Strategie a taktika

  • Je možné zadat více jmen oddělených čárkou, nebo jen jejich části
Pro přidání nového příspěvku se přihlašte
81-100 z 586
<< 2 3 4 5 6 7 8 >>
Po
Dzin 23.6.2006 11:35 - č. 619
Dzin
ja_62 napsal v č. 614:
"Říkám, že síly které mohli Němci umístit za pobřežím, nemohly překonat palbu lodí, které mohli Spojenci umístit před ním."
To právě není přesné. Síly, které by Němci mohli umístit na pobřeží by dokázaly překonat palbu lodí. Wehrmacht nebyl zase tak slabí, aby při dostatečné koncentraci nedokázal odrazit Spojeneckou invazi. Právě z tohoto důvodu bylo místo a čas Overlordu jedním z nejstřeženějších tajemství Spojenců počas války (to už tu bylo dřívě předesláno, jak by to vypadalo, kdyby Němci přišli an to, kde se Spojenci vylodí) .

V reálu samozřejmě Němci neměli moc velkou naději na odražení vylodění, ale to neplynulo jen ze síly námořního dělostřelectva, ale z celkové síly Spojenců. My nemůžeme při hodnocení toto pominout. To, že se Spojencům podařilo úspěšné vylodění prakticky nikdy neplynulo jen z toho, že by disponovali mohutnou námořní podporou, ale i z letecké podpory a síly pozemního vojska. Máme sice příklady, kdy námořní dělostřelectvo zabránilo vržení výsadku zpět do moře, ale to se nevstahovalo na výsadek jako celek, ale jen na jeho části a tedy i na jen na část německých sil.
Celkově tedy nemůžeme říci, že by Spojencké námořní dělostřelectvo dokázalo samo odvrátit jakýkoliv německý protiútok či útok či překonat jakoukoliv jejich obranu. Můžeme říci, že by mohlo poskytnout významnou podporu.
Dzin 23.6.2006 11:23 - č. 618
Dzin ja_62: (612) A byla Geyrova varianta nějak zapracovaná do směrnic OKW? Pokud vím, tak finálně se jednalo pouze o dvou, které se lišili víceméně jen nasazením tankových divizí jako taktická či strategická záloha a z toho také vyplynul onen kompromis. Reálně se neuvažovalo o tom, že se nebude dostatečně bránit předmostí a Spojenci se nechají pronikat do vnitrozemí.
SK 23.6.2006 05:58 - č. 617
SK
ja_62 napsal v č. 610:
"Jelikož v úvodních fázích vylodění nebudou vyloděné jednotky jiné než námořní mít, nemá smysl takto klást otázku."
Klásť ju zmysel každopádne má pretože ak námorné delostrelectvo nebolo efektívnejšie ako pozemné, tak je zrejmé ak sa podaril niekedy útok proti nepriateľovi disponujúcim silným pozemným delostrelectvom, tak by uspel i útok proti námornému.
ja_62 napsal v č. 610:
"Hypoteticky ovšem lze porovnat, třeba dle minutové salvy, zda pro německé divise na pobřeží bylo výhodnější čelit námořním ostřelovacím svazům, nebo pozemnímu dělostřelectvu kterými by disponovaly vyloděné spojenecké divise. A ten poměr je celkem jasný . "
A aký je ten pomer? Som presvedčení, že x násobne efektívnejší účinok bude mať 100 ks 88 mm granátov ako napr. jeden 406mm lodný i keď ich celková hmotnosť bude zhruba rovnaká.
ja_62 napsal v č. 610:
"Ve vnitrozemí potom bude německá armáda proti Spojencům v nevýhodě, jelikož nebude mít dostatek střeliva, ale bude mít alespoň nějaké prostředky kterými může palbu jejich dělostřelectva rušit."
Proti námornému ostreľovaniu taktiež mala Nemecko aspoň nejaké prostriedky, ktoré mohlo námorné ostreľovanie narušiť. Prečo si myslíš, že by tie, čo by mohli nasadiť vo vnútrozemí proti spojeneckému pozemnému delostrelectvu mohli byť účinejšie ako tie čo mohli nasadiť proti námornému ostreľovaniu?
