Východní fronta

1241-1260 z 2653
<< 60 61 62 63 64 65 66 >>
Po
Cassius Chaerea 15.5.2005 21:08 - č. 1564
Cassius Chaerea
Dzin napsala v č. 1563:
"Junkeři"
Nebyli Junkeři pruští šlechtici? Jé už začala další třetina.
Dzin 15.5.2005 21:04 - č. 1563
Dzin Cassius Chaerea: Tak já zkusím trochu ujasnit.
Ohledně toho krvavého, jestli by jsme mohli únorovou revoluci nazvat krvavější, tak rozhodně nemůžeme tohle psát o říjnovém bolševickém puči. Obsazení Zimního paláce se obešlo bez boje, ony slavné záběry pocházejí z filmu Rudý říjen neméně slavného Ejzenštejna. Proto zde nemohlo padnou ani 80 kadetů a vojaček (nebo klidně i vojand ) Jinak posluchačům vojenských škol se řikalo v Rusku Junkeři a ony vojačky byly z ženského zdravotnického praporu, tito jediní zůstali v Petrohradě vládě věrni.
Celkem si bolševický převrat vyžádal asi 6 obětí na životech, všechny na straně bolševiků.
V únorové revoluci nebyli bolševici nejpodstatnější, jen si uzurpovali nejvíce. Teprve v říjnovém puči dokázali obsadit důležitá místa a u moci se udrželi, ikdyž postupně jejich podpora klesala.
P.S. Spíše než cinismus to byla ironie.
Cassius Chaerea 15.5.2005 20:17 - č. 1562
Cassius Chaerea
egli napsal v č. 1561:
"Cassius Chaerea: já jsem se s tebou nechtěl hádat Jestli se ti nechce číst, tak zkus pro základ alespoň jednu knihu - Dějiny ruské revoluce od Richarda Pipese (česky 1998). Nebo jestli se ti nechce číst vůbec, tak aspoň brožurku J. Křížka - Němci, Lenin a čs. legie (1997)"
Teď čtu tři knihy a další hafo nachystanejch, tak se k tomu hned tak brzo nedostanu. Jsem zvědavej na Pipese, podle ména asi ne Rus, tak to bude zase zdruhý ruky a zdruhý strany(možná křivdím radši si to přečtu než budu mít další komentáře ). Dlouho už jsem neviděl a nečetl dobrou knihu a méně zaujatou, ty starší jsou pořád o chrabrých bolševicích a krutých bělogvardějcích a ty novější jsou zas o zkaženosti komunistické myšlenky zlotřilých anarchistů a jiných buřičů. Těžko vybírat . Jo teď si vzpomínám o poslední mé čtené knize (von je to román) z této doby, loni jsem jí četl jako přípravu k Matuře od Šolochova Tichý Don .
egli 15.5.2005 19:40 - č. 1561
egli Cassius Chaerea: já jsem se s tebou nechtěl hádat Jestli se ti nechce číst, tak zkus pro základ alespoň jednu knihu - Dějiny ruské revoluce od Richarda Pipese (česky 1998). Nebo jestli se ti nechce číst vůbec, tak aspoň brožurku J. Křížka - Němci, Lenin a čs. legie (1997)
Cassius Chaerea 15.5.2005 19:31 - č. 1560
Cassius Chaerea
Dzin napsala v č. 1558:
"Na to co je v (1526) upozorňoval už egli. Stejně tak by se dalo říci, že výrok "Obě tyto věci (březnová revoluce a VŘSR) byly velmi krvavé." neodpovídá realitě, ta byla spíše opačná. Sami bolševici hráli v březnu druhé housle a teprve až s VŘSR se ukázali poněkud v "lepším" světle."

Já mám možná dost nízký měřítko na to co je krvavý, já považuji za krvavý když zemře několik lidí. Ale v těchto dvou revolucích bylo těch mrtvých až požehnaně. Když v březnu kozacký pluk střílel v Petrohradě do stávkujících, nebo když bolševici dobívali zímní palác(myslím že tam jen obránci ztratili na 80 kadetů, vojand(teď mě zrovna nenapadá jak nazvat ženu v uniformě ). Ano bolševici byli v březnu jedna z mnoha skupin, ale pořád ta nejpodstatnější.

Jsem trochu natvrdlejší tak mi trochu víc ujasněte co se Vám s eglim nelíbí.

Egli mi psal že jsem já napsal že Cara sesadili bolševici, to odmítám to jsem nenapsal. Pak mi psal že bych si měl něco přečíst. Své informace jsem zbíral po celý život zruzných pramenů a jsou jistě ještě hodně děravé a často se mýlím (rozhodně ne umyslně, jsem jen člověk a má pamět mi občas vypadává ).

