Knihy a časopisy o 2. světové válce a vojenské historii

  • Je možné zadat více jmen oddělených čárkou, nebo jen jejich části
Pro přidání nového příspěvku se přihlašte
101-120 z 3072
<< 3 4 5 6 7 8 9 >>
Po
Polata 21.10.2013 10:23 - č. 3487
Jiří Padevět "Průvodce protektorátní Prahou"
800 stránek mimořádně kvalitně (obsahem, zpracováním, polygrafií, přílohami atd.) za příznivou cenu 476,- Kč (internet - Kosmas).
Po prvním otevření je již zřejmé, že se nadlouho stane vítanou pomůckou pro čtenáře zajímající se do hloubky o 2. odboj v Praze.
Petřík 20.10.2013 13:16 - č. 3486
Petřík Vyšla publikace Hraniční orientační sloupy ČSR, vznik a vývoj symbolu samostatného Československého státu. Dle autora - smyslem této publikace není jen opakovat notoricky známá fakta, týkající se smutného konce hraničních orientačních sloupů, ale věnovat se naopak oněm bílým místům, která jsou spojena s vývojem a vznikem hraničních orientačních sloupů. Pokouší se odpovědět na otázky: Kde se vzala myšlenka osadit československou hranici symboly státu? Byl výběr podoby sloupu tak samozřejmý nebo mu cosi předcházelo? A jak vlastně probíhala jejich výroba a samotné rozmístění? Učiněná zjištění jsou následně zasazena do kontextu dějinných událostí, které posléze vyvrcholily v zánik první Československé republiky a postupný konec hraničních orientačních sloupů, jako neodmyslitelného prvku a součásti hraničního značení.

Rozsah: 160 stran A5, cca 150 fotografií a výkresů, celobarevná. Dostupné za 170,- Kč na mailto:[email protected] , případně možno získat další info.
Přiložené soubory jsou přístupné po přihlášení
Honza M. 8.10.2013 10:53 - č. 3485
Honza M. Moje zatím nejoblíbenější pasáž se týká ranního vstávání

Na ranních ptáčatech mě ze všeho nejvíc rozčiluje jejich příšerně dobrá nálada, jako by byla vzhůru už dobré tři hodiny a dobyla ztečí Francii. Navíc se většina z nich navzdory odporně brzkému vstávání žádnými velkolepými činy pochlubit nemůže. Zejména v Berlíně jsem se opětovně setkával s lidmi, kteří se nijak netajili tím, že časně ráno vstávají pouze proto, aby mohli večer o to dřív odejít z kanceláře. [pozn.: takové máme v práci taky ]
Sám za sebe jsem každopádně přesvědčený, že časně ráno mají pracovat jenom pekaři.

A gestapo, pochopitelně...

egli 7.10.2013 20:15 - č. 3484
egli Docela zábavná ukázka:
art.ihned.cz/c1-60910160-timur-vermes-uz-je-...
Honza M. 7.10.2013 10:46 - č. 3483
Honza M. V květnu jsem tu dával odkaz na recenze německého románu Er ist wider da [téma č. 18 - přísp. č. 3453]

Teď jsem se začetl do českého překladu a je to fakt prdel, i když mi spousta německých reálií a popkulturních odkazů nejspíš uniká.

Akorát si nemohu nerýpnou do přehnaně aktivní překladatelky - výrazy jako "africký sbor" apod. mi docela vadí (když ponechává nepřeloženou Hitlerjugend).
ShawnRay 6.10.2013 00:20 - č. 3482
ShawnRay Co říkáte na toto dílo ? Má cenu kupovat ?