SK 23.6.2006 05:46 - č. 616
SK
ja_62 napsal v č. 611:
"To je zvláštní, že to v Normandii nezkusili."
Asi to obťažovanie námornou delostreľbou nebolo tak kritické aby si vyžadovalo takýto zásah.
ja_62 22.6.2006 17:06 - č. 615
ja_62
Dzin napsala v č. 609:
" Na to si nevzpomínám, takže těžko říci."
Na co konkrétně?
Dzin napsala v č. 609:
"Kromě těch, kdo je přednášejí a v tom je právě problém. Ne vždy jsou jejich vzpomínky opravdu takové, aby odpovídali skutečnosti tak, jak byla. Celkově jsou tedy tendenční a subjektivní a je proto nutné je kombinovat s objektivními nálezy."
A z čeho si myslíš, že vycházejí tvoje "primární prameny"? Kromě toho, že objektivní nálezy také mohou zrcadlit situaci jak vypadat měla, ne jak skutečně byla.
ja_62 22.6.2006 17:01 - č. 614
ja_62
Dzin napsala v č. 608:
"Proto není možno říci, že za jakýchkoliv okolností může jakékoliv námořní dělostřelectvo rozprášit jakékoliv tankové jednotky a znemožnit jim útok. Ano, mohou to dokázat, ale také nemusí. Mám dojem, že už jsme učinky dělostřelby probíraly."
To NIKDE netvrdím, laskavě si to už konečně zapamatuj. Říkám, že síly které mohli Němci umístit za pobřežím, nemohly překonat palbu lodí, které mohli Spojenci umístit před ním.
ja_62 22.6.2006 16:58 - č. 613
ja_62
Dzin napsala v č. 607:
"Takže najednou už není nejefektivnější metoda potopení lodě, ale i její poškození? Takže když budeme ještě chvilku licitovat, dostaneme se dál. Já nikdy netvrdil, že by pobřežní dělostřelectvo bylo k ničemu, naopak, souboj mezi jím a lodí prakticky vždy vyhraje."
ja_62 napsal v č. 595:
"Kupodivu je to ta nejefektivnější metoda, včetně samotné existence pobřežních baterií, kterým, i když se nepodaří lodě potopit, přitáhnou na sebe jejich palbu, čímž jim znemožní střílet na jiné cíle."
Jelikož se, vzhledem k svým kapacitám, už pár dní vzpíráš pochopení faktu, že nejefektivnější je potopení lodě, protože pak už jaksi nemůže střílet, a
ja_62 napsal v č. 602:
"Potopení nebo poškození lodě je nejefektivnější metoda jak se bránit její palbě, rozhodně se vyplatí o to usilovat, protože tím svedeš pozornost na prostředky jimiž o to usiluješ, to pak může vést k rozptýlení její palby, nebo poškození, což vede k jejímu omezení."
v případě, že se to nepodaří, alespoň to odvede její pozornost jinam. že to prohlašuji za nejefektivnější metodu, si myslíš patrně pouze ty, když už nedokážeš pochopit, že nejefektivnějšímůže být z podstaty pouze jedna metoda, tudíž další účinkyprotilodní palby, které vypisuji pro tvou zálibu ve slovíčkaření, jsou pouze vedlejšími produkty této nejeektivnější. Pokud se zeptáš, jaképoškození, tak takové které zabrání v palbě, ale například neovlivní plavbyschopnost.
ja_62 22.6.2006 16:50 - č. 612
ja_62
Dzin napsala v č. 606:
"ja_62: (601) Mýlíš se. Geyrovu variantu nikdo neplánoval. Bylo to jen návrh přednesený jím a nikdo s ním vážně nepočítal. Dokonce to naprosto jasně plyne i ze stránky, ze které si citoval. Nikde v tom článku není zmíňka, že by se tím Rundstedt nebo OKW vážně zabívalo, naopak jsou tam jednoznačné zmíňky, že tak nečinili."
