....a proto bych chtěl vědět jaký se používaly...stačily by mi pěchotní......;-) |
|
|
|
|
To je dost obsáhlý seznam, nemyslíš? |
|
|
|
|
mám dotaz, jaké zbraně byly v sovětské výzdroji od roku 1941 do 1945??? |
|
|
|
|
Jenom připomenu, že i na internetu je ke stažení 12. díl sborníku Russkij archiv: Velikaja otečestvennaja, který se sice týká setkání velitelského sboru RA v prosinci 1940, ale je tam i příloha týkající se následujících her, kterou doporučuji k přečtení - zejména úvodní text.
О том, как же удалось «Восточным» не только отбросить противника к государственной границе, но местами и перенести военные действия на его территорию (Юго-Западный фронт «Восточных» во второй игре армиями правого крыла вышел на рр. Висла и Дунаец, т. е. продвинулся на глубину 90—180 км западнее государственной границы), — этот вопрос остался обойденным. Таким образом, ни на совещании, ни на играх их участники даже не пытались рассмотреть ситуацию, которая может сложиться в первых операциях в случае нападения противника.
Je tam i původní zadání hry ještě z října 1940, které hovoří samo za sebe:
Тема: «Наступательная операция фронта с прорывом УР». militera.lib.ru/docs/da/sov-new-1940/index.html... 2) Проработать и усвоить основы современной наступатьной операции фронта и армии, в частности: а) Организацию и методы прорыва УР с преодолением сильно развитых в глубину заграждений. б) Форсирование крупной речной преграды. в) Организацию и проведение противодесантной операции с целью не допустить высадки морского и воздушного десанта. г) Организацию и обеспечение выброски крупного авиадесанта. д) Ввод в прорыв конно-механизированных групп, е) Взаимодействие с морским флотом. 3) Изучить Прибалтийский театр военных действий и Восточную Пруссию. militera.lib.ru/docs/da/sov-new-1940/92.html |
|
|
|
|
Cassius Chaerea napsal v č. 2167: "Nevím co si představuješ, ale nejlepší obrana je přece útok. Takže když řikám že cvičila vojska obranu před německou invazí, tak to neznamená defenzivní postup při cvičení." Obávam sa, že si celú situáciu predstavuješ trochu skreslene. Treba si uvedomiť, že na to aby vojsko mohlo zaútočiť, musí sa najprv sústrediť v nástupnom priestore z, ktorého má byť útok vedený. Na to je potrebný určitý čas. Ak je protivník v tom čase v obrane (statickom postavení) nie je to problém. Ak ale sám vedie útok a teda je v neustálom pohybe, je začína byť problém s organizovaním veľký, pretože už len samotné stanovenie nástupného priestoru je ťažké vzhľadom na to že je potrebné predpovedať, kde sa budú nachádzať obe strany o niekoľko dní. A to nehovorím o tom, že jednotky, ktoré sú pod tlakom nepriateľa majú sťažené manévrovanie a možnosť ich priameho zapojenia do prvej fázy protiútoku je obtiažna. To všetko znamená, že na naplánovanie významnejšej protiofenzívy je potrebné najprv zastaviť útok protivníka a donútiť ho prejsť do obrany. Až potom je možné stanoviť priestory sústredenia, vykonať sústredenie a nakoniec zahájiť protiofenzívu. Celé sa to dá zhrnúť do pojmu prevzatie iniciatívy. Len pre ilustráciu: Plánovanie Stalingradskej operácie trvalo cca mesiac a vojská sa pohli za ten mesiac len o pár kilometrov. Ak by teda pri cvičení vychádzali naozaj z reality zadania, museli by obidvom stranám jednak započítať určité (nemalé) straty a navyše upraviť zostavy vojsk aby na jednej strane (nemci) zodpovedala situácii po zastavení útoku a na druhej (sovietskej) situácii prechodu z obrany do útoku. Nič také sa ale neudialo, z čoho je zrejmé že samotné zadanie malo čisto formálny vyznam. |
- Home
- > Diskuzní forum
- > Východní fronta