Bombardování

  • Je možné zadat více jmen oddělených čárkou, nebo jen jejich části
Pro přidání nového příspěvku se přihlašte
201-220 z 1153
<< 8 9 10 11 12 13 14 >>
Po
Glynwed 11.1.2009 18:56 - č. 1421
Glynwed V monografii Triáda o Il-2 je toto bombardování popsáno také jako tzv. "žabkové"....
Tom 11.1.2009 18:15 - č. 1420
Tom No, ještě bych tak věřil tomu, že ta puma padá po tak ploché křivce, že se spíš "sklouzne" po zemi až k tomu tanku, to že by dopadla "na něj" (asi shora) nebude moc košer. Ono i u těch lodí to bylo spíš tak, že puma "doskákala/doklouzala" po hladině k boku lodi. Bok mohla i prorazit (u nějaké kocábky), spíš ale narazila na bok a potopila se vedle něj. Vybuchla až ve vodě a tlaková vlna prorazila trup lodi pod čarou ponoru.

Každopádně by ta puma měla mít zpožděnou roznětku, aby se útočící letoun v takhle malé výšce dostal dost daleko od exploze a nemohly ho ohrozit střepiny vlastních pum.

Výraz "...skočí na něj..." asi nebude to pravé

Ovšem, nejsem "bombarďák".
katerina9 11.1.2009 17:57 - č. 1419
katerina9 Létali jsme nízko, v podstatě deset, šest metrů nad zemí a těsně před tím než přelétnete cíl, shodíte bombu, ta se odrazí od země a skočí na tank. Když jste tak deset metrů od tanku, tak se odrazí a skočí na něj. To bylo „žabkové bombardování“ . Ale nejlepší ze všeho bylo střemhlavé bombardování. (Jim Byers, pilot P-38)
katerina9 11.1.2009 17:52 - č. 1418
katerina9 No, v dokumentu filmovým, který překládám, mluví pilot P-38 o tom, že to prováděli těsně po Invazi v Normandii, on uvádí, že letěli jen deset metrů nad zemí a ta bomba se odrazila od země a skočila na tank, já si to taky neumím nějak moc představit, ale pak říká, že dávali přednost střemhlavému bombardování.
Tom 11.1.2009 17:44 - č. 1417
Tom Pokud vím, v české letecko-historické literatuře se podobná taktika užívaná Sověty (v originále nějak jako томпачтовойе) popisovala jako "žabkové bombardování". Ale protože čs. jednotky nikdy nic podobného nepraktikovaly (co vím), tak ustálený český termín asi neexistuje.

Ehmm...proti tankům si to nějak neumím představit? To je fakt?
katerina9 11.1.2009 17:26 - č. 1416
katerina9 Dobrý den, jsem tu po čase opět s otázkou týkající se bombardovací taktiky lehkých a středně těžkých bombardérů. V angličtině ji nazývají "skip bombing". Používala se proti japonským plavidlům a po Invazi proti německým tankům. Vím, o co při ní jde, ale nemohu nikde najít český termín. Děkuji.
ja_62 9.6.2008 11:57 - č. 1415
ja_62 Já (jak si ji tak, sice se zájmem, ale možná ne s úplným vhledem do problematiky, pročítám) v této diskusi asi nijak zvlášť nepřispěju, ale často se uvádí, že americký Little David započal svou existenci jako zařízení používané k vystřelování leteckých bomb při testování jejich vlastností, resp. byl ve zbraň vyvíjen právě z něčeho takového.

www.globalsecurity.org/military/systems/grou...
Dzin 8.6.2008 16:12 - č. 1414
Dzin
Tom napsal v č. 1413:
"Předpokládám, že zkušební střelba se provádí na zkušební střelnici a ne náhodně v terénu."
Samozřejmě. Bohužel nevím, jak se to dělá v případě leteckých pum.
Tom napsal v č. 1413:
"Krom toho, vliv prostředí (větru, rychlosti letu a pod.) na pumu bude asi o několik řádů vyšší, než vliv na střelu, že?"
To je právě to co nevím.
Tom napsal v č. 1413:
"Zrovna tak laborace náboje má určitě větší procentní toleranci než tolerance hmotnosti a rozměrů pumy. "
Což také nevím. Z hlavy si už nepamatuji kolik činí jeden hmotnostní znak, ale určitě to moc nebude.
Tom 8.6.2008 10:53 - č. 1413
Tom
Dzin napsala v č. 1412:
"Zde také působí gravitace, směr a síla větru či odpor vzduchu. Ovšem i ostatní máš obdobné."


