Knihy a časopisy o 2. světové válce a vojenské historii

  • Je možné zadat více jmen oddělených čárkou, nebo jen jejich části
Pro přidání nového příspěvku se přihlašte
121-140 z 3072
<< 4 5 6 7 8 9 10 >>
Po
Dzin 26.7.2013 16:57 - č. 3467
Dzin Dočetl jsem O čem Stalin věděl od D.E. Murphyho a musím říci, že se mi to docela líbilo. Není to sice nějak rozsáhlé, ale pro základní orientaci v problematice je to naprosto postačující. Alespoň mi to tak přišlo.
Tom 22.7.2013 21:32 - č. 3466
Tom Namátkou pár knih přímo od letců RAF:

V.Cukr: S trikolorou Francie na letounu
M.Liškutín: Letecká služba
V.Mareš: Úkol splněn!
Irvingová: Vlčák Ant (trochu vyjímka, paní je dcera letce RAF)
Fr.Loucký: Zůstal jsem sám
S.Skopal: Trojúhelník naděje
Hledej knihy pánů Fajtla, Zadrobílka, Lišky...


Z historiků nezklamou pánové Rajlich, Pajer nebo Rail.
oisean 22.7.2013 19:19 - č. 3465
oisean Doporučuji knihu Jiří Osolsobě-Zbylo nás devět. Existuje ještě nějaká podobná kniha (životopis) napsaná přímo od českého člena posádky RAF? Děkuji
historik1 19.7.2013 17:37 - č. 3464
historik1 Chtěl bych se zeptat - Existuje někde v současné době originál Mein Kampf? Svazek který napsal ve věznici??
karaya1 29.6.2013 22:25 - č. 3463
karaya1 S dovolením si trochu postěžuju - objednal jsem si před měsícem na amazonu celkem čtyři knížky. Tři v pořádku došly ani ne týden poté, ale čtvrtá stále nikde Sledování zásilek Amazon v zahraničí nedělá, je to příliš drahé (pro běžný Royal Mail). Takže to asi nějaký vykuk na poště ztopil
Vlastně bych si neměl mít na co stěžovat, Amazon mi dnes slíbil vrácení peněz v plné výši, ale štve mě to v principu. Tu knížku jsem si koupit chtěl, takže celou objednávku budu dělat znovu...

No ale abych nebyl jen negativní, tak nové přírůstky do mé knihovny jsou:
* SHORES: Fledgling Eagles (že to vyšlo v půlce 90. let i česky, to jsem zjistil až po objednávce ale co, originál je originál). Tím jsem zatím jen listoval a v principu jde o klasického Shorese - popis leteckých bojů za podivné války (plus celé Norsko). Čili akce den po dni, souhrny, spousta fotek atd.
* KERSHAW: The Few - relativně současné dílko o Američanech v Bitvě o Británii, údajně vysoce hodnocené (?). Po první kapitole mi to přijde až příliš románově psáno, ale to může být jen můj dojem.
* CUMMING: Royal Navy and the Battle of Britain - tu už mám i přečtenou (strýčku, je volná) a nic k ní (zatím) psát nebudu, právě abych strýčkovi nezkazil radost
ShawnRay 2.6.2013 21:40 - č. 3462
ShawnRay Zdravím,
jen bych vás chtěl informovat, že kniha: David G. Williamson: Zrazené Polsko, nacistická a sovětská invaze v roce 1939, která byla hodnocena např. v této recenzi:
www.fronta.cz/kniha/williamson-zrazene-polsk...
se teď prodává za 41kč tady:
www.knihcentrum.cz/zrazene-polsko/d-91604/
Pokud byste sami někdy narazili na nějakou slevu, určitě sem hoďte odkaz.

btw. teď je luxusní sleva i na tuto knížku, která se sice netýká IIWW ale sametové "revoluce" a je špičková(koho zajímá historie). Za tu stovku se určitě vyplatí-
www.kosmas.cz/knihy/149626/labyrintem-revoluce/
Glynwed 28.5.2013 11:57 - č. 3461
Glynwed
Honda napsal v č. 3460:
"Je v ní řada pěkných, ještě nepublikovaných ,fografií německé armády.Doporučuji. Zatím jsem ji nečetl ,takže text nehodnotím."
Tak až dočteč, zkus poslat na Frontu recenzi.
Honda 27.5.2013 20:51 - č. 3460
Dostala se mi do rukou kniha Německá obrana východního Pruska,Pomořan a Gdaňska . Napsal Ian Baxter.

