Diskuse k článku »Mohli jsme se v roce 1938 bránit?«

  • Je možné zadat více jmen oddělených čárkou, nebo jen jejich části
Pro přidání nového příspěvku se přihlašte
81-100 z 203
<< 2 3 4 5 6 7 8 >>
Po
spelter 28.10.2007 14:56 - č. 171
spelter
Algernon napsal v č. 170:
"nějaké jasné a nezvratné doklady"
Když to nebude číselné vyjádření, tak to stejně vlastně žádné doklady nebudou, že?

Co se třeba dnes jít projít ven. Máme 28. října. Kolikpak bude k vidění státních vlajek?
Co se zkusit zeptat pár lidí. Kolik lidí si vůbec bude uvědomovat, že je nějaký státní svátek? Není přece volno z práce.. Kolik jich bude vědět, jakýže to je svátek, proč se slaví, co znamená..?
spelter 28.10.2007 13:47 - č. 169
spelter
Algernon napsal v č. 168:
"Že by opět začal řádit „Mnichovský syndrom“."
Že by na něm přece jen něco bylo?
Algernon napsal v č. 168:
"Rád se podívám…"
Já taktéž
Krojc 6.5.2007 18:50 - č. 167
Krojc Dovolím si možná ne zcela přesně citovat TGM: O hranicích se nevyjednává, o hranice se střílí. To je a zůstane můj názor.
Eraser 5.5.2007 13:01 - č. 166
Eraser Navrhujem túto diskusnú otázku zrušiť lebo čítam už asi rok a pol podobné a dokonca rovnaké ! príspevky. Na otázku je ľahka odpoveď : ČSR sa v roku 1938 mala brániť lebo bola šanca na titul Majstra sveta v hokeji, tak nás Kanaďania porazili a museli sme na titul čakať až do roku 1947 :) to len tak na odľahčenie, vážne myslím, že diskusia na toto téma je už len stále dookola.
spelter 5.5.2007 12:07 - č. 165
spelter
spelter napsal v č. 163:
"pokud by žil prezident Masaryk a byl dejme tomu o 15 let mladší postupoval by stejně jako Beneš?"
Je to co by bylo, kdyby.. ale z jeho postojů a názorů si troufám usuzovat, že by jako Beneš nepostupoval a že by do toho šel stejně jako za první světové války. Tenkrát si taky nikdo nedovedl představit, že by se mohlo podařit vybojovat nezávislý stát.
spelter napsal v č. 163:
"Nemají pravdu ti co tvrdí ,že Beneš byl brilatní diplomat ,ale postrádal osobní charisma vůdce?"
To je otázka subjektivního hodnocení, hodnocení navíc často vycházelo ze srovnání s TGM. Je jasné, že jeho charisma Beneš neměl, většinou byl považován za nesmírně pracovitého a výkonného úředníka, ale měl velký respekt u veřejnosti i u vojáků jako Masarykův žák a spolubojovník..viz i TGM: "Bez Beneše bychom republiku neměli."
Pampo napsal v č. 164:
"Nebyla realita druhé republiky zaviněna především provinčním myšlením významné části politického spektra zejména Agrární stranou? Stály tyto kruhy vůbec o samostatnou politiku Československa?"
Realita druhém republiky byla důsledkem více faktorů, než jen myšlením části politického spektra, zvláště agrárníků, nastal rozklad hodnot, na kterých stála první republika, ti, kdo za první republiky a v době mnichovské krize stáli na rozhodujících místech byli odejiti, a nahrazeni pak tou částí politického spektra, která za první republiky byla politická "druhá liga", k tomu se přifařily i různé extremistické živly, je třeba vzít v potaz tlak Německa, v jehož důsledku samostatná (zejména zahraniční) politika nebyla reálně možná..
Pampo napsal v č. 164:
"Je "Mnichovský komplex" opravdu tak imaginární ? "
O tomto byla dost velká diskuse v tématu Záři 1938-měli jsme se bránit? na listech kolem 35.. Já jsem toho názoru, že tak imaginární není..
Pampo 4.5.2007 21:05 - č. 164
Dovolím si nastolit další otázku domnívate se , že pokud by žil prezident Masaryk a byl dejme tomu o 15 let mladší postupoval by stejně jako Beneš? Nemají pravdu ti co tvrdí ,že Beneš byl brilatní diplomat ,ale postrádal osobní charisma vůdce? Nebyla realita druhé republiky zaviněna především provinčním myšlením významné části politického spektra zejména Agrární stranou? Stály tyto kruhy vůbec o samostatnou politiku Československa? Je "Mnichovský komplex" opravdu tak imaginární ? Proč tedy o této události diskutujeme po 60 letech? Nakonec většina historiků svorně tvrdí ,že Benešův postoj v průběhu války i po ní měl jeden jediný účel odčinit Mnichov.
spelter 4.5.2007 18:52 - č. 163
spelter
Glynwed napsal v č. 162:
"S tím souhlasím....jen doufám že tím nejsou myšleny ony fikce se zamindrákovaným českým obyvatelstvem trpícím všeobecně oblíbeně používaným, nicméně zcela imaginárním "Mnichovským komplexem"."