Chris Bellamy: Absolutní válka - Sovětský svaz za druhé světové války
pavelsulista 23.9.2013 17:23 - č. 3481
pavelsulista
Honza M. napsal v č. 3478:
"Čteš plnou verzi, nebo tu očesanou verzi od Reutha?"
Absolutní souhlas a čtu plnou verzi.
Tom 23.9.2013 17:01 - č. 3480
Tom
andy22 napsal v č. 3479:
"Např. bych nechtěl být zraněn v polním lazaretu který obsadí Rusové ( a nedělám si iluze že obraceně, tj. obsazení ze strany Němců by vypadalo jinak.. )."
Iluze si opravdu nedělej, podívej se po osudech zraněných Čechoslováků, co po bitvě u Sokolova skončili v charkovských nemocnicích.
andy22 23.9.2013 13:30 - č. 3479
Na mušce lovce - Vzpomínky elitního odstřelovače wehrmachtu Josefa „Seppa“ Allerbergera

Zajímavá kniha. Neříkám, že všechno co v knize je beru vážně ( zejména proto, že víme, že pamět i přímého účastníka je po desítkách let děravá), každopádně to jeho působení v řadách Wehrmachtu muselo být "maso", to je zcela zjevné.
Btw. za prohlídnutí stojí minimálně obrazová příloha knihy, některé fotky pocházejí z archivu Allerbergera a souvisejí s jeho odstřelovačskou drahou. Jen upozorňuji, že to není vhodné pro slabší povahy ( myšleno hlavně ty, kteří se neradi dívají na fotky mrtvol s půlkou obličeje).

Kniha je psaná tak trochu jako román, jedná se o nějakým způsobem pospojované vzpomínky Allerbergera dané do souvislé podoby autorem s podporou informací z archivu.

Na první pohled člověk upadne trochu v nedůvěřivost s tím, že se zdá, že Allerberger je vykreslován tak trochu jako superman. Jenže ono to přejde, na to, že padá rus tam a tady jak jablka ze stromu si zvykne a navíc si uvědomí, že těch 257 uznaných zásahů za dva roky není jen tak a pokud měl to štěstí, že se konce války dožil, nudou v zákopech asi netrpěl.

Pro mě zajímavá skutečnost je, že uvádí, že jako přiznaný zásah se počítali mrtví jen "při volném lovu" a potvrzení svědkem, při útoku či obraně proti útoku či nedosvědčené se nezapočítavali. Proto píše, že zabitých měl ve skutečnosti podstatně víc, kdy při útoku ruské pěchoty kterých bylo zjevně nepočítaně prostě odstřeloval jednoho po druhém dokud Rusové nepřišli tak blízko ( cca 50 m) kdy musel přejít na standardní ruční palné zbraně.

Jinak popisuje hrůzy války velmi naturálně, člověk by si někdy řekl "to není ani možné", nj., jenže proč ne, válka ( obzvlášť na východní frontě ) kavalírská nebyla. Např. bych nechtěl být zraněn v polním lazaretu který obsadí Rusové ( a nedělám si iluze že obraceně, tj. obsazení ze strany Němců by vypadalo jinak.. ).
Honza M. 23.9.2013 10:23 - č. 3478
Honza M.
pavelsulista napsal v č. 3476:
"Josepha Goebbelse - Deníky 1938. Taky velmi zajímavé čtivo."
Jo - tenhle rok bych dával jako povinné školní čtivo ve všech zemích signatářů Mnichovské dohody, a taky Polákům!

Čteš plnou verzi, nebo tu očesanou verzi od Reutha?
oisean 23.9.2013 04:29 - č. 3477
oisean Tak ted se mi dostala do ruky kniha "Zlomená křídla-Eduard Čejka".Je tam dokonce seznam 511 českých příslušníků RAF,kteří byly zajati a nebo kteří padli na poli cti.Jsou v ní příběhy hrdinství a tragická smrt A.Vašátka,J.Františka,A.Valenty,L.Kadlece a O.Smika.
Hned jak dočtu také výbornou knihu "A nebylo návratu-Fritz Blankenhorn",tak si jí přečtu.
pavelsulista 19.9.2013 09:51 - č. 3476
pavelsulista Já momentálně čtu Josepha Goebbelse - Deníky 1938. Taky velmi zajímavé čtivo.
andy22 18.9.2013 14:33 - č. 3475
Momentálně čtu Vzestup a pád třetí Říše od Shirera.. To bude asi trochu na déle vzhledem k rozsahu 1000 stran drobným písmem, ale kniha mě do sebe vtáhla a myslím ( i přesto že dilo takového rozsahu a doby vydání bude jistě plno chyb.. ) že už teď jí můžu s klidným svédomím doporučit.
andy22 18.9.2013 14:28 - č. 3474
Doporučuji knihu Sestřel - Walther Schuck.