Je v ní řada pěkných, ještě nepublikovaných ,fografií německé armády.Doporučuji. Zatím jsem ji nečetl ,takže text nehodnotím.
Krojc 25.5.2013 16:36 - č. 3459
Krojc Velmi se přimlouvám za to, aby se tahle "diskuse" přesunula tam, kam patří, viz www.fronta.cz/forum.php?tema=402.
Děkuji moderátorům i přispívajícím za to, že to ruku v ruce pochopí a učiní tak.
andy22 25.5.2013 15:51 - č. 3458
"Kdyby chyby" bych zjednodušeně viděl takto

Kdyby Němci rozdrtili spojence u Dunkerque, což by se jim nepochybně za pomoci letectva povedlo , zničili by víceméně celou akceschopnou britskou pozemní armádu. Kdyby Hitler víc vyslyšel Raedera a Canarise s výstavbou ponorek a jejich počtu, které byly velmi účinné zejména v první polovině války, britské loďstvo by toho moc nezmohlo a obsazení GB, "vyhladovění" bez materiální pomoci USA by byla realizovatelná operace. RAF by pro Luftwaffe problém nebyl, několikrát bylo na pokraji zhroucení a kdyby Hitler nenařídil bombardovat města místo letišť a továren, nemělo by létat co a z čeho. Koneckonců velké ztráty Luftwaffe při Bitvě o Británii byli nimlich to samé co ztráty RAF při náletech nad Francii poté, co Hitler přesunul svou pozornost na východ. Od poražení GB by se odvíjela nejpíše příznivěji situace Němců v Africe, neměli by tam bojovat proti komu...

Útok na SSSR mohl být možná úspěšný za předpokladu, že by Japonci nevyhlásili válku USA, ale spolu s Němci skřípli SSSR do kleští z východu i ze západu. Toho se koneckonců Rusové báli. To je samozřejmě problém, protože Japoncům se do toho nechtělo a krátkozrace se upínali k paktu mezi Japonskem a SSSR o neútočení. Za předpokladu že by to tak ale bylo, by byli Rusové nuceni bojovat na dvou frontách což by bez materiální pomoci USA nebyli schopni.

USA by ve válce nebyli, nebyl by žádný Pearl harbor, Němci by měli dostatek ropy s surovin..

No a nejvíc by nejpíš pomohla likvidace Hitlera hned po útoku na SSSR , protože ač ne všechny chyby které se mu dávají za vinu způsobil on, průběhu války pro Němce některými svými fatálními chybami určitě neprospěl.

To spojenci by to "kdyby" měli jednodušší. Stačilo možná jen tehdá v roce 1936 vyhnat pár něměckých vojáků z Porýni a válka by třeba nikdy nezačala, protože by se k ní neodhodlal ani Hitler nebo maximálně na Něměcko jen trochu vojensky zatlačit :)

Honza.M: to může být zajímavé. Je třeba si uvědomit, že Hitler nebyl šašek s knírkem který chodil komicky a srandovně křičel z pódia. To se zdá dnes nám když ho vidíme všude karikaturovaného nebo "pochodovat" na starých nekvalitních videích, kde se všichni pohybují jak na jiném světě. Knírek byl tehdy módní, nebyl to jeho výmysl a módní byl koneckonců i antisemitismus a to zdaleka ne jen v Německu jak se dnes už zapomíná.. :) Byl to prostě člověk z masa a kostí, na první pohled zcela normální jako miliony jiných. Na to se nesmí zapomínat. Dnes je doba jiná, dnes už to vypadá směšně, ale to si třeba za 70 let budou o nějakém našem současníkovi řikat taky..
mig 25.5.2013 00:38 - č. 3457
mig
Honda napsal v č. 3456:
"A v Rusku bych to viděl na frontovou linii v roce 1943 Leningrad-Smolensk-Voroněž-Don-Rostov n.D-Krasnodar"
Ako by to vyzeralo v Rusku v nejakom konkrétnom čase za nejakých hypotetických okolností sa neodvážim hádať, ale považujem za fakt, že v čase odrazenia Nemcov od Moskvy bola pomoc západu zanedbateľná. Z tohto pohľadu by som si dovolil tvrdiť, že vojna by trvala (možno oveľa) dlhšie a Hitler by to aj tak nemal šancu uhrať.
Honda 25.5.2013 00:03 - č. 3456
ShawnRay napsal v č. 3455:
"Čistě hypoteticky co by bylo pokud by USA nešly v Evropě do války (tím myslím i nepodporovat SSSR a VB materiálně)"


To je skutečně naprosto hypotetické, protože mat.podpora V.Británie probíhala v podstatě hned od začátku války (zpočátku hlavně v oblasti námořní, torpédoborce nákl.lodě atd )!