Předpokládám, že zkušební střelba se provádí na zkušební střelnici a ne náhodně v terénu. Krom toho, vliv prostředí (větru, rychlosti letu a pod.) na pumu bude asi o několik řádů vyšší, než vliv na střelu, že? Zrovna tak laborace náboje má určitě větší procentní toleranci než tolerance hmotnosti a rozměrů pumy.

Jako technik tvrdím, že praktický význam to nemá.
Dzin 8.6.2008 09:44 - č. 1412
Dzin
Tom napsal v č. 1411:
"U pumy se neopotřebovává hlaveň, nejsou rozdíly v laboraci prachové náplně... Puma padá gravitací a zbytek (směr a síla větru a pod.) jsou faktory jež nelze objektivně 100% zopakovat."
Podobně máš i při střelbě z hlavňové zbraně. Zde také působí gravitace, směr a síla větru či odpor vzduchu. Ovšem i ostatní máš obdobné. Sice nemáš opotřebení hlavně, ale máš určitou výrobní toleranci v rámci výroby pumy. Na ní se bude stoprocentně vztahovat podobně jako na střelu s kanonu, že její rozptyl bude určen jejím vnějším tvarem, hmotností, povrchovou úpravou či polohou těžiště. Tedy její rozptyl musí být nějak určen a to je to, co mě zajímá.
Tom 7.6.2008 18:45 - č. 1411
Tom
Dzin napsala v č. 1410:
"Tom: Rozptyl se určije jen s hlavní. Je to rozptyl zbraně a teprve při jeho zjištění se nastavují mířidla."


Mluvím a píšu ve 1409 o čemsi jiném...

Dzin napsala v č. 1410:
"Proto něco podobného musí existovat i u pum"
U pumy se neopotřebovává hlaveň, nejsou rozdíly v laboraci prachové náplně... Puma padá gravitací a zbytek (směr a síla větru a pod.) jsou faktory jež nelze objektivně 100% zopakovat.
Dzin 7.6.2008 16:49 - č. 1410
Dzin Tom: Rozptyl se určije jen s hlavní. Je to rozptyl zbraně a teprve při jeho zjištění se nastavují mířidla. Empiricky se zjišťuje tak, že se zbraň zaaretuje a provede se série pokusných výstřelů na jejichž základě se stanoví rozptyl. Mířidla s tím nemají co do činění, ty naopak vycházejí až z toho, co já nastřílím.
Proto něco podobného musí existovat i u pum, protože musím vědět, jak se bude puma chovat, abych mohl sestrojit zaměřovač. Nejde mi tedy o seřízení zaměřovače, ale o rozptyl pumy, ať už empiricky zjištěný nebo vypočítaný. Ideálně oboje. Osobně netuším, jak to probíhalo a mám jen neúplný výpočetní vzorec.
Tom 7.6.2008 15:12 - č. 1409
Tom
Dzin napsala v č. 1408:
"Právě že u hlavňových zbraní rozptyl generalizovat lze."
Právě že u pušky a puškohledu si umím představit, že se dá puškohled namontovat na flintu a že se "to" dá seštelovat tak, aby záměrná hlavně a záměrná puškohledu byly totožné. Umím si totéž představit u hlavňové výzbroje stíhacího letadla (wwII), kdy éru zvedli ocas, čumák namířili někam proti náspu a seřídili laufy se zaměřovačem.

