Východní fronta
|
|
|
|---|---|
|
Martin R: PPS-42 ráže: 7.62 TT (Tula-Tokarev) délka s pažbou: 907 mm délka bez pažby: 641 mm délka hlavně: 273 mm hmotnost bez nábojů: 2,95 kg hmotnost s náboji: 3.63 kg zásobník: 35 ran schopnost palby: dávkou kadence: 700 ran/min PPS-43 ráže: 7.62 TT (Tula-Tokarev) délka s pažbou: 820 mm délka bez pažby: 615 mm délka hlavně: 255 mm hmotnost bez nábojů: 3,04 kg hmotnost s náboji: 3.67 kg zásobník: 35 ran schopnost palby: dávkou kadence: 700 ran/min Jsou i nepatrné rozdíly v opracování, ale celkově jsou obě zbraně podobné. Vše dle A.B. Žuka |
|
|
|
|
čet.Hrad napsal v č. 2199: dobře,já jen jetli toho neni víc.."No já nevím co jiného se z toho dá vyčíst, vždyť to tam máš bílé na černém!" |
|
|
|
|
Martin R. napsal v č. 2198: No já nevím co jiného se z toho dá vyčíst, vždyť to tam máš bílé na černém!"Takže se lišili délkou hlavně,rozměry a hmotností ?" |
|
|
|
|
K98 napsal v č. 2197: Takže se lišili délkou hlavně,rozměry a hmotností ? "Podívej se na www.2svetovavalka.kvalitne.cz/zb_sssr_pps42.htm " |
|
|
|
|
Martin R. (2195) Podívej se na www.2svetovavalka.kvalitne.cz/zb_sssr_pps42.htm |
|
|
|
|
|
Dzin napsala v č. 2194: Čím se od sebe odlišovali? "Sudajev 1942 PPS-42 (prvotní model vyráběný jen v Leningradě) Sudajev 1943 PPS-43 (upravený PPS-42 a přijatý do výzbroje celé RA)" |
|
|
|
|
Když bych to měl podle něj rozepsat, tak palné osobní zbraně za WW2 byly v Rudé armádě tyto: Revolvery: Nagant 1895, modifikace 1930 (7.62 mm) Pistole: Tokarev TT vzor 1930 (7.62 mm) Tokarev TT vzor 1933 (7.62 mm) Je ještě jedna starší, Korovin TK (6.35 mm), ale u ní nevím, kdy byla z výzbroje RA vyřazena. Opakovací pušky: Mosin 1891/30 (7.62 mm) (a v modifikaci 1931 pro odstřelovače) Mosin 1938 karabina (7.62 mm) Mosin 1944 karabina (7.62 mm) Samočiné pušky: Tokarev vzor 1940 SVT-40 (7.62 mm) (a varianta AVT-40 umožňující automatickou palbu a zkrácená varianta SVT-40) Existují ještě dvě další, Simonov vzor 1936 AVS-36 (7.62mm) a Tokarev vzor 1938 SVT-38 (7.62 mm), ale u nich nevím, dky byly z výzbroje RA vyřazeny. Samopaly: Děgťarev 1940 PPD-40 (7.62 mm) Špagin 1940 PPŠ-41 (7.62 mm) (už zmíněné dvě modifikace) Sudajev 1942 PPS-42 (prvotní model vyráběný jen v Leningradě) Sudajev 1943 PPS-43 (upravený PPS-42 a přijatý do výzbroje celé RA) |
|
|
|
|
bubu: (2192) To bude nejspíše Sudajev 1942 (PPS-42). Špagin (dle Žuka) má jen PPŠ-41 (dvě modifikace lišící se mířidli a zásobníkem) a poté model nepřijatý do výzbroje, který (spolus Děgťarevem) konkuroval PPS-43. |
|
|
|
|
pbradler: díky, nepoužívaly se i PPŠ-42?..tedy jestli něco takového je..... |
|
|
|
|
Dzin napsala v č. 2189: Ono je jedno ako by to nazývali politici, ideológovia alebo im podobní, ktorých takpovediac zamestnaním je zahmlievať, oblbovať či priamo klamať. My takéto veci nepotrebujeme a preto môžeme slobodne nazvať útok útokom a obranu obranou. "Já jen, že pod tímto je možno myslet ono "nejlepší obrana je útok"." |
|
|
|
|
bubu napsal v č. 2184: Aspoň tie narozšírenejšie:"stačily by mi pěchotní" pištoľ Tokarev TT-33 7,62mm samopal PPŠ-41 7,62mm samopal PPS-43 7,62mm opakovacia puška Mosin-Nagant vz. 1891/30 7,62mm x 54R samonabíjacia puška STV40 7,62mm x 54R ťažký guľomet M1910 7,62mm x 54R ťažký guľomet SG43 7,62mm x 54R veľkokalibrový guľomet DŠK 1938 12,7mm x 108 ľahký guľomet DP 1927 7,62mm x 54R protitanková puška PTRD-41 14,5mm x 114 |
|
|
|
|