Jeden z nejúspěšnějších německých stíhacích pilotů. Knížka je velmi čtivá, myslím že psaná velmi objektivně - samozřejmě vždy je třeba mít na paměti subjektivní vnímání reality jednotlivci a také velký časový odstup od událostí války, to se týká zejména té části, která se netýká vysloveně jen působení jako pilota.
Je tam určitě hodně zajímavých věcí. První co praští do oka, je doba výcviku. Od prvních plachtařských hodin v roce 38 do prvních bojových akcí respektive jeho dislokaci do skutečně bojového prostoru uplynuly tři roky. Porovnání s pozdější dobou kdy piloti měli jen pár (10,20) letových hodin je nasnadě.

Věnuje se tam i situaci na východní frontě - po většinu války sloužil tam. V podstatě se netají tím, že vysoké počty sestřelů německých pilotů stály na velmi špatném výcviku pilotů SSSR, jejich dávno překonané archaistické taktice vzdušných bojů a zastaralosti letadel, kdy až někdy do roku 44 jako jeho protivníci převládali Aircobry a Hurricany. Jako zlom kdy se technika Sovětů vyrovnala jejím 109 považuje až ten rok 43/44 s masivnějším nástupem Jaku 9.

Mimochodem byl to jeden z těch pilotů který téměř po celou válku létal na 109 od verzí B až po G a nemluví o něm vůbec špatně.

Pobaví jeho líčení setkání s Goringem a pohlaváry třetí říše.

Ke konci války v rámci JG 7 přeškolen ( jak sám uvádí odkoukáním, protože žádné cvičné sparky nebyly ) na Me 262 který hodnotí také velmi pozitivně co se týče rychlosti, stoupavosti, stability, výzbroji. Na něm sestřelil několik P51 a B17 to už při samotné obraně Německa. Při jednom z útoků na svaz B-17 při kterém jich několik sestřelil byl sám sestřelen ( byť americký pilot, se kterým se po válce Schuck setkal si sestřel nenárokoval, protože 262 byla jen poškozená a zmizela v mracích )

Ke konci války převelen na letiště Ruzyně, to už však po zranění způsobeném mu tvrdším přistání na padáku ze sestřelené 262 neschopen aktivně se účastnit bojů.

Tam je snad jen jediná věc, o které nevím co si mám myslet. Popisuje, jak Vlasovci dali letišti ultimatum na vyklizení, jeden "podplukovník" však vzhledem k tomu, že gen. Vlasova dobře znal se rozhodl jít s ním vyjednávat. Dopadlo to tak, že podplukovník skončil za nohy pověšený na stromě s uříznutými genitáliemi které poslali Vlasovci zpět na letiště jako odpověď. To mělo být záminkou pro jedno z posledních nasazení 262 ve vzduchu a odplatu spočívající v likvidaci těchto Vlasovců.

Samotné události kolem letiště včetně použití Me 262 proti Vlasovcům víceméně sedí. Otázka je ten podplukovník. Zdá se mi to na jednu stranu přitažené za vlasy, na druhou stranu ve válce se určitě i podobné excesy děly a víme, co byli Rusové zač a jak se chovali.

Jak říkám, je třeba to brát trochu s odstupem, stejně jako jakoukoli jinou memoárovou literaturu, ale z toho co jsem četl na mě působí jako to lepší.