Kupodivu, nemám to jen z jedné stránky, a vzpomínky třeba Blumentritta vypovídají o tom, že jejich plány počítaly s Geyrovou variantu. Na tu stránku, z níž zrovna tak plyne, že Rundstedt tuto variantu nepreferoval, ale neplánoval bitvu u předmostí, pokud nedojde k posílení ofensivních schopností Luftwaffe, a pochyboval o schopnosti svést jakoukoliv mobilní bitvu vůbec, nedojde-li k posílení tankových sil Wehrmachtu na západě, jsem odkázal hlavně proto abych ti ukázal alespoň jak jeho plán vypadal. Mýlíš se ty, když trváš na své představě vyčtené pouze z Hubáčka, a děl, které se zabývají vším možným, nikoli zvláště invasí a německými plány na její odražení.
ja_62 22.6.2006 16:03 - č. 611
ja_62
SK napsal v č. 605:
"Efektívna metóda je i zabrániť lodnému delostrelectvu v presnej paľbe... napr. zahalením vlastných jednotiek do dymovej clony, prípadne vyradenie prostriedkov, z ktorých bola riadená paľba lodí (priezkumné lietadlá, balóny,...). "
To je zvláštní, že to v Normandii nezkusili.
ja_62 22.6.2006 16:01 - č. 610
ja_62
SK napsal v č. 604:
"Ako to bude vypadať v porovnaní s pozemným delostrelectvom? Myslíš, že efektívnejšie bude to námorné ostreľovanie alebo pozemné delostrelectvo (samohybné + ťažné)? "
Jelikož v úvodních fázích vylodění nebudou vyloděné jednotky jiné než námořní mít, nemá smysl takto klást otázku. Hypoteticky ovšem lze porovnat, třeba dle minutové salvy, zda pro německé divise na pobřeží bylo výhodnější čelit námořním ostřelovacím svazům, nebo pozemnímu dělostřelectvu kterými by disponovaly vyloděné spojenecké divise. A ten poměr je celkem jasný . Ve vnitrozemí potom bude německá armáda proti Spojencům v nevýhodě, jelikož nebude mít dostatek střeliva, ale bude mít alespoň nějaké prostředky kterými může palbu jejich dělostřelectva rušit.
Dzin 21.6.2006 23:33 - č. 609
Dzin
ja_62 napsal v č. 603:
"Tak to jsou primární prameny jak se patří. Vzpomínky účastníků, nehledě na jejich vlastní věrohodnost, která může být rozdílná, má alespoň tu výhodu, že k jejich vlastním vzpomínkám nikdo další nepřidal svoje představy. "
Kromě těch, kdo je přednášejí a v tom je právě problém. Ne vždy jsou jejich vzpomínky opravdu takové, aby odpovídali skutečnosti tak, jak byla. Celkově jsou tedy tendenční a subjektivní a je proto nutné je kombinovat s objektivními nálezy.

Na to si nevzpomínám, takže těžko říci.
Dzin 21.6.2006 23:30 - č. 608
Dzin
ja_62 napsal v č. 602:
"Porovnáváno s pěchotou určitě, ale proti námořnímu dělostřelectvu jim ani to mnoho nepomůže."
Opět je to omyl. jakákoliv ochrana vždy proti dělostřelectvu pomůže. Čím je mohutnější, tím je lepší. U tankových divizí to platí také a čím lépe pancéřované mají prostředky, tím lépe odolávají jakékoliv dělostřelbě, ne jen té námořní. Proto není možno říci, že za jakýchkoliv okolností může jakékoliv námořní dělostřelectvo rozprášit jakékoliv tankové jednotky a znemožnit jim útok. Ano, mohou to dokázat, ale také nemusí. Mám dojem, že už jsme učinky dělostřelby probíraly.
Dzin 21.6.2006 23:24 - č. 607
Dzin
ja_62 napsal v č. 602:
"Potopení nebo poškození lodě je nejefektivnější metoda jak se bránit její palbě, rozhodně se vyplatí o to usilovat, protože tím svedeš pozornost na prostředky jimiž o to usiluješ, to pak může vést k rozptýlení její palby, nebo poškození, což vede k jejímu omezení. A čím asi rozptýlit nebo poškodit, když toto dělostřelectvo nemáš? Můžeš ovšem ke stejnému účelu použít námořní nebo letecké síly, ale v případě možností Německa v roce 1944 jsou tyto alternativy nereálné."
Takže najednou už není nejefektivnější metoda potopení lodě, ale i její poškození? Takže když budeme ještě chvilku licitovat, dostaneme se dál. Já nikdy netvrdil, že by pobřežní dělostřelectvo bylo k ničemu, naopak, souboj mezi jím a lodí prakticky vždy vyhraje.
