Východní fronta
|
|
|
|---|---|
|
pbradler : Pokud jen přímo proti Řecku, tak snad pouze toto XVIII. sbor - 2. tanková divize, 5. a 6. horská divize, 72. pěší divize XXXX. sbor - 9. tanková divize, SS Leibstandarte, 73. pěší divize Je to chabé, ale bohužel . Tohle je Ti určitě stejně známo. |
|
|
|
|
Marek: Čísla nemeckých zborov proti Grécku: XXXX. TS XVIII. XXX. |
|
|
|
|
BRUNNER napsal v č. 1039: Díky,myslel jsem si to"Ano pane curahee čerpal som z tejto knihy" . |
|
|
|
|
Brunner, Dzin: Ešte k téme oslabenia nemeckých tankových divízií po balkánskom ťažení. Ak sa nemýlim tak na balkáne bojovali tieto tankové divízie. 2., 5., 9., 11., 14. Z nich v rámci 1. tankovej skupiny pôsobili 9., 11. a 14. Ďalšie dve TD 13. a 16., ktoré sa v rámci 1. PzGr Barbarossy účastnili boli v Rumunsku v rámci výcvikového programu a bojov na balkáne sa nezúčastnili. 2. a 5. td boli k 22.6. v zálohe OKH a aktívne zapojili do bojov na východe až v 10/41 pri Vjazme. Čo sa týka počtov techniky sa uvádza že celkový stav 1. PzGr. bol 799 tankov. Ak to porovnáme napr. s 2. PzGr. ktorá mala takisto 5 tank. div. tak dostaneme rozdiel cca 150 ks čo asi nie je 1/3 ale cca 1/6. Navyše nie je vylúčené, že za nižším počtom sa skrýva vyššia kvalita ak dostávali na doplnenie nové tanky. |
|
|
|
|
Dzin: Nemal by si zostavu nemeckych vojsk pre útok na Balkáne 1941? Zaujímajú ma najmä pešie divízie. |
|
|
|
|
Brunner:Z knihy "Tank Tiger"? |
|
|
|
|
curahee napsal v č. 1032: Nevím. "Eagle:Kdy byla bitva o Tunis?" |
|
|
|
|
DuGalle: Ony se sice uvádějí 4, ale prý jich mělo být až 12, vzpomínej, určitě jsme se o tom bavili. Nebo to bylo jenom s Ondíkem? |
|
|
|
|
Eagle:Kdy byla bitva o Tunis? |
|
|
|
|
Do Tunisu pochopitelně až později... |
|
|
|
|
Takže poslali čtyři tygry. O tom že to zvorali jsem četl (myslím HPM) ale nevěděl jsem kolik kusů. A to bylo úplně první nasazení že ? Do Afriky se nedostali dřív ? |
|
|
|
|
Eagle napsal v č. 1028: Čtyři kousky u Leningradu, totální debakl. Jak je u Němců zvykem, Tigery byly nasazeny v nevhodném terénu což spolu s pramalou zkušeností jak zacházet s přetěžovaným pohonem znamenalo uvíznutí. Po téhle akci Rusové navíc jeden z Tigerů ukořistili, takže to byl debakl se vším všudy... "Nevíte jak to bylo s prvním nasaze ním tigrů va východní frontě ? Kolik jich tam poslali ?" |
|
|
|
|
Nevíte jak to bylo s prvním nasaze ním tigrů va východní frontě ? Kolik jich tam poslali ? |
|
|
|
|
Eagle: To opravdu nevím. |
|
|
|
|
Měl jsem takovou červenou brožuru o operaci Barbarosa ( z leteckýho hlediska ) ale někde jsem ji ztratil. Neviděl ji někdo z vás na trhu. Formát A4 na obálce byla myslím zlikvidovaná čajka. |
|
|
|
|
BRUNNER: (1022) Trochu detailněji mám pouze ony přesuny. Budování týlového zabezpečení a sítě leišť bylo zahájeno v srpnu 40 a trvalo do května 41. Přesun bojových jednotek na ně byl realizován v červnu 41. Luftflote 2 a 3 byly přesunuty v první polovině června a Luftflote 4 zahájila přesun asi od půli měsíce, když ještě před tím její jednotky vesměs pošly doplněním v Říši. |
|
|
|
|
BRUNNER: (1020) Právě toho se máme dobrat. Jak už jsem třeba psal, vem do kdy trvalo Luftwaffe vybudování zázemí pro úderné jednotky a kdy se začly tyto jednotky teprve na východ přesunovat. Němci potřebovali nějaký čas na přípravu tažení, reorganizaci, přeskupení a doplnění vojsk atd... |
|
|
|
|
BRUNNER: Ale to stále nic nevypovídá o tom, že by se tak dělo na úkor Barbarossy. |
|
|
|
|
BRUNNER: "Myslím,že niet pochýb o tom že "Balkánska"vojna,ktorú Mussolini začal v snahe presadiť svoju nezávislosť,skončila triumfom Nemcov ktorý zároveň vyzdvihol Taliansku neschopnosť... Okúpácia Grécka vychádzala z potreby zabrániť Britom využiť výhodu ktorú im svojim nepodareným útokom poskytol Mussolini.Ďalšou vecou je vzbura Juhoslávskych dôstojníkov na čele s gen. Simovičom a s nou spojený prevrat." To nepochybně, ale stále zůstáva ona otázka, zdali by k tomuto Němci nepřistoupili i bez akce Italů? |
|
|
|
|
BRUNNER: Neřikám, že to vím jednoznačně, ale ty jsi se tasil s tím, že "Faktom je,že čas ktorý ich táto akcia (Talianske dobrodružstvo v Grécku) stála im chýbal pred Moskvou..." Tak mě zajímalo, na základě čeho to považuješ za "fakt". TEdy to spíše vypadá, že "ty to vieš jednoznačne" BRUNNERe. |
- Home
- > Diskuzní forum
- > Východní fronta
. Tohle je Ti určitě stejně známo.
.