Ale pokud by Angláni neměli v 42 roce v Africe Shermany ,Granty a další US vybavení je možné že by Romela neporazily.

A v Rusku bych to viděl na frontovou linii v roce 1943 Leningrad-Smolensk-Voroněž-Don-Rostov n.D-Krasnodar
ShawnRay 24.5.2013 22:55 - č. 3455
ShawnRay Navázal bych volně na Andyho.
Čistě hypoteticky co by bylo pokud by USA nešly v Evropě do války (tím myslím i nepodporovat SSSR a VB materiálně). Mě z toho vychází, že by to na východní frontě byla remíza a ta válka mezi SSSR a GER by trvala několik let. Prostě ani jedna strana by neměla na to porazit tu druhou (VB by bez USA byla slabá a izolovaná na svém ostrově, takže by válku GER-SSSR nějak výrazně neovlivnila). Byl bych rád kdybyste se k tomu vyjádřily jak to vidíte
Dzin 23.5.2013 18:23 - č. 3454
Dzin andy: Veřejné mínění v USA bylo v pozdější fázi jasně pro to, aby bylo Německo drtivě poraženo. Propaganda USA byla v tomto perfektně koncipovaná a měla výsledky. Vždyť dokázala ze Stalina, dřívějšího lotra a mizery, udělat hodného strýčka Joea.

Stalingrad, tam Němcům chyběli síly, ale kde je měli vzít? Vždyť všude po celé frontě jich měli málo.

Odrazit Overlord by Němci mohli, ale jen za předpokladu, že by odhadli místo vylodění a dokázali zde soustředit svoje jednotky včetně tankových divizí pro podniknutí rázného protiúderu na vyloďující se Spojnece.
Honza M. 22.5.2013 15:46 - č. 3453
Honza M. Tohle by se ti mohlo líbit Andy - Hitler jako normální člověku, "Už je tady zas":
www.presseurop.eu/cs/content/article/3352831...

a trochu podrobnější recenze na BBC:
www.bbc.com/culture/story/20130417-is-it-oka...
Honza M. 18.5.2013 09:51 - č. 3452
Honza M.
andy22 napsal v č. 3450:
"Mohli si to myslet a nechtít tomu uvěřit a kdyby po válce zmizely všechny stopy. Rádi by přijali za své, že se nic takového nestalo a byla to jen propaganda spojenců. A pokud by se Hitlerovi podařilo stabilizovat Říši, určitě by se o tom děti v učebnicích dějepisu nedočetli."
To máš samozřejmě pravdu, snaha zapomenout na "své" zločiny je lidem vlastní, a taky netvrdím, že měli jasnou představu, ale díky šeptandě představu měli. V roce 1943 jedna Němka, poloviční židovka provdaná za vlivného "árijce", intervenovala u Himmlera, aby ochránila svou matku před transportem do koncentráku - mimo jiné napsala - Všichni ve městě vědí, co by to pro matku znamenalo.
andy22 napsal v č. 3450:
"Navíc se údajně vynořují informace o tom, že slavný SSSR byl chvíli před ekonomickým zhroucením a konec války v květnu mu přišel velmi vhod"
To mne docela zajímá, kde jsi to četl/slyšel?
Krojc 18.5.2013 09:18 - č. 3451
Krojc
andy22 napsal v č. 3450:
"slavný SSSR byl chvíli před ekonomickým zhroucením a konec války v květnu mu přišel velmi vhod"
On ten konec války pro SSSR (i jiné státy) byl poněkud později, nemýlím-li se . A říkat, že
andy22 napsal v č. 3450:
" Navíc se údajně vynořují informace"
je dost mlhavé tvrzení. Kde, kdo je zveřejnil jaké a čím jsou podložené, prosím?
andy22 17.5.2013 18:28 - č. 3450
No, co se týče stažení USA z války proti Německu on se tam opírá o veřejné mínění a to bych nepodceňoval, protože to hodně ovlivňovalo americkou politiku a koneckonců teprve neuvážené Hitlerovo vyhlášení války USA jim umožnilo se do války proti Německu zapojit v plné míře. V-3 je přitažený za vlasy, ale ve filmu myslím mluví o tom, že se podařilo odrazit vylodění v Normandii, k čemu taky daleko nechybělo a bylo spíš velký štěstí že se tam spojencům podařilo předmostí udržet. S tím byly spojené vyšší ztráty což se lidem nelíbilo a tak USA zúčtovalo jen s Japonskem a vojáky stáhlo. Heydrich zemřel v podstatě taky jen náhodou, ale co si budeme povídat, byť byl údajně hodně schopný, nahradili by ho jiní, to je jen detail. V Rusku taky stačilo málo a věci by se odehrávaly jinak a to jak u Stalingradu, tak hlavně poté, co by nebyla otevřena fronta ve Francii. A i v knize hlavně SSSR poraženo nebylo, na východě furt zuřila válka a byly tam zmínky o tom, že ztráty budou ve skutečnosti vyšší než se oficiálně udává. Navíc se údajně vynořují informace o tom, že slavný SSSR byl chvíli před ekonomickým zhroucením a konec války v květnu mu přišel velmi vhod, takže buhví jak by to bez boje na dvou frontách a oslabení tak Německa pro SSSR vůbec dopadlo.