Dále klasika Ponorka - Buchheim.

To je samozřejmě fikce na základě zkušeností autora se službou na ponorce, ale ne nadarmo se řadí ke světové klasice a určitě stojí za to, si jí přečíst, byť je třeba mít na paměti, že přeživší kapitání U-Bootů se od ní po válce distancovali kdy nesouhlasili s vyobrazením morálky posádky. Věcně ( co se týče života na U-bootu ) si ale myslím že to bude velmi věrný popis a hodnotím velmi pozitivně.

Když už ponorky, dále se mi do ruky dostal Útok na Scapa Flow od Priena, což je jeden z nejslavnějších kapitánů ponorek, zemřelý v roce 41. K této knize bych výtek měl už víc, ale přesto nevidím problém v tom si jí nepřečíst. Už samotný fakt, že Prien tu knihu psal víceméně na začátku války kdy nemohl předjímat budoucnost je zajímavá.
89michael 15.9.2013 14:12 - č. 3473
89michael
Perry napsal v č. 1206:
"guano napsal v č. 1205: "Panove, cetl jste nekdo knihy Kota 112 a Z poslednich sil od nakladatelstvi Jota ? Jake jsou ?" Nic moc...."
Mohol by si upresniť Tvoj názor na knihu "Z poslednich sil"? Vďaka :)
89michael 10.9.2013 12:58 - č. 3472
89michael Čo vravíte na knihu "Ve víchru války" od Andrew Roberts? Ja som sa do toho celkom začítal - nie je to žiadna detailica, ale za to podáva celkom pekný a občas aj zaujímavý sumár diania.
A cena za ktorú som ju kúpil, ma úplne prekvapila - za 700 strán necelých 10€...
Honza M. 28.8.2013 15:09 - č. 3471
Honza M. V časopise Nový prostor č.422 vyšel rozhovor s historikem Janem Tesařem (autor kontroverzní knihy "Mnichovský komplex"), mj. o partyzánském odboji a Josefu Serinkovi (účastníku trestné výpravy do Přibyslavi) www.fronta.cz/kalendar/prepadeni-cetnicke-st...
Honza M. 13.8.2013 10:31 - č. 3470
Honza M. Z "přebytků" archivního bádání vzniká nová edice "Bílá místa historie", kde budou pro fajnšmekry (tj. omezeným nákladem) zpracována např. tato témata:
  • Posádková střelnice ČSLA Klášterec
  • Daimler Goliath vs. Praga N: spor o dělostřelecké tahače
  • Lazarettzug Nr. 751
  • Nouzová válečná obydlí v Protektorátu
  • Vznik vojenských výcvikových táborů 1945-1947
  • Vojenské cvičiště a zajatecký tábor Praha-Motol
  • Poštovní holubi čs. armády 1918-1938

Podrobnosti zde:
brigadyr.net/bmh/bmh.htm
egli 10.8.2013 11:28 - č. 3469
egli Rakouská národní knihovna postupně na netu dává k dispozici naskenované noviny a časopisy vycházející primárně na území Rakouska. Drží se hranice 70 let, takže zatím jsou dostupné noviny a časopisy do konce roku 1942. Včetně třeba hlavně fotografického Wiener Illustrierte.

anno.onb.ac.at/cgi-content/anno?zoom=33

Obsazení Čech a Moravy:
anno.onb.ac.at/cgi-content/anno?datum=193903...

Zahájení války proti SSSR:
anno.onb.ac.at/cgi-content/anno?datum=194106...
egli 10.8.2013 11:27 - č. 3468
egli U toho Murphyho mi trochu vadilo jen nekritické převzetí údajných dopisů Hitlera Stalinovi (zejména ten z května 1941), které autor převzal z knihy Igora Buniče, která neuvádí žádné zdroje. Existence těch dopisů nebyla nikdy spolehlivě doložena.
101-120 z 3072
<< 3 4 5 6 7 8 9 >>
Po