P.S. To "lepší" světlo beru jako cinismus
mig 15.5.2005 19:25 - č. 1559
mig Dodal by som, že prvý pokus o puč skončil fiaskom boľševikov. Leninovi pomohli k moci len mimoriadne priaznivé okolnosti.
Dzin 15.5.2005 18:55 - č. 1558
Dzin Cassius Chaerea: Jasně.
Na to co je v (1526) upozorňoval už egli. Stejně tak by se dalo říci, že výrok "Obě tyto věci (březnová revoluce a VŘSR) byly velmi krvavé." neodpovídá realitě, ta byla spíše opačná. Sami bolševici hráli v březnu druhé housle a teprve až s VŘSR se ukázali poněkud v "lepším" světle.
Cassius Chaerea 15.5.2005 16:41 - č. 1557
Cassius Chaerea
Dzin napsala v č. 1556:
"Cassius Chaerea: Mám to hodnotit podle (1526)? "
Rád si poslechnu něčí názor(kvůli tomu sem taky píšu). Zatím se nedomnívám že bych zrovna zde(1526) lhal a nebo řikal hlouposti.
Dzin 15.5.2005 10:25 - č. 1556
Dzin Cassius Chaerea: Mám to hodnotit podle (1526)?
Cassius Chaerea 15.5.2005 08:16 - č. 1555
Cassius Chaerea
Dzin napsala v č. 1554:
"Cassius Chaerea: Chce to mít alespoň základy, nebo to doplňování je na dlouhé míle. "
Já se domnívám že je mám. Nebo se snad ne?
Dzin 15.5.2005 01:20 - č. 1554
Dzin Cassius Chaerea: Chce to mít alespoň základy, nebo to doplňování je na dlouhé míle.
Cassius Chaerea 14.5.2005 23:42 - č. 1553
Cassius Chaerea
egli napsal v č. 1552:
"Přečti si nějakou literaturu o ruské revoluci (R. Pipes, D. Volkogonov, R. Service apod.)"
Život je krátkej. Ty knihy jsou na věčnost. Doplň mé znalosti nebo se je pokus opravit ty sám .
egli 14.5.2005 23:13 - č. 1552
egli Přečti si nějakou literaturu o ruské revoluci (R. Pipes, D. Volkogonov, R. Service apod.)
Cassius Chaerea 14.5.2005 22:13 - č. 1551
Cassius Chaerea
egli napsal v č. 1549:
"Bolševický puč v listopadu 1917 nebyla žádná revoluce. Revoluce byla v březnu 1917..."
Obě tyto věci byly velmi krvavé. A po listopadu 1917 se už naplno rozhořel boj o moc, teda jak se řiká občanská válka.
Cassius Chaerea 14.5.2005 22:11 - č. 1550
Cassius Chaerea
egli napsal v č. 1546:
"Cassius Chaerea: kde jsi přišel na takový nesmysl, že cara svrhli bolševici? Zkus si něco o roce 1917 v Rusku přečíst..."
Car byl donucen k rezignaci ve svém vlaku směřujícím z fronty do Petrohradu. Kvůli stávkám železničářů podporavaných bolševiky byl nucen Car zastavit vlak ve městě Pskov. Zde k němu z Petrohradu přijeli dva vyšší členové Dumy s návrhem na Carovu demisi. Ve Pskovu byl i jeden vysoký generál Ruské armády (jméno nevím) který ujistil Cara že nemůže v připadě setrvání u moci počítat s armádou věrnou Romanovcům. Car ještě ten den podepsal abdikaci(nevím jak se to píše chyb tu budu mít asi hodně ). V Petrohradu byly velké nepokoje které z velké časti vytvářeli předáci bolševiků navádějící dělníky ke stávkám. Proto aby si Duma zachoval svoji podlomenou pozici a uklidnila situaci vyslala ty dva členy o kterých jsem výše psal. Vše souvisí se vším.
egli 14.5.2005 21:08 - č. 1549
egli A co je tohle:

Cassius Chaerea napsal v č. 1526:
" Mikuláš II. vládnul dost dlouho na to aby provedl nápravu systému, nestalo se tak. Od krvý potlačeného povstání v roce 1905 kdy už zvony byli na poplach až do rezignace neudělal takměř nic. Ta revoluce nebyla jen puč několika bolševiků kteří poblouznili lid. Svůj pád si bezpochyby zavinil a zasloužil."

Bolševický puč v listopadu 1917 nebyla žádná revoluce. Revoluce byla v březnu 1917...
Dzin 14.5.2005 21:07 - č. 1548
Dzin stanley: (1545) Jenom sám za to samozřejmě nemohl, ale byl jedním z těch, kteří svými chybami způsobili porážku Rudé armády.
Bohužel si nevybavuji, co jsi tu už jednou zmínil.
Cassius Chaerea 14.5.2005 21:05 - č. 1547
Cassius Chaerea
egli napsal v č. 1546:
" Cassius Chaerea: kde jsi přišel na takový nesmysl, že cara svrhli bolševici? Zkus si něco o roce 1917 v Rusku přečíst..."
Nikdy jsem to neřekl.!!!!!!!!!
egli 14.5.2005 21:03 - č. 1546
egli Cassius Chaerea: kde jsi přišel na to, že cara svrhli bolševici? Zkus si něco o roce 1917 v Rusku přečíst...
stanley 14.5.2005 20:43 - č. 1545
Dzin napsala v č. 1543:
"Tuchačevskij zase zrovna moc velitelského talentu neprojevil. Nejvýrazněji se to projevilo v Polsko-sovětské válce, kdy byl poražen na Visle."
No, osobně si myslím, že mezi velitelem a stratégem může být zatracený rozdíl - nevím, jestli takový Clausewitz někdy velel (nemám na mysli jeho vysoké štábní funkce). Takže jako velitele Tuchačevského nehodnotím - myslím ostatně, že porážka pod Varšavou nebyla tak docela jeho vinou. No a o Guderianovi se to kdysi uvádělo (jestli nekecám, věkem mi paměti nepřibývá) v Tuchačevského biografii. Apropos - postupem Zlaté hordy vlastně navazuješ na to, co jsem tu už jednou taky zmínil
1241-1260 z 2653
<< 60 61 62 63 64 65 66 >>
Po

Diskuzní forum

Přihlásit