Řekl bych, že jsme už o tom jednou vedli nějakou tu polemiku..
Myšleno je třeba to že bychom měli vědět, že jsme svrchovaný stát, který o svých záležitostech rozhoduje v první řadě sám..
Glynwed 4.5.2007 12:48 - č. 162
Glynwed
spelter napsal v č. 161:
"Jistě že se nedá nic změnit zpětně na něčem, co se stalo v minulosti, ale dá se z toho poučit do budoucnosti.."
S tím souhlasím....jen doufám že tím nejsou myšleny ony fikce se zamindrákovaným českým obyvatelstvem trpícím všeobecně oblíbeně používaným, nicméně zcela imaginárním "Mnichovským komplexem".
spelter 4.5.2007 11:45 - č. 161
spelter
Glynwed napsal v č. 158:
"Všechny tyto řeči měli/neměli zůstanou jen prázdnými slovy na kusu papíru bez možnosti cokoliv změnit. Smíří se někdy s tímto faktem všichni horliví zastánci "oni se měli bránit"? "
Jistě že se nedá nic změnit zpětně na něčem, co se stalo v minulosti, ale dá se z toho poučit do budoucnosti..
Glynwed 4.5.2007 11:32 - č. 160
Glynwed
spelter napsal v č. 159:
"To nijak nezpochybňuji, že situaci zapříčinil postoj Francie a že ta je hlavním viníkem, ale přesto kritizuji rozhodnutí Beneše a vlády v situaci zapříčiněné postoje Francie a nesouhlasím s ním."
Glynwed napsal v č. 158:
"Všechny tyto řeči měli/neměli zůstanou jen prázdnými slovy na kusu papíru bez možnosti cokoliv změnit. Smíří se někdy s tímto faktem všichni horliví zastánci "oni se měli bránit"? "
spelter 4.5.2007 10:58 - č. 159
spelter
Glynwed napsal v č. 158:
"A věčné stesky nad Benešem - to postoj Francie zapříčinil situaci ve které se ČSR v září 1938 nakonec ocitla. Tam mají padat hlavní výtky, nikoliv na hlavu prezidenta republiky a vlády"
To nijak nezpochybňuji, že situaci zapříčinil postoj Francie a že ta je hlavním viníkem, ale přesto kritizuji rozhodnutí Beneše a vlády v situaci zapříčiněné postoje Francie a nesouhlasím s ním.
Glynwed 4.5.2007 10:52 - č. 158
Glynwed Všechny tyto řeči měli/neměli zůstanou jen prázdnými slovy na kusu papíru bez možnosti cokoliv změnit. Smíří se někdy s tímto faktem všichni horliví zastánci "oni se měli bránit"? A věčné stesky nad Benešem - to postoj Francie zapříčinil situaci ve které se ČSR v září 1938 nakonec ocitla. Tam mají padat hlavní výtky, nikoliv na hlavu prezidenta republiky a vlády, kteří se měli rozhodnout mezi vraždou a sebevraždou.
spelter 4.5.2007 10:11 - č. 157
spelter Pampo: souhlas
Budu se opakovat, ale podle mě naděje na úspěšný odpor zas tak malá nebyla..
Pampo 3.5.2007 18:24 - č. 156
»Mohli jsme se v roce 1938 bránit?« Podle mého názoru to byla naše povinnost. Benešovo stanovisko , že nepovede národ na jatka je lidsky pochopitelné ,ale jako státník selhal . Vybral si menší zlo což se ukázalo v průběhu času jako chyba. Zde uváděné argumenty odpůrců boje jsou fakticky správné ,ano naděje na úspěšný odpor byla opravdu velmi malá. Neustálé opakování strategických nevýhod v září 1938 má jediný účel ospravedlnit selhání politických elit ČR v této krizi. Mnichov je v nás dodnes ,pocit ponížení a hanby něco co každý zažil v malém ve svém osobním životě. Osobně se domnívám ,že hledáním všech důvodů proč to nešlo si ten pocit jen utvrzujeme. Tvrdím ,že pokud bychom v roce 1938 bojovali nikdo dnes nevede diskuse o učelnosti rozbití Rakouska-Uherska nebo o České národní identitě měli by jsme naše Kosovo Pole nebo Thermopyly a další generace by měli zčeho čerpat. Myslím ,že trefně to poznamenal britský historik Paul Johnson v Dějinách 20.století , když popisoval rok 1968 "Češi nebojovali v roce 1938 a nebojovali ani teď" to je naše vizitka před dějinami. Nikoho nezajíma , že mezinárodní politická situace nebyla dobrá ,že hranice byla dlouhá , že spojenci nás zradili atd. prostě se vzdali ač měli armádu a mohli se bránit.
Fuky 28.2.2007 21:06 - č. 155
Fuky
Honza napsal v č. 153:
"mi v krizových dnech připadal naprosto neskutečný."
Jako ostatně celá řada jiných věcí, které Morrell v souvislosti s zářím popisuje.
Honza 28.2.2007 10:03 - č. 153
Honza Postoj Poláků je jasný ve vcelku zajímavé knize Viděl jsem ukřižování (Sydney Morrell).
