Knihy a časopisy o 2. světové válce a vojenské historii

  • Je možné zadat více jmen oddělených čárkou, nebo jen jejich části
Pro přidání nového příspěvku se přihlašte
141-160 z 3072
<< 5 6 7 8 9 10 11 >>
Po
Tom 8.4.2013 20:25 - č. 3447
Tom No, recenze by stála už jen za ten "krátkej Stirling" Takhle jsem se už fakt dlouho nepobavil.
Krojc 8.4.2013 14:49 - č. 3446
Krojc
karaya1 napsal v č. 3445:
"o chybách ví, na ty mnou vypsané se podívají a při případném dotisku je zohlední."
Sancta simplicitas ! Kéž by alespoň v tomto případě měli pravdu...Tento druh standardní odpovědi jsem od nejrůznějších nakladatelství dostal tolik, že by vydaly na slušný anekdotář. Slibem nezarmoutíš , dám se tedy od nich příjemně překvapit při jiné příležitosti.
karaya1 8.4.2013 13:15 - č. 3445
karaya1
karaya1 napsal v č. 3443:
"jsem zvědav, co a jestli vůbec mi odpoví"
Tak kromě rychlosti odpovědi musím ocenit i upřímnost: o chybách ví, na ty mnou vypsané se podívají a při případném dotisku je zohlední. A nakonec už duo Petkevič (podepsaný mj. i pod www.fronta.cz/kniha/griehl-luftwaffe-nad-amerikou ) - Gojda s BB/Artem nespolupracuje, "i kvůli Náletu na Peenemünde". Možná není úplně zbytečné psát nakladateli, jak to redakce zvorala.
Krojc 8.4.2013 11:46 - č. 3444
Krojc Díky Algymu mám možnost prostudovat a pokochat se R.V.Jonesem a jeho knihou Most secret war. Velice zajímavé a přínosné čtení. Pasáž týkající se právě Peenemuende je pro níže diskutující jako stvořená .
karaya1 8.4.2013 11:38 - č. 3443
karaya1 Chvilku jsem přemýšlel nad recenzí, jenže by to dopadlo chvalozpěvem na Middlebrooka a zdrcující kritikou na hlavy všech tří maníků zodpovědných za český výsledek. To jsem to radši napsal do e-mailu a poslal do BB/Artu, jsem zvědav, co a jestli vůbec mi odpoví.

Vlastně jednu věc Middlebrook minul: v novějších vydáních už mohl doplnit zpravodajskou kapitolu o údaj, kdo je autorem Oslo Reportu, R. V. Jones to zveřejnil v roce 1989. Ale vzhledem k tomu, že i ve vydání z r. 2006 je stále pasáž o tom, jak se tam nemohl jet podívat, protože to je ve Východním Německu...
guano 8.4.2013 09:40 - č. 3442
guano Tuto knihu jsem si koupil hned po jejím českém vydání. Tak jsem se těšil na Middlebrooka v češtině...
No, pocity jsem z toho měl stejné jako karaya . Ten překlad je tragický. Ale abych byl upřímný, tak po pár desítkách stran jsem ty chyby už nevnímal a dosazoval si tam ty správné vyrazy automaticky.
Přesto je to skvělá kniha a dobře mi posloužila při návštěvě Usedomu - není nad to porovnat "vyčtené představy" se skutečným (i když za ta desetiletí částečně pozměněným) terénem.
karaya1 7.4.2013 21:27 - č. 3441
karaya1 Napsat jim, že tu zcela dodrbali překlad, ať s tím něco udělají? No nevím, jak by to bylo účinné.

Jinak už jsem to dočetl a Middlebrook prostě nezklame. Knížka parádní, jen těch překladatelských ptákovin je tam až příliš. A nejde jen o odborné termíny, občas je vidět, že se chlapci z BB Artu ani trochu nechytají v češtině vůbec.

Pro pobavení publika přidám k níže zmíněným:
- "odpor větru" (wind resistance) - odpor vzduchu
- "osudná ztráta" (fatal loss) - úmrtí
- "horní středový střelec" (mid-upper gunner) - hřbetní střelec
- "V závěru nás postihla menší turbulence, a jelikož odpočívání skončilo, křikl jsem na bombometníka (sic!) aby nechal všechno být. Byl v předvídání samozřejmě přede mnou a nemařil ani vteřinu." (let everything go) - samozřejmě aby komplet náklad vysypal na cíl
- "spící krasavice" (Sleeping Beauty) - Šípková Růženka
- "krátký Stirling" - Short Stirling

Reklamace sestřelu bude nejspíš claim - dalo mi ale práci najít někde ve slovníku překlad jako reklamaci. Mimo to zaryté použití tohoto takypřekladu ve mně silně vyvolává dojem, že česká redakce není s mateřským jazykem zrovna kamarád, když je takováto nesmyslná opakující se formulace nepráskla do očí
Tom 7.4.2013 15:17 - č. 3440
Tom Co tak napsat vydavateli originálu...
karaya1 7.4.2013 13:09 - č. 3439
karaya1 Dostala se mi do rukou Middlebrookova knížka Nálet na Peenemünde. K obsahu po sto stránkách zatím nemám jedinou výtku (taky to je Middlebrook, co k němu dodávat ), ale ten překlad... Proboha! Takhle se mi kudla v kapse ještě neotevírala.