Dzin 21.6.2006 23:22 - č. 606
Dzin ja_62: (601) Mýlíš se. Geyrovu variantu nikdo neplánoval. Bylo to jen návrh přednesený jím a nikdo s ním vážně nepočítal. Dokonce to naprosto jasně plyne i ze stránky, ze které si citoval. Nikde v tom článku není zmíňka, že by se tím Rundstedt nebo OKW vážně zabívalo, naopak jsou tam jednoznačné zmíňky, že tak nečinili.
SK 21.6.2006 16:30 - č. 605
SK
ja_62 napsal v č. 602:
"Potopení nebo poškození lodě je nejefektivnější metoda jak se bránit její palbě"
Efektívna metóda je i zabrániť lodnému delostrelectvu v presnej paľbe... napr. zahalením vlastných jednotiek do dymovej clony, prípadne vyradenie prostriedkov, z ktorých bola riadená paľba lodí (priezkumné lietadlá, balóny,...).
SK 21.6.2006 16:27 - č. 604
SK
ja_62 napsal v č. 602:
"Porovnáváno s pěchotou určitě, ale proti námořnímu dělostřelectvu jim ani to mnoho nepomůže."
koľko tankov zničilo námorné delostrelectvo a koľko ton munície pri tom spotrebovalo? Ako to bude vypadať v porovnaní s pozemným delostrelectvom? Myslíš, že efektívnejšie bude to námorné ostreľovanie alebo pozemné delostrelectvo (samohybné + ťažné)?
ja_62 21.6.2006 15:08 - č. 603
ja_62
ja_62 napsal v č. 597:
"Tak to by mne tedy zajímalo, jaký máš primární zdroj informací o Rommelově plánu. "
Dzin napsala v č. 600:
"ja_62: (597) Knížky,co jsem tak doma měl pojednávající o vylodění. Invaze, Vítězství přichází z moře, Den D, Němečtí (Hitlerovi?) generálové?, už si přesně ty názvy nepamatuji (doma mám koupeno jen Invazi a Vítězství přichází z moře :o). Spíše odborná literatura, která nevychází jen z jejich pamětí."
Tak to jsou primární prameny jak se patří. Vzpomínky účastníků, nehledě na jejich vlastní věrohodnost, která může být rozdílná, má alespoň tu výhodu, že k jejich vlastním vzpomínkám nikdo další nepřidal svoje představy.

Ti "Hitlerovi generálové", není to náhodou ono památné dílko, o jehož kvalitách svědčí i fakt, že v příslušné kapitolce naprosto opomíjí Reichenauovu versi "komisařského rozkazu", zato se věnuje mnohým detailům dosvědčujícím jeho ušlechtilé záliby ve sportu a poesii? A podobně nepřesný postoj má i k jiným generálům, včetně vysvětlení, že "Rommel uznával důležitost logistiky pro moderní válku, o čemž svědčí to, že křičel na své zásobovací důstojníky: "To je váš problém" když mu nedokázali zajistit tolik zásob kolik potřeboval" a podobně? Tak to rozhodně není dostatečný zdroj k německým plánům obrany. Kupodivu Speidel je jako pramen dost opomíjen ačkoli o Rommelově plánu musel vědět dost.
ja_62 21.6.2006 14:56 - č. 602
ja_62
Dzin napsala v č. 599:
"Pokud by jsme měly hodnotit čistě jednotky na přesunu, potom tankové jednotky mají míru ochrany nejvyšší."
Porovnáváno s pěchotou určitě, ale proti námořnímu dělostřelectvu jim ani to mnoho nepomůže.
ja_62 napsal v č. 595:
"A nějakou záhadnou shodou okolností jsou to jediné dva případy kdy se o takový útok někdo pokusil, a současně vyloděné síly jiný prostředek neměly. "
Dzin napsala v č. 599:
"Nejsou, ty ostatní jsou příklady, kdy útok byl odražen ve spolupráci všech složek vojska. "
ja_62 napsal v č. 595:
"Jenomže dalším z faktorů v Normandii byla početní slabost Němců, a praktická absence prostředků jimiž by mohli námořní dělostřelbu rušit. "
Dzin napsala v č. 599:
"Což ovšem neplynulo jen ze síly námořního dělostřelectva, ale i ze síly Spojeneckého letectva. "
Jelikož protilodní baterie byly tak slabé jak byly, a síla Lutwaffe, což souvisí jak s její schopností poskytnout vzdušné krytí, tak se schopností útočit na lodě, také nestála za zmínku....