Doporučuji si to přečíst, spousta dobových postřehů, neuvěřitelné detaily, které lecos vysvětlují. Např. postoje a postupy tiskového referátu "ZaMini" mi v krizových dnech připadal naprosto neskutečný.
dodozv 27.2.2007 23:43 - č. 152
čet.Hrad napsal v č. 88:
"Kdosi Attlee, Clement Attlee, ministerským předsedou 1945-51, v letch 1942-45 místopředsedou "
No, ale toto
čet.Hrad napsal v č. 88:
"To nebylo "ukradení", to prostě bylo rozhodnuto. Maďarsko by snad (aspoň z počátku) bylo drženo na uzdě již škřípějící Malou dohodou, Polsko snad agresivním postojem SSSR, když ten nám jinak pomoci nehodal. Shruto - přidali by se k boji, až již by bylo jasné, že se boj chýlí ke konci."
Vlastne je to na tejto stránke pekne uvedené, len by sme sa mohli skúsiť pozrieť, akú "podporu" by sme mohli čakať po odmietnutí Mníchova. - "Zasa nič, neštartuje?" - Vrhli by sa na Nás ako supi, keď aj nie hneď, ale isto.
Svenn 26.2.2007 20:22 - č. 151
Svenn Ach jo,ztrácím sílu se s tebou hádat. Patrně vím kulový jak se tak dozvídám. Jinak klobouk dolů nad tvými příspěvky,jsou velice obsáhlé,ty jsi asi hodně trpělivý,že?
Algernon napsal v č. 149:
"Znovu se ptám, co to je ten „dlouhý a úporný“ odpor, či — chceš-li — „houževnatý odpor koordinované armády“ (co to je ta „koordinovaná armáda“?); Polákům se předpovídalo 3-6 měsíců, vydrželi měsíc… "
Ano,to jsem tím myslel,Polsko v prvních dnech války bylo jakž takž koordinované,ale němci byli na ně moc rychlí a tak se jejich obrana a velení hroutilo.O houževnatém odporu lze mluvit pouze u Varšavy,na poloostrově Hel a pevnosti Modlin.Tak by měl asi vypadat houževnatý odpor.Jenže ke konci konfliktu už šli všichni na vlastní pěst,což už není koordinovaná obrana.
Svenn 26.2.2007 19:13 - č. 148
Svenn
Algernon napsal v č. 143:
"…copak že to je „nechtít oficiálně tvrdit“..? …nějak se, sám za svoji osobu, necítím vázán ani diplomatickým protokolem, ani ničím jiným… "
Jsi vtipný ,myslím to upřímně.
Algernon napsal v č. 144:
""Velice to přirovnávali k obranném plánu Izraele,jako jeden z nej.plánů proti přesile." Tohle by si patrně zasloužilo trochu upřesnit, jinak to mohu považovat jedině za „zkrat v obvodech“… "
Tohle bych si nevymýšlel,pouze píšu to,co jsem četl jinde,za zkrat v obvodech s tím co víš bys mohl klidně považovat všecky mé příspěvky.
Algernon napsal v č. 145:
"Co to je „dlouhá a úporná obrana“? "
Ale to je jednoduché,spíš bych se však věnoval jiným věcem,než neustálím chytáním za slovo.To je houževnatý odpor koordinované armády.
Algernon napsal v č. 143:
"Algernon napsal v č. 100: "2.) Kritizuji, a to úplně stejně, kupř. ty chytráky co mají názor zcela opačný, podpořený úplně stejnou mírou neznalosti, ovšem zase (kupř.) tvrdící, že naše letectvo proti LW v roce 1938 nemělo nejmenší šanci — na základě „srovnání“ že my jsme měli jen dvouplošné stíhačky Avia B-534, zatímco LW měla už jednoplošné Bf 109… (Ba, jsou mezi námi dokonce i tací, co tvrdí že s kanónovou výzbrojí…) " Takže znovu — umíš číst? "
Mám si zajít k očnímu? Spíš mi to však ušlo,ne.
Algernon napsal v č. 143:
""Neznamená,že znám stav našeho letectva,že jsem automaticky snad proti obraně,ne?" A píšu to snad někde..?"
Ne,ale jako by si tím někam směřoval.
Algernon napsal v č. 142:
""Je to zde troška hra se slovy." Až do ni dorosteš, taky jí budeš moci provozovat… "
Jak to myslíš,můžu-li se ptát,hmmm?

Jinak jseš zde asi slušná opozice,tvrdí-li tu někdo nesmysli,že? Vědět však co někteří zde přítomní(ty,ja 62),to bych musel začít uvažovat,vydal-li jsem se správnou cestou do života.
Stanislav Zlámal 26.2.2007 18:52 - č. 146
Stanislav Zlámal
Algernon napsal v č. 145:
"Pokud ne, pak se ptám — šlo-li o omyl (…), proč bylo onoho 25. srpna bombardováno hned několik měst v Británii, vesměs civilní cíle…"
Díky za vysvětlení, s tou špetkou ironie to je přesně ono
81-100 z 203
<< 2 3 4 5 6 7 8 >>
Po