Nějak si tuto prostou leč nutnou věc (tedy seřízení zaměřovače namontovaného v bombarďáku) neumím představit. Tušíme jak probíhala? Nebo se při montáži spolehli na to, že drak je vyroben s dostatečnou přesností? Jako technik si prostě kladu otázku, jak systém pumovnice letadla - zaměřovač zkalibrovat. Teď nemluvím o výkyvném závěsu zaměřovače, teď mluvím o tom, jak to bylo celý vyrobený, seštelovaný.
Dzin 7.6.2008 13:49 - č. 1408
Dzin
Tom napsal v č. 1404:
"Ale popravdě řečeno, připomíná mi to nesmyslné debaty o výpočtech na téma "prostřelený pancíř". V reálu na to působí tolik vlivů, že je stejně nelze generalizovat. Lze dojít k "nějakému" početně očekávatelnému výsledku, ale skutečný reálný test proběhne po svém. Proto se testuje a proto Norden nebyl samospasitelný."
Právě že u hlavňových zbraní rozptyl generalizovat lze. Je to právě onen zmiňovaný "obrazec rozptylu" (hojně v literatuře zaměňovaný s přesností zásahu). Mají ho i rakety a proto mě zajímá, jestli něco podobného (nejspíše ano) existuje i v případě leteckých pum a kde by se to dalo sehnat (protože u prvních dvou zmiňovaných vím jak vypadají a vým jak se počítají).
Dzin 7.6.2008 13:47 - č. 1407
Dzin
Algernon napsal v č. 1403:
"Sice nevím, co to je „puma svržená přesně jak má být“… (To snad ani neexistuje.) :o))"
Je to identické s tzv. správným zamířením. Tedyi že vše je provedeno tak jak má (v našem případě je puma svržena přesně v záměrném bodě) a na případné nepřesnosti se podílí jen okolní vlivy, které nemůžeme nějak ovlivnit. Tedy není započítána chyby obsluhy, ta se bere jako nulová.
A máš oravdu v praxi to snad ani neexistuje
Algernon napsal v č. 1403:
"Představu sice mám, ale… Dost to taky závisí i na balistických vlastnostech konkrétního typu pum, skoro bych řekl."
A přesně to je to, co mě zajímá.
Algernon napsal v č. 1403:
"Mám toho velice málo, napadá mne jedině snad, že nejvíce by Ti mohla být platná, milá slečno, kniha o zaměřovačích firmy Norden? (Je tam i několik — cca 20? — stránek „více-méně teorie“.) …co nynější sraz (17. t.m.), dorazíš? Popřípadě bych knihu vzal ssebou…"
Bohužel nedorazím, ale když nad tím tak přemýšlím, tak by to v ní být mohlo.
karaya1 7.6.2008 10:28 - č. 1405
karaya1
Algernon napsal v č. 1403:
"Ty hele, nešlo by to nějak sdělit laikovi? "
Tož můžu kromě jiné literatury s sebou vzít i skripta k pravděpodobnosti a statistice no... Jde ale o to, že hustota normálního rozdělení (tedy v podstatě pravděpodobnost, že náhodná veličina bude mít právě tuto hodnotu) je soustředěna okolo střední hodnoty, a to, jak moc je "plochá" nebo "špičatá", ovlivňuje rozptyl. Do dvou rozměrů to pak (víceméně) stačí rozrotovat podle třetí osy, přesně jak říká Tom.
Tom napsal v č. 1404:
"V reálu na to působí tolik vlivů, že je stejně nelze generalizovat."
Ono právě (z centrální limitní věty, fuj ) plyne, že při velkém množství pokusů libovolná náhodná veličina (s celkem velkorysými předpoklady), když je vhodně znormovaná, konverguje k normovanému normálnímu rozdělení, čili N(0,1) - 0 je střední hodnota a 1 je rozptyl; tedy že působení velkého množství malých náhodných vlivů se asymptoticky vyruší a vyleze z toho něco hezkého. Ale je to jen přibližné a pro velký počet pokusů.

Taky mi ale přijde, že rozptyl samotné pumy je to poslední (a nejmenší), co ovlivňuje, kam to nakonec spadne…
Tom 6.6.2008 21:59 - č. 1404
Tom
Algernon napsal v č. 1403:
"Popř., existovalo by nějaké grafické znázornění? :o) Třeba jak se co mění, se změnou některého z parametrů… :o) :o)) "
Představuju si to nějak na způsob 3D grafu - Gaussova křivka orotovaná kolem své osy souměrnosti? A taky si připomínám (nevěda proč ) fuzzy logiku a matematiku.

Ale popravdě řečeno, připomíná mi to nesmyslné debaty o výpočtech na téma "prostřelený pancíř". V reálu na to působí tolik vlivů, že je stejně nelze generalizovat. Lze dojít k "nějakému" početně očekávatelnému výsledku, ale skutečný reálný test proběhne po svém. Proto se testuje a proto Norden nebyl samospasitelný.
Dzin 11.4.2008 19:11 - č. 1402
Dzin Dobře specifikuji. Rozptylem pumy míním to, jaký bude obrazec rozptylu. Jednak tvar (zda kruhový či eliptický) a jednak odchylky (boční a délková). ZDa to je nějak specifikováno, či ne.
fil2002 10.4.2008 10:01 - č. 1401
fil2002 Co se týče přesnosti dopadů pum, chtěl zmínit, že i při náletech hloubkařů docházelo často k poškození civilních objektů, resp. objektů, na které piloti neměli v úmyslu útočit. Samozřejmě tím nemám na mysli případy, kdy civilní objekty byly považovány za vojenské (např. kolony německých uprchlíků).
Krojc 1.4.2008 21:16 - č. 1400
Krojc Karaya1: zcela zjednodušeně lze použít pravidlo 3 sigma. I to poskytuje v grafickém vyjádření poměrně přesnou představu o pumovém rozptylu.
201-220 z 1153
<< 8 9 10 11 12 13 14 >>
Po