Pokud vím, likvidace lidí v koncentračních táborech byla přísně střežený tajemství - který samozřejmě muselo chtě nechtě vyplouvat na povrch, ale nemyslím že by každý něm. občan a voják měl zcela jasnou představu, jak se s lidmi tam zacházelo. Že je nic dobrého nečeká, to asi věděli všichni, ale že končili tak jak končili, za to bych ruku do ohně nedal. Mohli si to myslet a nechtít tomu uvěřit a kdyby po válce zmizely všechny stopy.. Rádi by přijali za své, že se nic takového nestalo a byla to jen propaganda spojenců. A pokud by se Hitlerovi podařilo stabilizovat Říši, určitě by se o tom děti v učebnicích dějepisu nedočetli, naopak celá historie těch let by se psala jinak.

Je to fikce, ale nepůsobila na mě jako přitažená za vlasy. Co by kdyby, ale v mezích uvěřitelna.
Honza M. 17.5.2013 16:46 - č. 3449
Honza M.
andy22 napsal v č. 3448:
"fiktivní dějinná situace popisovaná v knize a trochu upraveně ve filmu není podle mě nijak vzdálená něčemu, čemu se dá uvěřit. Nic přitaženého za vlasy"
Knihu jsem četl dávno, takže jen matně vzpomínám: Heydrich přežil atentát - dejme tomu; Němci vyhráli u Stalingradu - snad, ale určitě by je to nedostalo až na Ural; raketa V-3 donese jadernou hlavici nad New York a donutí USA ke kapitulaci? - tak k tomu Němcům chybělo ještě několik let výzkumu a neměli šanci zabránit Američanům k dokončení jejich atomovky v létě 1945. Největší fikce ale je, že by se bývalý námořník teprve 20 let po holocaustu dozvěl o vraždění židů (to bylo veřejné tajemství, byť většina Němců utrpěla amnézii), a že by kvůli tomu riskoval kariéru.

Taky mám pocit, že když autor srovnával svou fikci s realitou, tak se několikrát sekl - např. Neebe prý na konci války beze stopy zmizel, a ten přitom byl pověšen.
andy22 17.5.2013 11:04 - č. 3448
Byť je to fikce a detektivka, myslím že hodně povedená - Otčina.

Viděl jsem film, kterej se mi líbil a sedělo mi k němu i "béčkové" zpracování, které tomu dodávalo podle mě pěknou atmosféru, ale kniha mě mile překvapila, přečetl jsem jí jedním dechem za jediný den. Co se mi na tom líbí, že ta fiktivní dějinná situace popisovaná v knize a trochu upraveně ve filmu není podle mě nijak vzdálená něčemu, čemu se dá uvěřit. Nic přitaženého za vlasy, prostě kdyby se historie v určitých okamžicích stala jinak a že k tomu mnohdy daleko nebylo. Stejně tak dobře dává uvědomit si, že to co dnes ví každé malé dítě by za jiných okolností bylo utajováno ( stejně jako tomu bylo v případě SSSR ) a učebnice dějepisu by se psaly úplně jinak.
121-140 z 3072
<< 4 5 6 7 8 9 10 >>
Po