Dzin napsala v č. 599:
"Jenže ona nečelila jen a pouze námořnímu dělostřelectvu. Současně sváděla boje se Spojeneckým výsadkem a letectvem."
ja_62 napsal v č. 89:
" při vylodění z moře může vyloďující se strana ve většině míst obrany soustředit převahu sil (pro Dzina : míněno pěší jednotky /slabé/ plus jejich námořní a letecká podpora /silná/ ) a úspěch obránce je do značné míry závislý na tom aby tomu bylo naopak; zda je to tedy doopravdy moudrá hlavní metoda strategie jak se ubránit vylodění z moře, nemá-li obránce doopravdy enormní převahu sil a nemůže-li tedy nepřítele silou převýšit ve všech místech jeho možného útoku. (Jinak také můj příspěvek č.40 v tomto tématu.) "
Nepředpokládáš, doufám, že budu pokaždé vypisovat celkovou situaci 21. panzedivision .
Dzin napsala v č. 590:
"čelit námořní dělostřelbě se nemusí jen tím, že budu potápět lodě, ale i vlastní ochranou proti jejím účinkům"
ja_62 napsal v č. 595:
"Kupodivu je to ta nejefektivnější metoda, "
Dzin napsala v č. 599:
"Takže to není nejefektivnější metoda. :o) Stačí tedy loď buď jen rozptýlit, nebo poškodit, aby bylo dosaženo požadovaného efektu."
Potopení nebo poškození lodě je nejefektivnější metoda jak se bránit její palbě, rozhodně se vyplatí o to usilovat, protože tím svedeš pozornost na prostředky jimiž o to usiluješ, to pak může vést k rozptýlení její palby, nebo poškození, což vede k jejímu omezení. A čím asi rozptýlit nebo poškodit, když toto dělostřelectvo nemáš? Můžeš ovšem ke stejnému účelu použít námořní nebo letecké síly, ale v případě možností Německa v roce 1944 jsou tyto alternativy nereálné.
ja_62 21.6.2006 14:24 - č. 601
ja_62
Dzin napsala v č. 598:
"ja_62: (597) Celkově z toho ale plyne, že tato koncepce neměla zrovna na zůžích ustláno a její postavení nebylo bráno nějak výrazně."
ja_62 napsal v č. 597:
"Tak to by mne tedy zajímalo, jaký máš primární zdroj informací o Rommelově plánu. "
Patrně už tak trochu ztrácíme nit, resp. někdo ji sotva kdy zahlédal. Jestli ovšem reaguješ na 594, pak z něj plyne maximálně to, že Rundstedt stále preferoval bitvu na pobřeží, ne, že by jím byla plánována. A zdroje jež mělo Německo na západě k disposici omezovaly možnosti plánování pouze na variantu Geyrovu, s případným pokusem o Rundstedtův masívní protiútok až k pobřeží. Jako hlavní byla zvažována Geyrova alternativa. (A potom přichází Rommel, umisťuje všechnu pěchotu za pláže, tím z nich vytváří definitivně hlavní lini boje, a "stará garda" omezuje své plány na omezení největšího výstřelku Rommelových plánů, to jest neumísťovat za plážemi i tankové divise, jenže to už nelze považovat za "plán staré gardy", jen modifikace Rommelova.)
Dzin 21.6.2006 13:31 - č. 600
Dzin ja_62: (597) Knížky,co jsem tak doma měl pojednávající o vylodění. Invaze, Vítězství přichází z moře, Den D, Němečtí (Hitlerovi?) generálové?, už si přesně ty názvy nepamatuji (doma mám koupeno jen Invazi a Vítězství přichází z moře :o). Spíše odborná literatura, která nevychází jen z jejich pamětí.
81-100 z 586
<< 2 3 4 5 6 7 8 >>
Po