Pro ukázku: perutě se zarytě "přestavují" z Wellingtonů na Lancastery, osádky (ne posádky, jak je v knize) "hledají cestu na střešní úrovni" (rooftop level - na úrovni střech), do Švédska to bylo na "vnější trase" (nejspíš outward journey - let k cíli) jen kousek, Göring byl v půlce roku 1943 nejspíš ponížen z říšského maršála na maršála letectva (?!?) a bomba na závěr, která mě zvedla z křesla: "noční stíhačky řízené ze země při každé návštěvě RAF v Německu nadále reklamovaly stálé sestřely". Rozklíčovat originál se mi zatím nepovedlo...

Holt používat cizí termity může být velké rizoto. Každý se tváří jako suterén, ale v případě fiakru se mu to vrátí jako buzerant. Jako tady panu překladateli Gojdovi a redaktorovi Petkevičovi.
Polata 1.4.2013 15:58 - č. 3438
Ne snad přímo na pultech všech knihkupectvích – ale přesto dobře dosažitelné - se objevily dvě nové publikace k tématu Atentátu. Jsou spíše určeny pro zájemce o hlubší studium.
První z nich vydal Historický ústav ČSAV, Praha 2012, Vojtěch KYNCL – "Bez výčitek …, Genocida Čechů po atentátu na Reinharda Heydricha".
Kniha pečlivě rekonstruuje (nejen) německou odvetu po atentátu. A to po všech stránkách - faktograficky, právně, organizačně, statisticky, administrativně, psychologicky , včetně obsáhlého vyšetřování členů Schupo v ČR, NSR a NDR.
Okrajově se zmiňuje i o řadě drobností z vyšetřování -např. pro mne byla neznámá zmínka o tom, že na místě atentátu byla nalezena pasová fotografie drážního zaměstnance Folejtara atd.

S ročním zpožděním vydal Archiv hlavního města Prahy první z celkem tří plánovaných svazků edice historických dokumentů sestavených Vojtěchem Šustekem : „Atentát na Reinharda Heydricha a druhé stanné právo na území tzv. protektorátu Čechy a Morava“ . Veškeré dokumenty jsou představeny v původním jazyce, nečeské pak dále v překladu. Velmi rozsáhlá publikace (jen první svazek má ne méně než 1000 stránek) dává asi poprvé do rukou i laické veřejnosti všechny dostupné dobové psané archiválie, jenž dosud čtenáři znali jen prostřednictvím citací v populárněji podaných knihách. Autor v úvodu ozřejmuje, že jeho záměrem bylo doplnit již vydané obrazové dokumenty pana Čvančary tak, aby byly doplněny i dokumenty listinné.
Na desetiletí se tak tento sumář existujících zachovalých archiváliích jistě stane trvalým zdrojem faktografických údajů. A to nejen pro širší odbornou veřejnost .
Tom 20.3.2013 10:29 - č. 3437
Tom Lehce mimo téma o potenciálně zajímavé knize od nakladatelství Paseka:

Michal Plavec: Letiště a letadla
edice Zmizelá Praha
Přestože první letadlo těžší vzduchu vzlétlo v Praze již v prosinci 1909, první oficiální letiště bylo v Praze založeno až v roce 1919. Do té doby nejčastěji první aviatici využívali chuchelské závodiště, pouze Ing. Jan Kašpar vzlétnul z polí u tehdejšího Proseku. Nepříliš daleko odtud vzniklo první oficiální letiště Praha, dnes známé jako Praha-Kbely. Až do roku 1937 se jednalo o největší pražské letiště, které plnilo jak vojenskou, tak civilní roli. Letecké továrny a výzkumný letecký ústav využívaly ještě menší letiště jako Praha-Letňany a Praha-Čakovice. Pomyslnou vlajku převzalo v roce 1937 moderně koncipované letiště Ruzyně (dnes Letiště Václava Havla), které zůstalo hlavním leteckým přístavem dodnes. Další svazek edice Zmizelá Praha seznamuje čtenáře s rozvojem letectví v našem hlavním městě.
váz., 144 stran textu, 161 černobílých fotografií, cena 360 Kč, ISBN 978-80-7432-297-6
Michal Plavec (1973) pracuje jako kurátor letecké sbírky Národního technického muzea v Praze. Autor a spoluautor čtrnácti knih s historickou tématikou a řady odborných statí a článků o historii létání a letectví v českých i zahraničních časopisech a kolektivních monografiích. Je členem redakční rady Národního technického muzea.
Přiložené soubory jsou přístupné po přihlášení
andy22 17.3.2013 17:29 - č. 3436
Velice příjemně mě překvapila kniha Hitlerův výsadkář - Život a boje Rudolfa Witziga