pbradler: (2188) Samozřejmě. Já jen, že pod tímto je možno myslet ono "nejlepší obrana je útok". Jako standartní přístup řešení obrany to rozhodně není, ikdyž v některých případech by to tak mohlo být chápáno. U SSSR by se poté mohlo poukazovat na to, že se právě takto snažil koncipovat svoji obranu, tedy být za každých okolností aktivní a vždy útočit jako první. Z tohoto pohledu by se potom dalo o zmíněných štábních cvičeních mluvit jako o nácviku (aktivní) obrany proti nepříteli. |
|
|
|
|
Dzin napsala v č. 2185: V tom prípade sa ale nejedná o obranu ale preventívny útok."Pokud já sám připravím a hlavně provedu útok před nepřátelským." V (2180) som ale rozoberal obranu, tzn. že nezačneš vojenské operácie kým ťa protivník nenapadne a v takejto situácii (tzn. keď protivník má iniciatívu) sa pokúsiš o protiútok. |
|
|
|
|
bubu: To si spíše najdi v nějaké encyklopedii. Třeba já bych nepostupoval jinak, kdybych ti to chtěl vypisovat. Spíše se potom zeptej na něco konkrétního. |
|
|
|
|
Jen ještě poznámku. Já si nemyslím, že ve cvičení na mapách se zkoušela obrana proti německému útoku, jak tu psal Cassius Chaerea. Považuji ho za standartní nácvik řízení vojenských operací. |
|
|
|
|
pbradler: (2180) Máš pravdu s jedinou vyjímkou. Pokud já sám připravím a hlavně provedu útok před nepřátelským. V takovém případě se to otáčí a všechny nesnáze jdou na nepřítele. To se samozřejmě dá dosáhnout jen při dvou možnostech. Buď znám úmysly nepřítele a nebo mám štěstí. |
|
|
|
|
právěže se stále pozastavuji nad typy o kterých čtu, které sem ani neznal.....a proto bych chtěl vědět jaký se používaly...stačily by mi pěchotní......;-) |
|
|
|
|
To je dost obsáhlý seznam, nemyslíš? |
|
|
|
|
mám dotaz, jaké zbraně byly v sovětské výzdroji od roku 1941 do 1945??? |
|
|
|
|
Jenom připomenu, že i na internetu je ke stažení 12. díl sborníku Russkij archiv: Velikaja otečestvennaja, který se sice týká setkání velitelského sboru RA v prosinci 1940, ale je tam i příloha týkající se následujících her, kterou doporučuji k přečtení - zejména úvodní text.
О том, как же удалось «Восточным» не только отбросить противника к государственной границе, но местами и перенести военные действия на его территорию (Юго-Западный фронт «Восточных» во второй игре армиями правого крыла вышел на рр. Висла и Дунаец, т. е. продвинулся на глубину 90—180 км западнее государственной границы), — этот вопрос остался обойденным. Таким образом, ни на совещании, ни на играх их участники даже не пытались рассмотреть ситуацию, которая может сложиться в первых операциях в случае нападения противника.
Je tam i původní zadání hry ještě z října 1940, které hovoří samo za sebe:
Тема: «Наступательная операция фронта с прорывом УР». militera.lib.ru/docs/da/sov-new-1940/index.html... 2) Проработать и усвоить основы современной наступатьной операции фронта и армии, в частности: а) Организацию и методы прорыва УР с преодолением сильно развитых в глубину заграждений. б) Форсирование крупной речной преграды. в) Организацию и проведение противодесантной операции с целью не допустить высадки морского и воздушного десанта. г) Организацию и обеспечение выброски крупного авиадесанта. д) Ввод в прорыв конно-механизированных групп, е) Взаимодействие с морским флотом. 3) Изучить Прибалтийский театр военных действий и Восточную Пруссию. militera.lib.ru/docs/da/sov-new-1940/92.html |
- Home
- > Diskuzní forum
- > Východní fronta