Tak objektivní, puntičkářské, nezaujaté a přitom čtivé knihy jsou vzácností. Rozhodně doporučuji. Jsou tam zajímavé pasáže a není jich málo. Co mě třeba zaujalo je myšlenka autora, že mnohými odsuzovaný Hitlerův zákaz pokračování v rozsáhlých výsadkových operacích se ve světle dalších událostí ukázal vlastně jako rozumný a západní spojenci, kterým naopak Kréta učarovala a teprve po těchto událostech začaly budovat opravdové výsadkové divize si na vlastní kůži mohli rozumnost tohoto rozhodnutí ověřit, tedy až poté, co jejich výsadkové síly silně vykrvácely na Sicílii, v Normandii a Holandsku - velmi podobně jako němečtí Fallschirmjageři v Holandsku a na Krétě..

Další velké překvapení je kniha Norimberský proces od Heydeckera a Leeba. Knížka mi dlouho ležela na polici ale jen jsem jí otevřel, nemohl jsem jí pustit z ruky. Popisuje průběh války mnohem detailněji a objektivněji než mnoho vyloženě na to téma zaměřených knih. Velice zajímavé.



čet.Hrad 14.3.2013 23:36 - č. 3435
čet.Hrad
bildas napsal v č. 3434:
"Zdravím, nevíte někdo z jaké příručky pochází tato stránka. "
Musí to nutně být armádní příručka? Dle datace výroby miny (jejího zapalovače konkrétně), je to rozhodně po roce 1942. Ale dost to komplikuje špatná čitelnost.
bildas 14.3.2013 23:33 - č. 3434
bildas Zdravím, nevíte někdo z jaké příručky pochází tato stránka.

www.imageshack.us/photo/my-images/194/8cmrum.jpg/

díky.
egli 13.3.2013 19:37 - č. 3433
egli Mark Bernard: Hrdinná kapitola, Praha 1958
mrtvypes 13.3.2013 08:28 - č. 3432
Zdravím. Shaním pro kamárdku do jedné práce česky psanou literaturu o povstání ve Varšavském ghettu. Polské má prý dost, ale potřebovala by něco ucelenějšího faktografického v češtině pro srovnání. Máte nějaké tipy? Děkuji
karaya1 6.3.2013 20:40 - č. 3431
karaya1
andy22 napsal v č. 3419:
"Opravdu velmi zajímavé čtení které prostě rozšíří obzory - ale zároveň vypovídá o věcech tak jak byly, bez jakéhokoli patosu nebo přikrášlování. Prostě fakta."
Zcela souhlasím a mohu jedině doporučit. Tak dobré čtení k tématu jsem ještě v rukou neměl.
karaya1 18.2.2013 17:20 - č. 3430
karaya1 kultura.idnes.cz/kniha-o-hitlerovi-0zt-/lite...
Tak to vypadá, že v září pošle Argo na pulty novou a možná trochu kontroverzní knížku.
Ondřej Kolář 15.2.2013 09:58 - č. 3429
Vážení,
netušíte, zda již vyšla nějaká studie o spojitosti Karla Vaše s masakrem Němců v Postoloprtech? Přijde mi, že v nedávno uvedeném dokumentu "Vrahem z povolání" (viz www.vrahem-z-povolani.cz/index.html) je toto téma podáno dost stručně a obecně, stejně jako v několika mediálních zprávách, které se v poslední době objevily (zpravy.idnes.cz/masakr-v-postoloprtech-by-mo...). Docela rád bych si k tomu přečetl něco bližšího. Díky.
historik1 14.2.2013 14:59 - č. 3428
historik1 Pánové a dámy,teď se mi do ruky dostala kniha Akta Hitler,mužu říct že jak jsem se do toho zažral tak jsem nepustil.. doporučuji všem,jedná se o spisy NKVD pořízené při vysleších (pardon nevím jak to sklonit) Gunscheho a Lingeho určené pouze pro Stalina.
141-160 z 3072
<< 5 6 7 8 9 10 11 >>
Po